aradon.ro Web analytics

3 cazane noi, de 7 milioane de euro, pentru CET Hidrocarburi

De Diana Dutu

3 cazane noi, de 7 milioane de euro, pentru CET Hidrocarburi

Fiecare are capacitatea de 35 MW şi funcţionează pe gaze naturale. Vor fi amplasate în prelungirea halei existente ce adăposteşte cele două CAF-uri aflate în funcţiune.
Scris de Diana Dutu - Fiecare are capacitatea de 35 MW şi funcţionează pe gaze naturale. Vor fi amplasate în prelungirea halei existente ce adăposteşte cele două CAF-uri aflate în funcţiune.

ARAD. 34.121.995,56 de lei (adică aproximativ 7 milioane de euro) se pregăteşte Primăria să investească în achiziţia a trei cazane pe gaz la CET Hidrocarburi. Un proiect de hotărâre privind aprobarea documentației tehnico-economice și a indicatorilor tehnico-economici ai obiectivului de investiție „DALI – Înlocuire cazane pe gaz la SC CET Hidrocarburi SA Arad” se află pe ordinea de zi a şedinţei CLM de vineri, 9 septembrie. Potrivit municipalităţii, instalarea celor trei cazane ar urma să asigure acoperirea necesarului de căldură pentru termoficare și posibilitatea de a prelua noi consumatori în sistem.

Parte din Strategie

„În prezent agentul termic se produce cu două CAF -uri de câte 116 MW fiecare, cu mențiunea că acestea nu funcționează la capacitate pentru asigurarea necesarului de consum al abonaților. Instalațiile sunt vechi, cu un număr mare de ore de funcționare, au randamente scăzute și costuri de producere a Gcal mari. Conform cu <Strategia de alimentare cu energie termică a Municipiului Arad 2020-2030>, care a fost aprobată prin Hotărârea Consiliului Local nr. 95/2020, se propun o serie de investiții pentru eficientizarea și optimizarea sistemului. Una din investițiile propuse este înlocuirea cazanelor existente cu trei CAF -uri a câte 35 MW fiecare. Prin instalarea cazanelor se urmărește conformarea la noile cerințe de mediu conform Directivei 2010/75/UE privind emisiile industriale, transpusă în legislația românească prin Legea 278/2013. Amplasarea cazanelor se face în incinta CET Hidrocarburi, pe vechiul amplasament al CAF -urilor 1,2,3, care au fost dezafectate într-o etapă anterioară” – arată primarul Călin Bibarţ în Referatul de aprobare ataşat proiectului de hotărâre.

Obiective

Obiectivele urmărite prin instalarea cazanelor de apă fierbinte pe gaz sunt: *evitarea opririi forțate a funcționării celor două cazane existente la CET Hidrocarburi; *evitarea sistării furnizării de energie termică populației și creșterea eficienței energetice; *reducerea costurilor pentru încălzirea locuințelor legate la sistemul centralizat de încălzire; *protejarea mediului natural și sănătatea populației.

8 Comentarii

Your email address will not be published. Required fields are marked *

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici!

 1. Sorin says:

  Nebunie totala! Se spala bani la greu! Pai de banii aia dadeai odata subventie si toti cei racordati la Cet isi puneau centrala pe gaz…dar atunci nu se mai putea fura anual milioane de euro..

 2. Urma says:

  SE IEFTINEȘTE G I G A C A L O R I A ! ! !

 3. tacora says:

  În urma acestei investiţii ,preţul gigacaloriei va ajunge la dublul preţului cu care SACET-ul o cumpără de la CET ul din afara oraşului. Doresc ca informaţiile despre preţ – actuale, preţ achiziţie ,preţ furnizare vara, preţ furnizare iarna + preţul estimat după investiţie – să fie publicate.

 4. tacora says:

  Dacă credeţi că aţi votat pentru a avea pe cineva care să vă apere interesele ,aflaţi că şedinţa va avea loc – luna trecută- 9 septembrie înainte de alegeri.

