aradon.ro Web analyticsArădenii au fugit de spital în pandemie: cu 30% mai puţine internări

De M.B.

Arădenii au fugit de spital în pandemie: cu 30% mai puţine internări

Datele din ultimii doi ani de pandemie de COVID-19 arată că la Spitalul Judeţean Arad s-a redus considerabil numărul de internări continue sau de o zi, dar şi numărul de consultaţii în Ambulatoriu sau de investigaţii paraclinice.
Scris de M.B. - Datele din ultimii doi ani de pandemie de COVID-19 arată că la Spitalul Judeţean Arad s-a redus considerabil numărul de internări continue sau de o zi, dar şi numărul de consultaţii în Ambulatoriu sau de investigaţii paraclinice.

Numărul de internări a scăzut considerabil, în ultimii doi ani, la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă (SCJU) Arad, ceea ce nu e neapărat o veste bună. Mii de oameni cu alte afecţiuni decât COVID-19 şi-au amânat tratamentele sau intervenţiile chirurgicale, fie de teama de infectare în spital, fie pentru că autorităţile le-au limitat accesul la serviciile medicale.

Cifre pe şase ani

Datele obţinute de Jurnal Arădean şi www.aradon.ro de la Spitalul Judeţean arată diferenţe mari între cifrele din 2019 şi cele din perioada pandemiei, adică 2020-2021. De exemplu, la numărul de internări continue, scăderea este de aproximativ 30 la sută în ultimii doi ani. În 2019, când nici nu se ştia de existenţa SARS-CoV-2, cel mai mare spital din judeţ a avut 46.188 de internări continue, în timp ce în 2021 a avut 32.489. O diferenţă de 13.699 de pacienţi. Şi în primul an al pandemiei s-a simţit scăderea numărului de pacienţi, fiind înregistraţi 33.031, respectiv cu 13.157 mai puţini faţă de 2019.

La spitalizările de o zi, scăderea nu a fost la fel de puternică, fiind undeva la 17 procente. Adică de la 22.466 în 2019, la 18.260 în 2020 şi la 18.564 în 2021. Numărul consultaţiilor acordate în Ambulatoriul SCJU a fost de 139.694 în anul 2019 şi a scăzut la 93.035 în primul an al pandemiei sau la 102.491 în 2021. De asemenea, numărul investigaţiilor paraclinice efectuate la spital a scăzut de la 1.554.362 în 2019 la 1.169.495 în 2021.

La toate aceste capitole, comparaţia cu anul 2019 este relevantă în condiţiile în care internările continue, de o zi, consultaţiile în Ambulatoriul SCJU şi numărul investigaţiilor paraclinice sunt apropiate ca număr şi în anii 2018, 2017 şi 2016, pentru care am primit datele statistice.

Explicaţii

Responsabilii cu sănătatea publică din judeţ cred că sunt mai mulţi factori care au condus la aceste cifre, iar unul deloc de neglijat este acela că pacienţii cu afecţiuni cronice au evitat să meargă la spital. Te teama infectării cu SARS-CoV-2 pe holurile unităţilor sanitare, în cabinete, în saloane sau prin contactul cu alţi bolnavi şi personalul medical, mulţi şi-au amânat tratamentele. În plus, în perioadele cu număr mare de infectări cu SARS-CoV-2, chiar autorităţile au limitat accesul pacienţilor cu alte afecţiuni la serviciile medicale. Au blocat internările care nu erau urgente sau intervenţiile chirurgicale, iar anumite secţii au fost rezervate doar pentru tratarea celor bolnavi de COVID-19.

N-au lucrat mai puţin

Chiar dacă au fost mai puţine spitalizări, personalul medical nu a lucrat deloc mai puţin decât înainte de pandemie. Ba mai mult, angajaţii spitalului au lucrat peste program şi mulţi au fost transferaţi pe secţii în care erau internaţi pacienţii cu COVID-19, pentru că acestea au fost cele mai aglomerate în timpul “valurilor pandemice. Deşi numărul pacienţilor a fost mai mic pe un an întreg, paturile spitalului au fost ocupate pe perioade mai lungi, unii dintre bolnavii de COVID-19 având nevoie de îngrijiri chiar şi câteva săptămâni sau luni. Spre comparaţie, la alte afecţiuni internările pot fi de două-trei zile, după care paturile se eliberează şi sunt ocupate de alţi bolnavi.

