aradon.ro Web analytics

DE-ALE SUFLETULUI. Gabriella Gujdár, psiholog clinician: Atacul de panică (I)

De Gabriella Gujdár

DE-ALE SUFLETULUI. Gabriella Gujdár, psiholog clinician: Atacul de panică (I)

Reactualizat la:
Scris de Gabriella Gujdár

Perioada peste și prin care am trecut cu toții a fost prielnică pentru dezvoltatea tulburărilor de panică, manifestate sub forma unor atacuri de panică imprevizibile și recurente. Conform Manualului de diagnostic și clasificare statistică a tulburărilor mintale – DSM-5, un atac de panică se definește prin „apariția bruscă a unei frici intense sau a unui disconfort intens care atinge un punct culminant în decurs de câteva minute” interval în care apar mai multe simptome, dar cel puțin patru dintre următoarele: palpitații; transpirații; tremor sau frisoane; senzație de respirație dificilă sau de sufocare, senzația de asfixie; dureri sau disconfort precordial; greață sau disconfort abdominal; senzație de amețeală; senzație de frig sau căldură; senzații de amorțeală sau furnicături; sentiment de irealitate sau detașare de sine; frica de a pierde controlul sau de a înnebuni; frica de moarte.

De obicei, atacurile de panică sunt însă precedate de perioade sau evenimente stresante, de înrăutățirea somnului și de așa zise mici semne de surmenaj, cărora la început, nu prea le acordăm atenția cuvenită, pentru că ne-am obișnuit cumva să trăim sub presiunea provocărilor de la locul de muncă sau din relațiile personale. Probleme apar atunci când semnelor și simptomelor corporale deranjante li se alătură gânduri îngrijorătoare care se învârt, din ce în ce mai mult, în jurul senzației de moarte prin infarct, sufocare, în jurul pierderii controlului și a înnebunirii. Sentimentul că putem pierde controlul asupra vieții noastre în orice moment și că aceste crize pot reapărea oricând din senin, reprezintă poate teama cea mai mare a celor care s-au confruntat vreodată cu atacuri de panică. Partea cea mai neplăcută pe termen lung este însă aceea că pentru a evita apariția unui nou atac de panică, cei afectați vor evita progresiv acele locuri, activități și situații de viață în care apar aceste atacuri. Schimbarea începe atunci când, poate după mai multe analize medicale efectuate ale căror rezultate sunt perfecte, adică indică o stare de sănătate fizică bună, cei suferinzi vor realiza pentru prima dată că povestea despre moartea iminentă și imediată sau despre nebunie se desfășoară în mintea lor, iar corpul reproduce simptomatologia pentru care a primit comandă.

Pentru a putea îmbunătăți lucrurile, cei afectați trebuie să accepte, în primul rând, dimensiunea psihologică a atacului de panică, adică existența unor gânduri automate disfuncționale, care declanșează și interacționează cu modificările corporale resimțite.

redactia.jurnalaradean@informedia.ro

De obicei, atacurile de panică sunt precedate de perioade sau evenimente stresante, de înrăutățirea somnului și de mici semne de surmenaj

0 Comentarii

Your email address will not be published. Required fields are marked *

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici!

  România

  Creşele şi grădiniţele s-ar putea redeschide pe 15 iunie
  Ministerul Educaţiei şi Ministerul Sănătăţii lucrează la un pachet de măsuri care vor fi luate pentru redeschiderea creşelor şi grădiniţelor. Astfel, cei de la INSP au făcut câteva recomandări.

  Local

  Controale în construcții și la plasatorii forței de muncă
  ITM a desfășurat acțiuni de informare și control, având ca obiect companii din sectorul construcțiilor și din domeniul plasării forței de muncă în străinătate. 1

  Local

  Căsătorii în pandemie? Doar 52 de cupluri și-au unit destinele
  Starea de urgență s-a resimțit și în formarea de noi familii, cu acte în regulă. Doar puțin peste 50 de căsătorii au fost oficiate timp de două luni.

  Local

  Ambulanța, cu 1.300 de cazuri mai puțin, în stare de urgență
  Cum a afectat starea de urgență numărul de solicitări primite de Serviciul de Ambulanță Arad. O comparație între lunile martie - aprilie 2019 vs 2020?

  Local

  Ionel Ciupe: „Jumătățile de măsură nu ne vor duce nicăieri”
  Consilierul municipal critică modul în care Primăria Arad vrea să corecteze hotărârea privind racordurile la rețelele edilitare, dar complică și mai mult lucrările. 1

  ARADON opinii

  Religia derogărilor și habotnicilor pe rit nou

  Local

  Aradul, un oraș cu...nevoi publice!
  Aradul, cu nevoile și...neamul. Nicio toaletă publică pe centru orașului, nici măcar o toaletă ecologică de la Podgoria până la teatru. 8

  ARADON opinii

  DE-ALE SUFLETULUI. Gabriella Gujdár, psiholog clinician: Atacul de panică (II)

  Local

  Când va fi evaluat managerul Filarmonicii?
  Aleşii locali vor vota, în şedinţa de joi, noul calendar de desfăşurare a evaluării managerului Doru Orban.

  aradon.ro logoPentru noi, confidențialitatea Dvs. este importantă

  Noi și partenerii noștri utilizăm tehnologii, cum ar fi modulele cookie, și vă procesăm datele cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie, pentru a personaliza anunțurile publicitare și conținutul în funcție de interesele dvs., pentru a măsura eficiența anunțurilor și a conținutului și pentru a obține informații despre publicul care a văzut anunțurile și conținutul. Faceți clic mai jos pentru a vă da consimțământul privind utilizarea acestei tehnologii și procesarea datelor dvs. cu caracter personal în aceste scopuri. Vă puteți răzgândi și puteți schimba opțiunile în orice moment, revenind la acest site.