aradon.ro Web analytics

Albe şi negre: Sportul nu moare. Se adaptează!

De Daniel Scridon

Albe şi negre: Sportul nu moare. Se adaptează!

Reactualizat la:
Privind în urmă, realizez că acum câteva săptămâni coronavirus era pentru mine ‘încă o epidemie în Asia, îmi pare rău, dar nu mă priveşte’. Poate că la fel era şi pentru tine. Şi pentru majoritatea oamenilor de pe planetă. Acum România şi trei sferturi din statele Europei şi ale lumii, sunt în stare de urgenţă. Iar noi, oamenii, suntem în stare de şoc şi confuzie. Viaţa ne-a fost dată peste cap şi nu (prea) ştim cum să reacţionăm.
Scris de Daniel Scridon - Privind în urmă, realizez că acum câteva săptămâni coronavirus era pentru mine ‘încă o epidemie în Asia, îmi pare rău, dar nu mă priveşte’. Poate că la fel era şi pentru tine. Şi pentru majoritatea oamenilor de pe planetă. Acum România şi trei sferturi din statele Europei şi ale lumii, sunt în stare de urgenţă. Iar noi, oamenii, suntem în stare de şoc şi confuzie. Viaţa ne-a fost dată peste cap şi nu (prea) ştim cum să reacţionăm.

În faţa necunoscutului, unii se comportă ca şi când COVID-19 nu este grav şi periculos. Se refugiază în credinţă: ‘‘este doar o gripă, ne fereşte cel de Sus‘‘. Pentru că le este frică de necunoscut şi se agaţă de iluzia normalităţii. Dar această iluzie vine cu un cost enorm pentru noi toţi. Cu această ‘‘normalitate‘‘ riscăm să pierdem lupta cu pandemia. Care a îmbolnăvit aproape jumătate de milion de oameni şi a ucis peste 17 000. Împreună putem preveni creşterea. Fiind riguroşi, realişti şi izolându-ne. Cu cât sunt mai drastice măsurile, cu-atât prevenim efectele virusului ucigaş. Vorba filozofului american George Santayana: ‘Cei care nu învaţă din istorie, sunt condamnaţi să o repete‘. Şi gândul ne duce, cu frisoanele aferente, la ciumă, gripa spaniolă, ebola.

Coronavirusul a îngenunchiat (şi) sportul. Pentru prima oară, în ultimul secol, de o asemenea manieră. Marea familie a sportului mondial speră la un mâine cu cât mai puţine pierderi. De vieţi omeneşti. Mesajele şi filmuleţele postate pe reţelele de socializare ne arată o lume a sportului care încearcă să se adapteze. Provocări diverse, colecţia de amintiri, invitaţii la diferite jocuri interactive, toate sunt încercări de a menţine interesul consumatorilor de sport. Care au rămas în acest an şi fără spiritul olimpic, Tokyo şi marea întrecere sub cele cinci cercuri fiind un vis îndepărtat. Chiar marţi mai marii Comitetului Internaţional Olimpic au preluat modelul UEFA, care a mutat Campionatul European de fotbal pentru vara anului viitor, procedând aşişderea cu Jocurile Olimpice.

Nimic nu va mai fi cum a fost, dar viaţa merge înainte. La fel vor sta lucrurile şi în privinţa sportului. Care ne arată atât limitele umanității, cât și faptul că le putem depăși, indiferent de rasă, religie, sex, limbă ori statut social. Ne face să credem că putem fi mai buni, atât ca indivizi, cât și colectiv. Ne oferă un dram de speranță. Pentru ziua de mâine…

0 Comentarii

Your email address will not be published. Required fields are marked *

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici!

  Local

  Începe înscrierea oficială a candidaților: Cristian Galea, primul înregistrat la Biroul Electoral
  Miercuri, 12 august, Cristian Galea și PMP au depus dosarele cu semnături pentru Primăria Municipiului Arad și Consiliul Local Municipal la Biroul Electoral Municipal Arad.

  Local

  O arădeancă reclamă: În aquapark-ul de la Oradea nu se respectă nicio distanțare
  O turistă arădeancă ne-a transmis nemulțumirea sa față de lipsa normelor de distanțare din aquapark și susține că i-a fost refuzată și cererea de restituire a banilor când a vrut să plece. 1

  Local

  21 de măsuri speciale impuse în zilele de 14 și 15 august
  Comitetul Județean pentru Situații de Urgență al Județului Arad a adoptat,în cadrul unei ședințe extraordinare, nu mai puțin de 21 de măsuri specifice privind organizarea evenimentelor religioase de pe 14 și 15 august.

  Local

  COVID anulează oficial și cel mai mare târg arădean
  Târgurile și expozițiile au fost anulate. Expo Arad Internațional s-a transformat în spital de campanie și cel mai probabil așa va rămâne, în acest an.

  Local

  Marin Lupaș: „Ștrandul, gazda spectacolelor de teatru și concertelor Filarmonicii”
  Consilierul Marin Lupaș propune conducerilor instituțiilor de cultură din Arad să își desfășoare activitățile cu public pe Ștrand, într-o inițiativă de a readuce arădenii în zona pietonală a bazei de agrement. 1

  Local

  Fifor îi acuză pe liberali de „virusul hoției”
  Senatorul Mihai Fifor, la adresa PNL: „România, pe lângă virusul Sars-Cov-2, se confruntă și cu virusul hoției liberale”. 4

  Local

  Ineu: Păhuiul și poligonul de tragere – viitoare zone de agrement
  În funcție de programul fondurilor europene pentru perioada 2021-2027, Ineul ar putea avea un ștrand și o zonă verde de agrement pe locul fostei unități militare Păhui și a poligonului de tragere.

  Local

  Se schimbă prioritățile la Mâsca și Galșa
  Primăria Șiria a montat zilele aceste indicatoare de reglementare de prioritate (cedează trecerea/oprire) în localitatea Galșa, iar în zilele următoare se vor monta același tip de indicatoare și în Mâsca. 1

  Local

  „O săptămână nebună” la Arta
  Filmul „O săptămână nebună” (original – This is where I leave you) va rula sâmbătă, 15 august, pe ecranul din curtea Cinematografului Arta.

  aradon.ro logoPentru noi, confidențialitatea Dvs. este importantă

  Noi și partenerii noștri utilizăm tehnologii, cum ar fi modulele cookie, și vă procesăm datele cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie, pentru a personaliza anunțurile publicitare și conținutul în funcție de interesele dvs., pentru a măsura eficiența anunțurilor și a conținutului și pentru a obține informații despre publicul care a văzut anunțurile și conținutul. Faceți clic mai jos pentru a vă da consimțământul privind utilizarea acestei tehnologii și procesarea datelor dvs. cu caracter personal în aceste scopuri. Vă puteți răzgândi și puteți schimba opțiunile în orice moment, revenind la acest site.