aradon.ro Web analytics250 de mii de lei pentru studiul privind repararea ceasului Primăriei

De Eugen Rogojan
Reactualizat la:

250 de mii de lei pentru studiul privind repararea ceasului Primăriei

Reactualizat la:
În bugetul municipiului Arad pe 2021 este prevăzută suma de 250 de mii de lei pentru întocmirea unui studiu DALI.
Scris de Eugen Rogojan - În bugetul municipiului Arad pe 2021 este prevăzută suma de 250 de mii de lei pentru întocmirea unui studiu DALI.

Arad. Studiul DALI – Documentaţie de avizare a lucrărilor de intervenţie, va fi întocmit pentru reparația capitală a ceasului din turnul Palatului Administrativ din centrul Aradului. În nota de fundamentare întocmită de Direcția Dezvoltare și Întreținere, Serviciul Dezvoltare Imobile, reparațiile sunt necesare din cauza vechimii „mecanismului mecanic de ceas de turn al clădirii Primăriei Municipiului Arad, nefuncțional de o perioadă foarte îndelungată”. Conform celor de la Primărie, orologiul nu funcționează „de cel puțin 30 de ani”.

În nota de fundamentare, Direcția Dezvoltare și Întreținere propune „alocarea sumei de 230 mii lei, reprezentând credite de angajament, respectiv 20 mii lei reprezentând credite bugetare pentru anul 2021, pentru realizarea obiectivului de investiții”. Așadar, Primăria va plăti 250 de mii de lei doar pentru realizarea studiului, urmând ca pentru repararea propriu-zisă a ceasului din turn să fie plătită o altă sumă, cel mai probabil mult mai mare.

Clădirea în care funcționează Primăria Municipiului Arad a fost construită între anii 1872 și 1875. Orologiul din turn a fost adus din Elveția și montat în anul 1878 și, timp de aproximativ un secol, clopotul orologiului marca fiecare jumătate de oră. Iniţial, doar trei laturi ale turnului aveau orologiu, ulterior fiind montat și cadranul de pe latura dinspre Mureș.

Tot în turnul Primăriei există și o instalație care, la fiecare oră fixă, difuzează înregistrarea unei melodii, însă nici aceasta nu este funcțională în acest moment.

RECTIFICARE. Ulterior publicării articolului, reprezentanții Primăriei Municipiului Arad au transmis că suma precizată în propunerea de buget reprezintă nu doar suma necesară studiului, ci suma necesară și realizării lucrării de reparație. În proiectul de buget, însă, acest lucru nu este menționat explicit, fiind vorba despre „D.A.L.I. (Documentaţie de avizare a lucrărilor de intervenţie-n.r) Reparație capitală ceas turn (datat anul 1876) clădirea Primăriei Municipiului Arad”, în întreaga notă de fundamentare vorbindu-se strict despre studiul DALI, nu și despre execuția lucrării.

Vezi bugetul: buget

32 Comentarii

Your email address will not be published. Required fields are marked *

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici!

 1. Teretean says:

  Botoxatul cea făcut pina acum? Gunoiul satului era tot zimbet de parca totul era roz

 2. chesanebunu says:

  Iar se ‘toaca bani’ pe studii??? de 12 ani podul la Micalaca TOT in studii il tineti!, nici acum NU e gata….

  PE BUNE?

  Ce mama naibii de studii va trebuie? daca functioneaza sau nu ceasul?

  E mai usor sa faceti un proiect cu finantare EUROPEANA, privind servisarea integrala a ceasului!

  TOCATI bani pe studii, iar la toamna, alte studii, peste 1 an alte studii, peste 1.5 ani, alte studii…. si tot asa!

  Aveti TUPEU! nu gluma….

  • Galatus says:

   Podul visurilor neîmplinite Andrei Saguna, a montat un BPM pe stâlp în tiganime sa nu zică nimeni ca😜nu sa început lucrarea de intenție. Procurori și judecatori sint bine? Nu sint loviti de Civid?

 3. Vali says:

  Chiar va bateti joc de aradeni. Bibart la viitoarele alegeri iesi pe locul 5 din 4 candidati. Rusine.

