Zilele Culturii Austriece la Arad

De Vasile Filip
Zilele Culturii Austriece la Arad
Săptămâna viitoare, în perioada 2-5 iunie a.c., prima ediție a „Zilelor Culturii Austriece la Arad”.

ARAD. În cadrul unei colaborări instituționale ample, Centrul Cultural Județean Arad în parteneriat cu Forumul Cultural Austriac la București și cu Asociația Culturală Musikforum Europa Arad, sub Înaltul Patronaj al Ambasadei Republicii Austria la București și al Consulatului Onorific al Republicii Austria la Timișoara va organiza în perioada 2-5 iunie a.c,. prima ediție a „Zilelor Culturii Austriece la Arad. Deschiderea oficială va avea loc luni, 2 iunie, la Consiliul Județean Arad, în prezența Prințesei Anita de Hohenberg, nepoata Prințului Moștenitor al Austriei, Franz Ferdinand.

Această primă ediție a Zilelor Culturii Austriece la Arad reprezintă primul pas spre o colaborare pe termen lung între județul Arad și Landurile Austriei, cu precădere cu Burgenland, colaborare ce va avea loc nu doar în plan diplomatic, cultural și social, dar și economic și educațional.

Pe parcursul celor patru zile dedicate culturii austriece, publicul arădean va avea ocazia să cunoască mai îndeaproape artiști și oameni de cultură din Austria, precum și creațiile acestora. Invitații sunt nume de referință ale vieții culturale austriece, recunoscute la nivel mondial, oameni de cultură și artiști care au marcat prin activitate traiectorii distincte în domeniile de specialitate în care se exprimă și se manifestă.

Începutul Epocii Moderne în contextul socio-cultural al Austriei de acum 100 de ani este tema în jurul căreia se grupează evenimentele.

Expoziția tematică itinerantă cu titlul „Anul 1914 – (Ne)liniștea dinaintea furtunii” – 100 de ani de la izbucnirea Primului Război Mondial”, organizată de Forumul Cultural Austriac la București, prezentată la Arad în premieră națională va oferi publicul arădean o imagine a începutului Epocii Moderne în Austria.

Expoziția va fi deschisă publicului în perioada 3 iunie – 13 iulie, zilnic între orele 8-18, în spațiul expozițional al Consiliului Județean Arad.

Pentru ziua de marți, 3 iunie, între orele 14-17, este programat un atelier de lucru (workshop) de educaţie muzicală susținut de domnul Gerald Wirth, director artistic al Superar Austria precum și al celebrului Cor de Băieţi din Viena, în Sala festivă a Colegiului Național „Moise Nicoară”, la care sunt invitate să participe toate școlile interesate. Workshop-ul va include o sesiune axată pe dirijarea corurilor de copii în tehnica Superar, precum și o repetiție publică. Ziua dedicată „Superar” se va încheia cu un concert al Corului de copii Superar din România, dirijat de Elana Andrews, care va începe la orele 18.

Miercuri, 4 iunie, la ora 17, va fi vernisată la Galeria de artă „Delta” expoziția de scenografie a profesorului Manfred Waba, unul dintre cei mai talentați și apreciați artiști scenografi ai momentului în Austria. Expoziția intitulată sugestiv „Lumi de vis – Realismul poetic a lui Manfred Waba” va fi deschisă în perioada 4-28 iunie, de luni până vineri între orele 10-17. La vernisajul expoziției, ansamblul de muzică world din Viena, Donauwellenreiter, va oferi un moment muzical inedit.

Prezența la Arad a regizorului austriac Robert Dornhelm, reprezintă momentul culminant al suitei de manifestări culturale din cadrul „Zilelor dedicate culturii austriece.

Filme de notorietate precum „Război și pace”, „Prințul Rudolf”, „Anne Frank”, „Spartacus”, „Cele zece porunci”, „Recviem pentru Dominic”, etc., poartă toate semnătura regizorală a lui Robert Dornhelm.

La Arad publicul va avea ocazia să vizioneze în cadrul unui maraton de film care va avea loc joi, 5 iunie, între orele 14-17 la Colegiul Național „Moise Nicoară”, trei dintre marile ecranizări ale aceluiași mare regizor. Este vorba despre „Prințul Rudolf”, „Anne Frank” și opera „La Boheme” de G. Puccini.

La ora 17, în aceeași z,i Robert Dornhelm va prezenta în premieră națională filmul „Recviem pentru Dominic”, film premiat cu „Globul de aur”, inspirat dintr-o întâmplare reală petrecută în timpul Revoluției din Decembrie 1989 la Timișoara.

Seara se va încheia cu un dialog între Robert Dornhelm, născut în Timișoara, actualmente una dintre cele mai respectate și apreciate personalități de la Hollywood și renumitul jurnalist și analist politic Emil Hurezeanu, sub titlul generic „Din Banat la Hollywood”.

Accesul publicului este liber în limita locurilor disponibile.0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !