aradon.ro Web analytics

Arădeanca Adela Zaharia - „cea mai bună voce feminină” de operă

Arădeanca Adela Zaharia - „cea mai bună voce feminină” de operă

Titlul a fost obţinut în cadrul „Operalia”, prestigiosul concurs internaţional iniţiat şi patronat de Placido Domingo. Ce îşi amintesc foştii profesori de absolventa Liceului de Arte din Arad?
Scris de Diana Dutu - Titlul a fost obţinut în cadrul „Operalia”, prestigiosul concurs internaţional iniţiat şi patronat de Placido Domingo. Ce îşi amintesc foştii profesori de absolventa Liceului de Arte din Arad?

E o mare bucurie pentru familia ei, pentru dascălii care au format-o, pentru şcoala la care a învăţat, pentru oraşul în care a trăit şi, nu în ultimul rând, pentru ţara pe care o reprezintă.

În vârstă de 29 de ani, soprana Adela Zaharia, fostă elevă a Colegiului de Arte „Sabin Drăgoi” din Arad, a câştigat premiului I la secţinea „Operă” a prestigiosului Concurs Internaţional „Operalia” – una dintre cele mai bine cotate competiţii interpretative dedicate vocii, iniţiată în 1993 de Placido Domingo. Ediţia din acest an a concursului s-a desfăşurat, în perioada 24-29 iulie, la Astana, în Kazahstan, şi a reunit 40 de tineri solişti.

În evoluţia sa din secţiunea „Operă”, Adela Zaharia a interpretat „Il dolce suono… Spargi d amaro” din opera „Lucia di Lamermoor” de Gaetano Donizetti. A fost acompaniată de Orchestra Operei din Astana, dirijată de chiar Placido Domingo.

Pentru „Cea mai bună voce feminină” din „Operalia”, Adela Zaharia a fost răsplătită cu 30.000 de dolari. Acestei sume i se adaugă alţi 10.000 de dolari cu care soprana arădeană a fost recompensată pentru Premiul „Pepita Embil” obţinut la cealaltă secţiune în a cărei finală s-a calificat, „Zarzuela”.

Are auz absolut

După ce a absolvit liceul la Arad, Adela Zaharia a urmat cursurile Academiei de Muzică „Gh.Dima” din Cluj. În 2012 a câştigat Marele Premiu „Darclée” în concursul cu acelaşi nume de la Brăila. De cinci ani este membră a colectivului artistic Deutsche Oper am Rhein din Düsseldorf.

Anul trecut, Adela Zaharia a sărbătorit la Arad, alături de foştii colegi, împlinirea a zece ani de la absolvirea liceului. Printre cei care au participat la eveniment s-a numărat şi fosta directoare a şcolii, prof. Silvia Demian. Am contactat-o acum, după succesul răsunător al elevei sale, pentru a ne împărtăşi amintirile pe care le are despre Adela Zaharia.

„O dotare de excepţie, în sensul că are ceea ce aproximativ 10% din muzicieni au: auz absolut. O inteligenţă de excepţie. Tenacitate, pentru că ea şi-a ales singură drumul spre canto. Profesoara de canto cu care şi-a deschis drumul în Arad se numeşte Mihaela Işpan, iar sprijinul maximal l-a avut de la diriginta ei, Crina Brad. Eu i-am predat zona teoretică, studiile teoretice… am avut avantajul să le fac cu un copil care rezolva uşor orice. Auzul absolut e o dotare care o ajută şi acum la descifrarea partiturilor, la o orientare în ansamblu cu orchestră, cu colegii de partidă, cu zona de operă. Auzul absolut e un avantaj extrem” – subliniază prof. Silvia Demian, pentru Jurnal arădean/ Aradon.

Apropierea de Mariana Nicolesco

Potrivit prof. Demian, „steaua norocoasă a Adelei a fost o olimpiadă naţională de muzică organizată în Arad, cu preşedinte Mariana Nicolesco. Zona de canto a fost condusă de Mariana Nicolesco, care – mi-aduc aminte foarte bine – i-a pus două întrebări: «1.De cât timp studiezi?» Şi erau şase luni de când studia; era în clasa a XII-a atunci. «2.Câte limbi străine cunoşti?» Şi cunoaşte la perfecţie franceză şi engleză; acum, lucrând în Germania, posedă şi limba germană. Atunci, doamna Nicolesco a spus: «Da, e clar». Nu spune uşor aşa ceva doamna Nicolesco. Dar prestaţia muzicală a Adelei, inteligenţa ei, limbile străine cunoscute… au făcut-o pe doamna Nicolesco să spună «e clar». Apropierea de Mariana Nicolesco a însemnat un ritm de lucru ca un motor. Mariana lucrează 30 de ore din 24. Şi i-a imprimat Adelei puterea aceasta de lucru. După câştigarea unei olimpiade naţionale ca licean, a urmat perioada de facultate, cu toate bucuriile după munca depusă, şi drumul în Germania. Acolo a câştigat prin tenacitatea şi harul ei” – conchide prof. Silvia Demian, pentru Jurnal arădean/ Aradon.

Familie de muzicieni

Familia Adelei Zaharia e o familie de muzicieni. O soră mai mare de-a sopranei face parte din Corul Academic al Filarmonicii arădene. Are şi un frate mai mic care a absolvit Liceul de Arte „Sabin Drăgoi” şi este profesor-dirijor al orchestrei Colegiului Naţional de Artă „Ion Vidu” Timişoara. Are şi verişori tot muzicieni. „Sunt o familie cu dotare de excepţie, dar şi apropiată de muncă şi efort. Nu poţi să faci nimic stând doar pe dotare, trebuie să fructifici talantul pe care l-ai primit la naştere” – opinează prof. Silvia Demian.

0 Comentarii

Your email address will not be published. Required fields are marked *

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici!

  Local

  Coroane depuse de Ziua Națională
  Pentru al doilea an, Aradul este lipsit de parada militară din centrul orașului, cu ocazia Zilei Naționale a României fiind organizată doar o ceremonie de depunere de coroane la Crucea Martirilor Unirii, din Parcul Eminescu.

  Local

  Ziua Națională, marcată cu „Simfonia spaniolă”
  ARAD. Filarmonica Arad dedică Zilei Naționale a României un concert în care va fi interpretată „Simfonia spaniolă”.

  România

  O nouă firmă de asigurări iese de pe piața de RCA
  Uniqa Asigurări, parte a grupului austriac Uniqa, a primit aprobarea Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF) de a ieşi de pe piaţa RCA, după ce City Insurance a intrat pe drumul falimentului, iar segmentul RCA a intrat într-o perioadă agitată, cu majorări de tarife. 2

  Local

  Creşă pentru 40 de copii, în Micălaca
  Va fi construită de Compania Naţională de Investiţii, în incinta Grădiniţei PP7 de pe Calea Radnei.

  România

  Tineri arădeni, în maieu prin Parâng
  Doi tineri din Arad au reușit să îi uimească pe salvamontiștii din Parâng, după ce au ales să plece pe munte în maieu. 6

  Mapamond

  Varianta Omicron ar putea să îngenucheze vaccinurile 
  Directorul executiv al Moderna anticipează că vaccinurile existente vor fi mult mai puţin eficiente în combaterea Omicron. Stéphane Bancel a avertizat că va dura mai multe luni până când companiile farmaceutice pot produce la scară largă noi vaccinuri specifice variantei.  11

  Local

  Pistru: „Certificatul nu va îngrădi dreptul cetățenilor la muncă” 
  Senatorul PSD, Eusebiu Pistru susține că certificatul COVID „va fi fundamental diferit de forma discutată până în prezent!”  2

  Local

  Cu Dacia pe liniile de tramvai
  S-a întâmplat marți seara, pe Calea Aurel Vlaicu. Un șofer a ajuns cu mașina pe liniile de tramvai, pe Calea Aurel Vlaicu, după ce nu ar fi acordat prioritate. 4

  România

  Patru primari plecați de la PSD la PNL s-au întors la Social-Democrați
  Patru primari care au fost aleşi din partea PNL „se întorc” la PSD, anunţă liderul PSD Giurgiu, deputatul Marian Mina. 8

  aradon.ro logoPentru noi, confidențialitatea Dvs. este importantă

  Noi și partenerii noștri utilizăm tehnologii, cum ar fi modulele cookie, și vă procesăm datele cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie, pentru a personaliza anunțurile publicitare și conținutul în funcție de interesele dvs., pentru a măsura eficiența anunțurilor și a conținutului și pentru a obține informații despre publicul care a văzut anunțurile și conținutul. Faceți clic mai jos pentru a vă da consimțământul privind utilizarea acestei tehnologii și procesarea datelor dvs. cu caracter personal în aceste scopuri. Vă puteți răzgândi și puteți schimba opțiunile în orice moment, revenind la acest site.