 4. Meloman says:

  Cred ca cei care aloca banii pentru investitii de acest gen, nu au nici o tangenta cu realitatea. Adica 50.000Euro pentru un studiu care va avea ca obiect gasirea solutiei tehnice potrivita pentru a repune in functiune acest orologiu.Asta in singurul oras din Romania care a avut o fabrica de ceasuri si unde , mai mult ca sigur, se mai gasesc ceasornicari care sa stie ce au de facut. Daca chair se vrea cu adevarat refacerea orologiului, atunci se cauta cei care sunt priceputi si care nu au nevoie de studii peste studii ca sa-l repare.
  In 1878 a fost gasita firma elvetiana care a realizat si montat orologiul, in 2021 avem nevoie de studiu platit la pret de orologiu ca sa gasim CE ? Deosebirea esentiala este ca in 1878 cei care conduceau acest oras erau in serviciul aradenilor (ad literam) si-si doreau un oras european cu o economie prospera, iar edilii zilelor noastre sunt in slujba colegilor de partid care i-au propulsat in fruntea piramidei, si-si doresc o bunastare personala care nu are nimic in comun cu bunastarea locuitorilor obisnuiti ai Aradului si care, din pacate, au si o aviditate de nesaturat.
  Nu cred ca Aradul este singurul oras din tara, sau din Europa care vrea sa repuna in functie un orologiu din anii 1800. Oare oradenii cum au procedat? Au desfintat Filarmonica ca sa poata reface orologiul, sa construiasca o sectie ATI complet noua, sa refaca cladirile istorice, sa construiasca parcari subterane in zona centrala, sa refaca complet malurile Crisului, sa transforme intreaga zona centrala in pietonal, au construit un strand termal, au modernizat din temelii CET-ul… s.a.m.d.

  • Ioan Kotulics says:

   Nu e greude inteles- este singura metoda de a mai fura din banii publici. Firma care va castiga licitatia va fi din ” familie”. Pentru ca pot!:) niste lepre fara scrupule

 5. Daniel says:

  Deci 50000 de Euro doar pt studiu ? Serios ? Dar unul nou cat costa 5000000 Euro ?

 6. Mixu says:

  Faină treabă! Barem sa pună un ceas cu cuc! Pentru sport nu sunt bani, pentru cultură nu sunt bani, etc, etc,…. Asa arată mediocritatea în forma ei clasică și originală!

 7. Tov. says:

  io vreau un ceas care ( câcat) cântă imnul lui CEAUȘESCU

 8. unu says:

  Bata-va Dumnezo, pentru 500 de euro pe luna gasiti angajati sa intoarca ceasul la manivela 12 ore pe zi :)) Cum sa dai ma 50000 de euro unuia care sa iti spuna cum sa repari ceasul??? Sunteti chiar asa, cu tupeu jegos? Nu mai stiti la bani? Noaptea mintii… Sa mor io, pana nu punem bâta pă voi nu va potoliti cu furaciunile…

 9. Unchiu mitru says:

  Cu banii ăștia ,nu mai bine cumpără un ceas nou? ,întreb și eu așa.

 10. Maria says:

  Pe str Mărului in timpul lui Falcă sau făcut 3…! studii de fezabilitate a câte 250 mii de lei fiecare ,insă fără rezultat ,acum se incearcă din nou…..iar in ce privește ceasul primăriei dacă numai studiul de fezabilitate costă tot 250mii lei la cât so fi ridicat reconstrucția,repararea lui?! ori o fi o fi ROLEX,ceas de aur?!😯😯🤔🤔

 11. doru says:

  cu banii astia poti cumpara ceas nou si mai ramine!hoti de kkt!

 12. alegator says:

  Daca ti se strica ceasul nu mergi direct cu el la ceasornicar ,faci mai intai un studiu de fezabilitate !

  Cu 250 mii lei cumperi un ceas nou ultramodern si pe cel vechi in duci la muzeu .Boii dracului !

 13. calimero says:

  ceasul va pleca in Austria la reparat insotit de cel cu studiul si va uita sa se intoarca si va fi inlocuit fara sa se spuna cu un ceas nou facut de cel cu studiul de 250 000 lei. ceasul vechi se va vinde in austria la un pret “corespunzator” in EURO. deci de trei ori furaciune!!!!

 14. alegator says:

  Cf, celor de la primarie (boii dracului) ceasul este defect de pesta 30 ani ! Astia nu au nicio evidenta !

  Vai de mama de Roman !!

 15. alt anonim says:

  Sunteti cretini? Voi, cei din serviciul dezvoltare imobile ! De unde ati scos-o si pe asta ? Cum sa dai atatia bani pentru e problema evidenta? Sa vina altul sa-ti spuna ca trebuie reparat ceasul ! Voi nu puteti sa urcati in turn, sa faceti poze, sa notati ce e de notat, sa coborati din turn, sa intrati pe internet, sa cautati in Elvetia, Germania, unde vreti voi, producatori de ceasuri pentru turnuri, solicitati o constatare directa(la Arad) si solutia ( reparare sau schimbare). Deplasarea si constatarea nu costa 50.000 euro. De ce trebuie facut totul prin internediari? Sa faca altul ce puteti face voi? Daca e ban public la mijloc inseamna ca ne batem joc de el, ca nu conteaza, ca este de unde? Daca ar fi ceasul vostru personal, de acasa, tot asa ati proceda? Asta e primaria Arad, de fapt, la toate… Si astia sunt functionarii ei. Azi maine o sa angajati pe altii sa vina la seviciu in locul vostru, sau sa va faca cafea dimineata, sau sa va puna hartie in imprimanta, sa schimbe un toner-ul, sau mai stiu eu ce… Bibart, sper ca citesti si tu comentariile de pe Aradon !

