aradon.ro Web analyticsAlexandru Chiş, tânărul care şi-a cheltuit bursa de student pentru a amenaja un muzeu unic în Arad

De M.B.

Alexandru Chiş, tânărul care şi-a cheltuit bursa de student pentru a amenaja un muzeu unic în Arad

Foto: M.B.
Muzeul etnografic din Covâsânţ are o colecţie de peste 1.500 de exponate şi a fost amenajat chiar în casa tânărului decis să păstreze şi să arate lumii o parte din istoria satului în care s-a născut.
Scris de M.B. - Muzeul etnografic din Covâsânţ are o colecţie de peste 1.500 de exponate şi a fost amenajat chiar în casa tânărului decis să păstreze şi să arate lumii o parte din istoria satului în care s-a născut.

COVĂSÂNŢ. Localitatea arădeană Covâsânţ a devenit cunoscută, în ultimele trei decenii, mai mult pentru palatele ridicate de comunitatea romă, decât pentru vinul produs de localnici sau pentru căpşunile mari şi gustoase. Aici sunt cele mai multe palate din judeţ, raportat la populaţie, deşi o mare parte dintre ele au fost părăsite în ultimii ani, pentru că proprietarii lor au preferat să plece în ţări precum Spania, Franța sau Germania. Totuşi, adevărata identitate a satului nu a devenit complet invizibilă, iar asta şi datorită unui tânăr localnic. Alexandru Chiş are 27 de ani, însă pe când avea doar 22 de ani a amenajat, în propria casă, un muzeu unic în judeţ, care păstrează şi protejează o parte din istoria satului.

Şi-a cheltuit toţi banii

Captivat încă din copilărie de poveştile spuse de bătrânii satului, Alex s-a îndrăgostit de istoria Covăsânţului şi a început să aprecieze orice obiect vechi. Chiar dacă bunicii săi mai voiau să arunce de prin gospodării lucruri care nu mai foloseau, cum ar fi unelte vechi, înlocuite de echipamente moderne, adolescentul nu îi lăsa. Le aduna, le curăţa şi le păstra cu grijă. La 19 ani avea deja sute de obiecte din secolele trecute. O adevărată comoară, pe care a decis să o împărtăşească. Aşa a înfiinţat un muzeu virtual, prezentând pe internet imagini cu obiectele din colecţia sa. Sătenii au aflat imediat de pasiunea lui Alex, aşa că l-au încurajat şi i-au donat ce au mai găsit prin podurile caselor, prin şoproane sau magazii.

Pentru că pe zi ce trecea colecţia era tot mai mare, Alex, student pe atunci, s-a gândit să amenajeze un muzeu în casa familiei sale. A fost ajutat financiar de părinţi, dar şi-a cheltuit până şi bursa studenţească pentru a-şi împlini visul. “Familia m-a ajutat enorm, a fost de acord de la început cu ideea mea. Am făcut şi eu unele sacrificii, e drept, îmi cheltuiam toţi banii pentru a susţine muzeul, pentru că participam la evenimente în ţară şi aveam nevoie să tipăresc fotografii sau materiale promoţionale”, ne-a declarat tânărul.

Colecţie impresionantă

În 2016, pe când avea 22 de ani, Alexandru Chiş a deschis muzeul pentru public. Pe atunci avea 800 de exponate, dar după cinci ani colecţia numără peste 1.500 de piese, de la obiecte folosite de localnici în secolele trecute, la fotografii, documente sau costume populare specifice satului Covăsânţ. La loc de cinste în colecţie stă o Scriptură veche din 1874, moştenire de familie.

Muzeul mai expune un război de ţesut care datează din 1909, la care Alex lucrează uneori, realizând covoraşe.

“Vizitatorii sunt foarte curioşi cum se lucrează la război, aşa că le fac demonstraţii. În schimb tinerii, mai ales elevii care vin în grupuri organizate, sunt foarte curioşi să afle la ce foloseau uneltele care nu mai se găsesc prin gospodăriile noastre de decenii. Ei sunt fascinaţi şi de costumele populare şi le îmbracă pentru a se fotografia”, spune Alex, care este şi profesor la un liceu din Ineu.

Vizitatori din toată ţara

Muzeul a devenit un reper cultural, promovat de site-uri de specialitate sau chiar de Centrul Naţional de Informare şi Promovare Turistică al Judeţului Arad.

“Acest muzeu a luat ființă la 6 decembrie 2016 în localitatea Covăsânț din județul Arad, rezultat al pasiunii tânărului profesor Alexandru Chiș, care a creat acest muzeu din pasiunea sa pentru etnografie!”, scrie instituţia pe site, unde prezintă şi fotografii.

Promovat mai ales pe internet, muzeul este vizitat de sute de oameni în fiecare an, veniţi din toate colţurile ţării. Intrarea este gratuită, astfel că Alex nu are niciun câştig material de pe urma pasiunii, ci doar împlinirea pe care o simte atunci când oamenii descoperă istoria locului în care s-a născut şi pe care nu s-a gândit nicio clipă să îl părăsească.

Planuri

Alexandru Chiş vrea ca în următorii ani să aibă un muzeu mai mare, în care să poată expune şi alte obiecte pe care le-a adunat. Acum nu are suficient spaţiu, astfel că visul său este să cumpere o casă în sat pe care să o amenajeze doar pentru vizitatori. Până atunci, tânărul se bucură să participe la diverse evenimente organizate prin ţară, în care îşi prezintă muzeul şi unele dintre obiectele vechi, fiind premiat pentru activitatea sa inclusiv de Muzeul Satului Bănăţean din Timişoara, care i-a oferit Diploma de Excelenţă.

 

7 Comentarii

Your email address will not be published.

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici!

 1. Danezu says:

  ….chiar de CNIP a Aradului care este o glumă de instituție pentru cine se întreabă

 2. unu' says:

  in sfarsit un articol fain. Bravo Alex pentru curaj!

 3. vali says:

  FELICITARI !

 4. Rom cel mic says:

  Un rom mic se gaseste printre exponate?
  Daca nu… rapid remediata situatia.

 5. anonim says:

  Pentrui invazia de țigani in Covasant , satenii trebuie sa il blesteme zilnic pe Stoian, politrucul fara obraz ce le-a dat aprobari sa urateasca fata comunei ridicand aberatiile alea arhitectonice. probabil si casa nemernicului de Stoian o fi aratand asa si in interior si pe-afara

 6. anonim says:

  Felicitari tanarului !
  Speram ca vor reusi satenii sa isi curete comuna de liota de tigani

 7. Adina Cristina Baciu says:

  Bravo…foarte frumoasa initiativa…consider ca e ceva de apreciat.

 8. România

  Variola maimuţei. Avem motive de îngrijorare?
  RO Vaccinare postează precizările dr. Cristian Apetrei despre variola maimuţei: „Nu e nicio mare resetare, nicio mare vrăjitorie, nici «gut feeling», biocurenţi sau vreo previziune de-a lui Nostradamus”.

  Local

  „Transalpina” arădeană prinde contur. 70% din fundația drumului e deja realizată
  Un drum ce ar trebui să pună în valoare câteva zone deosebite din județul Arad. „Transalpina” arădeană va lega comunele Dieci și Dezna și promite să fie splendoare. 1

  România

  Campanie de întinerire la Fisc: se caută 200 de noi angajați
  ANAF intenționează să treacă la un proces de întinerire a instituţiei, în condiţiile în care se confruntă cu îmbătrânirea personalului. ANAF va scoate la concurs, luna următoare, peste 200 de posturi. 1

  Mapamond

  Maghiarii sunt campioni la nunţi, în 2020, iar Danemarca şi Lituania, la divorţuri
  Anul 2020 a fost un an bun pentru căsătorii. Ungaria ocupă fruntea clasamentului, cu 6.9 căsătorii la 1.000 de locuitori, urmată de Letonia (5.6) şi Lituania (5.5).

  Mapamond

  Oraşul Gaylord, din Michigan, lovit de o tornadă
  Tornada a lovit vineri, omorând cel puţin o persoană şi rănind alte cel puţin 40, a răsturnat maşini, a smuls acoperişurile clădirilor şi a doborât copaci şi linii electrice. 2

  Mapamond

  Austria refuză intrarea în NATO: Rămânem neutri
  Alexander Schallenberg, ministrul de externe şi fost cancelar al Austriei la sfârşitul anului 2021, a explicat de ce ţara lui nu vrea în NATO. 4

  Mapamond

  Rusia interzice intrarea în ţară a 963 de americani, inclusiv a preşedintelui Biden
  Rusia interzice intrarea în ţară a 963 de americani, inclusiv a preşedintelui Biden şi a secretarului de stat Blinken. 1

  România

  Un bărbat şi un copil au fost atacaţi de urs într-o localitate din Harghita
  Un bărbat şi un copil de 8 ani au fost atacaţi de urs într-o localitate din Harghita, anunţă preşedintele Consiliului Judeţean Harghita, Borboly Csaba. 2

  Mapamond

  O femeie a protestat dezbrăcată pe covorul roșu la Cannes împotriva violurilor comise de soldații ruși
  O femeie a apărut dezbrăcată pe covorul roșu de la Festivalul de Film de la Cannes, în semn de protest față de agresiunile sexuale la care au fost supuse femeile ucrainene de la începutul invaziei ruse. 1

  aradon.ro logoPentru noi, confidențialitatea Dvs. este importantă

  Noi și partenerii noștri utilizăm tehnologii, cum ar fi modulele cookie, și vă procesăm datele cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie, pentru a personaliza anunțurile publicitare și conținutul în funcție de interesele dvs., pentru a măsura eficiența anunțurilor și a conținutului și pentru a obține informații despre publicul care a văzut anunțurile și conținutul. Faceți clic mai jos pentru a vă da consimțământul privind utilizarea acestei tehnologii și procesarea datelor dvs. cu caracter personal în aceste scopuri. Vă puteți răzgândi și puteți schimba opțiunile în orice moment, revenind la acest site.