Vor sa schimbe legea pentru blocuri

De Monica Ardelean
Reactualizat la:
6Comentarii
Au dezbatut la Arad FOTO:JA
Au dezbatut la Arad FOTO:JA
Una dintre propunerile asociațiilor locative a fost reducerea TVA la utilitățile publice sau chiar anularea taxei.

ARAD. Discuții aprinse, prezențe importante la Conferința anuală „Habitat” care, de data aceasta, s-a desfășurat la Arad, în sala Regele Ferdinand de la Palatul Administrativ. Au fost prezenți peste 20 de reprezentanți ai asociațiilor locative din țară (Iași, Constanța, Reșița, Satu Mare, Dolj etc), secretarul de stat pentru dialog social, Alexandra Braica, deputat Claudia Boghicevici, președintele ANRSC, Doru Ciocan, președintele Ligii Habitat, Mihai Mereuță iar din partea gazdelor a fost prezentă Claudia Macra, citymangerul muncipiului, și viceprimarul Levente Bognar, precum și principalii organizatori: ULAL Arad.

„Ne bucurăm că această conferință a avut loc la Arad. Suntem un exemplu pentru modul în care am reușit să dialogăm cu autoritățile locale, cu principalii furnizori de utilități publice. Sperăm ca aceste discuții de la Arad să aibă o finalitate legislativă care efectiv să ajute pe toți cei care trăiesc în condominii și pe cei care le administrează”, a declarat Dorina Lupșe, președintele ULALA.

Vor să schimbe legea

Principala temă de discuție a fost schimbarea Legii 230, legea asociațiilor de proprietari pe care asociațiile locative o doresc mult mai adaptată la nevoile reale ale condominiilor. De asemenea, s-a cerut, mai ales că în sală se aflau și directorii principalilor furnizori de utilități, o prognoză de creștere a prețului la apă, energie termică sau salubritate pentru a putea estima anual care va fi „costul vieții la bloc”. Au fost punctate, în cadrul dezbaterilor și problema rău-platnicilor, a modul de remunerare al femeii de serviciu și multe alte probleme care chiar dacă par minore dau serioase bătăi de cap administratorilor de blocuri.

Reabilitarea termică

Și inevitabil s-a discutat și despre reabilitarea termică, despre modul în care se face, despre banii alocați, despre costurile căldurii, despre diferențele foarte mari dintre tarifele practicate în diferite orașe. Discuțiile nu au fost menite să declanșeze o dezbatere serioasă, ci mai mult pentru a puncta principalele probleme ale locatarilor de la blocuri.

„Ceea ce solicităm este crearea unui grup de lucru pentru analiza legislației în domeniul asociațiilor de proprietari. Vrem să dialogăm, vrem să se țină cont de observațiile celor 15.000 de asociații membre ale Ligii Habitat”, a punctat președintele Ligii, Mihai Mereuță. Discuția despre reducerea TVA, taxă pe care asociațiile o plătesc și nu o mai recuperează, a primit și o reacție imediată din partea președintelui ANRSC care susține că în acest moment se discută serios această prevedere.

Cum se împarte căldura

O întreagă discuție s-a purtat în jurul temei care este un permanent subiect de dispută în bloc: cum se împarte căldura între cei debranșați (pe părțile comune) și cei nedebranșați. Președintele ANRSC a promis că în curând va fi făcut public un amplu studiu care va ajuta ca această problemă să fie corect gestionată.6Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor