aradon.ro Web analytics87.000 de euro pentru o toaletă publică! 4 vor fi amenajate în Arad

De Diana Duţu

87.000 de euro pentru o toaletă publică! 4 vor fi amenajate în Arad

Potrivit Studiului de Fezabilitate aprobat de CLM, acestea ar urma să fie amplasate în zona Libelula, Parcul Pădurice, zona Gării şi zona UTA.
Scris de Diana Duţu - Potrivit Studiului de Fezabilitate aprobat de CLM, acestea ar urma să fie amplasate în zona Libelula, Parcul Pădurice, zona Gării şi zona UTA.

A fost „unanimitate pentru” la proiectul de hotărâre privind aprobarea documentației tehnico-economice și a indicatorilor tehnico-economici ai

obiectivului de investiție „SF – Amenajare toalete publice în Municipiul Arad”. Potrivit documentului, valoarea investiţiei se ridică la 1.725.483,29 lei (inclusiv TVA). Adică peste 350.000 de euro, bani din care se vor amenaja 4 toalete publice. Ceea ce înseamnă că preţul unei toalete este de… peste 87.000 de euro!

„Votăm acest proiect în ideea că Aradul are nevoie de toalete publice. Însă vă rog frumos… preţul care este prezentat aici… ştiu, explicaţiile au fost că nu va fi acesta preţul final. Aveţi grijă la preţul final pentru că ne vor trage de mânecă arădenii şi ne vor întreba cum vrem noi să facem o toaletă publică la preţul a două apartamente – e drept, nu cele mai răsărite, dar… totuşi… cam aşa” – a atenţionat alesul USR PLUS, Florin Stana.

Amplasamente
Potrivit Direcţiei Tehnice din cadrul Primăriei, inițial s-au propus 5 locații pentru amplasarea toaletelor, dar pentru locația din Parcul Reconcilierii nu a fost obținut aviz favorabil din partea Direcţiei Judeţene de Cultură, întrucât parcul este monument istoric și nu este potrivit pentru asemenea funcțiune.
Aşadar, au rămas doar 4 locaţii pentru care a fost realizat SF-ul. E vorba de: *Zona Libelula – lângă stația de tramvai (sens de mers spre Podgoria), de la intersecția b-dul Revoluției cu str. Crișan; *Parcul Pădurice; *Zona Gării – Parcare Pizza 5 Colţuri; *Zona UTA – Calea Aurel Vlaicu, în dreptul blocului U4.
Durata de realizare a investiţiei este de 7 luni, din care durata de execuție a lucrărilor este de 3 luni.

Modelul din „Sf. Maria”
„În prezent, în Municipiul Arad, în special în zonele intens circulate ne confruntăm cu lipsa toaletelor publice, ceea ce creează uneori disconfort cetățenilor. Pornind de la această necesitate de construire, a fost finanțată realizarea documentației tehnice SF – Amenajare toalete publice în Municipiul Arad. Investiția se dorește a fi una care să adopte metodele moderne de realizare a toaletelor. Menționăm că astfel se va putea asigura confortul în piețe, parcuri și străzi intens circulate. Având în vedere că în urmă cu doi ani a fost amplasată o toaletă ecologică automată în Parcul Sf. Maria pentru care deținem modul de exploatare și întreținere, prin tema de proiectare s-a cerut realizarea toaletelor publice pe principiul celei amplasate în Parcul Sf. Maria” – arată reprezentanţii Direcţiei Tehnice, în Raportul de specialitate ataşat proiectului de hotărâre.

Caracteristici
Potrivit Studiului de Fezabilitate aprobat de aleşi, cele patru toatele publice sunt automatizate, integral echipate şi finisate. Adică toalete prefabricate, cu următoarele caracteristici: *iluminare naturală prin dom transparent; *tavan cu hidroizolație bituminoasă; *planșeu din beton armat; *finisaj interior din faianță; *pardoseală sistem integrat de dezinfectare după fiecare utilizare; *finisaj exterior, tencuială structurată; *WC ceramic; *sistem integrat de dezinfectare a vasului de WC; *chiuvetă fibră de sticlă; *sistem de semnalizare în caz de urgență; *sistem de acces pe bază de fise (monede); *ușă semi-automată; *senzor infraroșu pentru detectarea prezenței în cabină.

Suprafaţa construită a unei astfel de toalete este de 7,35 metri pătraţi. Fiecare locație va fi dotată suplimentar cu un coș de gunoi și un rastel de biciclete.

Avantaje
Potrivit proiectantului, acest tip de toalete are mai multe avantaje: *ocupă suprafețe reduse de teren; *asigură utilizare unisex și pentru persoane cu dizabilități; *toate operațiile sunt automate fara intervenție si supraveghere; *posibilitatea reglării dozajului de consumabile și utilități moderne; *toate operațiile sunt automate fara intervenție si supraveghere; *posibilitatea reglării dozajului de consumabile și utilități moderne; *municipiul Arad deține procedura de mentenanță și întreținere a toaletei automate.

 

33 Comentarii

Your email address will not be published. Required fields are marked *

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici!

 1. Rat pack says:

  La cat de educati sunt noii aradeni ,dupa 2 zile vor fi un focar de infectie.
  Or sa emane mirosuri pestilentiale cale de o posta.

 2. Rat pack says:

  La cat de educati sunt noii aradeni ,dupa 2 zile vor fi un focar de infectie.
  Or sa emane mirosuri pestilentiale cale de o posta.

 3. f.b. says:

  Avantaju-i ca-i mica, si rominu’ nr 2 se kake pe dinsul.

 4. Radu says:

  Acest tip de toaleta nu este viabil, asta pot sa dau in scris, practic toti banii multi vor fi aruncati pe apa sambetei.
  Acest tip de toalete, foarte mici , duce la reticenta oamenilor in ale utiliza, nici nu ai aer in ele, exact ca la cele ecologice, sunt oribile.
  Reabilitati fostele toalete subterane din Avram Iancu dar si din centru. Acelea sunt toalete normale pe care oamenii le vor folosi.
  Mergeti si in alte orase, nu zic ca nu e posibil sa fie dar nu sunt de succes cum ar veni.
  Sunt absolut necesare aceste toalete in oras , hai sa zicem oras european 🙂
  Este o dovada de curatenie, educatie si civilizatie!

  • 👀 says:

   Domnu Radu ati mai fost prin Arad recent? Acele toalete subterane de care amintea-ti au fost demolate cu succes! Nu sa mai pus nimic in locul lor este iarba si canta pasarelele. Eu propun plantare de pomi cat mai multi in acea zona ptr o mai facila folosire a cetateanului a lor in vederea necesitatiilor fiziologice daca tot suntem de pe paduri si needucati…..

 5. Daniel Katona says:

  Din păcate vor ajunge niste focare de infecție pt că nu se vor curăța.

 6. Ramo says:

  7 metri pătrați de toaletă automată = cât o casă în Via Carmina
  Oare nu era mai ieftin să construiască o căsuță cu 7-8 toalete și să angajeze o persoană la curățenie? În prețul acela cred că intra și salariul pe un an al angajatului la curățenie.

 7. Mda says:

  De 87000 euro puteau sa cumpere cate un apartament mic central si sa le transforme in WC public… niste dezaxati care sifoneaza banul public sa-si imbogateasca partenerii din umbra

 8. Mda says:

  Boc a fost ceva mai “civilizat” ca a gasit cu 30.000 mai ieftin https://playtech.ro/stiri/toaleta-publica-la-pret-de-apartament-cum-arata-si-ce-primar-din-romania-a-cumparat-o-144971 . l-au “batut” ai nostrii, suntem mai tari ca si Cluju’🤣

 9. 👀 says:

  Domnu Radu ati mai fost prin Arad recent? Acele toalete subterane de care amintea-ti au fost demolate cu succes! Nu sa mai pus nimic in locul lor este iarba si canta pasarelele. Eu propun plantare de pomi cat mai multi in acea zona ptr o mai facila folosire a cetateanului a lor in vederea necesitatiilor fiziologice daca tot suntem de pe paduri si needucati…..

 10. moisescu says:

  Alo gara…87 mii/ bucata…prima data sa se uite la wc din parcul orizont care ii de acelas tip…si care ii deschisa de cativa ani si cred ca a putut fi folosita maxim 2 luni, am avut onoare sa intru in ea la inaugurare:))si dupa de cate ori am vrut sa vad cum mai arata nu mai era disponibila, era nefunctionala.
  Sunt copii care mor de foame si voi dati 87 mii pe wc…de bani astia au o masa calda toti acesti copii pe minim 2 ani….
  Oricum ar fi frumos si in parcul copiilor cateva toalete ecologice si ceva gherete de unde sa poti cumpara o apa si o inghetata….ALO ne aude cineva?!?

 11. aradean says:

  Si iar mafia Falconeti / Bibart umple buzunarele ca si atunci cu bancile de 2000 de Euro !!

  • Arădean dezamagit says:

   Trebuie să aveți grijă când votați pe cineva! Oamenii aia lucra pentru popor! Dacă nu fac nimic nu e bine, acuma daca fac toalete și schimbă borduri iar nu ii bine! Găsesc ei o metoda să își ia banul public. Exemplu Glad Varga, el organizează Picnic festival de Zilele Aradului. Oamenii aleși sunt foarte gospodari și se îngrijesc să împartă toți banii publici între ei! Singurele schimbări se pot face la vot!

 12. geo says:

  Toaletele subterane erau incomparabil mai bune, din toate punctele de vedere, fiind necesar doar a fi administrate cu cap ceea ce din păcate le cam lipsește celor ce administrează treburile urbei!

  De ce la Timișoara, de exemplu, toaletele subterane au putut fi menținute în stare foarte bună iar în Arad au trebuit demolate? Niciodată aceste toalete minuscule de suprafață nu vor putea avea funcționalitatea acelor tolete subterane, care cu mici investiții puteau fi menținute în funcțiune și erau mult mai practice.

  Prima ”mare realizare” a primarului Bibarț a fost demolarea toaletei subterane din intersectia străzii Crișan cu Bulevardul Revoluției, adică continuarea operei predecesorului său care a lichidat celelalte toalete publice subterane din Arad.

  Acum vine și aruncă pe fereastră sume importante din bugetul local pentru amenajarea acestor toalete care în curând se vor dovedi o investiție foarte proastă, arădenii rămânând și fără toaletele publice (care de altfel sunt foarte necesare) și cu banii din buget cheltuiți pe degeaba!

 13. aradean says:

  trebuiesc facute toalete publice subterane cu plata asa cum sunt in multe statii CFR din Romania Acolo totul este curat si exista supraveghetor ce se ocupa si de curatenie.
  Propunerea asta cu chichinetele de 87 mii este o nebunie curata. caci nesupravegheate o sa fie un focar de infectie
  Or fi niscaiva interese obscure cumva? nu stiu, doar intreb.

 14. Constipatu says:

  La pretul asta va fi cinci lei pisatul asa ca tot boschetii vor fi salvarea.Parcul Reconcilierii nu se preteaza la asa ceva ca aia culti nu se pisa nu se kk!!!!

 15. helmut says:

  cam ieftin, mandibularul le facea mai scump!!
  nu va este rusine obrazului sa furati, de 20 de ani nu v-ati saturat
  si o sa le faca firmele prietene inteco holding, sylcontrans, paniprod ca sa mai creasca pretul!!
  rusine,

