400 de arădeni se vor putea vaccina zilnic la cele șase centre rămase

De Sorina Ambrus
Reactualizat la:

400 de arădeni se vor putea vaccina zilnic la cele șase centre rămase

FOTO: EPA
Reactualizat la:
Dacă România nu mai primește alte tranșe de vaccinuri, cele 20 de centre deja dotate se vor operaționaliza abia la începutul lunii martie.
Scris de Sorina Ambrus - Dacă România nu mai primește alte tranșe de vaccinuri, cele 20 de centre deja dotate se vor operaționaliza abia la începutul lunii martie.
Arad. După cum anunțam încă de ieri, Aradul va începe etapa a doua de vaccinare în șase centre din cele 26 care au fost pregătite la nivelul județului Arad. Motivul este lipsa dozelor de vaccin care să acopere necesarul tuturor centrelor, mai ales că trebuie avută în vedere asigurarea rapelului după administrarea primei doze. Ce s-a obținut însă în plus, este o a șaptea linie de vaccinare, față de șase, câte au fost anunțate ieri.
Astfel, pe lângă cele două centre de vaccinare din municipiu care au funcționat și în etapa a I-a – centrul de la Spitalul Clinic Județean de Urgență, situat pe strada Ludwig Roth cu două fluxuri de vaccinare, și centrul de la MedLife Genesys, cu un flux de vaccinare, vor mai fi operaționalizate doar patru centre, toate în județ. Acestea sunt repartizate geografic, pentru a acoperi tot județul. Vor fi operaționalizate în prima fază centrele de vaccinare de la Sebiș, Chișineu-Criș, Lipova și Pecica, fiecare cu câte un flux de vaccinare.
În aceste șase centre urmează, în limita vaccinurilor disponibile, să se imunizeze cei cu boli cronice, adulții cu vârsta de peste 65 de ani, precum și angajații din domeniile cheie.
400 de arădeni, pe zi
Potrivit informațiilor pe care le deținem, în jur de 400 de arădeni vor putea fi vaccinați zilnic. Liniile au fost calculate în așa fel încât să poată fi acoperită și prima și a doua doză de vaccin, ceea ce, la șapte fluxuri câte există în județ, ar însemna 60 de persoane pe zi pe linie de vaccinare.
Despre modificările de ultimă oră, Horea Timiș, directorul Direcției de Sănătate Publică Arad, a declarat următoarele, în urma videoconferinței de astăzi cu toate autoritățile implicate:
„Avem mai puține vaccinuri față de necesar, prin urmare și mai puține centre de vaccinare. Primarii sunt foarte supărați, pentru că au făcut eforturi pentru dotarea centrelor. Lucrurile acestea ar fi trebuit clarificate din timp de la centru, nu trebuia să ne hazardăm cu termene limită fără să avem un back-up. Am aflat abia aseară despre această situație, am înțeles că centrele vor rămâne, dar vor deveni funcționale abia undeva în martie. Practic, ne-am mobilizat în toată țara, împreună cu administrațiile publice locale, care au înțeles că trebuie să se implice, și noi eram pregătiți să funcționăm de luni cu 26 de centre la cheie. Poate că lucrurile ar fi mers mult mai bine, dacă ar fi fost folosită rețeaua clasică de vaccinare. Pe de altă parte, trebuie să ne pliem pe contractele sigure ale României. În acest moment, sunt asigurate dozele de rapel. Se face un calcul și dacă, după 29 ianuarie, Uniunea Europeană aprobă și vaccinul AstraZeneca, în februarie avem vaccinuri. Dacă nu, România nu se hazardează să consume stocul de vaccin și să existe riscul de a rămâne fără rapel. Cantitatea de vaccin pe care o va primi Aradul este de zece ori mai mică decât ar fi necesar pentru un ritm de vaccinare susținut.”
Platforma – activă din 15 ianuarie
În ceea ce priveşte modalitatea de programare, potrivit declarațiilor făcute de către coordonatorul campaniei de vaccinare, Valeriu Gheorghiță, platforma va fi gata pe data de 15 ianuarie, iar de la ora 15,00, se va putea începe programarea persoanelor pentru etapa a doua în centrele de vaccinare care vor fi pregătite. Programarea pentru persoanele cu vârstă peste 65 de ani se poate face individual, prin medicul de familie, sau prin serviciile de call center. Va exista un număr unic, la nivel naţional – 021.414.44.25, iar apelurile vor fi preluate în cele 42 de call center-uri distribuite la nivelul fiecărui judeţ. O altă modalitate de programare este prin intermediul direcţiilor de asistenţă socială din primării sau prin intermediul aparţinătorilor, care pot să-şi facă cont şi să înscrie până la maximum 10 persoane din aceeaşi familie.
Deocamdată, însă, se așteaptă ordonanța de urgență care să reglementeze toate aspectele, dar și procedurile privind înregistrarea. Cel mai probabil, ele vor fi aprobate în cursul zilei de vineri.
17 Comentarii

Your email address will not be published. Required fields are marked *

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici!

 1. Charlie says:

  Daca ne luam dupa majoritatea postacilor aradon nici nu va fi nevoie de mai mult

  • dgrm says:

   Ce nu se spune în discursul oficial despre
   vaccinurile anti-Covid
   “Mai amintim că Federația Organizațiilor Ortodoxe Pro Vita din România deja a tras un semnal de alarmă asupra pericolului reprezentat de preconizata vaccinare anti-Covid 19. NUMAI ADEVĂRUL NE POATE FACE LIBERI.
   Redăm în continuare integral analiza specialiștilor din cadrul FEDERAȚIEI ORGANIZAȚIILOR ORTODOXE PRO VITA DIN ROMÂNIA și a organizațiilor Medici pentru Consimțământul Informat, Platforma Civică “Împreună” și Alianța Părinților din România:
   Ce nu se spune în discursul oficial despre vaccinurile anti-Covid
   Comitetul național de coordonare a activităților privind vaccinarea împotriva Covid-19 în România a emis o broșură publicitar-informativă, cu multe probleme pe această temă. Ca și întreg discursul public oficial, această broșură1 conține informații incomplete, face o informare selectivă, omite riscurile, nu este onestă și se constituie ca instrument tendențios de influențare a deciziei, de a smulge fraudulos consimțământul populației, încălcând acte normative, etica și deontologia medicală și jurnalistică. Să luăm pe rând câteva aspecte.
   Nu se spune în broșură că aceste vaccinuri sunt experimentale, incomplet testate. Studiile clinice pentru evaluarea vaccinurilor mARN create de Pfizer au fost aprobate să includă 43.931 participanți, iar studiile sunt programate să continue până în 2023. Descrierea studiilor clinice este publică pe pagina oficială ClinicalTrials.gov2. Ele au primit autorizații de utilizare de urgență sau condiționată atât în SUA, cât și în Europa, pe baza rezultatelor preliminare obținute după doar câteva luni de la începerea studiilor.
   Este foarte important de precizat că autorizația de utilizare de urgență sau condiționată nu înseamnă că vaccinurile au fost aprobate pentru utilizare pe scară largă; aprobarea definitivă a vaccinurilor se poate face numai la completarea studiilor, în 2023. Fără aprobare, vaccinurile sunt încă în studiu, deci experimentale.
   Nu se spune în broșură că acest vaccin NU împiedică transmiterea de la om la om, nu a fost gândit sau cercetat pentru acest scop, după cum scrie in descrierea oficială3 emisă de EMA (European Medicines Agency).
   Rețineți! Acest vaccin NU are efect de oprire a epidemiei la nivelul societății, vizează DOAR protecția individuală, deci miza epidemiologică și de sănătate publică a lui este nulă. Nu va eradica virusul, nu va opri epidemia, nu va duce la întoarcerea la normal a societății.
   Nu se spune în broșură că nu s-au efectuat studii de genotoxicitate (capacitatea de a cauza daune materialului genetic, de a genera mutații genetice), nici de carcinogenitate (capacitatea de a induce cancer), după cum se menționează în prospectul oficial (la pagina 9), deși acest vaccin introduce în corpul uman un fragment modificat de ARN străin, crescând riscul unor mutații4 genotoxice sau carcinogene.
   Nu se spune în broșură faptul că nu știm dacă aceste vaccinuri vor salva vieți. Testele clinice nu sunt făcute ca să calculeze reducerea numărului de internări, de decese și a cazurilor cu complicații care ajung în secțiile de ATI, parametri care ar interesa maximal. Găsim în British Medical Journal o foarte bună analiză critică a designului studiilor clinice, în articolul Will Covid-19 vaccines save lives? Current trials aren’t designed to tell us5, semnat de Peter Doshi, editor asociat BMJ. O altă critică a studiilor clinice privind siguranța și eficiența vaccinurilor Covid o găsim la Dr. William Haseltine, profesor de Sănătate publică la Harvard. Într-un articol din Forbes6, Dr. Haseltine constată că designul studiilor este conceput după standarde minore, făcute tocmai pentru a fi trecute de noile vaccinuri.
   Nu se spune în broșură faptul că acest vaccin utilizează în faza de testare celule obținute de la embrioni umani avortați. Acest fapt concret este menționat și în Raportul oficial7 al Institutului European de Bioetică din noiembrie 2020. Sunt date și fapte concrete din surse publice, recunoscute și de firmele producătoare.
   Nu se spune în broșură că au existat obiecții și semnale de alarmă emise de oameni de știință8 de talie mondială privind riscurile acestui vaccin. Petiția9 către EMA inițiată de Dr. Michael Yeadon10 și Dr. Wolfgang Wodarg11 cerea suspendarea imediată a studiilor pe oameni a vaccinului Pfizer. Riscurile menționate in această petiție sunt suficient de grave și de bine documentate pentru a fi puse în balanță cu presupusele beneficii ale vaccinului: riscul celor vaccinați de a dezvolta o formă mai gravă de Covid, amplificată de anticorpii existenți (ADE), riscul reacțiilor autoimune postvaccinale care ar putea duce la infertilitatea femeilor vaccinate12 și alte riscuri.
   Nu se spune în broșură faptul că firma colos Pfizer are o istorie plină de fraude, experimente medicale finalizate cu morți și oameni schilodiți 13. În 2001, firma Pfizer a fost găsită vinovată de cea mai mare fraudă din istoria asistenței medicale americane și a primit cea mai mare amendă penală impusă vreodată, 2.3 miliarde de dolari14.
   Nu se spune în broșură dacă producătorii își asumă răspunderea pentru viitoarele reacții adverse. Nu se spune nici faptul că aceste companii farmaceutice chiar au cerut explicit să fie exonerate de culpabilitate și de obligația despăgubirilor.
   Broșura încalcă Normele pentru evaluarea și avizarea publicității la medicamente de uz uman reglementate de Ordinul Ministerului Sănătății Nr. 194 din 23 februarie 2015. Acest Ordin15 prevede la Articolul 52, pct. 8: „Este interzisă difuzarea de materiale publicitare pentru medicamente sau tratamente prezentate sau recomandate de profesioniști în domeniul sănătății, organizații academice, științifice, fundații, de personalități ale vieții publice, culturale, științifice, sportive sau de alte persoane care, datorită celebrității lor, pot încuraja consumul acestor medicamente sau folosirea tratamentelor respective.”
   Nu se spune în broșură că acest vaccin are o rată neobișnuit de mare de reacții adverse. După prima doză, din cele 112.807 persoane vaccinate, 6 au avut șocuri anafilactice și 3150 de persoane (2,79%) au raportat reacții adverse. Datele sunt raportate de CDC intr-un document oficial16, disponibil pe site-ul guvernamental american.
   Broșura se poate încadra la publicitate înșelătoare, sancționată prin același Ordin 194 al Ministerului Sănătății, cât și prin Decizia CNA nr. 220/2011 privind Codul de reglementare a conținutului audiovizual. Broșura afirmă că vaccinarea este sigură, fără să numească nicio reacție adversă, deși in prospectul oficial17 sunt menționate 13 tipuri de reacții adverse, de la febră la paralizie de nerv facial și șoc anafilactic. Dar, datorită testărilor insuficiente, acest vaccin este supus monitorizării suplimentare pentru a identifica viitoarele reacții adverse, nemenționate in acest prospect ințial și provizoriu.
   Din toate aceste motive credem că se impune oprirea circulației acestei publicații înșelătoare. Se impune de asemenea limpezirea discursului public oficial prin menționarea și a aspectelor negative sau riscante legate de vaccinarea anti Covid-19. Altfel considerăm că discursul oficial vizează manipularea populației și nu informarea completă și imparțială (cu bune și rele), având alte interese decât cele ce țin de sănătatea publică, iar cei care răspândesc astfel de informații trunchiate și înșelătoare au partea lor de responsabilitate în asumarea consecințelor produse de reacțiile adverse postvaccinale la oamenii induși în eroare de acest tip de discurs.
   Faptul că se uzează de reclamă și propagandă pentru a convinge populația să opteze pentru vaccinuri insuficient testate, punându-se presiune și asupra cultelor din România, ridică mari semne de întrebare și nenumărate suspiciuni. În cadrul interdicțiilor de factură teologică și liturgică din perioada stării de urgență, Biserica a suferit multe îngrădiri și umilințe, neavând dreptul să se pronunțe asupra oficierii Sfintelor Slujbe, în special a Sfintei Împărtășanii. Acum, Bisericii i se cere să se pronunțe într-o chestiune atât de controversată, cum este vaccinarea. Când au dat dovadă de onestitate autoritățile: atunci sau acum?
   Această atitudine a autorităților demonstrează că miza este una exclusiv politică, iar faptul că membrii Sinodului B.O.R. sunt atât de insistent invitați să se pronunțe într-o problemă de importanță capitală denotă o criză de autoritate gravă, plasându-se orientarea și deciziile la discreția oricui din spațiul civil, medical și bisericesc, fără a se concentra toți factorii de răspundere cu interes comun spre o soluție viabilă și spre rezolvarea problemei.
   În concluzie, cine își poate asuma riscurile unui experiment medical, cu implicații genetice? Unde este împreună sfătuirea, unde este consensul științific, bioetic, civic, teologic și bisericesc? Oare vom putea suporta toate consecințele unui astfel de experiment, atunci când vor apărea semnele evidente ale unei erori?
   FEDERAȚIA ORGANIZAȚIILOR ORTODOXE PRO VITA DIN ROMÂNIA
   CONSILIUL DIRECTOR
   Se alătură demersului următoarele organizații:
   Medici pentru Consimțământul Informat
   Platforma Civică “Împreună”
   Alianța Părinților din România

 2. Cribaia says:

  Doresc cu disperare să mă vaccinez dar am fost respins și agresat iarăși de familie. Toți au devenit zombie microcipati 5 g in trenul negru cu locomotiva galbenă. M.au bătut și făcut nebun deoarece incerc cu disperare să mă vaccinez deoarece nu vreau sa mor.

 3. #Arata ca-ti pasa!?! says:

  400 – 1 zi
  4000 – 10 zile
  40.000 – 100 zile
  160.000 – 400 zile (undeva de ziua noastra, pe 1 aprilie 2022)
  … asta daca merge totul bine
  sau …
  doar 200 de zile daca se vaccineaza doar jumatate. Dar in cazul asta nu se va atinge minimul de 70% scos din burta de predicatorii noii religii.

 4. poseidon says:

  Sub acest guvern haosul este generalizat și foarte zglobiu.

  • ticomatic says:

   Penibililor !Dupa ce va bateati in piept ca totul este pregatit acum v-ati dat seama ca nu aveti vaccinuri destule ! Cum ramane cu mult clamata de vaccinare in masa,papagalilor penibili ?!

 5. Studiu says:

  Daca vaccinul e atat de bun cum de isi permit sa-l dilueze ca din 5 doze cât scrie pe sticluță ca se pot face românașii noștrii fac 6 ? E la mintea cocosului ca orice medicament a fost conceput adtfel incat sa nu-i transformi compozitia prin taiere, diluare etc.

 6. UE says:

  Avem strategie dar n-avem vaccin.Dând dovada de “solidaritate europeana” Germania s-a băgat în față la cumpărarea vaccinului nerespectand regulile UE..Da dovada de “solidaritate”ca și în al 2 lea război mondial,nemții în camioane romanii pe jos.În concluzie unii au alții n-au vaccin.

 7. Dinu says:

  Ce practic, să te înscrii la medicul de familie (cei cu boli cronice nici nu pot altundeva), vineri după masă !

