aradon.ro Web analyticsInsomnia - simptome, cauze, factori de risc și criterii de diagnostic

Insomnia - simptome, cauze, factori de risc și criterii de diagnostic

Doamna Nădejde Flavia, psiholog clinician și psihoterapeut familial la MedLife Genesys, ne va vorbi în cele ce urmează ce este insomnia și cum ar trebui ea abordată.
Doamna Nădejde Flavia, psiholog clinician și psihoterapeut familial la MedLife Genesys, ne va vorbi în cele ce urmează ce este insomnia și cum ar trebui ea abordată.

Care sunt tipurile de insomnie?

Insomnia este o tulburare de somn, însă tulburările de somn se împart în 4 categorii majore conform DSM-IV:

 1. Tulburările de somn primare – dissomniile (anomalii în calitatea, cantitatea și reglarea somnului) și parasomniile (comportament anormal sau evenimente fiziologice în asociere cu somnul).
 2. Tulburările de somn în legătură cu altă tulburare mentală.
 3. Tulburarea de somn datorată unei condiții medicale generale.
 4. Tulburarea de somn indusă de o substanță.

 

Doamna Nădejde Flavia ne va explica pe larg tulburările de somn primare, în special dissomniile. Dissomniile sunt tulburări primare ale inițierii și menținerii somnului sau somnolență excesivă și se manifestă prin perturbarea în cantitate, calitate sau reglare a somnului. Aici se poate include insomnia primară, hipersomnia primară, narcolepsia, tulburarea de somn în legătură cu respirația, tulburarea ritmului circadian al somnului și dissomnia fără altă specificație.

 

Care sunt simptomele?

Dificultăți în inițierea sau menținerea somnului, care durează cel puțin o lună și care cauzează detresa sau deteriorare semnificativă clinic în mediul social sau alte domenii de funcționare importante. (ex: dificultăți în a rămâne adormit în timpul somnului).

 

Care sunt cauzele?

Cele mai multe cazuri de insomnie primară au un debut brusc în cursul unui stres psihologic sau medical. Insomnia primară persistă de obicei mult timp după ce problema s-a rezolvat, datorită intensificării excitației și a condiționării negative, dar în unele cazuri poate apărea treptat fără un stresor clar și începe de regulă în perioada de adult tânăr, dar mai rar în cazul copilăriei și adolescenței.

Evoluția ei este variabilă și poate fi limitată la o perioadă de câteva luni, dacă este întreținută de un factor de stres psihosocial sau medical, care se rezolvă mai târziu. Măsurătorile polisomnografice prezintă uneori o varietate considerabilă de la o noapte la alta, iar pacienții nu prezintă de regulă o somnolență crescută măsurabilă, prin testarea în laborator al somnului. Persoanele cu insomnie primară pot avea scoruri ridicate la inventarele de personalitate sau la auto descrierile psihologice.

 

Care sunt factori de risc?

Insomnia constituie un factor de risc pentru tulburările afective, tulburările anxioase și tulburările în legătură cu uzul unei substanțe. Persoanele cu insomnie, care își administrează medicație (hipnotice sau alcool, anxiolitice sau alte stimulente) necorespunzătoare, neținând seama de opinia unui specialist pentru a combate fatigabilitatea excesivă, pot progresa la abuz de substanță sau la dependența de substanță.

Persoanele cu insomnie primară pot fi extenuate sau cu ochii duși în fundul capului, însă nu prezintă alte anomalii caracteristice la examenul somatic și poate exista o incidență crescută a problemelor psihofiziologice în legătură cu stresul (cefalee de tensiune, tensiune musculară crescută, tensiune gastrică).

Cei care dorm puțin se disting de cei cu insomnie prin lipsa de dificultate în adormire și prin absența semnelor caracteristice de insomnie primară. Durata “normală” de somn variază de la un individ la altul.

