aradon.ro Web analytics

Alexandru Chiş, tânărul care şi-a cheltuit bursa de student pentru a amenaja un muzeu unic în Arad

De M.B.

Alexandru Chiş, tânărul care şi-a cheltuit bursa de student pentru a amenaja un muzeu unic în Arad

Foto: M.B.
Muzeul etnografic din Covâsânţ are o colecţie de peste 1.500 de exponate şi a fost amenajat chiar în casa tânărului decis să păstreze şi să arate lumii o parte din istoria satului în care s-a născut.
Scris de M.B. - Muzeul etnografic din Covâsânţ are o colecţie de peste 1.500 de exponate şi a fost amenajat chiar în casa tânărului decis să păstreze şi să arate lumii o parte din istoria satului în care s-a născut.

COVĂSÂNŢ. Localitatea arădeană Covâsânţ a devenit cunoscută, în ultimele trei decenii, mai mult pentru palatele ridicate de comunitatea romă, decât pentru vinul produs de localnici sau pentru căpşunile mari şi gustoase. Aici sunt cele mai multe palate din judeţ, raportat la populaţie, deşi o mare parte dintre ele au fost părăsite în ultimii ani, pentru că proprietarii lor au preferat să plece în ţări precum Spania, Franța sau Germania. Totuşi, adevărata identitate a satului nu a devenit complet invizibilă, iar asta şi datorită unui tânăr localnic. Alexandru Chiş are 27 de ani, însă pe când avea doar 22 de ani a amenajat, în propria casă, un muzeu unic în judeţ, care păstrează şi protejează o parte din istoria satului.

Şi-a cheltuit toţi banii

Captivat încă din copilărie de poveştile spuse de bătrânii satului, Alex s-a îndrăgostit de istoria Covăsânţului şi a început să aprecieze orice obiect vechi. Chiar dacă bunicii săi mai voiau să arunce de prin gospodării lucruri care nu mai foloseau, cum ar fi unelte vechi, înlocuite de echipamente moderne, adolescentul nu îi lăsa. Le aduna, le curăţa şi le păstra cu grijă. La 19 ani avea deja sute de obiecte din secolele trecute. O adevărată comoară, pe care a decis să o împărtăşească. Aşa a înfiinţat un muzeu virtual, prezentând pe internet imagini cu obiectele din colecţia sa. Sătenii au aflat imediat de pasiunea lui Alex, aşa că l-au încurajat şi i-au donat ce au mai găsit prin podurile caselor, prin şoproane sau magazii.

Pentru că pe zi ce trecea colecţia era tot mai mare, Alex, student pe atunci, s-a gândit să amenajeze un muzeu în casa familiei sale. A fost ajutat financiar de părinţi, dar şi-a cheltuit până şi bursa studenţească pentru a-şi împlini visul. “Familia m-a ajutat enorm, a fost de acord de la început cu ideea mea. Am făcut şi eu unele sacrificii, e drept, îmi cheltuiam toţi banii pentru a susţine muzeul, pentru că participam la evenimente în ţară şi aveam nevoie să tipăresc fotografii sau materiale promoţionale”, ne-a declarat tânărul.

Colecţie impresionantă

În 2016, pe când avea 22 de ani, Alexandru Chiş a deschis muzeul pentru public. Pe atunci avea 800 de exponate, dar după cinci ani colecţia numără peste 1.500 de piese, de la obiecte folosite de localnici în secolele trecute, la fotografii, documente sau costume populare specifice satului Covăsânţ. La loc de cinste în colecţie stă o Scriptură veche din 1874, moştenire de familie.

Muzeul mai expune un război de ţesut care datează din 1909, la care Alex lucrează uneori, realizând covoraşe.

“Vizitatorii sunt foarte curioşi cum se lucrează la război, aşa că le fac demonstraţii. În schimb tinerii, mai ales elevii care vin în grupuri organizate, sunt foarte curioşi să afle la ce foloseau uneltele care nu mai se găsesc prin gospodăriile noastre de decenii. Ei sunt fascinaţi şi de costumele populare şi le îmbracă pentru a se fotografia”, spune Alex, care este şi profesor la un liceu din Ineu.

Vizitatori din toată ţara

Muzeul a devenit un reper cultural, promovat de site-uri de specialitate sau chiar de Centrul Naţional de Informare şi Promovare Turistică al Judeţului Arad.

“Acest muzeu a luat ființă la 6 decembrie 2016 în localitatea Covăsânț din județul Arad, rezultat al pasiunii tânărului profesor Alexandru Chiș, care a creat acest muzeu din pasiunea sa pentru etnografie!”, scrie instituţia pe site, unde prezintă şi fotografii.

