aradon.ro Web analytics

Aeroportul cere din nou bani de la Judeţ

De Alin Gherasim
Reactualizat la:

Aeroportul cere din nou bani de la Judeţ

Reactualizat la:
Aeroportul Arad reuşeşte să producă doar 13 la sută din banii pe care îi cheltuie.
Scris de Alin Gherasim - Aeroportul Arad reuşeşte să producă doar 13 la sută din banii pe care îi cheltuie.

ARAD. Aeroportul Arad continuă să ceară bani Consiliului Judeţean pentru a putea supravieţui. Dacă reprezentanţii aeroportului au încheiat anul 2019 cerând 940.000 de lei de la Judeţ, anul 2020 îi prinde pe aceştia tot „cu mâna întinsă”. De această dată, însă, se doreşte suma de 5.252.000 de lei. Banii ar urma să ajungă la Aeroportul Arad cu titlul de ajutor de stat. În anul 2019, Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice a emis un ordin în baza căruia aeroporturile regionale cu un trafic de maximum 200.000 de pasageri pe an pot solicita ajutor de stat, bani care să acopere deficitul de finanţare a cheltuielilor de exploatare. Cei de la Consiliul Judeţean spun că, iniţial, reprezentanţii Aeroportului Arad au cerut chiar mai mulţi bani, respectiv 5.809.000 de lei. „Din verificarea costurilor de exploatare eligibile cuprinse în calculul deficitului, rezultă că societatea a luat în calcul și cheltuielile cu amortizarea imobilizărilor corporale. În aceste condiții am procedat la eliminarea costurilor de capital”, spun cei de la CJA. Drept urmare, după ce au fost eliminat acele costuri, s-a decis ca Aeroportul Arad să primească în ajutor de stat de 5.252.000 de lei.

Doar 13 la sută

Potrivit calculelor făcute de către Consiliul Judeţean Arad, aeroportul va reuşi să producă venituri de 802.000 de lei în anul 2019. Iar cheltuielile de exploatare, fără costuri de capital, sunt de 6.054.000 de lei. Practic, Aeroportul Arad reuşeşte să producă numai 13 la sută din totalul sumei pe care o va cheltui în acest an. Şi aici nu punem la calcul acele cheltuieli de capital, de amortizare, despre care spun cei de la CJA, care se ridică şi ele la 557.000 de lei.

Cel mai probabil, chiar dacă nu au fost incluse în ajutorul de stat pe care îl va oferi Consiliul Judeţean, şi aceste cheltuieli vor fi suportate tot din bugetul judeţului, prin alocarea unor subvenţii. Mai trebuie menţionat faptul că ajutorul de stat va fi primit de către aeroport în cinci tranşe, astfel: tranșa I, în sumă de 1.300.000 lei, până la data de 15 februarie 2020; tranșa II, în sumă de 1.300.000 lei, până la data de 15 aprilie 2020; tranșa III, în sumă de 1.300.000 lei, până la data de 15 iulie 2020; tranșa IV, în sumă de 600.000 lei, până la data de 15 noiembrie 2020; tranșa V, în sumă de 752.000 lei, până la data de 15 februarie 2021.

La vot

Proiectul de hotărâre care se referă la alocarea ajutorului de stat va fi supus votului consilierilor judeţeni, care vor decide dacă se alocă sau nu banii către Aeroportul Arad. Ţinând cont de faptul că PNL are majoritate liniştitoare în CJA, cel mai probabil proiectul va fi adoptat fără mari probleme, iar banii vor ajunge în conturile aeroportului.

22 Comentarii

Your email address will not be published. Required fields are marked *

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici!

 1. Drăcușor says:

  Aeroportul din Timișoara se mărește, se fac lucrări de anul trecut, la Arad e mereu în pierdere,ar trebui închis pt că sigur e CV foarte putred acolo, se înghit foarte mulți bani. Aradul va ajunge un fel de Vaslui, la cum merge treaba în orașul ăsta,

  • flyarad2 says:

   Probabil ca asta se si urmareste; aeroportul din Arad fiind defavorizat cu intentie pentru a nu face concurenta celui din Timisoara. De ce am merge la Timisoara daca am avea curse din Arad. Cerere exista, dar nu se vrea, ca si in multe alte domenii pe plan local. Nu aeroportul trebuie inchis, ci managementul schimbat. Nu se poate dezvolta un oras fara Aeroport!

 2. flyarad says:

  De cursa Arad-Bucresti ce se mai aude? Exista companii care vor sa se retraga de pe Timisoara, de ce nu se incearca atragerea lor la Arad?

