aradon.ro Web analytics

ARADON

ARADON

  • Home
  • Ştiri
    • Ştirile judeţului Arad
    • Evenimente
    • Comentariul zilei
    • Stiri internaţionale
    • Stiri naţionale
    • Retrospectiva săptămânii
    • Celebritati/Lifestyle
    • Download
  • Video
  • Sport
    • UTA
    • Sport local
    • Ştiri sportive
  • Party
  • Angajari
  • Aplicatii mobile
Select Page

ARADON
Advertorial
Depresia - monstrul tăcut de lângă noi

Depresia - monstrul tăcut de lângă noi

la 21 February 2023 10:38

Depresia - monstrul tăcut de lângă noi

21 February 2023 10:38
Conștientizăm cu toții că traversăm de o bună perioadă de timp vremuri tulburi din mai multe puncte de vedere. Începând cu pandemia și toată acea perioadă de izolare generală, continuând cu debutul războiului din imediata apropiere, creșterea alarmantă a prețurilor la bunuri și servicii, iar mai recent, cu avalanșa de cutremure, toate acestea generând la nivel de conștiință generală o frică, un sentiment de pierdere a sensului vieții, care pot avea ca rezultat o tulburare ce se răspândește cu rapiditate, cunoscută ca depresie. 
Conștientizăm cu toții că traversăm de o bună perioadă de timp vremuri tulburi din mai multe puncte de vedere. Începând cu pandemia și toată acea perioadă de izolare generală, continuând cu debutul războiului din imediata apropiere, creșterea alarmantă a prețurilor la bunuri și servicii, iar mai recent, cu avalanșa de cutremure, toate acestea generând la nivel de conștiință generală o frică, un sentiment de pierdere a sensului vieții, care pot avea ca rezultat o tulburare ce se răspândește cu rapiditate, cunoscută ca depresie. 

Trimite articolul

X

Tulburarea depresivă poate apărea la orice vârstă, iar debutul afecțiunii la o vârstă înaintată nu este ceva neobișnuit.

Situațiile în care ne aflăm în prezent, au indus oamenilor stări de nesiguranță, instabilitate emoțională, lipsa sensului atât în ceea ce se întâmpla în jurul nostru, cât și în mintea și sufletul fiecăruia, expunându-ne unei stări conflictuale omniprezente.

Din fericire, faptul că persoanele afectate au inițiativa de a face primul pas apelând la servicii specializate, îi ajută să pună într-o nouă perspectivă depresia, evitând astfel episoadele severe care pot interveni.

Ne-am propus să ne ocupăm de acest subiect într-o serie de articole, care, sperăm noi, vor trage un semnal de alarmă despre seriozitatea acestui fenomen care, dacă nu e tratat în mod adecvat, poate duce la probleme psihice, cât și fizice. Se cunoaște faptul că boala apare mai întâi în suflet și mai apoi în trup.

Pentru a reuși să fim cât mai specifici, ne-am adresat specialiștilor din acest domeniu și am pus câteva întrebări ale căror răspuns sperăm să lămurească cât mai multe din necunoscutele din jurul acestei “boli a secolului” cum e depresia.

Am pornit seria noastră de interviuri, rugând-o pe doamna medic psihiatru Ionela Tăucean, de la hyperclinica MedLife Genesys din Arad să ne ajute în demersul nostru.

Pentru început, ar fi bine să înțelegem ce este depresia din punctul de vedere al unui psihiatru și care sunt simptomele ei specifice.

Dr. Tăuceanu – Depresia poate fi privită ca o experiență, ca o perioadă grea de viață, ca un eveniment prin care, dacă reușim să trecem și să-l înțelegem, putem spune că ne va ajută să ajungem la o variantă îmbunătățită a noastră. Însă, când se depășește această fază și apar acele gânduri de inutilitate, vinovăție, autoblamare, lipsă de sens, suicid pe care un psihiatru le încadrează la tulburări de gândire, asociate cu insomniile, oboseală sau acuze somatice, atunci clar vorbim de un dezechilibru neurochimic la nivel cerebral. Și da, în acest context depresia este o tulburare, o afecțiune.

Un pacient cu depresie simte de cele mai multe ori tristețe, mâhnire, neîmplinire, are o stimă de sine scăzută, nu mai are încredere în propria persoană sau speranța că lucrurile se vor îndrepta într-o direcție bună. Toate aceste stări afective și gânduri vin la pachet cu o energie vitală scăzută, o oboseală de multe ori marcată, insomnii sau, chiar dacă unii dorm noaptea, ei se trezesc foarte obosiți dimineața. De asemenea, pacientul poate acuza dureri de cap, lombare, cervicale, tulburări de tranzit intestinal, grețuri, senzație de vomă. În episoadele de depresie severă pot apărea ideile de suicid și chiar tentativele de suicid prin diferite metode.

Spre cine ne îndreptăm prima dată: psiholog sau psihiatru?

Dr. Tăuceanu – În funcție de intensitatea stărilor și a simptomelor, se poate ajunge mai întâi la psiholog. Este posibil ca pacientul să treacă doar printr-o perioadă de stres și de acolo apare o reacție acută la stres sau tulburare de adaptare. Însă, atunci când apar semne serioase de modificare a dispoziției sau gânduri precum lipsa de sens sau gânduri suicidare, pacientul trebuie îndrumat către serviciul de psihiatrie, pentru că acolo este vorba și despre un dezechilibru chimic la nivelul celulelor nervoase.

Ce modificări apar la nivel cerebral în momentul apariției depresiei?

Dr. Tăuceanu – Discuția despre modificările la nivel cerebral în cazul depresiei este de un nivel mult mai amplu, însă ceea ce trebuie să se înțeleagă este că la nivelul creierului există o anumită balanță între neuromediatori, între substanțele care se secretă pentru a păstra în echilibru funcționalitatea întregului organism și vorbim aici de nivelul de serotonină, dopamină și alte substanțe care sunt responsabile de starea de bine, de entuziasm, de mulțumire, de plăcere sau de capacitatea de concentrare și de memorare. Nivelul acestora scade în depresie în detrimentul hormonilor de stres al cărui nivel crește și în consecință apar simptomele discutate mai sus.

Există forme ușoare și forme mai grave ale depresiei?

Dr. Tăuceanu – Există forme de la ușoare, medii până la severe. Fiecare caz este încadrat într-una dintre aceste forme în funcție de intensitatea simptomelor și de multitudinea lor. Cert este că o depresie ușoară netratată poate ajunge până la o formă severă în care pacientul poate prezenta ideație suicidară, inclusiv simptome din spectrul psihotic (cu ideație delirantă, halucinații) sau poate recurge la tentative de suicid.

Când decideți că este necesară medicația?

Dr. Tăuceanu – Medicația se instituie din moment ce pacientul nu poate să se reorganizeze la nivel mental, el simțindu-se prins în gândurile sale ca într-un labirint din care nu mai are scăpare (și sunt mulți care chiar și cu terapie nu reușesc să-și recalibreze felul de a gândi). Patternul de gândire în cazul acesta se cere schimbat, însă starea afectivă este și ea influențată și situația nu poate fi depășită decât intervenind medicamentos. De multe ori, vin pacienții și îmi spun că după tratament, parcă li s-a luat un val de pe ochi sau că înainte parcă nu puteau gândi și nu mai puteau vedea lucrurile clar.

A crescut numărul cazurilor de depresie, având în vedere și tot contextul pandemic cu care ne-am confruntat?

Dr. Tăuceanu – Personal, nu m-am putut baza niciodată pe statistică, însă în cabinet pot să spun că după pandemie și începerea războiului dintre Ucraina și Rusia cazurile au crescut exponențial. Vedem pacienți de la 18 ani, până categoria peste 60 de ani. Ce mă bucură pe mine este însă faptul că și dacă apar tineri care încep să prezinte simptome de depresie, au curajul să apeleze la serviciile specializate și asta contează foarte mult pentru că pot fi învățați să se autogestioneze oarecum și pot preveni instalarea episoadelor severe.

Dacă persoana de lângă noi este depresivă și refuză să meargă la un specialist, cum o ajutăm?

Dr. Tăuceanu – Putem doar să fim acolo lângă ea și când se afundă prea tare să încercăm să-i dăm o mână de ajutor printr-un îndemn spre medicul psihiatru. În cel mai rău caz, putem să chemăm ambulanța și să cerem internare pe secția de psihiatrie dacă apare o tentativă de suicid sau observăm deviații în gândire.

Depresia poate fi tratată și fără ca persoana în cauză să meargă la psiholog sau psihiatru? Sunt cazuri de recidivă? Cum poate fi ținută sub control? Și odată “dobândită”, se poate scăpa definitiv de depresie?

Dr. Tăuceanu – Eu cred că este doar pusă deoparte. Acele conflicte interioare care au determinat apariția depresiei sau a stării depresive dacă nu sunt dizolvate și integrate în mental și sunt trecute cu vederea ele sunt doar îngropate în masa de conștiință și la următorul trigger vor ieși la suprafață poate mai vehement decât în prima fază, pentru că mintea, conștiința se cere eliberată, se cere echilibrată. Ni se cere să ne învățăm o anumită lecție sau mai multe despre noi înșine, despre felul în care am judecat sau am perceput anumite aspecte sau anumite persoane sau anumite acțiuni ale lor în raport cu noi.

Practic, noi venim cu niște așteptări de la viață sau de la persoanele din viața noastră și în momentul în care așteptările noastre nu coincid cu ceea ce ni se oferă, apare acest dezechilibru în psihicul nostru, în mintea noastra și merge mai departe cu dezechilibru la nivel afectiv și organic până la urmă. Aici de fapt rezidă și recidivele în depresie. În cazul depresiei neorganice și nu numai, vorbim de cauzalitate, care de cele mai multe ori este ignorată, fie pentru că nu poate fi accesată, fie pentru că pacientul nu are deschiderea să o accepte.

Ne luăm la revedere de la doamna medic psihiatru, mulțumindu-i pentru amabilitatea cu care ne-a răspuns și îi dorim și ne dorim, cât mai multe cazuri cu final fericit.

Pe dumneavoastră dragi cititori vă încurajăm să pășiți cu încredere în cabinetul unui specialist, fie psiholog sau psihiatru, asigurându-vă că starea cu care veți ieși de acolo va fi una schimbată mult înspre bine. E timpul să depășim o veche mentalitate potrivit căreia o persoană cu anumite tulburări pe plan emoțional sau psihic trebuie stigmatizată. Importanța sănătății mentale este la fel de mare, dacă nu, chiar o depășește pe cea a sănătății corpului fizic. “Mens sana in corpore sano”, se aplică în ambele sensuri.

Pe doamna Dr. Tăucean Ionela o găsiți la Hyperclinica MedLife Genesys, oricând aveți nevoie. Oricând simțiți nevoia de ajutor specializat, apelați 0257 960 și solicitați o programare la psiholog sau psihiatru.

Trimite articolul

X
Taguri:
advertorial ,
depresia ,
MedLife Genesys ,
tulburarea depresiva
0 Comentarii

Citiți principiile noastre de moderare aici!

    Cele mai citite știri

    1
    Tragedia de pe Mureș, povestită de martori
    2
    VIDEO. Doi motociclişti din Arad au uimit pe toată lumea când au trecut pe lângă un bebeluș care dormea
    3
    OPINII. Rețeta unei tragedii: Mureșul, alcoolul, inconștiența și improvizația
    4
    Cutremur cu magnitudinea de 4.6, lângă Lipova
    5
    Barca răsturnată pe Mureș era cârmuită de un bărbat din Semlac și se pare că ar fi lovit un obstacol înainte de a se răsturna
    6
    Crişan, executat de sârbi?
    7
    Bărbatul găsit mort în apartament, pe Cocorilor, era unul dintre „locotenenții” lui Uțu Rohozneanu
    8
    UPDATE. Cadavru văzut în Mureș, în zona 3 Insule. Pompierii transmit că anunțul făcut prin apel la 112 nu se confirmă în teren
    9
    Cutremur cu magnitudinea de 5.2, lângă Arad
    10
    Seismologul Mihai Diaconescu, de la INFP, despre cutremurul din Arad

    Local

    15 localități cu mai puțin de 50 de locuitori, în județ
    15 localități din județul Arad au, conform rezultatelor definitive ale recensământului din 2021, mai puțin de 50 de locuitori.

