Trei bogaţi din Arad, cu averi nejustificate

De Diana Dutu
16Comentarii
Trei bogaţi din Arad, cu averi nejustificate
Trei arădeni vor fi verificaţi de ANAF în cadrul Programului de asigurare a conformării fiscale a persoanelor fizice cu risc fiscal.

Trei persoane fizice din judeţul Arad „cu avere afişată semnificativă, nejustificată de veniturile declarate” vor fi verificate, într-o primă etapă, în cadrul „Programului de asigurare a conformării fiscale a persoanelor fizice cu risc fiscal” (PFRF). Anunţul a fost făcut, luni, de Agenţia Naţională de Administrare Fiscală. Am încercat să aflăm mai multe detalii despre cele trei persoane interpelându-l pe Marius Drăgănescu, şeful Administraţiei Judeţene a Finanţelor Arad. Dar nu am aflat decât că „toată această acţiune nu e coordonată de noi, ci de o direcţie din cadrul ANAF care se ocupă direct de la Bucureşti de acest program. Nu avem niciun fel de date despre cele trei persoane din Arad” – a spus Marius Drăgănescu.

Grupe de risc

Potrivit ANAF, persoanele cu venituri mari care prezintă risc fiscal ridicat ar putea fi asociaţi sau acţionari care au împrumutat firma cu peste 200.000 de lei, persoane care au cumpărat bunuri sau case de peste 70.000 de euro, au depozite anuale de peste 150.000 de lei sau au achiziţionat maşini mai scumpe de 25.000 de euro. Fie personalităţi ale vieţii publice, manelişti, cămătari etc., cu toţii vor trebui să facă dovada fiscalizării veniturilor cu care şi-au construit averile.

5 bogati

Cazurile propuse pentru verificarea amănunţită au fost încadrate în patru grupe de risc: patron bogat de firmă săracă, persoane cu patrimoniu semnificativ, dar fără activităţi economice cunoscute, persoane cu venituri volatile, respectiv alte persoane, care nu intră în primele trei categorii dar prezintă risc semnificativ.

Etape

Metodologia de verificare a situaţiei fiscale personale include mai multe etape, care vor dura cel mult şase luni sau, dacă sunt necesare informaţii din străinătate, 12 luni.

Până în prezent s-a făcut analiza de risc fiscal şi au fost selectate persoanele care vor fi supuse verificărilor fiscale prealabile documentare.

Acum s-a dat startul verificării prealabile documentară efectuate asupra persoanelor selectate. Potrivit ANAF, verificările se desfăşoară la sediul organului fiscal, fără notificarea contribuabilului, pe baza informaţiilor şi documentelor deţinute sau obţinute de administraţia fiscală.

După această etapă urmează verificarea fiscală a persoanelor pentru care verificarea fiscală prealabilă documentară a constatat existenţa diferenţei semnificative, în sensul legii, între veniturile estimate pe baza situaţiei fiscale personale şi veniturile declarate administraţiei fiscale. Aceste verificări se desfăşoară împreună cu contribuabilul şi cu colaborarea acestuia.

Distribuţie pe judeţe

Doar judeţul Vaslui are mai puţini bogaţi cu averi nejustificate decât Aradul: doi. Câte trei persoane selectate pentru verificările ANAF mai au judeţele Dâmboviţa, Caraş-Severin, Bistriţa-Năsăud şi Covasna. În Timiş şi Caraş-Severin vor fi verificate câte opt persoane cu venituri mari care prezintă risc fiscal ridicat, iar în judeţul Bihor – nouă. Cele mai multe cazuri sunt în Ilfov (34) şi Bucureşti (31).16Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor