aradon.ro Web analytics

ARADON

ARADON

  • Home
  • Ştiri
    • Ştirile judeţului Arad
    • Evenimente
    • Comentariul zilei
    • Stiri internaţionale
    • Stiri naţionale
    • Retrospectiva săptămânii
    • Celebritati/Lifestyle
    • Download
  • Video
  • Sport
    • UTA
    • Sport local
    • Ştiri sportive
  • Party
  • Angajari
Select Page

ARADON
Local
Ani grei de închisoare în dosarul lui Chişmorie

Ani grei de închisoare în dosarul lui Chişmorie

De Alin Gherasim
la 13 April 2024 11:51

Ani grei de închisoare în dosarul lui Chişmorie

Cristian Chişmorie, condamnat la 6 ani de închisoare/Foto: FAN
13 April 2024 11:51
Omul de afaceri arădean Cristian Chişmorie, condamnat la şase ani de închisoare. Pedepse grele şi pentru alţi inculpaţi.
Scris de Alin Gherasim - Omul de afaceri arădean Cristian Chişmorie, condamnat la şase ani de închisoare. Pedepse grele şi pentru alţi inculpaţi.

Trimite articolul

X

TIMIŞOARA. Afacerea cu vaci de rasă, prin care omul de afaceri Cristian Chişmorie a reuşit să creeze un prejudiciu de aproximativ un milion de euro, a dus la aplicarea de pedepse aspre pentru cei implicaţi. După 24 de înfăţişări, Tribunalul Timiş, instanţa care a judecat acest dosar, a tras primele concluzii, iar acestea sunt dintre cele mai neplăcute pentru omul de afaceri arădean. Acesta a fost condamnat la nu mai puţin de şase ani de închisoare pentru infracţiunile comise. Judecătorii bănăţeni au decis să nu ia în considerare acuzaţiile de constituire de grup infracţional organizat şi acuzaţiile de infracţiuni de fals formulate de procurorii DNA Timişoara, cei care au instrumentat acest dosar. Însă au aplicat pedepse „la sânge” pentru celelalte infracţiuni de care sunt acuzaţi inculpaţii. Potrivit soluţiei pe scurt publicată de Tribunalul Timiş, „condamnă pe inculpatul Chişmorie Cristian pentru săvârşirea infracţiunii de obţinere ilegală de fonduri (31 acte materiale), la pedeapsa de 3 ani închisoare. Condamnă pe inculpatul Chişmorie Cristian pentru săvârşirea infracţiunii de folosire sau prezentare cu rea-credinţă de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al Uniunii Europene sau din bugetele administrate de aceasta ori în numele ei în formă continuată (28 acte materiale-campania APIA 2017), la pedeapsa de 3 ani închisoare. Condamnă pe inculpatul Chişmorie Cristian pentru săvârşirea infrac?iunii de folosire sau prezentare cu rea-credinţă de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al Uniunii Europene sau din bugetele administrate de aceasta ori în numele ei în formă continuată (29 acte materiale-campania APIA 2018), la pedeapsa de 3 ani închisoare”. Chişmorie mai avea, însă, o condamnare definitivă de 2 ani şi 4 luni de închisoare cu suspendare, în urma unei sentinţe rămasă definitivă în martie 2023. Aşa că judecătorii timişoreni au luat în calcul şi această sentinţă, constatând că infracţiunile comise în acest dosar sunt concurente cu cele din dosarul finalizat deja. Drept urmare, Tribunalul Timiş a decis:

„contopeşte toate pedepsele, va aplica pedeapsa cea mai grea de 3 ani închisoare, la care va adăuga un spor de o treime din celelalte pedepse, rezultând pedeapsa finală de 6 ani închisoare, în regim de detenţie”.

Alte sentinţe

Mai departe, o altă inculpată din dosar, Sofia Liliana Cernea, a fost condamnată şi ea la închisoare cu executare.

„Condamnă pe inculpata Cernea Sofia Liliana pentru săvârşirea infracţiunii de obţinere ilegală de fonduri la pedeapsa de 2 ani închisoare. Condamnă pe inculpata Cernea Sofia Liliana pentru săvârşirea infracţiunii de folosire sau prezentare cu rea-credinţă de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al Uniunii Europene sau din bugetele administrate de aceasta ori în numele ei în formă continuată la pedeapsa de 2 ani închisoare. Condamnă pe inculpata Cernea Sofia Liliana pentru săvârşirea infracţiunii de folosire sau prezentare cu rea-credinţă de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al Uniunii Europene sau din bugetele administrate de aceasta ori în numele ei în formă continuată la pedeapsa de 2 ani închisoare. Contopeşte cele trei pedepse, va aplica pedeapsa cea mai grea de 2 ani închisoare, la care adaugă un spor de o treime din celelalte pedepse, rezultând pedeapsa finală de 3 ani şi 4 luni închisoare pe care inculpata o va executa în regim de detenţie”.

Şi pe inculpata Cristina Ardelean o aşteaptă o pedeapsă cu închisoarea. Potrivit sentinţei, „condamnă pe inculpata Ardelean Cristina pentru complicitate la săvârşirea infracţiunii de obţinere ilegală de fonduri (31 acte materiale), la pedeapsa de 2 ani închisoare. Condamnă pe inculpata Ardelean Cristina pentru săvârşirea infracţiunii de complicitate la folosirea sau prezentarea cu rea-credinţă de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al Uniunii Europene sau din bugetele administrate de aceasta ori în numele ei în formă continuată (28 acte materiale-campania APIA 2017), la pedeapsa de 2 ani închisoare. Condamnă pe inculpata Ardelean Cristina pentru săvârşirea infracţiunii de complicitate la folosirea sau prezentarea cu rea-credinţă de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al Uniunii Europene sau din bugetele administrate de aceasta ori în numele ei în formă continuată (29 acte materiale-campania APIA 2018), la pedeapsa de 2 ani închisoare. Contopeşte cele trei pedepse, va aplica pedeapsa cea mai grea de 2 ani închisoare, la care adaugă un spor de o treime din celelalte pedepse, rezultând pedeapsa finală de 3 ani şi 4 luni închisoare pe care inculpata o va executa în regim de detenţie”.

Una dintre inculpate a avut norocul să primească o condamnare cu suspendare.

„Condamnă pe inculpata Radiţa Eleonora, pentru săvârşirea infracţiunii de folosire sau prezentare cu rea-credinţă de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al Uniunii Europene sau din bugetele administrate de aceasta ori în numele ei în formă continuată (campania APIA 2017), la pedeapsa de 2 ani închisoare. Condamnă pe inculpata Radiţa Eleonora pentru săvârşirea infracţiunii de folosire sau prezentare cu rea-credinţă de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al Uniunii Europene sau din bugetele administrate de aceasta ori în numele ei în formă continuată (campania APIA 2018), la pedeapsa de 2 ani închisoare. Contopeşte cele două pedepse, va aplica pedeapsa cea mai grea de 2 ani închisoare, la care adaugă un spor de o treime din celelalte pedepse, rezultând pedeapsa finală de 2 ani şi 8 luni închisoare. Dispune suspendarea sub supraveghere a executării pedepsei de 2 ani şi 8 luni închisoare pe un termen de supraveghere de 3 ani”, se arată în sentinţă.

Banii înapoi

În aceeaşi sentinţă, Tribunalul Timiş a hotărât ca inculpaţii să restituie banii încasaţi ilegal.

„Admite, în parte, acţiunea civilă formulată de Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) şi, în consecinţă, obligă inculpaţii Cernea Sofia Liliana, Ardelean Cristina şi Chişmorie Cristian, în solidar” la plata sumei totale de 4.271.248,17 lei.

Totodată, instanţa a decis păstrarea sechestrului impus de procurori pe bunurile inculpaţilor, cât şi pe conturile acestora.

Fals cu vaci de rasă

În luna mai a anului 2021, în urma unei anchete care s-a întins pe o perioadă de câţiva ani de zile, procurorii DNA Timişoara l-au trimis în judecată pe Cristian Chişmorie şi pe ceilalţi inculpaţi menţionaţi mai sus, după ce au adunat suficiente probe în baza cărora au putut demonstra că suspecţii s-au „înfruptat” ilegal din fonduri europene.

„A fost creată o schemă de fraudare în care s-ar fi folosit documente false care să ateste faptul că aproximativ 300 de bovine cumpărate din Ungaria fac parte din rasa Aberdeen Angus – ceea ce permitea obținerea de subvenții pentru creșterea acestora. În fapt, animalele erau de rasă comună. Prin aceste demersuri s-au obținut fonduri nerambursabile în valoare totală de 4.271.646 lei”, spuneau procurorii la acea dată.

Nu e definitivă

Sentinţa emisă de Tribunalul Timiş nu este definitivă şi, cu siguranţă, va fi atacată de inculpaţi, ţinând cont de faptul că aceştia au primit condamnări grele. Dosarul va fi tranşat de Curtea de Apel Timişoara.

Citește și:

APIA bagă şi asociaţiile în dosarul Chişmorie

Record de infracţiuni pentru Chişmorie

Chișmorie, trimis în judecată de DNA pentru fraudă de 1 milion de euro

Chişmorie, plasat sub control judiciar

Chişmorie rămâne în arest la domiciliu

Vacile şi frauda europeană

Chişmorie, în arest la domiciliu

Chişmorie, acuzat de fraudă şi falsuri

UPDATE. Afacerist arădean, audiat la DNA Timişoara

 

Trimite articolul

X
Taguri:
ani de inchisoare ,
Chismorie Cristian ,
condamnat la inchisoare ,
Cristian Chișmorie ,
dna timisoara ,
dosar ,
fonduri europene ,
frauda ,
grup infractional organizat ,
inchisoare ,
inculpati ,
om de afaceri aradean ,
pedepse ,
pedepse cu închisoarea ,
Tribunalul Timiș ,
vaci de rasa
0 Comentarii

Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici!

    Cele mai citite știri

    1
    Se închide supermarketul Remarkt (Real). 122 de angajați sunt vizați de concedierea colectivă
    2
    UPDATE. Incendiu în curtea și în interiorul Agora Mall
    3
    UPDATE. Accident grav pe DN 79. Trei victime încarcerate, între care doi minori
    4
    Reacția lui Meszar la anunțul demisiei lui Rednic!
    5
    Guvernul acordă 800 de lei pensionarilor vulnerabili: Detalii despre noua măsură socială
    6
    Blocaj total pe întreg Drumul Expres Arad-Oradea
    7
    Tragedia de la Zimand, provocată de o clipă de neatenție?
    8
    Guvernul renunță la plafonarea facturilor la energie. ANRE: „Sprijinul de stat va merge către consumatorii vulnerabili“
    9
    A apărut primul candidat pentru... Primăria Arad
    10
    Cine vine antrenor la UTA?

    Local

    Două biciclete de închiriat au rămas fără șezut
    N-a trecut nici măcar o lună de când sistemul de închiriere a bicicletelor a devenit funcțional în municipiul Arad, că au și apărut deja primele... surprize neplăcute.

    România

    VIDEO
    Grindeanu anunță că PSD intră la guvernare: Peste 71% dintre colegi au votat „pentru”
    Consiliul Politic Național al Partidului Social Democrat a votat sâmbătă ca partidul să intre la guvernare, a anunțat președintele interimar al formațiunii, Sorin Grindeanu. 1

    România

    GALERIE FOTO
    Drumul de legătură dintre autostrada A1 și DN 69, realizat în proporție de 72%
    După ce mult timp au bătut pasul pe loc, după rezilierea contractului și desemnarea unui nou constructor, lucrările la drumul de legătură dintre autostrada A1 și DN 69 înregistrează progrese vizibile de la o săptămână la alta.

    România

    FOTO
    Accident grav pe autostrada A1, sensul Timişoara - Lugoj. A intervenit elicopterul SMURD
    Un accident în lanț a avut loc, sâmbătă, pe autostrada A1, km 469, sensul Timişoara - Lugoj. Traficul a fost oprit pentru măsurătorile Poliției. A fost nevoie de intervenția elicopterului SMURD.

    Local

    Fără flori și coroane în cimitirele din municipiul Arad!
    Încălcarea interdicției constituie contravenție și se sancționează cu amendă de la 500 lei la 1.000 lei. Noile reguli, la transparență. 7

    România

    Dominic Fritz, validat în funcția de președinte al USR
    Congresul USR l-a validat sâmbătă pe Dominic Fritz în funcția de președinte al partidului, după ce acesta a câștigat, în urmă cu o săptămână, alegerile interne pentru conducerea formațiunii.

    Evenimente

    Pensionarii se pregătesc de Balul de Sf. Ilie
    ARAD. O nouă petrecere organizată de Asociația Județeană de Întrajutorare a Pensionarilor (AJIP) Arad: Balul de Sfântul Ilie.

    Ştiri sportive

    Cătălin Chirilă, medaliat cu aur la canoe simplu 1.000 metri, la Europene
    Sportivul român Cătălin Chirilă a cucerit medalia de aur în proba de canoe simplu masculin pe 1.000 de metri, sâmbătă, la Campionatele Europene de kaiac-canoe de la Racice (Cehia). 1

    Local

    FOTO
    Sute de kilograme de nisip și pământ, scoase din rigolele pluviale
    ARAD. Compania de Apă Arad desfășoară în această perioadă o serie de acțiuni menite să asigure buna funcționare a sistemului de canalizare din municipiu.
    • Aradon.ro
      • Redactia
      • Politica de confidentialitate
      • Folosinta Cookie-urilor
      • Termeni si conditii de utilizare
      • Regulament postare și moderare comentarii
    • Știri
      • Știrile județului Arad
      • Știri internaționale
      • Știri naționale
      • Celebrity/Lifestyle
    • Sport
      • UT Arad
      • Sport Local
      • Știri sportive

    Arad Online

    ISSN 3008-2331

    ISSN-L 3008-2331

    aradon.ro logoPentru noi, confidențialitatea Dvs. este importantă

    Noi și partenerii noștri utilizăm tehnologii, cum ar fi modulele cookie, și vă procesăm datele cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie, pentru a personaliza anunțurile publicitare și conținutul în funcție de interesele dvs., pentru a măsura eficiența anunțurilor și a conținutului și pentru a obține informații despre publicul care a văzut anunțurile și conținutul. Faceți clic mai jos pentru a vă da consimțământul privind utilizarea acestei tehnologii și procesarea datelor dvs. cu caracter personal în aceste scopuri. Vă puteți răzgândi și puteți schimba opțiunile în orice moment, revenind la acest site.