aradon.ro Web analytics


DE-ALE SUFLETULUI. Gabriella Gujdár, psiholog clinician: Fă ceea ce iubești, experimentează flow-ul!

Reactualizat la:

DE-ALE SUFLETULUI. Gabriella Gujdár, psiholog clinician: Fă ceea ce iubești, experimentează flow-ul!

Reactualizat la:

Într-o discuție prietenească am fost întrebată ce fac azi? Răspunsul firesc ar fi sunat cumva, că lucrez, ca toți sau marea majoritate a oamenilor. Cu toate acestea nu am putut să răspund astfel, pentru că aș fi mințit. Deși exercitarea profesiei pe care o am, oficial se consideră muncă, eu nu simt că lucrez. Pentru mine profesia mea înseamnă, în primul rând, aprofundarea unei pasiuni. Munca mea mă obligă să stau în prezent, să mă focusez cu toate gândurile, simțurile și emoțiile asupra acelui om care stă în fața mea și mă onorează cu povestea vieții lui, cu cele mai intime – fie ele dureroase sau fericite – momente prin care a trecut.

Alege să faci ceea ce iubești și atunci nu vei simți niciodată că muncești. Pentru unii această zicală ar putea să sune depășit sau chiar fără sens, însă cei care măcar odată în viață au reușit să lucreze ceva ce le-a făcut maximă plăcere, vor înțelege diferența între a avea un job care să ne placă, să ne inspire, să ne motiveze să fim mai buni și să creștem, și unul pe care îl exercităm doar pentru obținerea unui venit.

Când stai aproape de ceea ce iubești vei afla cine ești, pentru că te vei oglindi în rezultatul activității tale și prin colegii participanți. Te vei implica și nu vei resimți acest aspect ca pe un efort, vei căuta să îți îmbunătățești cunoștințele și rezultatele, fără să simți chinul trezitului de dimineață și sudoarea unei zile cu greu muncite. Vreau să vă atrag atenția asupra acelei stări denumite flow, adică stare de flux care în psihologia pozitivă definește acea stare mentală în care o persoană care desfășoară o activitate este complet imersată într-un sentiment de concentrare energizantă, implicată deplin și cu maximă bucurie în procesul activității desfășurate. Atingerea acestei stări de flux, care se leagă de numele lui Mihály Csíkszentmihályi, recunoscut pe plan internațional pentru definirea acestui concept, presupune, în primul rând, concentrarea și focusarea intensă asupra momentului prezent, îmbinarea concentrării și conștientizării, o pierdere a conștiinței reflexive asupra sinelui, un sentiment de control personal asupra situației sau activității, o distorsiune a experienței temporale, adică modificarea experienței subiective a timpului (pierderea noțiunii timpului), experiența activității ca recompensă intrinsecă, denumită și experiență autotelică, adică scopul căreia este tocmai desfășurarea activității în sine. Vă doresc să experimentați bucuria exercitării jobului vostru și să experimentați cât mai des starea de flux.

Citat> Când stai aproape de ceea ce iubești vei afla cine ești, pentru că te vei oglindi în rezultatul activității tale și prin colegii participanți.

0 Comentarii

Your email address will not be published. Required fields are marked *

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici!

  UT Arad

  Se știe bugetul de salarii de la UTA
  Alexandru Meszar a anunțat că jucătorii încasează 100.000 de euro pe lună din contracte. Dacă mai adaugi antrenorii și stafful medical, plus angajații clubului, primele de joc și impozitele, își dai seama de ce UTA așteaptă cu „sufletul la gură” banii de la Primărie!

  Local

  Intervenție ISU în centrul Aradului: pericol pe strada Vasile Goldiș!
  ARAD. Vineri seara Inspectoratul pentru Situații de Urgență Arad a intervenit în centrul Aradului. 4

  România

  Elevii vor face cursuri online în preajma alegerilor. Cel puțin 3 zile vor sta acasă!
  Alegerile locale îi vor muta pe elevi, timp de cel puțin trei zile, în online. Anunțul a fost făcut de către ministrul educației, Monica Anisie. 2

  ARADON Sport local

  CSU Arad nu mai joacă în CN de rugby în șapte, înghețat
  Formația arădeană a încheiat competiția pe locul 5.

  ARADON Sport local

  Șah Club Vados Arad a luat argintul în Superligă
  ACS Șah Club Vados Arad a urcat pe treapta a doua a podiumului în Superligă, după bronzul la șah blitz.

  Local

  COVID-19 la Liceul maghiar din Arad şi la "Sever Bocu" Lipova
  Trei elevi din clase diferite de la Lipova au fost depistaţi infectaţi cu noul coronavirus, fiind închisă şcoala pentru două săptămâni. 19

  Mapamond

  Bansky nu poate fi identifcat ca autorul celebrului graffiti 'Aruncătorul de flori'
  Artistul britanic Banksy a pierdut marca comercială solicitată pentru celebrul său graffiti "Aruncătorul de flori" (''Flower Thrower'') deoarece anonimatul său presupune că nu poate fi identificat în mod oficial ca autor, potrivit unei decizii europene publicate joi, relatează AFP.

  Local

  Noua piaţă de pe Rusu Şirianu, gata să fie predată către TOP
  Serviciul de administrare, întreţinere şi exploatare a noii hale agroalimentare va fi atribuit TOP prin gestiune delegată. 10

  Local

  Directorul DJTS Arad, despre redeschiderea traficului în faţa bazinului de înot: „Este inadmisibil!”
  Decizia Primăriei de a permite din nou maşinilor să circule pe aleea Călimăneşti din Piaţa Sporturilor a stârnit o reacţie dură din partea directorului Direcţiei Judeţene de Tineret şi Sport Arad. 11

  aradon.ro logoPentru noi, confidențialitatea Dvs. este importantă

  Noi și partenerii noștri utilizăm tehnologii, cum ar fi modulele cookie, și vă procesăm datele cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie, pentru a personaliza anunțurile publicitare și conținutul în funcție de interesele dvs., pentru a măsura eficiența anunțurilor și a conținutului și pentru a obține informații despre publicul care a văzut anunțurile și conținutul. Faceți clic mai jos pentru a vă da consimțământul privind utilizarea acestei tehnologii și procesarea datelor dvs. cu caracter personal în aceste scopuri. Vă puteți răzgândi și puteți schimba opțiunile în orice moment, revenind la acest site.