 16. Mi-e lehamite says:

  Nu trece o zi fara sa ai impresia ca mai rau nu se poate, dar a doua zi esti socat ca se poate cu mult mai rau!
  Domnilor, Doamnelor, opriti-va, mai sedeti si mai cugetati, nu doar sedeti. Cum vi se pare, asa relaxati cum sunteti, 12 400Euro/mp de toaleta publica? Rezonabil pentru domniile voastre?
  Oare faptul ca aveti intentia sa plantati asemenea “obiecte”, capodopere ale designului urban, in zona centrala protejata, monument de arhitectura, este o gluma sau vi se trage de la canicula? Sau poate e o replica contemporana la cladirile clasiciste de pe Bulevard, replica data dupa putiinta actualilor edili.
  Ati fost oare la Alba Iulia sa vizitati Cetatea (restaurata, redata circuitului turistic)? Duceti-va, vizitati-o, iar apoi treceti si pe la toaleta, macar cat sa va clatiti ochii si mintile. Apoi, in drum spre casa, treceti prin Parcul Maria si vizitati o investitie de 87000Euro, capodopera a tehnologiei, realizata cu materiale rezistente, care se autointretine… iar in plus, va intretine si pe voi. Poate cu totii am fi mai castigati daca aradenii v-ar sponsoriza (oricum o fac) si v-ar trimite intr-o excursie de documentare ca sa fiti pregatiti sa luati o hotarare de bun simt macar in ceea ce priveste toaletele publice!

 17. EUI says:

  Am impresia ca de banii astia alesii din CLM vor face prin rotatie stergerea la… a persoanelor care folosesc WC-urile astea. Cred ca din cauza caldurii de afara, i-a batut soarele in cap. Cum sa dai 87000 de euro pe o toaleta!!!!!!

 18. NICU says:

  SA VA BATA DUMNEZEU DE HIENE!!!Dar chiar asa ati ajuns sa va bateti joc de banul public, la voi nu exista nici o limita si nici bun simt , bataie de joc pe fata , din cauza unor cretini cocotati pe functii care nu au respect fata de cetatean si fata de tara ajungem noi sa suferim… SA VA BATA DUMNEZEU DE GUNOAIE PNL-ISTI SI USR-ISTI , DEJECTII UMANE CARE SUNTETI!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

 19. Cufureala Liberală says:

  E scumpă din cauza hartiei igienice, toaleta functionează doar cu hartie in trei straturi din care unul trebuie contabilizat decatre ANAF.

 20. Valentin says:

  Chiar asa sa coste o toaleta cât o casa cu teren de 500 mp. Voi auziți ce spuneti? Nimeni nu se întreabă cum se arunca banii publici. Și știu sigur doar ca se vor arunca degeaba acești bani și nu se va realiza nimic.

 21. Flavius31 says:

  Nu sunt prosti cei ce fura ci cei ce dorm în pasivitate. Bravo! Continuați. Stat fără câini.

 22. teddy-eddy says:

  Zilele trecute a fost un reportaj la TV despre cele vreo 20-30 de toalete montate în Timișoara, pe malul Begăi, în zona Catedralei, deci chiar în buricul târgului. Aceste opere de artă, (realizate din bani europeni) sunt ruine, neigienizate de lunu și luni. Poți trece prin zona lor purtând o mască, dar de scafandru, cu sursă de oxigen.
  La noi, a rămas moștenire de la Falcă: nimic din fonduri europene nerambursabile, nu se pot sifona. Împrumuturi cu dobânzi cât mai mari, ies comisioane cu carul

 23. anonim says:

  Tun clar ! cum ma sa dai peste 11 000 de euro pe mp ???? politicienii din Arad sunt cretini cu C …. dupa max 3 luni vor arata ca naiba , adica o singura cabina de wc . iar la iarna o sa stea oamenii la rand pana se pise pe ei sau langa rapciugoasele de wc …..cel mai ok cred ca era daca se scotea la licitatie 80-100 mp in diferite zone cu destinatia stricta ca cel care liciteaza sa construiasca sa administreze si sa intretina acele toalete publice , in momentul in care cineva isi investeste banii in asa ceva , are interesul ca respectivul obiectiv sa arate bine ca oamenii sa nu l ocoleasca , asa insa e furt pe fatza din banii oamenilor

  • coman sava says:

   Stai liniștit, nu-i interesează de problemele oamenilor, le-au dat așa un mare tun și după aceea primăria le poate închide, ce rentabilitate mai credeți că așteaptă cineva,
   s-a dat tunul, s-au luat comisioanele și ….pa și pu….

 24. eqweqweqw says:

  Te si spala dupa ce le folosesti?