 3. Cristi says:

  Eu nu as putea cere ceva bani de la judet? Se publica undeva lista cu salariile de acolo si schema de personal?
  O afacere care nu merge nu se inchide? Sau la noi e capitalism pe banii altora?

 4. Anna Munchen says:

  Așa vă trebuie că de peste 12 ani tot votați un partid care nu face nimic pt Arad portocalii vopsiți in liberalii

 5. blindguardian says:

  de ce kkt nu il inchid? doar pt ca sunt unii care trebuie sa aibe salarii generoase pe de urma lui? care firma particulara si-ar permite sa lucreze 3 luni pe an si sa plateasca angajatii 12? oricum e doar un “Dead man walking”, nu va mai fi vreodata un aeroport normal…

 6. Ferenc says:

  Incercati sa-l privatizati, adica sa il vindeti. 13% acoperit cu venituri din activitatea de baza, este ceva caraghios. Inseamna ca, angajatii sunt, de fapt, angajati ai Primariei care le acopera cheltuielile cu sslariile. Ia faceti o analiza asuora activitatii inainte sa le dati bani. De ce nu iau credite de la banci?! Ajutor de stat?! Este contrar legislatiei europene. Conservati si lacat pe porti!

 7. Gerula says:

  In vremea ”Triunviratului Falca Iotcu Igas” ,la ceas de seara au hotarat falimentarea si apoi demolarea aeroportului si construirea unui cartierut cu circuit inchis, numai pentru boieri,nu s-a reusit,triunviratul s-a spart dar se pare ca ideea a ramas !

 8. kasper says:

  In sfarsit ma simt si eu patron. La aeroport se munceste si pe banii mei!!!

 9. Parneava says:

  Sunt convins ca exista interese ca Aeroportul Arad (care nici nu mai are titulatura de “international”),sa nu faca concurenta Aeroportului Traian Vuia. Toti aradenii ce doresc sa plece spre capitala,sau spre alte destinatii,trebuie sa faca 55 km cu autoturismul,sa-i duca cineva din familie,sa apeleze la prieteni si cunostinte,sau sa-si lase masina in parcarea aeroportului timisan,cu niste costuri usturatoare.Am sperat anul trecut, cand sefii PSD Arad(Caprar,Fifor),promiteau curse Arad-Bucuresti cu Tarom.Am sperat degeaba,ca tot la Timisoara ajungem sa apelam.Chiar nu avem nici un pic de consideratie fata de aradeni?Tinem aeroportul pentru concerte si curse auto si moto.Ba il si finantam.Chiar suntem atat de putin importanti in Romania, Aradul si aradenii?

  • cocolino says:

   Căprar și Fifor au promis dar nu se poate că tot Gunoiul de falkă e la butoane și peneliștii lui de kakat trebuie să primească salarii mari.

 10. Alex Olandezu says:

  De ce tot cer pe bani? Oricum nu fac nimic. Eu nu le-as mai da.

 11. Begov Norbert says:

  Dar potentialul exista, probabil singurul aeroport la distanta de mers pe jos de la autostrada.

 12. SabinA says:

  Ce-i cu gargara asta ieftina/ PNL conduce de cel putin 25 de ani. Va rog sa fiti realizti, meseria de ziarist inseamna sa spui Adevarul si numai Adevarul!

 13. Crs says:

  Demisia urgenta al tuturor…. Ati capusat destul aeroportuul. Aaa si domnul Cionca ar putea sasi prezinte demisia. Ati avut destul timp. Dar se pare ca NU VRETI SA DERANJATI AEROPORTUL TM. DEMISIA TRADATORILOR

 14. Anonim says:

  Dacă tot e pe paguba de ani mulți și nu s a reușit redresarea nici cu o conducere la ce îl mai țin pe bani de la cei care trag și sunt rentabili.Dacă era la privat .de atâția ani pe paguba ar fi trebuit sa și vândă patronul casa sa l mențină ,lucru ce nu se întâmpla ca închidea afacerea imediat ce era pe paguba.De aici provin taxele și impozițiile mari,se ia de la firmele private productive se da la cele de stat păguboase. Pt câteva zboruri pe an nu se merita întreținut cu bani mulți. Apropierea de un alt aeropprt mai mare la 50 km face ca șansele de redresare sa fie nule

 15. curios says:

  1. de ce nu se publica costurile de intretinere a acestui aeroport
  2. de nu se publica salariile celor ce lucreaza acolo?
  Asta asa ca fapt divers…

 16. helmut says:

  mosneag, demisia ca nu faci nimic, iie banii pe degeaba canalie falconista!!
  dupa ce ai falimentat CET si apa-canal, acum ca director de aeroport nu faci nimic!!
  aeroport pentru ciori ci gulumbi,
  unde s-ar mai angaja lipitorii de afise falconiste si iohaniste daca nu la asemenea sinecuri ..

 17. Chesa says:

  Aeroportul ARAD are actionari: CONSILIUL JUDETEAN si diferiute persoane fizice ! NU? ….DA!

  O intrebare:

  Si atunci, de ce doar Consiliul Judetean, TREBUIE sa contribuie cu bani iar ceilati actionari NU ???

  Deoarece banii de la Consiliul Judetean sunt ai ‘PROSTIMII” si se pot scoate din buzunar repede, fara multe deranjamente iar actionarii NU dau un ban!

  De anii de zile se sponzorizeaza din banii Aradenilor acest aeroport, iar restul actionarilor, isi iau doar dividentele an de an.

 18. Mokofanu says:

  Cum am mai spus: se dorește desființarea acestui aeroport din oraș pentru a nu concura Timișoara. Aradul a devenit o comună între Timișoara și Oradea. Trebuie să le ”mulțumim! tuturor celor care au condus acest oraș și o mare parte a instituțiilor sale in ultimii 20 de ani. Rușine!

 19. Local

  Confidențialitate înlăturată! Cauzele „delicate” aflate pe rolul instanțelor au caracter confidențial, însă acesta poate fi înlăturat
  Cauzele cu minori sau cele care vizează viața privată a părților în proces sunt confidențiale. Acestea sunt printre spețele care nu sunt făcute publice pe portalul instanțelor. Părțile însă pot solicita înlăturarea caracterului de confidențialitate, iar dosarele vor fi făcute publice.

  Local

  Șase trenuri din Arad, repuse în circulație
  Șase trenuri din Arad a căror circulație a fost suspendată în martie sau aprilie vor fi repuse în circulație începând cu 9 iunie.

  Local

  Percheziții la balastiere din județele Arad și Bihor
  17 percheziții au fost efectuate, joi dimineața, la balastiere aflate pe raza județelor Arad și Bihor. Faptele vizate de anchetatori sunt evaziune fiscală, executarea de activități miniere fără permis sau autorizație și efectuarea de lucrări pe malul râului Mureș fără autorizare. 9 persoane urmează să fie audiate.

  Local

  Interviu JA cu Sergiu Cosmin Vlad, deputat USR de Arad
  „Vom reforma administrația locală” 2

  Local

  Dr. Domșa, propus pentru titlul de Cetățean de Onoare
  Implicarea cadrelor medicale și gestionarea crizei sanitare cauzate de noul coronavirus au fost apreciate în cadrul unei conferințe de presă susținută la Instituția Prefectului Județului Arad. Europarlamentarul Gheorghe Falcă a făcut chiar și propunere: dr. Gheroghe Domșa să fie recompensat cu titlul de Cetățean de Onoare. 5

  Mapamond

  Autopsia lui George Floyd: a murit sau nu asfixiat sub genunchiul polițistului?
  Moartea lui George Floyd, un american de culoare din Minneapolis, aflat în custodia poliţiei, a dus la izbucnirea unor proteste de amploare şi extrem de violente în Statele Unite. 4

  Local

  Elev cu autism, șef de promoție la Școala Gimnazială „Aron Cotruș”
  Vă prezentăm un elev arădean care suferă de autism și care, cu ajutorul familiei, al cadrelor didactice, al colegilor și al terapeuților, a reușit o performanță demnă de notat. Mihnea a terminat clasa a VIII-a ca șef de promoție la Școala Gimnazială „Aron Cotruș”. 3

  Local

  Moartea a ocolit drumurile din Arad
  Numărul persoanelor decedate în accidente rutiere, în Arad, a scăzut cu mai bine de jumătate în acest an, față de anul trecut.

  Local

  Primele „pietonale” după pandemie
  Zona Biserica Roşie – doar în weekend. Zona Art-Cafe din Piaţa Avram Iancu – zilnic; la fel şi strada 1 Decembrie 1918. 2

  aradon.ro logoPentru noi, confidențialitatea Dvs. este importantă

  Noi și partenerii noștri utilizăm tehnologii, cum ar fi modulele cookie, și vă procesăm datele cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie, pentru a personaliza anunțurile publicitare și conținutul în funcție de interesele dvs., pentru a măsura eficiența anunțurilor și a conținutului și pentru a obține informații despre publicul care a văzut anunțurile și conținutul. Faceți clic mai jos pentru a vă da consimțământul privind utilizarea acestei tehnologii și procesarea datelor dvs. cu caracter personal în aceste scopuri. Vă puteți răzgândi și puteți schimba opțiunile în orice moment, revenind la acest site.