Rodia, fructul rodiului („Punica granatum”), arbore peren din familia Punicaceae, este un fruct sățios și ocupă o poziție de frunte în privința conținutului de antioxidanți, înaintea căpșunilor, a zmeurei, a coacăzelor negre, a vinului roșu și chiar a ceaiului verde. Bogată în vitamine, minerale și antioxidanți, are un rol important în susținerea imunității și menținerea sănătății, scade nivelul de colesterol “rău” din sânge – LDL, menține tensiunea arterială în parametri optimi, împiedică apariția procesului de îmbătrânire prematură. Este bogată în vitaminele C, E și B6, conținând însă și cantități semnificative din vitaminele B1, B2 și niacină. Nu conține betacaroten sau provitamina A. Cele mai abundente minerale conținute sunt potasiul, cuprul și fierul.
Beneficii aduse sănătății
*Acidul citric si alți acizi organici, care conferă rosiei gustul plăcut dulce -amărui și o parte din efectele benefice asupra intestinului (aceștia contribuie la refacerea florei bacteriene intestinale).
*Antocianinele. Acești pigmenți vegetali roșiatici sau albăstrui, aparținând grupei flavonoizilor, acționează ca substanțe antiseptice și antiinflamatoare în tractul digestiv și ca antioxidanți puternici în interiorul celulelor, oprind procesul de îmbătrânire.
*Peletierina. Acest alcaloid este un vermifug eficient (elimină parazitii intestinali), care se găseșete în principal în coaja rădăcinilor rodiului.
*Dereglări intestinale. Rodia este adecvată în cazuri de diaree infecțioasă, cauzată de gastroenterită sau colită, datorită acțiunii sale astringente și antiinflamatoare asupra tractului digestiv. Este, de asemenea, benefică în cazuri de flatulență sau crampe intestinale.
*Anemie. Dacă este vorba despre o anemie cauzată de deficiența de fier, rodia este benefică datorită cantității importante de cupru, un oligoelement care facilitează absorbția fierului.
*Ateroscleroză. Datorită conținutului său bogat de flavonoizi și vitamine antioxidante (C și E), care stopează procesul de îmbătrânire arterială, rodia este recomanadată în caz de flux sanguin arterial redus. Este benefică în prevenirea atacului de cord și pentru sănătatea cardiacă în general.
*Hipertensiune. Fiind bogată în potasiu, lipsindu-i aproape complet sodiul, rodia este potrivită pentru persoanele care suferă de hipertensiune arterială.
*Dereglări metabolice. Rodiile sunt utile în cazuri de gută, exces de acid uric și obezitate datorită efectului alcalinizant și depurtativ.
Bogată în vitamine, minerale și antioxidanți, are un rol important în susținerea imunității și menținerea sănătății
Citiți principiile noastre de moderare aici!