Arta, Solidaritatea și Grădiște, cele trei cinematografe funcționale deținute de Primăria Municipiului Arad și administrate de Centrul Municipal de Cultură Arad au găzduit în anul 2018 aproximativ 12 mii de spectatori. Un număr de 176 de proiecții cinematografice au avut loc în cele trei clădiri ale primăriei, cele mai multe la Cinematograful Arta.
Pe cinematografe
La Arta, cinematograful de pe strada Vasile Alecsandri, în 2018 s-au organizat câteva zeci de proiecții ale unor filme cunoscute, unele în premieră sau avanpremieră națională, care au reușit să aducă în sala de cinema câteva mii de spectatori. În total, s-au vândut 5.189 de bilete la Cinema Arta, însă o mare parte a proiecțiilor a beneficiat de intrare gratuită.
În Grădiște, la cinematograful de pe strada Petru Rareș, au avut loc 19 proiecții, toate animații. Începând cu luna mai a anului trecut, proiecția lunară a fost dublată, datorită cerinței mari a publicului. S-au vândut în 2018 aproape 1.800 de bilete, cea mai slabă prezență fiind la proiecțiile din luna august – 43 de spectatori, în timp ce filmul lunii mai a strâns cei mai mulți oameni în sală – 255.
Solidaritatea, cinematograful din Gai, a găzduit doar proiecții cu intrare gratuită. La cele nouă proiecții s-au prezentat aproximativ 560 de spectatori. Mai toate proiecțiile de aici au fost organizate pentru elevii Școlii Gimnaziale „Frații Neumann”.
Festivaluri de film
În ceea ce privește evenimentele de amploare organizate de Centrul Municipal de Cultură în domeniul cinematografic, treburile stau diferit: peste 8.500 de spectatori au luat parte la proiecțiile organizate în cadrul a 11 evenimente de tip festival. Cele mai de succes au fost, desigur, cele gratuite, cum ar fi Caravana Metropolis din Parcul Eminescu, ce a strâns în fața unui ecran gonflabil aproximativ 2.500 de spectatori. Și Caravana Filmelor NexT, organizată în același loc, a strâns o mie de arădeni în fața ecranului portabil.
Cât despre evenimentele găzduite de Cinema Arta, cele nouă din anul trecut au avut parte de peste cinci mii de spectatori. Cele mai atractive au fost Festivalul de Film Documentar fARAD și Kinodiseea, cu câte 1.200 de spectatori fiecare. Diferența dintre cele două este că primul s-a adresat mai mult cunoscătorilor, iar accesul s-a făcut pe bază de bilet sau abonament, iar celălalt a avut intrare gratuită, iar proiecțiile s-au adresat copiilor. Numărul total de bilete vândute la fARAD 2018, conform celor de la Centrul Municipal de Cultură, a fost de aproximativ 400, respectiv 23 de abonamente. Și Caravana TIFF a adus în sala de la Arta peste 1.100 de spectatori, în timp ce la Les Films de Cannes a Arad au mers 700 de cinefili.
Aproape jumătate la cele gratuite
O popularitate mai scăzută au avut evenimentele American Independent Film Festival, Festivalul Filmului Francez, Caravana DocuArt, Filmtettfeszt și Festivalul de film de foarte scurt metraj, care au strâns între 120 și 280 de spectatori fiecare. Proiecțiile „normale” de la Cinema Arta, adică cele organizate de CMCA în parteneriat cu Asociația CitiZenit, în afara festivalurilor, au costat în medie câte două mii de euro pe lună. În total, în 2018, din cei aproximativ 12 mii de spectatori, în jur de 40% au participat la proiecțiile cu intrare gratuită, doar 7.400 fiind plătitori de bilet sau abonament. De altfel, din cele 11 evenimente cinematografice organizate de CMC, doar trei au avut accesul pe bază de bilet sau abonament – fARAD, Festivalul Filmului Francez și Les Films de Cannes a Arad.
Citiți principiile noastre de moderare aici!