C.I.T.S. (Clasificarea Internațională a Tulburărilor de Somn) subliniază faptul că insomnia primară include mai multe diagnostice de insomnie:

– insomnia psihofiziologică

– starea de percepție eronată a somnului

– insomnia ideopatică

– igienă de somn inadecvată

 

Criterii de diagnostic clinic

 1. Dificultatea în inițierea sau menținerea somnului (cauza predominantă) pentru cel puțin o lună
 2. Detresa sau deteriorare semnificativă clinic în domeniile importante de funcționare
 3. Perturbarea somnului NU survine exclusiv în cursul narcolepsiei, a tulburării de somn în legătură cu respirația, a tulburării ritmului circadian de somn sau a unei parasomnii
 4. Perturbarea NU survine în cursul altei tulburări mentale și NU se datorează efectelor fiziologice directe ale unei substanțe.

Dacă și tu treci prin dificultăți legate de somn, e timpul să vorbești cu un specialist. Pentru programare la doamna psiholog Nădejde Flavia, apelează 0257 960.

0 Comentarii

Citiți principiile noastre de moderare aici!

  România

  Variola maimuţei. Avem motive de îngrijorare?
  RO Vaccinare postează precizările dr. Cristian Apetrei despre variola maimuţei: „Nu e nicio mare resetare, nicio mare vrăjitorie, nici «gut feeling», biocurenţi sau vreo previziune de-a lui Nostradamus”.

  Local

  „Transalpina” arădeană prinde contur. 70% din fundația drumului e deja realizată
  Un drum ce ar trebui să pună în valoare câteva zone deosebite din județul Arad. „Transalpina” arădeană va lega comunele Dieci și Dezna și promite să fie splendoare. 1

  România

  Campanie de întinerire la Fisc: se caută 200 de noi angajați
  ANAF intenționează să treacă la un proces de întinerire a instituţiei, în condiţiile în care se confruntă cu îmbătrânirea personalului. ANAF va scoate la concurs, luna următoare, peste 200 de posturi. 1

  Mapamond

  Maghiarii sunt campioni la nunţi, în 2020, iar Danemarca şi Lituania, la divorţuri
  Anul 2020 a fost un an bun pentru căsătorii. Ungaria ocupă fruntea clasamentului, cu 6.9 căsătorii la 1.000 de locuitori, urmată de Letonia (5.6) şi Lituania (5.5).

  Mapamond

  Oraşul Gaylord, din Michigan, lovit de o tornadă
  Tornada a lovit vineri, omorând cel puţin o persoană şi rănind alte cel puţin 40, a răsturnat maşini, a smuls acoperişurile clădirilor şi a doborât copaci şi linii electrice. 2

  Mapamond

  Austria refuză intrarea în NATO: Rămânem neutri
  Alexander Schallenberg, ministrul de externe şi fost cancelar al Austriei la sfârşitul anului 2021, a explicat de ce ţara lui nu vrea în NATO. 4

  Mapamond

  Rusia interzice intrarea în ţară a 963 de americani, inclusiv a preşedintelui Biden
  Rusia interzice intrarea în ţară a 963 de americani, inclusiv a preşedintelui Biden şi a secretarului de stat Blinken. 1

  România

  Un bărbat şi un copil au fost atacaţi de urs într-o localitate din Harghita
  Un bărbat şi un copil de 8 ani au fost atacaţi de urs într-o localitate din Harghita, anunţă preşedintele Consiliului Judeţean Harghita, Borboly Csaba. 2

  Mapamond

  O femeie a protestat dezbrăcată pe covorul roșu la Cannes împotriva violurilor comise de soldații ruși
  O femeie a apărut dezbrăcată pe covorul roșu de la Festivalul de Film de la Cannes, în semn de protest față de agresiunile sexuale la care au fost supuse femeile ucrainene de la începutul invaziei ruse. 1

  aradon.ro logoPentru noi, confidențialitatea Dvs. este importantă

  Noi și partenerii noștri utilizăm tehnologii, cum ar fi modulele cookie, și vă procesăm datele cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie, pentru a personaliza anunțurile publicitare și conținutul în funcție de interesele dvs., pentru a măsura eficiența anunțurilor și a conținutului și pentru a obține informații despre publicul care a văzut anunțurile și conținutul. Faceți clic mai jos pentru a vă da consimțământul privind utilizarea acestei tehnologii și procesarea datelor dvs. cu caracter personal în aceste scopuri. Vă puteți răzgândi și puteți schimba opțiunile în orice moment, revenind la acest site.