aradon.ro Web analytics
Am umplut spitalele din Ungaria!

De Sorina Ambrus

Am umplut spitalele din Ungaria!

Transferul pacienților bolnavi de Covid spre Ungaria a dus la ocuparea paturilor și în țara vecină. Ca atare, se caută din nou soluții la nivel local. La Arad, luni, ambulanța a fost solicitată de aproape 200 de ori!
Scris de Sorina Ambrus - Transferul pacienților bolnavi de Covid spre Ungaria a dus la ocuparea paturilor și în țara vecină. Ca atare, se caută din nou soluții la nivel local. La Arad, luni, ambulanța a fost solicitată de aproape 200 de ori!

Arad. 185 de solicitări pentru Serviciul Județean de Ambulanță, venite de la pacienți cu simptomatologie Covid-19, au fost înregistrate luni, la Arad. Cifra ne situează pe locul patru la nivel național, după județele Timiș, cu 341 de apeluri, București – 253 de apeluri și Prahova, cu 231 de apeluri.

Numărul mare de apeluri indică o situație tot mai complicat de gestionat la nivel local, având în vedere că un procentaj ridicat al persoanelor care ajung la triaj au nevoie de administrare intermitentă sau continuă de oxigen. Până la găsirea unui pat cu oxigen, pacienții sunt nevoiți să stea în Unitatea de Primire Urgențe, care face față cu greu numărului mare de bolnavi, existând chiar riscul blocării acesteia.

Paturile cu sursă de oxigen sunt tot mai greu de găsit, iar cele 37 de locuri la anestezie și terapie intensivă sunt ocupate de două săptămâni.

O gură de oxigen a venit, pentru județele din vestul țării, în urma acordului româno-maghiar de a transfera bolnavi în stare critică sau dintre cei cu forme medii, aflați pe mască de oxigen, la Centrele Universitare din Szeged și Debrecen. Zis și făcut, Aradul a transferat, în total, 9 pacienți: 7 la Szeged, la sfârșitul săptămânii trecute, și alți doi în cursul nopții de luni spre marți, la Centrul universitar din Debrecen. Și asta, pentru că toate paturile alocate de Centrul din Szeged pentru bolnavii din România erau ocupate în totalitate.

De altfel, în cadrul videoconferinței de astăzi susținute de către Raed Arafat, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, acesta a transmis județelor Arad, Timiș și Bihor că se suspendă transferul pacienților peste graniță, la solicitarea țării vecine, care a cam epuizat locurile pentru români.

Practic, autoritățile sanitare s-au reîntors la scenariul inițial, acela de a folosi resursele locale, chiar dacă atât numărul de paturi cu oxigen, cât și numărul cadrelor medicale care lucrează pe Covid este, cumva, întins, peste limita existentă.

La Ineu, 55 de paturi cu sursă de oxigen sunt momentan în utilizare. Crearea a și mai multor astfel de locuri în spitalul orășenesc ar duce la o suprasolicitare a infrastructurii, crescând astfel riscul producerii unor tragedii.

Lockdown-ul școlar, readus în discuție

Două Direcții de Sănătate Publică din țară – Arad și Cluj – au solicitat, din nou, lockdown-ul temporar pe școli. „Atât noi, cât și colegii de la Cluj, am cerut oficial modificarea ordinului comun cu privire la suspendarea cursurilor în școli, pe criterii medicale, cu scopul de a rupe ritmul de creștere a numărului de cazuri, pentru că altfel, vom continua să ne învârtim în cerc. Dar, atâta timp cât acest ordin este în vigoare, nu putem lua măsuri suplimentare de suspendare a școlilor. Nu este decizia DSP, ci a directorilor de școli și a părinților”, a explicat dr. Horea Timiș, directorul Direcției de Sănătate Publică Arad.

Stocatoare de oxigen

Una dintre soluțiile oferite de la nivel central este achiziționarea de stocatoare de oxigen, pentru unitățile medicale care tratează bolnavi de Covid-19. În acest sens, Ministerul Economiei a elaborat un ordin prin care furnizorii de oxigen vor servi cu prioritate furnizorii medicali, pe o perioadă de 30 de zile.

