aradon.ro Web analytics

13 focare de pestă porcină sunt active în Arad

De Sorina Ambrus

13 focare de pestă porcină sunt active în Arad

În perioada 30 iulie-5 august, numărul cazurilor noi depistate la nivel național s-a dublat, comparativ cu săptămâna anterioară.
Scris de Sorina Ambrus - În perioada 30 iulie-5 august, numărul cazurilor noi depistate la nivel național s-a dublat, comparativ cu săptămâna anterioară.

Arad. Conform ultimei raportări întocmite de către Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA), în data de 5 august, la nivel național erau active 333 de focare de pestă porcină africană (PPA) – aproape dublu față de raportarea din 28 iulie, când se înregistrau 170 de cazuri. Dintre acestea, 3 focare sunt în exploatații comerciale și 5 focare în exploatații comerciale de tip A (exploatație mică de creșterea suinelor – exploatație agricolă cu un efectiv cuprins între 6-65 capete porcine), fiind afectate 49.257 de porcine.

Doar în ultima săptămână 30.07.2021 – 05.08.202 au fost înregistrate 108 focare noi, dintre care un focar a fost confirmat în județul Arad. În momentul de față, județul Arad ocupă locul cinci pe țară, cu un total de 13 focare active la data de 5 august.

Cazuri la mistreți

De asemenea, în același interval s-au înregistrat și 11 cazuri noi de pestă porcină africană la porci mistreți. De la prima semnalare a prezenței virusului PPA în România, pe data de 31 iulie 2017 și până în prezent, au fost diagnosticate 5.829 de cazuri la mistreți în 41 de județe. Pe raza județului Arad, 217 mistreți au fost găsiți morți și alți 68 de mistreți au fost vânați. În conformitate cu prevederile europene, cazurile la mistreți se sting după cel puțin 2 ani de la apariția lor.

Apel pentru respectarea normelor

ANSVSA face apel la toți crescătorii de porcine să respecte normele de biosecuritate pentru fiecare tip de exploatație și să anunțe de urgență medicul veterinar oficial atunci când un animal prezintă semne de boală sau moare. Proprietarii suinelor afectate de PPA, care sunt identificate prin crotaliere, vor fi despăgubiți conform legii.

Un porc infectat cu virusul PPA poate fi recunoscut după următoarele simptome: prezența unei febre ridicate de 40-42 grade; prezența unei înroșire a pielii, simptom ce poate fi sesizat mai mult la animalele cu pielea deschisă. Această înroșire apare mai ales în vârful urechilor, la coadă, pe piept și/sau în zona abdomenului. Animalele bolnave își pierd pofta de mâncare, devin apatice și înainte de deces cu 24-48 de ore își pierd coordonarea motrică; voma, diaree (uneori chiar cu sânge), scurgeri din ochi; scroafele avortează. Moartea subită a suinelor este, de asemenea, un semnal de alarmă.

Vara – anotimp favorabil

Vara, mobilitatea crescută a oamenilor datorată perioadelor de concediu și transportul ilegal de animale duc la răspândirea mult mai rapidă a virusului în gospodăriile populației.

“În concluzie, responsabilitatea deținătorilor de porcine din gospodăriile populației privind sănătatea, bunăstarea, regulile minime de biosecuritate și mișcare animalelor reprezintă un element esențial în prevenirea evoluției pestei porcine africane. Numai prin respectarea acestor minime cerințe ne putem asigura că animalele din propria curte vor rămâne sănătoase și putem preveni astfel pierderile economice extreme de mari generate de evoluția PPA”, se arată în comunicatul ANSVSA.

0 Comentarii

Your email address will not be published. Required fields are marked *

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici!

  România

  1 din 4 vârstinici din România sunt afectați de singurătate
  1 din 4 persoane de peste 65 de ani din mediul urban resimte un grad ridicat de singurătate şi peste 50% se simt singuri deseori. 3 din 10 vârstnici nu au cu cine socializa sau pe cine să se poată baza în situaţii de necesitate. 28% nu interacţionează cu mai mult de 4 persoane într-o lună întreagă. 1 din 4 vârstnici declară că are o stare proastă de sănătate fizică şi mentală, iar singurătatea le accentuează acestora problemele medicale. În luna decembrie, Niciodată Singur - Prietenii Vârstnicilor lansează o campanie menită să atragă atenţia asupra izolării sociale şi a singurătăţii persoanelor vârstnice.

  Ştiri sportive

  Ana-Maria Popescu și-a anunțat retragerea
  Ana-Maria Popescu își încheie după 20 de ani cariera de sportivă pentru că nu mai are motivație.

  Local

  Un arădean a fost amendat de jandarmi cu 1.000 de lei pentru injurii aduse pe o rețea de socializare
  Marți după-amiază, un echipaj de Jandarmerie s-a sesizat din oficiu după ce un bărbat a adus injurii și expresii jignitoare, printr-un comentariu, la o postare făcută de către o persoană juridică pe o rețea de socializare. Injuriile erau adresate atât autorului postării respective, cât și subiecților prezentați în text. 2

  Local

  Se deschid ofertele pentru pasajul din Micălaca
  CNAIR va deschide în data de 13 decembrie ofertele primite de la firme pentru finalizarea pasajului din Micălaca. 1

  Local

  Masa pe roți pentru bunicii comunității
  Un proiect pentru sufletul comunității, demarat de Cantina Sfântul Nicolae, pentru 170 de bunici din comunitatea arădeană.

  Local

  13 centre din județ – pregătite pentru vaccinarea copiilor cu vârste între 5 și 11 ani
  În municipiu, lista nu a fost încă definitivată. Vaccinarea ar putea începe la mijlocul lunii decembrie. 3

  România

  Noile măsuri restrictive aplicate în perioada sărbătorilor de iarnă persoanelor care sosesc în România
  Guvernul a transmis, marţi, măsurile stabilite de Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă pentru persoanele care sosesc în România în perioada sărbătorilor de iarnă.

  Mapamond

  Elveția a autorizat folosirea capsulelor SARCO pentru sinucidere asistată
  Capsulele „Sarco” induc moartea prin sufocare, fără senzația de panică. Capsulele pentru sinuciderea asistată sunt controlate de către pacient. Doar în 2020, 1300 de oameni au ales sinuciderea asistată, în Elveția. 2

  Mapamond

  Schimbare majoră în Emiratele Arabe Unite: țara își mută weekendul
  Emiratele Arabe Unite devin singurul stat din Golf care nu va mai avea un weekend de vineri până sâmbătă. UAE îşi reduc săptămâna de lucru la patru zile şi jumătate şi îşi mută weekendul care tradiţional era de vineri până sâmbătă. Schimbările vor intra în vigoare de la 1 ianuarie şi vor fi obligatorii pentru tot sectorul public. 1

  aradon.ro logoPentru noi, confidențialitatea Dvs. este importantă

  Noi și partenerii noștri utilizăm tehnologii, cum ar fi modulele cookie, și vă procesăm datele cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie, pentru a personaliza anunțurile publicitare și conținutul în funcție de interesele dvs., pentru a măsura eficiența anunțurilor și a conținutului și pentru a obține informații despre publicul care a văzut anunțurile și conținutul. Faceți clic mai jos pentru a vă da consimțământul privind utilizarea acestei tehnologii și procesarea datelor dvs. cu caracter personal în aceste scopuri. Vă puteți răzgândi și puteți schimba opțiunile în orice moment, revenind la acest site.