aradon.ro Web analytics

Vaca este fericita. Dar copilul meu?

Reactualizat la:
„Vai, cât de fericită este vaca! Taurul, soţul ei, a părăsit-o, în sfârşit. Dacă îi spuneai nu sau da, el vedea roşu în faţa ochilor şi se supăra. Pentru o vacă liniştită, este plicticos să te cerţi toată ziua. Acum, este împăcată.
Scris de Diana Dutu - „Vai, cât de fericită este vaca! Taurul, soţul ei, a părăsit-o, în sfârşit. Dacă îi spuneai nu sau da, el vedea roşu în faţa ochilor şi se supăra. Pentru o vacă liniştită, este plicticos să te cerţi toată ziua. Acum, este împăcată.

– Muuu, ce bine e!

Instalată în linişte la staulul ei, vaca mestecă şi visează, cu ochii cei mari aţintiţi în gol. Berbecul behăie, scroafa grohăie, capra a înnebunit, dar nimic nu o nelinişteşte, nimeni nu o deranjează. Ea rumegă încet. Ce frumoasă e viaţa!”

Textul de mai sus are titlul „Vaca este fericită” şi face parte dintr-o carte cu poveşti. O carte pe care părinţii au cumpărat-o de la librărie cu scopul de a le citi copiilor din ea. Cu pretenţia că poveştile au un mesaj, că pruncii învaţă ceva din istorioarele redate în carte. Când colo, ce să vezi? O poveste cu o vacă nenorocită părăsită – „în sfârşit”! – de un taur supărăcios. O poveste care, probabil, ar trebui să-i pregătească pe copii pentru momentul când părinţii lor vor divorţa, să-i facă să se simtă uşuraţi când „în sfârşit” se va întâmpla asta. Sau nu?

Precum această poveste servită copiilor de grădiniţă, urmează destul de multe altele şi la vârsta şcolară. Odată devenit elev, copilul e asaltat de informaţie. Pe lângă cea oferită de animaţii şi seriale adeseori imbecile, la care copilul se „relaxează” în timpul liber, informaţia de bază vine de la şcoală. Numai că nici şcoala de azi nu mai e ce a fost odată! Programa e supraîncărcată, manualele par a fi doar nişte cărţi scrise de amatori într-ale pedagogiei, iar mulţi dintre profesori nu reuşesc să se impună în faţa elevilor.

În ultimii ani, şcoala şi-a cam pierdut din valenţele ei educative, rolul şcolii în dezvoltarea copiilor reducându-se la cel informativ. La ore, elevii sunt bombardaţi de informaţie, fie ea utilă sau inutilă. În clasa a şaptea, de exemplu, ei învaţă că istmul e formaţiunea ce face legătura între cei doi lobi din care este formată tiroida. Sau că atlas şi axis sunt primele două vertebre din cele şapte care alcătuiesc regiunea cervicală a coloanei vertebrale. Sau că otolitele sunt nişte cristale de carbonat de calciu care se găsesc în dreptul celulelor vestibulare. Aş mai putea da câteva exemple la fel de… importante, dar mi-e teamă că aş provoca suprasolicitarea suprarenalelor…

Aşa că mai bine mă întorc la „Vaca este fericită”. Parafrazând ultimul fragment din fabuloasa poveste, închei: „Instalat în linişte în fotoliul său, ministrul Educaţiei – de ieri şi de azi – mestecă şi visează, cu ochii cei mari aţintiţi în gol. Sindicatele «behăie», dascălii «grohăie», elevii au înnebunit, dar nimic nu îl nelinişteşte, nimeni nu îl deranjează. El rumegă încet. Ce frumoasă e viaţa de ministru!”

Dar viaţa copilului meu?

0 Comentarii

Your email address will not be published. Required fields are marked *

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici!

  Local

  Educaţia sexuală va fi predată în şcoli sub o altă denumire. Părinţii trebuie să-şi dea acordul
  Camera Deputaţilor a votat proiectul privind educaţia sexuală în şcoli, cu modificări. Va fi nevoie să îţi dai acordul pentru predarea materiei, pentru copilul tău.

  România

  Parlamentul a decis miercuri dublarea alocațiilor. Președintele are la dispoziție 20 de zile pentru promulgarea legii
  Camera Deputaţilor a respins, miercuri, ordonanţa de urgenţă a guvernului care amâna până la 1 august dublarea alocaţiilor copiilor de la 150 la 300 de lei. Decizia a fost luată cu 209 voturi ”pentru”, trei ”împotrivă şi 98 de abtineri.

  ARADON Sport local

  UVVG ProVolei Arad a primit invitație pentru Divizia A1 și are puțin timp să răspundă
  UVVG ProVolei Arad a primit invitație să joace în Divizia A1 de volei masculin în sezonul viitor. Clubul trebuie să comunice până joi dacă acceptă înscrierea sau nu. Răspunsul depinde de susținerea autorităților, din cauza dificultăților de a găsi sponsori după pandemie.

  România

  Un polițist din Bihor a denunțat un șofer care i-a oferit 1.000 de euro mită
  Un bihorean a încercat să mituiască un ofițer de poliție din cadrul I.P.J. Bihor – Biroul Rutier al Poliției Salonta.

  ARADON opinii

  STIL DE VIAŢĂ. Adela Ciolocoi, nutriţionist, dietetician: Soluții naturale împotriva constipației

  România

  Crimă în apropiere de Lugoj. Un bărbat a ucis un tânăr care intrase peste el în curte
  Incident grav, marți, în localitatea timișeană Pogănești. Un bărbat de 63 de ani a ucis un altul în vârstă de 39 de ani. Cel ucis intrase înarmat în curtea criminalului. Bărbatul decedat se pare că ar fi recidivist și a fost eliberat recent din penitenciar 9

  România

  Se lucrează la noul teleschi din Stâna de Vale
  Stâna de Vale s-a deschis pentru public la 1 iunie 1890. La 130 de ani distanță, în stațiune se fac din nou investiții.

  România

  COVID-19. 152 de cazuri noi în 24 de ore
  19.669 de cazuri de infectare cu noul coronavirus au fost confirmate în România de la începutul pandemiei până miercuri, 3 iunie.

  UT Arad

  UTA, fără meciuri de verificare!
  Cu o lună înainte de startul play-offului, arădenii și-au dat seama că nu găsesc o echipă pregătită de „amicale”. Bogdan Stancu e, deja, o problemă eternă: s-a accidentat din nou!

  aradon.ro logoPentru noi, confidențialitatea Dvs. este importantă

  Noi și partenerii noștri utilizăm tehnologii, cum ar fi modulele cookie, și vă procesăm datele cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie, pentru a personaliza anunțurile publicitare și conținutul în funcție de interesele dvs., pentru a măsura eficiența anunțurilor și a conținutului și pentru a obține informații despre publicul care a văzut anunțurile și conținutul. Faceți clic mai jos pentru a vă da consimțământul privind utilizarea acestei tehnologii și procesarea datelor dvs. cu caracter personal în aceste scopuri. Vă puteți răzgândi și puteți schimba opțiunile în orice moment, revenind la acest site.