 25. Emilia Sorina Crisan says:

  eu nu am vazut WC-uri publice in alte tari, daca ai urgență, te duci la un bar si bei o cafea si folosesti toaleta…… dar stati linistiti ca toaleta de 87k nu o sa fie gratis, o coste ca si intrarea la cinema.

 26. coman sava says:

  Ați votat căcați, v-au făcut budă publică ! Chiar așa gunoaie nu credeam că pot exista, dar …. spune pdl și urlători, și iese budă și kăkat.

 27. Ciordeala says:

  Asa toalete nu exista în Belgia si nici în Franta ! Aici este vorba de combinatii dubioase.Daca intra DNA în Primarie, primarul ajunge la puscarie !

 28. Local

  Activitate suspendată la ghişeele DGASPC
  Pentru a preveni și limita cazurile de îmbolnăvire cu coronavirus DGASPC Arad suspendă preluarea la ghișeu a dosarelor de încadrare în grad de handicap.

  Local

  Centrele de vaccinare din municipiul Arad, deschise zilnic, între orele 8-20
  Între 29 şi 31 octombrie, Primăria şi DSP organizează Maratonul Vaccinării, pe holul Palatului Administrativ. 3

  Local

  COVID în Arad: 4.108 cazuri active, 395 sunt internați în spital
  Numărul infectărilor este în continuă creștere în Arad. De joi până vineri au fost depistate 407 noi cazuri de infectare cu SARS-CoV2, numărul total al infectărilor de la începutul pandemiei ajungând la 33.236 de cazuri. 1

  Local

  Restricții actualizate în județ: unde rămâne carantina de noapte și cine scapă de unele măsuri?
  Comitetul Județean pentru Situații de Urgență Arad s-a reunit vineri, 22 octombrie, pentru a actualiza restricțiile din localitățile arădene în funcție de ultimele incidențe calculate.

  ARADON Sport local

  Enterocolita face ravagii la „VI-FE”!
  ARAD. În plin „val 4” al pandemiei de COVID, gruparea fotbalistică de Liga 4, Victoria Felnac, se confruntă cu altfel de probleme de ordin medical. 1

  ARADON Sport local

  Saladea arbitrează Zăbrani – Socodor!
  ARAD. Prima etapă a returului Ligii 4 la fotbal programează câteva confruntări interesante. Iată programul jocurilor şi arbitrii delegaţi de Comisia Judeţeană a Arbitrilor din cadrul AJF Arad: 1

  Local

  Și-a luat banii înapoi pe colet. Acum este cercetată pentru furt
  A dat 150 de euro pentru a achita un colet pe care îl aștepta, iar într-un moment de neatenție a curierului, și-a luat banii înapoi. Acum, femeia este cercetată de polițiștii din Chișineu-Criș pentru furt.

  Local

  Acte false descoperite la frontierele Curtici și Nădlac
  Poliţiştii de frontieră din cadrul Punctelor de Trecere a Frontierei Curtici și Nădlac II au depistat doi cetățeni din Benin care au prezentat la controlul de frontieră un pașaport și o carte de identitate, ambele având însemnele autorităților din Franța, ce s-au dovedit a fi false.

  Local

  Trei mașini implicate într-un accident pe strada Steagului
  Un bărbat de 68 de ani care conducea un autoturism a intrat în coliziune cu o mașină la volanul căreia se afla un arădean de 38 de ani. În urma impactului, autovehiculul sexagenarului a fost proiectat într-o mașină condusă de o femeie de 33 de ani.

  aradon.ro logoPentru noi, confidențialitatea Dvs. este importantă

  Noi și partenerii noștri utilizăm tehnologii, cum ar fi modulele cookie, și vă procesăm datele cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie, pentru a personaliza anunțurile publicitare și conținutul în funcție de interesele dvs., pentru a măsura eficiența anunțurilor și a conținutului și pentru a obține informații despre publicul care a văzut anunțurile și conținutul. Faceți clic mai jos pentru a vă da consimțământul privind utilizarea acestei tehnologii și procesarea datelor dvs. cu caracter personal în aceste scopuri. Vă puteți răzgândi și puteți schimba opțiunile în orice moment, revenind la acest site.