Paturi cu oxigen

Simptomatologia celui de-al patrulea val se remarcă prin cazuri mult mai grave, majoritatea pacienților aflați în spital având nevoie de administrare continuă sau intermitentă de oxigen. Astfel că, într-o unitate medicală, aceste paturi nu pot fi operaționalizate la nesfârșit, fără a ține cont de infrastructură, și aici vorbim mai ales de instalația electrică. De aici și criza paturilor, chiar și pentru bolnavii cu forme medii, care nu au nevoie de terapie intensivă.

24 Comentarii

Your email address will not be published. Required fields are marked *

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici!

 1. anonim says:

  La Arad, luni, ambulanța a fost solicitată de aproape 200 de ori!

  Asta este si rezultatul activitatii intense a scrantitilor antivaccinisti gen ,, vaccinul ucide”. Asta este rezultatul: ambulante care ajung la ore intregi dupa ce au fost solicitate. Cand iei invatatura de la camionagii, coafeze, instalatori, bucatari si creatori de moda asta este rezultatul si iti meriti soarta. O adunatura de cretini cu pretentii de academicieni in medicina, rapandulele dracului!

  • anonim says:

   Ma pwla vestejita ! ti ai pus insa intrebarea cati dintre cei internati sunt vaccinati ??? fwtuti cresterea ma tii de tampit , in UK , Portugalia , Israel , SUA , Gibraltar etc.etc. tari unde rata de vaccinare e foarte ridicata , cine mortii ma tii umple spitalele ???? Ma schizofrenicule ! fugi in mortii ma tii si fa si doza mea de vaccin si a tuturor celor cere nu sunt interesati de aceasta apa de ploaie , macar stii de o treaba , nu te va ajunge virusul nici cu …belimeaicomperu !!! Insa tu la cat esti de handicapat mintal , esti in afara oricarui pericol , nici sa vrei nu se pune virusul pe tine , are si el mandria lui

   • Boby solo says:

    De ce te enervezi c u prostu fami liei ,atat al duce capu!

    • Bdi says:

     @boby solo,analfabet funcțional,niciodată “î”din “a” nu e la început de cuvânt!
     Se vede că ești de-al șoșoacei !

   • ISRAEL says:

    Mai prosteala! Sa nu scrii de Israel unde 99% din populatie este vaccinata! Si a inceput vaccinul nr.3. Doar in Romania sa dat drumul in vara la relaxare! Asa ca muriti pe capete NEVACCINATILOR! Din pacate boala loveste si pe cei vaccinati dar nu atat de rau ca si pe cei anti-vaccin.

  • Coccis says:

   Traiasca pnl ul conu cioncu et company!

  • bombardieru_antimanele says:

   @anonimul cultist
   Spune-i asta iubitului tau Klaus, eu fac jumi juma cu statul la salar, deci exista bani pentru ambulate si doctori, nu este vina populatiei.

   Dar fanaticul Cultului Vaccinarii Perpetue nu are cum sa vada asta, el cunoaste doar doua cuvinte: vaccinare obligatorie. Poti sa spui Ivermectina si Faviparivir? Incepe pe silabe sa nu ti umfle chackrele!

 2. DRE says:

  Nu am umplut spitalele, ci am epuizat locurile alocate.
  Cred că-i o mare diferență.

  • Aradean says:

