aradon.ro Web analytics


Prietenoase cu mediul, prietenoase cu bugetul tău, în timp: pompele de căldură aer apă

Prietenoase cu mediul, prietenoase cu bugetul tău, în timp: pompele de căldură aer apă

Reactualizat la:
ADVERTORIAL. Dacă ești îngrijorat de efectul acțiunilor tale de zi cu zi asupra mediului înconjurător și ești decis să contribui cu partea ta la îmbunătățirea situației, trebuie să știi că există soluții.
ADVERTORIAL. Dacă ești îngrijorat de efectul acțiunilor tale de zi cu zi asupra mediului înconjurător și ești decis să contribui cu partea ta la îmbunătățirea situației, trebuie să știi că există soluții.

De exemplu, o pompă de căldură aer apă, care absoarbe energia din jur și o transferă pentru a încălzi apa. Astfel, locuința ta ar putea fi încălzită prin pomparea acestei ape prin sistemul de conducte din casă.

Cum funcționează pompa de căldură aer apă și de ce este o variantă „green”?

Tehnologia pompelor de căldură are la bază un principiu destul de simplu, cam ca un frigider, prin tehnologia de comprimare a vaporilor.

Link oferte pompă de căldură aer-apă

O pompă de căldură este alcătuită din compresor, vas de expansiune și două schimbătoare de căldură (un vaporizator și un condensator). Prin intermediul unui ventilator, aerul din exterior este aspirat în interiorul pompei de căldură, de unde intră în vaporizator. Aici există un agent de răcire care se transformă din stare lichidă în stare gazoasă chiar și la temperaturi scăzute. Ulterior, acești vapori intră în compresor unde este crescută temperatura până la cea necesară pentru a fi trimisă în instalația de încălzire a locuinței. La ieșirea din condensator, agentul frigorific se transformă iar în lichid și ciclul se reia.

Pompa de căldură extrage iarna căldură din pământ, aer sau apă, iar apoi, cu ajutorul compresorului, agentul frigorific se încălzește la o temperatură necesară încălzirii locuinței. Vara, ciclul se inversează, iar casa este răcită. Așadar ai rezolvat două probleme în loc de una.

Pompa de căldură aer apă folosește o sursă de energie sustenabilă, extrăgând căldura existentă deja în aerul exterior.

Totuși, deși e capabilă de toate cele amintite mai sus, o pompă de căldură aer apă funcționează cel mai bine în zonele cu climă moderată. Eficiența unei pompe de căldură aer apă este optimă la șapte grade Celsius, spre deosebire de locurile uscate și reci, unde temperaturile scad sub -20 de grade. Scăderea temperaturilor afectează eficiența de funcționare a unei astfel de pompe.

În climatele cu temperaturi de iarnă foarte scăzute, o pompă de căldură sol-apă poate părea o alegere mai potrivită, deoarece extrage căldura din sol și se comportă bine chiar și la temperaturi reci, de îngheț.

Oferte pompe de căldură aer-apă – (LINK)

Pompa de căldură aer apă produce energie regenerabilă, deoarece extrage căldura din sol sau din aer. Atât o pompă de căldură aer-apă, cât și una aer-aer au sisteme de funcționare oarecum similare. Impactul asupra mediului este minim, iar dacă acest lucru nu este suficient, trebuie să știi că prin folosirea acestui tip de pompă vei economisi, în timp, și la facturi.

Pompele de căldură aer apă sunt de două ori mai eficiente decât sistemele pe gaz sau petrol. Având în vedere că o pompă de căldură aer-apă utilizează aerul pentru a genera energie, sistemul de operare este simplu și fără riscuri. O pompă de căldură aer-apă de dimensiuni adecvate și de bună calitate îți va aduce economii la energia electrică și costuri reduse de încălzire, dar nu vei face compromisuri cu producția de căldură și nici în ceea ce privește confortul.

Problemele și dezavantajele apar însă, așa cum am mai spus, în climate extrem de reci, cum pot fi unele ierni și în România. Un sistem de încălzire suplimentar, care să funcționeze doar în cazul acestor excepții, ar fi recomandat așadar, pentru a evita surprizele neplăcute atunci când temperaturile de afară coboară mult sub limite acceptabile. În plus, cu un asemenea sistem, e imperios necesar ca locuința ta să aibă un sistem de izolație foarte eficient și de bine pus la punct, pentru a nu pierde căldura generată astfel.

Pompă de căldură aer-apă – oferte (LINK)

Tot la capitolul dezavantaje am putea trece costul inițial destul de ridicat al unui sistem bazat pe pompa de căldură aer apă. Nu multă lume își permite un asemenea sistem fără sacrificii, chiar dacă, ulterior, în timp, acesta se va amortiza, aducând chiar economii la bugetul familiei tale.

În fine, unii ar putea considera drept dezavantaj și faptul că o astfel de pompă este și destul de voluminoasă, fiind greu spre imposibil de amplasat altundeva decât la casă, acolo unde ai suficient spațiu pentru a o adăposti.

Asta pentru a nu mai vorbi și despre zgomotul pe care îl face atunci când funcționează la maximă capacitate, care poate depăși peste 50 de decibeli, în funcție de model și complexitate. E adevărat, 50 de decibeli nu depășește zgomotul unui generator de curent sau o zi obișnuită într-un cartier de la marginea orașului, dar pentru cei cu un somn ușor, poate fi deranjant.

0 Comentarii

Your email address will not be published. Required fields are marked *

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici!

  Local

  UVVG continuă înscrierile până în 23 septembrie!
  Universitatea de Vest „Vasile Goldiş” din Arad are infrastructura necesară desfăşurării cursurilor online.

  Local

  Transport agabaritic pe autostradă
  Lățimea vehiculului care intră în țară pe la Vama Nădlac este de 5,25 metri și transportă o confecție metalică.

  Local

  52 de sirieni și palestinieni ascunși în două autovehicule, descoperiți la vama Nădlac II

  România

  COVID-19. 808 cazuri din 6.348 de teste
  Doar 808 cazuri de infecție cu noul coronavirus au fost confirmate în ultimele 24 de ore, de duminică până luni. 

  Local

  Prima tranşă de vaccin gripal a ajuns la Arad
  Cantitatea primită, de 4.320 de doze, este puţin peste 10% din cea solicitată de judeţul Arad pentru acest sezon rece. 2

  ARADON Sport local

  Bogdan Bulj revine la FCC Baschet Arad
  Sârbul va fi pentru a 3-a oară antrenorul „galben-albastrelor”.

  ARADON Sport local

  Rezultate contradictorii
  ARAD. Echipele de fotbal arădene din C8 au avut evoluții diferite în etapa cu numărul doi.

  Advertorial

  Erdős Valentin - Împreună pentru dezvoltare! (P)
  Valentin Erdos are 65 de ani și a intrat pentru a patra oară în cursă, pentru fotoliul de primar al comunei Sintea Mare. 1

  Advertorial

  Intervenție promptă care a salvat viața unui om (P)
  Ministrul Mihai Fifor s-a implicat mereu în mod activ pentru a acorda ajutor militarilor în nevoie. 3

  aradon.ro logoPentru noi, confidențialitatea Dvs. este importantă

  Noi și partenerii noștri utilizăm tehnologii, cum ar fi modulele cookie, și vă procesăm datele cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie, pentru a personaliza anunțurile publicitare și conținutul în funcție de interesele dvs., pentru a măsura eficiența anunțurilor și a conținutului și pentru a obține informații despre publicul care a văzut anunțurile și conținutul. Faceți clic mai jos pentru a vă da consimțământul privind utilizarea acestei tehnologii și procesarea datelor dvs. cu caracter personal în aceste scopuri. Vă puteți răzgândi și puteți schimba opțiunile în orice moment, revenind la acest site.