  • SN says:

   Activenews pentru dezinformare 🤮

  • Marius Sorin says:

   Articolul în cauză e plin de inadvertențe.
   1. Persoana decedată ba e asistent medical, ba e terapeut.
   2. Nu se precizează sursa informației cum că decedatul nu ar fi fost informat asupra interdicției consumului de alcool postvaccinare. Această informare se face și se referă la o perioadă de 72 de ore după vaccinare.
   3. Autorul articolului face și niște erori de logică flagrante, în special din categoria non sequitur și anume: omul ar fi avut o alimentație sănătoasă pentru că ar fi locuit cvasi la țară (cele două nu au o relație cauză – efect), deși din articol reiese că stilul de viață al persoanei decedate nu pare prea sănătos dacă la o zi după vaccinare și în ciuda faptului că se simțea rău și obosit el bea 1 litru de vin și 100 ml țuică.
   Un alt non sequitur e a confunda cauzalitatea (nedemonstrata până în prezent) cu două evenimente consecutive temporal vaccinare urmată de deces, deși există și alți factori care pot explica efectul (prezența unor afecțiuni de care persoana nu avea cunoștință, consumul de alcool).
   Cu așa surse de informare nu mă miră comentariile pseudostiintifice sau chiar antistiintifice la articolele legate de vaccinare și Covid-19.
   Majoritatea datelor din articol înclină balanța spre un comportament disfuncțional al persoanei ca și cauză a infarctului care a cauzat decesul.

 8. Local

  Trebuia să stea în carantină, dar a fost prins beat la volan prin Ineu
  Este vorba despre un bărbat în vârstă de 52 de ani, din Șicula, care trebuia să stea în carantină instituționalizată, însă a fost depistat de polițiști în timp ce conduceau un autoturism, sub influența băuturilor alcoolice fiind, pe raza orașului Ineu.

  Local

  Arad: 56 de cazuri noi, 95 de vindecări
  ARAD. Datele adunate de către Direcţia de Sănătate Publică Arad pentru ziua de 19 ianuarie arată faptul că, în 24 de ore, au fost depistate 56 de cazuri noi de persoane infectate cu SARS-CoV 2. 1

  România

  3.000 de cazuri noi şi 116 decese
  BUCUREȘTI. Testele pentru depistarea coronavirusului, realizate în ultimele 24 de ore, scot la iveală faptul că, la nivel naţional, au fost înregistrate 3.000 de cazuri noi de marţi până miercuri.

  ARADON Sport local

  Revine fotbalul judeţean?
  13 martie este data avansată pentru începerea unui sezon hibrid de Liga 4.

  Local

  Lansarea platformei StudentErasmus.uvvg.ro
  Universitatea de Vest „Vasile Goldiş" din Arad lansează platforma digitală prin care studenţii UVVG pot aplica online pentru mobilităţile Erasmus+ de studiu şi practică.

  Local

  Caută salvarea de la retrogradare
  CERMEI. Cu doar 7 puncte strânse din 30 posibile, Lunca Teuz Cermei ocupă locul 8 din 10 echipe, având emoţii cu menţinerea în eşalonul trei al fotbalului românesc.

  Mapamond

  Germania, în lockdown sever până pe 14 februarie
  Măsuri tot mai aspre în Germania, unde s-a extins lockdown-ul până pe 14 februarie. 8

  România

  Un polițist din Vaslui s-a fotografiat în lenjerie intimă și cu un morcov în anus, apoi a distribuit pozele
  Scandal în toată regula la IPJ Vaslui, acolo unde – teoretic – la șefia instituției a fost împuternicit fostul șef al Poliției Arad, comisar șef Ioan Tamaș. Un poliţist din cadrul inspectoratului s-a fotografiat – cu ajutorul unui selfie stick - în timpul unui joc erotic, îmbrăcat în lenjerie de damă şi cu un morcov în anus și a distribuit pozele unor apropiați – conform adevărul.ro. Fotografiile au fost distribuite mai departe. 9

  UT Arad

  UTA, altă față la meciul cu Voluntari
  Elevii lui Laszlo Balint au jucat mult mai avântat față de ce știam noi. Au arătat că știe să atace! Mai laborioși la mijlocul terenului. 2

  aradon.ro logoPentru noi, confidențialitatea Dvs. este importantă

  Noi și partenerii noștri utilizăm tehnologii, cum ar fi modulele cookie, și vă procesăm datele cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie, pentru a personaliza anunțurile publicitare și conținutul în funcție de interesele dvs., pentru a măsura eficiența anunțurilor și a conținutului și pentru a obține informații despre publicul care a văzut anunțurile și conținutul. Faceți clic mai jos pentru a vă da consimțământul privind utilizarea acestei tehnologii și procesarea datelor dvs. cu caracter personal în aceste scopuri. Vă puteți răzgândi și puteți schimba opțiunile în orice moment, revenind la acest site.