   Totuși la ce v-ați așteptat? Că vor prelua toți bolnavii care nu mai încap în spitalele noastre? Și la ei crește numărul de infectări, dar fiind vaccinați într-o proporție mai mare decât noi, creșterea nu este atât de abruptă… deocamdată. Oricum, a fost un gest de omenie, din partea lor, că ne-au acordat un ajutor. Întrebarea nu este: Ungaria câte locuri ne asigură, ci: DE CE S-A AJUNS ÎN ROMÂNIA LA SITUAȚIA CATASTROFALĂ CARE EXISTĂ? Ce strategie au urmărit cei puși să dirijeze toată prevenția Covid? Cum de se manifestă o IRESPONSABILITATE STRIGĂTOARE LA CER ÎN RÂNDUL POPULAȚIEI? Cum se poate că nici acum, când deja mulți au cunoștințe și rude care au murit sau au ajuns în stare gravă, NU NE-AM TREZIT LA REALITATE? CE MAI TREBUIE SĂ SE ÎNTÂMPLE? Îmi este rușine de acei intelectuali care ar trebui să fie călăuzele și îndrumătorii oamenilor mai simpli spre bine, sunt totuși cei care îi duc spre pierzanie: cadre medicale care neagă existența virusului sau importanța vaccinării, cadre școlare care nu poartă masca nici măcar în clasă (ce exemplu dau elevilor?), preoții și pastorii care trezesc în credincioși false speranțe într-o minune dumnezeiască care ne va scăpa de această boală, în loc să-i îndemne pe enoriași să se străduiască cu și mai mare fervoare pentru respectarea poruncilor lui Dumnezeu, partidele politice care, în loc să încerce solidarizarea oamenilor pentru această luptă împotriva unui dușman nevăzut dar crunt, îi dezbină și mai mult, numai pentru a-și atinge țelurile politice…

 3. Gogu says:

  acuma cautati solutii? dar toata vara ce ati pazit cand se spunea ca vine valul 4, ha?
  ati redus restrictiile, ati deschis birturile terasele salile de concerte stadioanele scolile etc etc unde chiar si in aer liber oamenii se puteau infecta unii de la altii Ati vazut ce inghesuiala a fost pe litoral unde mii de oameni au stat lipiti unii de altii…? si ce ati facut? NIMIC !
  Chiar nu raspunde nimeni pt asta?

 4. HORECA says:

  In loc sa folositi bungalourile alea din tabla in care frigul e la el acasa mai bine ati fi montat instalatiile in hotelurile existente si erau paturi destule si conditii mai bune si castigau bani si cei din HORECA

 5. un aradean says:

  Mai , Wurth..sau cum dracu te cheama..rapanoasa e ma-ta ..mai bine te inghitea decat sa te faca! La cate privilegii si drepturi are hoarda mongolo-bozgoreasca, in tara asta..nici daca era toata ungaria la dispozitia noastra..nu era prea mult! Traiesti aici, naparca si ne urasti si ne injuri..de ce nu te duci tu in stepa voastra, alaturi de iubitii tai salbatici , serpi veninosi..sa ai conducere ungureasca? La ce mai stati pe aici..cand atat de draga va e natia voastra de cacat? Sunteti ca buruienile peste tot..in politica, in Ardeal..Va toleram, va tratam cu respect si voi ne infingeti cutitul ,pe la spate..Pe bozgor nu-l mai civilizeaza nimeni..poti sa-i dai orice..tot plin de ura si venin ,crapa! M-am intrebat deseori..la ce va mai trebuie voua biserici..ca n-aveti niciun Dumnezeu..? Viteazul vostru Attila , care v-a adus sa va imprastiati cacatul ,in stepa voastra..a violat-o ,a ucis-o si a macat-o pe fiica fratelui sau..Stiai asta, scursura?? Nobil neam va mai credeti!!! Ceva mai abject , nu exista pe fata pamantului..Ia-ti hoarda si carati-va de aici, bozgori imputiti!

 6. bombardieru_antimanele says:

  Cu noua pacienti am umplut spitalele din Ungaria! Astia o duc mai rau ca noi, cred ca au doua spitale si ei ca nu-i asa mare Ungaria.

  • informatul says:

   In Ungaria nu sunt doar 9 pacienti neinformatu-le! Sunt in total pana acum 50 din care 9 din Arad. Spitalele din Ungaria sunt undeva la 25 ani mai evoluate in ce priveste dotarea fata de cele din Arad si din tara.

 7. Nealcosu says:

  Pe voi se bazează Putin! Pana dezbateti că-s ruși sau omuleți verzi, ora locală devine ora Moscovei! Dormi în pace, dormi usor …. popor roman! Io va sfătuiesc ca atunci cand va dor dintii …. sa mergeți la doctoru……ginecolog! Sau la doctorii….. în avocatură!

 8. ionescu says:

  UNDE ESTE SPITALUL DE LA EXPO CU CARE SE TOT LAUDA BALCEA?

 9. SCJU Arad says:

  Va dus eu o soluție!!!
  Schimbați pe Ioneasca ca și manager ca este praf….apoi pe uta sa o schimbați!!!
  Nu mai puneți oameni politici nu înțelegeți!!!

 10. Mapamond

  Marea Britanie se teme de război: o invazie a Rusiei în Ucraina ar fi un dezastru pentru lume
  Premierul britanic Boris Johnson a atenţionat joi Rusia că orice fel de incursiune în Ucraina ar fi un dezastru pentru lume şi a repetat că Londra susţine cu hotărâre suveranitatea şi integritatea Ucrainei.

  Local

  Bărbatul care nu a oprit la semnalele polițiștilor, intrând în coliziune cu un tren a fost arestat. Avea o alcoolemie de 2,31 g/l alcool pur în sânge
  Inspectoratul de Poliție Județean (IPJ) Arad anunță că bărbatul de 34 de ani care nu a oprit la semnalele polițiștilor în urmă cu trei zile, la Vinga, a fost reținut, iar ulterior a fost prezentat judecătorului de drepturi și libertăți cu propunere de arestare preventivă. Instanța a admis propunerea de arestare preventivă. În urma analizelor s-a stabilit că bărbatul avea o alcoolemie de 2,31 g/l alcool pur în sânge, în momentul producerii incidentului. 4

  ARADON Sport local

  Andreea Popescu se pregătește cu o nouă antrenoare
  Talentata înotătoare de la CSM Arad se recuperează, cu gândul la Campionatul Național din martie. 1

  Local

  Opt persoane din 21, prezentate la arestare
  Opt persoane au fost prezentate la arestare în urma perchezițiilor de miercuri dimineața, judecătorul de drepturi și libertăți admițând cererea de arestare preventivă în cazul a patru dintre ele.

  România

  Revoltător: angajaţii parlamentarilor, salarii de lux!
  Salariile angajaților la cabinetele aleșilor din România cresc cu sume de la 250 de lei până la 760 de lei. Măsura a fost luată deja de conducerea Parlamentului. 6

  Local

  Ministrul Apărării Naționale, la Arad
  Ministrul Apărării Naționale, Vasile Dîncu, va efectua vineri, 21 ianuarie, vizite de informare în garnizoanele Arad și Timişoara. 3

  Local

  Spațiu Privat Virtual devine obligatoriu!
  Începând cu 1 martie, pentru transmiterea cererilor, înscrisurilor sau a oricăror altor documente către organele fiscale, înrolarea în SPV devine obligatorie.

  Local

  Realitatea de la frontiera Nădlac II
  ARAD. S-a stat aproape două ore în coadă la ieșirea din țară la Punctul de Trecere a Frontierei Nădlac II, joi, chiar și când aplicația care ar trebui să-ți spună, în timp real, timpul mediu de așteptarea din vămile țării indica o ședere de 30 de minute aici. 2

  România

  Ce spun Arafat și Gheorghiță despre o eventuală relaxare a restricțiilor în România
  Putem discuta despre ridicarea restricţiilor în România, dar nu în acest moment, declară şeful DSU, Raed Arafat. „Riscul ar fi mult prea mare şi nu cred că cineva îşi asumă un astfel de impact”, îl completează Valeriu Gheorghiţă. 14

  aradon.ro logoPentru noi, confidențialitatea Dvs. este importantă

  Noi și partenerii noștri utilizăm tehnologii, cum ar fi modulele cookie, și vă procesăm datele cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie, pentru a personaliza anunțurile publicitare și conținutul în funcție de interesele dvs., pentru a măsura eficiența anunțurilor și a conținutului și pentru a obține informații despre publicul care a văzut anunțurile și conținutul. Faceți clic mai jos pentru a vă da consimțământul privind utilizarea acestei tehnologii și procesarea datelor dvs. cu caracter personal în aceste scopuri. Vă puteți răzgândi și puteți schimba opțiunile în orice moment, revenind la acest site.