 16. Jenut de la Dezna says:

  Îmi cer scuze, dar dacă imi dați de o bere la bunica (fost ceasornicar) vin pe gratis și cu 250.000 putem sa ii investim în lucruri pt cetățenii Aradului. Nu de alta, dar, sunt banii oamenilor și a orașului sau cumva avem o nunta cu lăutari de plătit?

  • Someru says:

   Stai linistit ca nu ai fi singurul care ar face voluntariat dar nu se vrea. Deja astia stiu cine o sa castige si sunt mai mult ca sigur ca s-a si discutat procentul care se da spaga. Nu-i nimeni curios de ceas, asta a fost o gaselnita pe viteza sa faca bani de concedii. la fel cum falca, acu-s vreo 3 ani a cumparat saci de rafie cu 5 ron/bucata cand este plina lumea de ei la 1 ron. dar daca nu-i intreaba nimeni de sanatate, pot fura linistiti…

 17. Musu says:

  Bravo dom. primar Dorel (bibarț)! Eu vă susțin! Neciopliții nu știu că asta-i prioritatea nr. 1 a orașului ?!?!

 18. Tzaca says:

  Aici sunt banii dumneavoastra!!!

 19. Gheo de pe culme says:

  Nene primar, io mi-s Ghoerghe de la coada vacii. Apai io ma gandesc ca pantru 150 mii die lei sap si fundatie cu dintii. Doara daca Maria Voastra voieste doar sa-mi dau cu parerea diespre orolojiu, apei ii ard tri ghioage die-l ie muma dracului. Il fac io sa marga dupa ce scuip zdravan in manuri. No vezi dumneata? Fac si studiu si-l si repar. Da mataluta sa-mi iei second hand un Mustang ( die ala fain die la Ford) sa am cu she mere pa culme dupa vaci. No, bine-i ase? Te incumeti? Io ma-ncumet!

 20. Ioan Kotulics says:

  Nu e greu de inteles- este singura metoda de a mai fura din banii publici. Firma care va castiga licitatia va fi din ” familie”. Pentru ca pot!:) niste lepre fara scrupule

 21. anonim says:

  Adica gunoaiele din primarie se plang ca nu sunt bani pt filarmonica , in schimb arunca 51 ooo doar pt un amarat de studiu legat de repararea unui amarat de ceas ??????? ….aloooo !!! va sunat ceasul azi dimineatza ? voi sunteti trezi sau dormiti in plm de idioti ! …pai daca doar pt o amarata de constatare aruncati cu zecile de mii de euro , pt reparatii cate sute de mii de euro vreti sa aruncati ? ….pai la banii astia se cumpara un ceas nou nout ma cretinozaurilor

  • pt anonim says:

   măi dăsteptule un ceas nou nu are valoarea acestui ceas vechi de secole. E ca si cand compari clădirea palatului cultural cu blocurile noi de azi

   • anonim says:

    🤣🤣🤣🤣🤣🤣 Ce prost te a putut fata ma ta ! adica pe locuitorii Aradului ii deranjeaza daca va fi montat un ceas nou cu muuuuuuuuult !!! mai ieftin , iar banii economisiti s ar putea investi in alte obiective ? zi sa mori tu !!! ….idiotul pwlii care esti , adica daca tu ai primit mostenire de la tac tu o Dacie 1300 in care ar trebui sa bagi 10. 000 de euro ca sa o repui iar in funciune , dar tu esti muritor de foame , ai baga banii respectivi in epava aia sau ti ai cumpara un alt autoturism ??? …chiar ca esti mai idiot decat scrie la lege ! ….tampitule ! si cladirile de pe centru sunt de ,, secole ,, dar a dracu daca a si sta in epavele alea daca ar trebui sa aleg intre acele mizerii si o locuinta noua , dar cand esti idiot precut esti tu , desigur ca ,, secolele ,, te gandila la unicul neuron !

 22. Anonimescu says:

  Oare n-ar fi mai ieftin sa iasă prostul de primar cu un megafon si sa anunte ora exacta din turla primariei ?

