Apare o nouă biserică ortodoxă în municipiu. Arhiepiscopia Aradului a solicitat eliberarea Planului Urbanistic Zonal pentru realizarea unui lăcaş de cult pe strada Agricultorilor, la numărul 8, pe un teren care are o suprafaţă de 1.100 de metri pătraţi. Este vorba despre un teren intravilan, arabil, aflat la marginea oraşului, în cartierul Poltura. Preotul Florin Ioan Avram a fost numit de Arhiepiscopie să se ocupe de toate documentaţiile necesare, acesta depunând şi cererea de PUZ şi RLU pentru viitoarea biserică.
„Menţionăm că suprafaţa construită a lăcaşului de cult propiu-zisă este similară cu a multor locuinţe izolate din Arad (circa 270 de metri pătraşi, cu suprafaţă utilă de 193 de metri pătraţi), iar distanţa generală a clădirii lăcaşului de cult faţă de limitele de proprietate este de minim 5 metri, doar punctul de 2,70 metri, astfel că această construcţie nu poate fi considerată foarte apropiată faţă de terenurile vecine. De asemenea, sunt respectate distanţele minime faţp de construcţiile învecinate existente. Precizăm că slujbele religioase vor avea loc în interiorul lăcaşului de cult, astfel încât va fi evitată transmiterea fonică a acestora în afara clădirii. De altfel, acest obiectiv este dăruit/destinat credincioşilor care locuiesc pe strada Agricultorilor şi în vecinătatea acesteia, astfel că este puţin probabil ca slujbele religioase să deranjeze aceste vecinătăţi. Este important să precizăm că Arhiepiscopia Aradului intenţionează realizarea unui paraclis eparhial pe lângă parohiile Gai şi UTA, pentru un număr redus de enoriaşi din cartierul Poltura. La nord de Calea Aurel Vlaicu, pentru cartierele Gai, Poltura şi Aurel Vlaicu, există în prezent doar 2 parohii (Gai şi UTA), amplasate la o distanţă mai mare de 4 kilometri una de cealaltă, respectiv minim 2,5 kilometri faţă de strada Agricultorilor, ceea ce face dificilă deplasarea la slujbele religioase a unor enoriaşi, în special a vârstnicilor. Datorită distanţei mici a lăcaşului de cult propus faţă de zona rezidenţială, este posibilă şi chiar încurajată deplasarea fără ajutorul vehiculelor”, susţin preoţii.
Şi asta pentru că nu toţi vecinii din zonă par a fi de acord cu edificarea lăcaşului de cult.
Nu e zonă potrivită
La faza studiului de oportunitate, care este un document care se obţine înainte de PUZ, unii dintre vecini au ridicat o serie de obiecţii referitoare la viitoarea biserică.
„Documentaţia nu are la bază un studiu asupra apartenenţei religioase a locuitorilor din zonă şi a numărului de credincioşi care ar frecventa lăcaşul de cult, în condiţiile în care există deja două lăcaşuri ale aceluiaşi cult religios, deservite de transportul în comun, în timp ce la locaţia propusă s-ar ajunge pe jos ori cu autoturisme care ar îngreuna traficul din zonă. Construcţia cu destinaţia lăcaş de cult va reprezenta o intruziune a unei arhitecturi inadecvate între locuinţele moderne care s-au construit şi urmează a se realiza în zonă, nefiind nici măcar amplasată la colţul unei străzi, cum este situaţia celorlalte biserici din municipiu. Clădirea principală se propune a se realiza cu o retragere nefirească de la frontul stradal (22 de metri), inclusiv gardurile opace care ar trebui realizate pentru a proteja viaţa privată a vecinilor de privirile curioase ale persoanelor care vor vizita lăcaşul de cult într-un aflux permanent. Aceste garduri opace s-ar constitui într-o amenajare inestetică, în dezacord cu amenajările existente în prezent în materie de garduri perimetrale. Documentaţia nu se preocupă în niciun fel de disconfortul creat locuitorilor zonei, mai ales vecinilor apropiaţi, de poluarea sonoră produsă de clopotniţă, precum şi de desfăşurarea slujbelor religioase zilnic; libertatea de religie include şi libertatea oricărei persoane de a adera sau nu la un anumit cult religios şi interzicerea impunerii participării la ritualurile religioase persoanelor care nu doresc acest lucru. Ori, în documentaţie nu se precizează nimic despre protecţia vecinilor adepţi ai altor culte religioase, nevoiţi a auzi ori chiar vedea desfăşurarea unor ritualuri pe care nu le împărtăşesc. Documentaţia omite faptul că, la construcţia principală, în care ar urma să se desfăşiare ritualuri religioase ce folosesc foc deschis, este imposibil accesul maşinilor de pompieri. Terenul nu este adecvat şi nu are locuri de parcare pentru maşini. Din aceste motive, cerem respingerea propunerii de a construi un lăcaş de cult pe terenul de pe strada Agricultorilor, numărul 8”, sunt doar câteva dintre nemulţumirile vecinilor.