    Local

    Ministerul Dezvoltării a semnat contractul pentru apa din Covăsânț
    Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației a semnat contractul de finanțare pentru proiectul de introducere a rețelei de apă și canalizare la Covăsânț.

    Local

    VIDEO
    Retrospectiva săptămânii cu Sorina Ambruș
    A fost o săptămână cutremurătoare la propriu, în care parcă nu ne-a mai venit așa ușor să râdem de ce ni s-ar putea întâmpla. Găsim, însă, motive să comentăm cu un pic de zâmbet ultimele știri ale urbei, ultimele aventuri ale aleșilor locali, mai mult sau mai puțin inspirați, dar și pățaniile arădenilor de rând care au reușit să devină o știre.

    Local

    SONDAJ ARADON
    SONDAJ ARADON - Fumatul dănează grav sănătății, dar bucură guvernul
    Fumatul dăunează grav sănătății, dar absența fumatului dăunează grav bugetului statului. Din costul la raft al unui pachet de țigări, statul român încasează aproximativ 80%, constând în accize si TVA. Într-un singur an fumătorii din România cotizează la buget 20 de miliarde de lei, adică peste 4 miliarde de euro.

    Local

    POLITIC. Deputatul USR, Adrian Wiener: ,,PNL și PSD au împins România într-un colț”
    Parlamentarul arădean atrage atenția că „datoria publică a depășit 50% din PIB”. 2

    Local

    POLITIC. Dorian Curcanu: „Prima victorie pentru salariile jucătorilor de fotbal, obținută printr-un proiect USR”
    Senatul a votat un proiect inițiat de USR care prevede ca sportivii să primească cu prioritate banii datorați de către cluburile sportive aflate în procedură de insolvență.

    Local

    Amenzi de 88 de mii de lei pentru supermarketurile arădene
    Protecția Consumatorilor a aplicat, în cursul lunii mai, 18 amenzi și 9 avertismente în urma verificărilor efectuate în supermarketurile din Arad.

    Local

    Autorul crimei de la Şagu, adus în ţară pentru a-şi ispăşi pedeapsa
    El era urmărit internațional pentru omor, tentativă de omor, trafic de migranți și trecerea frauduloasă a frontierei de stat. 2

    Local

    GALERIE FOTO
    GALERIE FOTO |15 ani de SMURD la Arad: „Cine salvează o viață, salvează o lume întreagă”
    Pasiune și devotament, dar și mult suflet în munca de zi cu zi a salvatorilor de pe SMURD. Toate acestea au fost evocate de cei care au vorbit la ceas aniversar despre serviciul de urgență. 1
    • Aradon.ro
      • Redactia
      • Politica de confidentialitate
      • Folosinta Cookie-urilor
      • Termeni si conditii de utilizare
      • Regulament postare și moderare comentarii
    • Știri
      • Știrile județului Arad
      • Știri internaționale
      • Știri naționale
      • Celebrity/Lifestyle
    • Sport
      • UT Arad
      • Sport Local
      • Știri sportive

    aradon.ro logoPentru noi, confidențialitatea Dvs. este importantă

    Noi și partenerii noștri utilizăm tehnologii, cum ar fi modulele cookie, și vă procesăm datele cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie, pentru a personaliza anunțurile publicitare și conținutul în funcție de interesele dvs., pentru a măsura eficiența anunțurilor și a conținutului și pentru a obține informații despre publicul care a văzut anunțurile și conținutul. Faceți clic mai jos pentru a vă da consimțământul privind utilizarea acestei tehnologii și procesarea datelor dvs. cu caracter personal în aceste scopuri. Vă puteți răzgândi și puteți schimba opțiunile în orice moment, revenind la acest site.