 23. Ghiuso says:

  Chemați un inginer mecanic pt. Rlv- îl pieselor ceasului uzat și oferiți executanților pieselor( firmelor) din Arad sa vă trimită oferte pt. execuție. Coaseti-va buzunarele și vedeți la ce sumă ajungeți. Pe ceas recondiționat scrieți numele celor care s-au implicat. Cred că se face coada mai mare că la vaccinare. Poate mă înșel dar a-și încerca și acțiunea as face- o publica prin Aradon!

 24. Cetatean says:

  Pretul cumpararii a 10 ceasuri. In rest – cacealma politica.

 25. anonim says:

  La ce va trebuie studiu pt reparatia unui ceas care inca merge ? Cine isi umple buzunarul ca sa faca un studiu care nuse stie de ce trebuieste ? Cu banii de studiu ati fi amenajat un velo-parc pentru adolescentii care la ora asta distrug din nou placajul proaspat pus in Parcul Eminescu si treptele de acces in celelalte parcuri . Dar nu va doare ca sunt bani din buzunarul vostru

 26. Anonim says:

  Si cu asta se confirma inca o data ca psd=pnl

 27. România

  PNRR a fost aprobat. Aprobarea PNRR - moment de o mare importanţă pentru viitorul României
  Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, luni, că aprobarea Planului Naţional de Redresare şi Rezilienţă reprezintă un moment simbolic de o mare importanţă pentru România.

  Local

  COVID a umplut deja spitalul
  Doi bolnavi în stare gravă așteaptă la UPU să se elibereze un loc la ATI. Pentru bolnavii COVID cu forme medii mai sunt doar 2 locuri la spitalul județean. 1

  România

  Proiect: Certificatul verde va fi obligatoriu pentru personalul medical. Cei care refuză pot fi concediaţi
  Certificatul digital al UE privind COVID-19 va fi obligatoriu pentru personalul medical, potrivit unui proiect al Ministerului Sănătăţii. Cei care nu au certificat vor fi suspendaţi şi chiar concediaţi, iar costurile cu testarea vor fi suportate de angajaţi. 2

  Local

  A început testarea personalului medical din Spitalul Judeţean Arad
  Peste 1.400 de angajaţi ai unităţii medical din cel 2.200 sunt nevaccinaţi. Aceştia sunt testaţi o dată al trei zile, pe tura lor, pe banii statului, până la momentul la care incidenţa COVID va scădea sub 1.5 la mie. 2

  Local

  Garantare modificată în asigurări
  Măsuri de protecție suplimentare au fost impuse prin Ordonanță de Guvern după ce compania City Insurance a intrat în faliment.

  Local

  A „sărit” peste liniile de tramvai și a blocat circulația pe Renașterii
  Un cap tractor a „sărit” peste liniile de tramvai din Micălaca și a „aterizat” exact în mijlocul lor, luni după-masa. 1

  Advertorial

  STIHL demarează un amplu program de reduceri pentru motoferăstraie și alte utilaje de sezon
  STIHL vine din această toamnă în sprijinul tuturor categoriilor de utilizatori de motoferăstraie, fie că vorbim de persoane care folosesc aceste utilaje ocazional, în zona casnică sau frecvent, în construcții, agricultură, peisagistică, dar și în sectorul forestier.

  Mapamond

  Norvegia a reclasificat Covid-19 ca gripă obișnuită
  Covid-19 este tratată în mass-media drept o boală foarte periculoasă, în faţa căreia vaccinarea în masă şi restricţiile severe sunt aplaudate, în ciuda numărului redus al deceselor, cu excepţia celor survenite în grupurile de risc. Norvegia decide însă că trebuie tratată ca şi alte boli respiratorii, precum gripa sau răceala, deoarece, potrivit Institutului Norvegian de Sănătate Publică, nu este mai periculoasă decât cele menţionate. 10

  Local

  Doi bătrâni de 71 și 76 de ani, soț și soție, acuzați că vindeau țigări de contrabandă la Covăsânț
  În urma unor percheziții domiciliare ce au avut loc la Covăsânț, la imobilele soților, polițiștii au găsit 1.029 pachete de țigări de contrabandă. Polițiștii au mai confiscat o armă cu aer comprimat și... 97 de lei. 7

  aradon.ro logoPentru noi, confidențialitatea Dvs. este importantă

  Noi și partenerii noștri utilizăm tehnologii, cum ar fi modulele cookie, și vă procesăm datele cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie, pentru a personaliza anunțurile publicitare și conținutul în funcție de interesele dvs., pentru a măsura eficiența anunțurilor și a conținutului și pentru a obține informații despre publicul care a văzut anunțurile și conținutul. Faceți clic mai jos pentru a vă da consimțământul privind utilizarea acestei tehnologii și procesarea datelor dvs. cu caracter personal în aceste scopuri. Vă puteți răzgândi și puteți schimba opțiunile în orice moment, revenind la acest site.