 5. Teretean says:

  Mortaciunilor din administratie trebuie sa lu-se asigure bula de oxigen prin care sa delapideze statul. Daca nu poate la borduri, asfalt si pavaj trebuie smanglit bugetul pe calea cazanului.

 6. Dan says:

  Lamuriti-ma si pe mine:
  – AVETI DEJA UN CET cu 3 cazane pe gaz, SI CU POSIBILITATEA DE A PRODUCE ENERGIE ELECTRICA în cogenerare, atunci pt. ce mama-naibii mai “resuscitati” “mortăciunea” asta, in afara de dorinta de a mai “sifona” bani grei…?!

  PS: Vedeti USR-isti cu cine va aliati…!
  “Lupu-si schimbă părul, dar năravul… ba !!!”

 7. viorel says:

  Lupul schibbä blana, dar näravul -ba. Metoda Falcä nu dispare, banii trebuie furati in continuare…pänä cänd.

 8. Local

  Înaltpreasfinţitul Ioan, Mitropolitul Banatului, a primit titlul de Doctor Honoris Causa UVVG
  Înalta distincţie a Universităţii de Vest „Vasile Goldiş” din Arad i-a fost acordată de sărbătoarea Sfântului Apostol Andrei, ocrotitorul spiritual al României.

  Local

  22 de cetăţeni străini opriți din drumul ilegal către Spațiul Schengen
  Poliţiştii de frontieră arădeni  au depistat 22 de cetăţeni din Pakistan și Afganistan care au încercat să treacă ilegal frontiera în Ungaria, ascunşi în automarfare sau pe jos.

  Local

  Coroane depuse de Ziua Națională
  Pentru al doilea an, Aradul este lipsit de parada militară din centrul orașului, cu ocazia Zilei Naționale a României fiind organizată doar o ceremonie de depunere de coroane la Crucea Martirilor Unirii, din Parcul Eminescu.

  Local

  Ziua Națională, marcată cu „Simfonia spaniolă”
  ARAD. Filarmonica Arad dedică Zilei Naționale a României un concert în care va fi interpretată „Simfonia spaniolă”. 1

  România

  O nouă firmă de asigurări iese de pe piața de RCA
  Uniqa Asigurări, parte a grupului austriac Uniqa, a primit aprobarea Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF) de a ieşi de pe piaţa RCA, după ce City Insurance a intrat pe drumul falimentului, iar segmentul RCA a intrat într-o perioadă agitată, cu majorări de tarife. 2

  Local

  Creşă pentru 40 de copii, în Micălaca
  Va fi construită de Compania Naţională de Investiţii, în incinta Grădiniţei PP7 de pe Calea Radnei.

  România

  Tineri arădeni, în maieu prin Parâng
  Doi tineri din Arad au reușit să îi uimească pe salvamontiștii din Parâng, după ce au ales să plece pe munte în maieu. 9

  Mapamond

  Varianta Omicron ar putea să îngenucheze vaccinurile 
  Directorul executiv al Moderna anticipează că vaccinurile existente vor fi mult mai puţin eficiente în combaterea Omicron. Stéphane Bancel a avertizat că va dura mai multe luni până când companiile farmaceutice pot produce la scară largă noi vaccinuri specifice variantei.  13

  Local

  Pistru: „Certificatul nu va îngrădi dreptul cetățenilor la muncă” 
  Senatorul PSD, Eusebiu Pistru susține că certificatul COVID „va fi fundamental diferit de forma discutată până în prezent!”  3

  aradon.ro logoPentru noi, confidențialitatea Dvs. este importantă

  Noi și partenerii noștri utilizăm tehnologii, cum ar fi modulele cookie, și vă procesăm datele cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie, pentru a personaliza anunțurile publicitare și conținutul în funcție de interesele dvs., pentru a măsura eficiența anunțurilor și a conținutului și pentru a obține informații despre publicul care a văzut anunțurile și conținutul. Faceți clic mai jos pentru a vă da consimțământul privind utilizarea acestei tehnologii și procesarea datelor dvs. cu caracter personal în aceste scopuri. Vă puteți răzgândi și puteți schimba opțiunile în orice moment, revenind la acest site.