Un liceu fără director dar cu doi stăpâni. Vezi de ce încă nu este director la Liceul Baptist „Alexa Popovici”

De Monica Ardelean
Reactualizat la:
13Comentarii
Liceul care încă așteaptă directorul FOTO: JA
Liceul care încă așteaptă directorul FOTO: JA
Situația ar putea fi detensionată joi, 3 septembrie dacă cele două părți ar ajunge la un nume comun.

O singură școală din județul Arad nu are în acest moment director plin: Liceul Baptist „Alexa Popovici” Arad. O situație destul de rar întâlnită în sistemul de învățământ preuniversitar arădean, ca la 1 septembrie să nu fie numit un director la o școală, în condițiile în care fostul director a anunțat din timp că urmează să se pensioneze. Și nu este o unitate de învățământ cu probleme, ci dimpotrivă este unul cele mai bune licee din Arad, dacă ținem cont de gradul de promovabilitate la examenele naționale și media mare de admitere în clasa a IX-a. Se pare, însă, că e greu de găsit un om care să conducă școala și care să întrunească deopotrivă girul cultului și acceptul consiliului profesoral. Fiind o școală vocațională, atât profesorii care predau în unitatea de învățământ, cât și cei care o conduc trebuie să dețină și aprobarea din partea cultului. Se condiționează reciproc și se pot încurca reciproc. Cum se întâmplă acum, când încă nu există nici o propunere oficială pentru noul director al Liceului Baptist „Alexa Popovici” Arad.

Cel puțin o ședință oficială a avut loc la începutul acestei săptămâni care însă s-a finalizat cu programarea unei alte ședințe, cea de astăzi, joi, 3 septembrie, când teoretic trebuie să se ia o decizie. Una bună speră Inspectoratul Școlar Județean pentru a rezolva situația de criză, una înțeleaptă speră reprezentanții Comunității Baptiste arădene, spre binele liceului.

Unde s-au împotmolit lucrurile? Din declarațiile inspectorului Florin Sirca, cel care a participat la ședința de luni și care va fi și la cea de joi, reiese că propunerea pe care cei de la cult au făcut-o, în persoana unui pastor, nu întrunește condițiile legale pentru a fi admisă de IȘJ. „În ședința de luni nu s-a ajuns la un consens între consiliul profesoral și cult. Nu a existat nici o propunere oficială dar persoana luată în discuție și susținută de cult nu putea primi delegare din partea IȘJ”, a precizat Sirca. Conform legii, pentru a fi numit director trebuie ca persoana respectivă să fie titular în sistem, membru al Corpului Experților în Educație și să dețină minim gradul II didactic, ceea ce nu era cazul persoanei nominalizate de cult. Conform surselor, păstorul propus la conducerea liceului și care a făcut parte și din membrii fondatori ai școlii, este Petru Bozian.

Ședința salvatoare

Pe de altă parte, susțin reprezentanții IȘJ, nu a venit în scris, adică oficial, nici o nominalizare nici din partea consiliului profesoral. Dar, se pare, că a existat o propunere în persoana prof. Simona Tocoianu, profesor titular al școlii, care însă nu s-a finalizat cu votul consiliului, ceea ce ar fi oficializat propunerea. Odată votată, propunerea ar fi avut nevoie de avizul cultului pentru ca într-un final să fie concretizată de către IȘJ.

Toți își pun speranța în ziua de joi, când toate părțile se vor întruni din nou și toți speră să fie anunțat numele celui care este propus ca director. „Vom face toate demersurile pentru bunul mers al liceului”, a dat asigurări și președintele cultului baptist din Arad, Sorin Ignat. „Sperăm ca joi să existe o propunere oficială din partea consiliului profesoral”, a punctat și Claudiu Mladin, inspectorul școlar general.
Să fie atât de grea funcția de director de școală sau, în acest caz, dubla subordonare (IȘJ și cult) complică lucrurile într-atât încât nimeni nu mai vrea să ocupe scaunul de director? Nici măcar pentru câteva luni când, teoretic se va organiza concurs pentru funcțiile de director în tot județul.13Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor