aradon.ro Web analytics

A treia mască. Sau reflecție despre mască

De Valentin Goran

A treia mască. Sau reflecție despre mască

Reactualizat la:
Scris de Valentin Goran

În ultimele două luni, cel mai folosit cuvânt în spațiul public, aproape cu obstinație, este cuvântul ,,mască”. Cuvântul și realitatea pe care o desemnează sunt legate de însăși esența umanității, așa o cum o simțim intuitiv și o legiferăm azi.

Cuvântul ,,persoană” provine din grecescul ,,persona” și înseamnă masca actorului. Când s-au jucat în Atena primele piese de teatru (tragedii), actorii jucau fără mască, dar personajele negative din tragedii erau amenințate și bătute pe stradă după încheierea spectacolului. Pentru a nu se mai întâmpla asta, actorii au decis ca personajele să fie jucate cu măști: personajele pozitive cu măști frumoase, iar cele negative cu măști urâte, pentru a reflecta trăsăturile lor de caracter.

Cuvântul persoană înseamnă, la origine, mască, iar psihologii spun că fiecare om trăiește, simultan, trei feluri de vieți: o viață publică (unde poartă o mască groasă și impenetrabilă); o viață privată (în care poartă o mască mai subțire față de familie și prieteni); și o viață secretă (în care suntem fără mască, noi cu noi înșine, cu propriile slăbiciuni și secrete pe care nu le-am spus niciodată nimănui).

În vremurile de criză, însă, omul interpune între el și ceilalți, pe lângă cele două măști invizibile și o a treia mască vizibilă. Această mască este purtată pentru a se proteja pe sine de ceva invizibil și pentru a se proteja de ceilalți (vezi măștile purtate în timpul ciumelor).

A treia mască (chirurgicală, cu trei pliuri), atât de clamată, legiferată și necesară, este semnul unei societăți alienate, aflată nu doar în criză sanitară și economică, ci și într-o profundă comă morală. A treia mască nu reflectă trăsături de caracter (ca și cea greacă), ci uniformizare și panică. Omul, ca ființă socială, trece astăzi printr-un eveniment traumatic de distanțare socială, iar asta nu presupune doar îndepărtarea de celălalt, ci și înstrăinarea de propria-i esență.

„A treia mască este semnul unei societăți alienate, aflată nu doar în criză sanitară și economică, ci și într-o profundă comă morală”

3 Comentarii

Your email address will not be published. Required fields are marked *

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici!

 1. batranu says:

  lasa ca in curand o sa jucam din nou fotbal…sper ca fara masca

 2. citizen says:

  Am ramas…masca! Foarte inspirat,profund. Dupa toata aceasta nebunie am ramas cu doua intrebari la care nu pot sa-mi raspund:
  -cui prodest?
  -ce urmeaza?

 3. Ciprian says:

  Un eseu excelent

 4. România

  Al doilea val de relaxare în România, de la 1 iunie
  Preşedintele Klaus Iohannis va avea joi, de la ora 13:00, la Palatul Cotroceni, o şedinţă privind măsurile de gestionare a epidemiei COVID-19 cu premierul Ludovc Orban.

  România

  Creşele şi grădiniţele s-ar putea redeschide pe 15 iunie
  Ministerul Educaţiei şi Ministerul Sănătăţii lucrează la un pachet de măsuri care vor fi luate pentru redeschiderea creşelor şi grădiniţelor. Astfel, cei de la INSP au făcut câteva recomandări.

  Local

  Controale în construcții și la plasatorii forței de muncă
  ITM a desfășurat acțiuni de informare și control, având ca obiect companii din sectorul construcțiilor și din domeniul plasării forței de muncă în străinătate. 1

  Local

  Căsătorii în pandemie? Doar 52 de cupluri și-au unit destinele
  Starea de urgență s-a resimțit și în formarea de noi familii, cu acte în regulă. Doar puțin peste 50 de căsătorii au fost oficiate timp de două luni.

  Local

  Ambulanța, cu 1.300 de cazuri mai puțin, în stare de urgență
  Cum a afectat starea de urgență numărul de solicitări primite de Serviciul de Ambulanță Arad. O comparație între lunile martie - aprilie 2019 vs 2020?

  Local

  Ionel Ciupe: „Jumătățile de măsură nu ne vor duce nicăieri”
  Consilierul municipal critică modul în care Primăria Arad vrea să corecteze hotărârea privind racordurile la rețelele edilitare, dar complică și mai mult lucrările. 1

  ARADON opinii

  Religia derogărilor și habotnicilor pe rit nou
  1

  Local

  Aradul, un oraș cu...nevoi publice!
  Aradul, cu nevoile și...neamul. Nicio toaletă publică pe centru orașului, nici măcar o toaletă ecologică de la Podgoria până la teatru. 9

  ARADON opinii

  DE-ALE SUFLETULUI. Gabriella Gujdár, psiholog clinician: Atacul de panică (II)

  aradon.ro logoPentru noi, confidențialitatea Dvs. este importantă

  Noi și partenerii noștri utilizăm tehnologii, cum ar fi modulele cookie, și vă procesăm datele cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie, pentru a personaliza anunțurile publicitare și conținutul în funcție de interesele dvs., pentru a măsura eficiența anunțurilor și a conținutului și pentru a obține informații despre publicul care a văzut anunțurile și conținutul. Faceți clic mai jos pentru a vă da consimțământul privind utilizarea acestei tehnologii și procesarea datelor dvs. cu caracter personal în aceste scopuri. Vă puteți răzgândi și puteți schimba opțiunile în orice moment, revenind la acest site.