Au venit răspunsuri
Acestea au fost transmise către Arhiepiscopie şi către proiectantul care se ocupă de viitoarea biserică, pentru a fi emise răspunsuri.
„Precizăm cu funcţiunea lăcaş de cult este complementară locuirii şi este amplasată cu precădere în zone rezidenţiale. De menţionat că terenul propus pentru construirea lăcaşului de cult este proprietate privată a unor persoane fizice cu domiciliul pe strada Agricultorilor, care pun la dispoziţia comunităţii din zonă această investiţie împreună cu terenul aferent, pe care intenţionează să o cedeze Arhiepiscopiei Aradului, tocmai pentru că au constatat, locuind efectiv în zonă, nevoie locuitorilor de aici pentru o astfel de investiţie. Într-adevăr, acest aspect este mai dificil de perceput de către persoane care nu locuiesc în zonă sau doar tranzacţionează terenuri în zonă. Prin dimensiuni, suprafaţă, amplasament, considerăm adecvat terenul pentru funcţiunea lăcaş de cult. În acest sens, au putut fi amenajate în incintă 6 locuri de parcare. Persoanele care vor frecventa slujbele religioase au acces general la nivelul parterului lăcaşului de cult şi al cuţii, prevederea legală de împrejmuiri opace de 2 metri înălţime fiind suficiente pentru a asigura intimitatea loturilor învecinate. Slujbele religioase sunt periodice, cu o frecvenţă săptămânală redusă, nu poate fi vorba de un aflux permanent şi nici de desfăşurarea slujbelor religioase zilnic. Prezentul PUZ nu îngrădeşte în niciun mod libertatea de exprimare religioasă a locuitorilor din zonă sau municipiu, nu are intenţia de a forma convingeri religioase unor vecini sau investitori imobiliari şi în niciun caz nu impune participarea la slujbele religioase a vreunei persoane. Unul dintre scopurile construirii lăcaşului de cult este protejarea actului religios. Clopotniţa este folosită ocazional, doar în cadrul slujbelor periodice, săptămânale. Incinta are asigurat accesului autospecialei de intervenţie în cadrul clopotniţei, fiind prevăzut un acces carosabil de minim 3,50 metri lăţime şi minim 4,50 înălţime”, este răspunsul celor care vor să construiască biserica.
Trebuie precizat că investiţia a primit toate avizele necesare până în acest moment, iar după faza de consultare publică, PUZ-ul va fi supus consilierilor locali, care vor decide dacă vor aproba sau nu realizarea lăcaşului de cult.
Trimite articolul
Xvor bate clopotele in toate weekendurile de dimineata pana seara, cand ti-e lumea mai draga. Ba mai pune poate si niste difuzoare cum e in Balcani, sa auda liturgia si cei care nu au chef sa vina la slujba,,,,
Am locuit langa biserica ortodoxa, niciodata nu mai vreau. Acele proprietati vecine isi injumatatesc valoarea peste noapte daca ala face biserica.
Bai dar gradinita niciunu nbu vrea sa construiasca, numai mine de aur d-astea pentru prosti….
-
Adevarat. Egoismul acestor oameni nu cunoaște limite. Disconfortul fonic care îl produc vecinilor nu are vreo relevanta pentru ei. Lipsa respectului fata de existenta vecinilor e ceea ce ii caracterizează.
-
Chiar dacă inițial, în PUZ, era prevăzută o grădiniță lângă biserica din Grădiște, acum apare casă parohială. Deci de la aprobarea PUZ-ului destinația s- a schimbat. Pe de altă parte se urmărește doar obținerea de voturi. La biserică este o masă ușor manevrabilă, pe când la grădiniță nu poți influența votanții.
-
bine punctat bravo !
-
O sa vina vremea când o să cauți biserica sa mergi sa cauți pe domnu și nu o sa ai unde
CARE NU VREA BISERICA IN CARTIERUL NOSTRU ESTE CLAR ANTICRESTIN SI ANTI ROMAN SI VOR FI GASITI DE CETATENII CRESTINI
-
Cetatenii “anticrestini” ii doare undeva de voi “crestinii”….Sentimentul ar trebuie sa fie la fel ,dar voi sunteti picati rau in cap….
-
Perfect si adevarat. La botez “crestinii” astia raspopiti, au fosc scapati in apa fierbinte!
-
-
Dumnezeul tau stie ca folosesti unelte anticrestine precum telefonul sau calculatorul ca sa poti scrie acest mesaj?
-
AMIN BINE SPUS
-
-
sunt deja mai multe biserici decât școli în acest oraș
-
Pai căsătoriți-va și faceți copii!! Și o sa facă și scoli!!!🤣🤣🤣
-
-
adica asta e amenintare a voastra a crestinilor idioti pentru cei care nu s pupatori de moaste ????
parsivilor!-
o sa te gasim satanistule
-
Când o țară construiește o nouă biserică într-un context în care nu există o religie de stat, nivelul educațional este extrem de precar și corupția este în creștere, este ca și cum ai planta flori într-un deșert fără apă. Mai întâi, ar trebui să hrănim mințile oamenilor cu cunoaștere și să ne ocupăm de problemele profunde ale societății, înainte de a ne angaja în construirea unor structuri religioase care pot fi doar o formă de divertisment superficial. Prioritățile noastre ar trebui să se axeze pe fundamentul solid al educației și lupta împotriva corupției, astfel încât societatea să poată crește și se poate dezvolta într-un mod autentic și durabil.
Scuze dar e normal ca riveranii sa nu fie de acord cu ridicarea unei biserici acolo si ar fi cazul sa se tina cont de dorinta lor.
Se tot fac biserici desi e plin orasul de biserici de la cele mici pana la uriasa catedrala (Podgoria) niciodata plina sa nu mai zic de cele ale cultelor care-s de asemenea o gramada Nu exista cartier sa nu aiba biserici una sau mai multe
Nu am nimic impotriva cultelor sa nu se inteleaga gresit dar cred ca sunt destul de multe biserici raportate la nr . locuitorilor din oras .
Un exemplu ar fi si biserica penticostala ridicata nu de multi ani in padurice prin defrisarea unei suprafete mari din putinul spatiu verde ce il mai are zona centrala a Aradului si care nu isi avea rostul cand acest cult avea deja multe biserici in oras. Si exemplele pot continua. Poate ii vine ideia cuiva sa ridice o biserica si in fata primariei spatiul fiind destul de mare.
Mai bine se donau aceste miliarde pt construirea unui spital nou in Arad cele existente fiind mereu pline si depasite din multe puncte de vedere ( spatiu, saloane aglomerate, dotari etc ) Cel municipal a fost ridicat in anul 1833 fara prea multe modificari de-alungul anilor .
Din pacate spitale nu se construiesc dar biserici da, .
Este părerea mea la care am dreptul ca si contribuabil aradean
-
In padurice nu e biserica. Altceva scrie pe tabla.
-
Scrie biserica penticostala , e clar ca e biserica penticostala si nu discoteca
-
Aceste cladiri apar precum salile de evenimente! Nu e nici o diferenta intre ele! Pentru credinciosi, Dumnezeu exista in sufletele voastre nu in aceste betoane construite de preafericiti sau mai stiu eu ce pseudo-pastori! In aceste betoane salasluiesc ochii diavolului(bani)!
Eu propun pe fiecare strada sa se construiasca macar o biserica. ca doara trebuie sa angajeze preoti. ca ies la pensie tarziu…si nu mai iau spaga. si atunci pentru 3 babe si un mos mai ridica o biserica.cine vrea slujba poate merge la uta sau in gai!
exista bolt, rapizi si ieftini.
iti dai seama, dupa ce ii gata biserica, pun 6 boxe si 3 megafoane sa se auda pana in santoma.
-
Dacă ne raportăm la str. Livezilor, pe acel aliniament se construiesc două biserici, una penticoistală(eclesia) in capăt langa drumul de legătură cu centura rutieră, și cea ortohoață, in capăt, la intersecția str. Agricultorilor cu Munteniei.
-
bine spus
Din cate am numarat, avem aproximativ 15 biserici ortodoxe in municipiul Arad.
De ce mai exista nevoie de inca una?
Marea majoritate al acestor locasuri de cult sunt goale, exceptand sarbatorile semnificative (Pasti, Rusalii, Craciun etc.).
Avem nevoie de spatii verzi, spitale, instututii de invatamant.
-
Ca sa aibe de lucru inca un popa cu casa parohiala. Scoli, gradinite, spitale nu putem construi, dar biserici pentru sapatura pe creier putem. Multumim profesorilor care ne fac tot mai prosti. Sa faca greve sunt buni si aia
-
ai dreptate dar sunt bani multi si trebuie cheltuiti pe ceva se pare ca doar sunt bani multi de la stat si din lefuri si ce se mai baga in cutia milei plus ce se vinde la ghiseul din biserici iconite lumanari care se aprind si se aduna apoi resturile pt altele noi doar sfoara trebuie cumparata. Lumanarile au acum pret dublu fata de anul trecut Pt clerici asta conteaza nu un spital renovat pt cetatenii urbei se pare
Bine că pocăiții au putut să preia fiecare cinematograf din oraș, respectiv să facă o ditamai biserică pocăită în Piața Gării, îngreunând accesul cu zecile de mașini parcate. Ăsta e viitorul Aradului.
Stati linistiti ca se va contrui oricum, la fel cum a fost construita si biserica din parcul 23 august din micalaca. “Pe foaie” apare ca au fost de acord locatarii din zona, in realitate nu cunosc pe nimeni sa fi fost intrebat si sa semneze ceva…
Sper ca nu va primi autorizatie pana nu se depune lista cu semnaturile tuturor locatarilor din strada. Daca unul nu isi da acceptul, nu are ce cauta acolo.
În proiect ar trebui să existe și teren particular pentru parcare , enoriașii care vin cu mașinile nu trebuie să ocupe strada ,mai ales când vin pentru nunți și botezuri.
Mai bine faceau un Kaufland sau un Lidl
NU sunt habotnic, dar dacă era o adunare pocăiască nici drq nu ar fi comentat ! Ăștia chiar fac paradă auto în fața adunărilor!
cand au apărut adunările sectarilor, unul nu ați comentat, daca s-ar fi contruit un bordel, cu siguranță erați fericiți, fațarnicilor! ,,O, neam necredincios şi îndărătnic, până când voi fi cu voi? Până când vă voi suferi pe voi?”Să ne ferească Dumnezeu, de ziua în care ne va părăsi, nici cu războiul la hotar nu reușim să ne trezim.
Cine nu doreste Sfanta Biserica in cartier sa il bata Dumnezeu pe el si pe tot neamul lui
-
Asa iti iubesti tu aproapele ca pe tine insuti enoriasule? Sau ai inteles gresit ceva din predicile unor neaveniti pe care-i consideri sfinti.
-
Așa. Doar poporul român este un popor creștin, ce p.la mea
Domnule părinte,preot, sau cum vi se spune.. ce să caute acolo biserică? Se duc lupte grele pentru eliminarea lui Dumnezeu din viețile oamenilor,a religiei din școli, a promovării diversității. Vă rugăm mai bine încercați construcția unui club, să aiba loc o mulțime de drogați. Faceți cădelnițe cu marijuana eventual și împărtășania cu whisky.. poate vor să meargă acolo și supraviețuitorii aceia,oameni model, ai Colectiv..
noi crestini adevarati din cartier poltura ne vom organiza impotriva la cei de pe strada care se impotrivesc si nu e bine sa fim provoocati caci intru Domnul suntem pregatiti sa luptaem pe cei ce nu vor sa aiba biserica si sa ii invingem
-
Poți să pupi moaștele și fără biserică și ai să vezi miracolul a vieții.