Promovat mai ales pe internet, muzeul este vizitat de sute de oameni în fiecare an, veniţi din toate colţurile ţării. Intrarea este gratuită, astfel că Alex nu are niciun câştig material de pe urma pasiunii, ci doar împlinirea pe care o simte atunci când oamenii descoperă istoria locului în care s-a născut şi pe care nu s-a gândit nicio clipă să îl părăsească.

Planuri

Alexandru Chiş vrea ca în următorii ani să aibă un muzeu mai mare, în care să poată expune şi alte obiecte pe care le-a adunat. Acum nu are suficient spaţiu, astfel că visul său este să cumpere o casă în sat pe care să o amenajeze doar pentru vizitatori. Până atunci, tânărul se bucură să participe la diverse evenimente organizate prin ţară, în care îşi prezintă muzeul şi unele dintre obiectele vechi, fiind premiat pentru activitatea sa inclusiv de Muzeul Satului Bănăţean din Timişoara, care i-a oferit Diploma de Excelenţă.

 

7 Comentarii

Your email address will not be published. Required fields are marked *

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici!

 1. Danezu says:

  ….chiar de CNIP a Aradului care este o glumă de instituție pentru cine se întreabă

 2. unu' says:

  in sfarsit un articol fain. Bravo Alex pentru curaj!

 3. vali says:

  FELICITARI !

 4. Rom cel mic says:

  Un rom mic se gaseste printre exponate?
  Daca nu… rapid remediata situatia.

 5. anonim says:

  Pentrui invazia de țigani in Covasant , satenii trebuie sa il blesteme zilnic pe Stoian, politrucul fara obraz ce le-a dat aprobari sa urateasca fata comunei ridicand aberatiile alea arhitectonice. probabil si casa nemernicului de Stoian o fi aratand asa si in interior si pe-afara

 6. anonim says:

  Felicitari tanarului !
  Speram ca vor reusi satenii sa isi curete comuna de liota de tigani

 7. Adina Cristina Baciu says:

  Bravo…foarte frumoasa initiativa…consider ca e ceva de apreciat.

 8. România

  Patru primari plecați de la PSD la PNL s-au întors la Social-Democrați
  Patru primari care au fost aleşi din partea PNL „se întorc” la PSD, anunţă liderul PSD Giurgiu, deputatul Marian Mina. 2

  Local

  Aglomerație la frontieră: sute de minute de așteptare pentru automarfare
  Șoferii de „TIR” au nevoie de răbdare, în continuare, în drumul lor spre țările vecine. Poliția de Frontieră Română anunță valori de trafic crescute la automarfare, la granița dintre România și Ungaria, dar și între România și Bulgaria.

  Local

  Un deținut din Arad, suspectat că ar fi folosit metoda „accidentul” din spatele gratiilor
  Înșelăciune prin metoda „Accidentul”: o femeie în vârstă de 85 de ani, din Sibiu, a fost sunată de un deținut din Penitenciarul Arad, cerându-i-se suma de 4 mii de lei pentru o operație a fiului său. O fată de 16 ani a ridicat banii de la victimă, însă a fost prinsă de polițiști. 1

  ARADON Sport local

  Remarcaţi pe tatami din Serbia

  UT Arad

  UTA a căzut pe locul 9!
  2

  ARADON Sport local

  Pas cu dreptul în Liga Elitelor U19

  ARADON Sport local

  Încă o pierdere pentru boxul arădean!
  Adolf Ivanovici a pierdut cel mai important meci, cel cu virusul COVID-19! 3

  Local

  Curtici, orașul cu cea mai mare incidență din țară. Municipiul Arad, pe locul 3
  Orașul arădean Curtici continuă să înregistreze cea mai mare incidență din țară, în rândul orașelor.

  Local

  93 de cazuri, din care două reinfectări, la Arad
  93 de cazuri de Covid-19 au fost raportate în județul Arad, de luni până marți, conform datelor Direcției de Sănătate Publică Arad. 21

  aradon.ro logoPentru noi, confidențialitatea Dvs. este importantă

  Noi și partenerii noștri utilizăm tehnologii, cum ar fi modulele cookie, și vă procesăm datele cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie, pentru a personaliza anunțurile publicitare și conținutul în funcție de interesele dvs., pentru a măsura eficiența anunțurilor și a conținutului și pentru a obține informații despre publicul care a văzut anunțurile și conținutul. Faceți clic mai jos pentru a vă da consimțământul privind utilizarea acestei tehnologii și procesarea datelor dvs. cu caracter personal în aceste scopuri. Vă puteți răzgândi și puteți schimba opțiunile în orice moment, revenind la acest site.