Înrijorări

Şeful Direcţiei de Sănătate Publică Arad, Horea Timiş, spune că după pandemie ne putem aştepta la un val de bolnavi cronici care nu şi-au făcut tratamentele la timp.

“Faptul că timp de doi ani întregul sistem sanitar a fost concentrat în jurul cazurilor COVID-19 şi s-au tratat doar urgenţele, ne va aduce în era post-COVID la un val de bolnavi cronici ale căror afecţiuni este foarte probabil să se fi agravat în acest timp. O să avem în sfera oncologică foarte multe cazuri depistate în ultimele faze al bolii, pentru că nu au avut şansa să fie depistate din timp, având în vedere că majoritatea cazurilor oncologice sunt depistate întâmplător din cauza simptomatologiei asemănătoare cu a altor patologii, a spus Horea Timiş.

El consideră că este posibil ca în viitor mulţi copii de acum afle că au afecţiuni direct legate de perioada de izolare faţă de societate, de la afecţiuni psihice la cele din sfera oftalmologică – având în vedere folosirea intensă a ecranelor digitale – dar şi afecţiuni din sfera ortopedică, cum ar fi tulburările de postură.

O altă problemă la care se aşteaptă medicii este legată de sechelele lăsate de COVID-19 la cei care au avut afectare pulmonară severă, unii riscând să rămână cu anumite grade de invaliditate.

20 Comentarii

Your email address will not be published.

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici!

 1. Zapcea says:

  Din cauza idiotilor de antivaccinisti care s-au infectat si au ajuns in spital. Ar trebui sa plateasca tot, animalele nesimtite!

  • Hrapcea says:

   Si intzepatzii s-au infectat in aceeasi masura si transmit la fel de tare, nesimtitule!Ai vazut ,scriu doar nesimtit, nu-mi pemit sa jignesc,comparand dragalasele de animale cu un hoit!

   Oamenii se tem nu doar de covid-ul din spitale ,ci si de INFECTIILE NOSOCOMIALE SI DE PERICOLUL INCENDIILOR DIN SPITALE, intamplate tot mai des in ultimii doi ani! Asta-i adevarul!

   • Zapcea says:

    Gresesti, lighioana absurda. Esti un mistificator al realitatii. Intepatii sint si cei cu tatuaje, si au multe gauri in ei si otrava sub piele. Asa vorbesti de parca tu ai lucra in spital. Adica daca ti-e rau nu te duci in spital fiindca in fiecare zi e un incendiu? Oamenilor li se spune ca nu pot beneficia de servicii din cauza boilor nevaccinati care au imbicsit spitalele. Si lasa vraja ca cei vaccinati transmit la fel, toti transmit, dar proportia de novax in spitale e de 80% contra 20% de vaccinati.

    • sellep says:

     Zapcea, intrebarea aici e de ce fuge lumea de spitalele din Ro?
     Cat despre jignirea ta gratuita, sa stii ca nu m-am vaccinat, dar tot pot sa te las sa ma pupi unde nu rasare soarele…

     • Zapcea says:

      sa te pupe ma-ta acolo.. poate nu ai vaccin dar tatuaje da.. asta da coerenta

     • anonim says:

      Lasa l ca iar e in crize , idiotul a neglijat sa isi ia pastilele 😂 … nu observi ca e atata ,, ceatza ,, in capul lui , incat nu vede pe unde calca ? … ce astpetari poti avea de la un schizofrenic ?

  • Viking says:

   @Zapcea, cine a dat ordin sa se inchida spitalele?

  • Dakay says:

   @Zapcea, eu si familia mea ne-am infectat de la vaccinati si nu port pica sau ura. Si te rog mai usor cu jignirile ca nu se pot lua sau da drepturi separate pentru vaccinati sau nevaccinati creand discriminare, pentru astea exista constitutie si legi de care trebuie sa se tina cont si in HG-uri si OUG-uri. @aradon, chiar permiteti asemenea jigniri pline de ura?

 2. tiberiu says:

  Stai, cum? Pai nu erau spitalele neîncăpătoare și eroii din linia-ntai nu-și mai vedeau zilele de sudoare și efortul supraomenesc depus în schimbul unor lefe babane? Deci pandemia indusă și întreținută constant de politicieni, medici năimiți, mega corporațiile care au acaparat și mai mult capital și “presa” transformată în portavocea politrucilor, e posibil sa nu fi existat? Stai că vin sectanții COVID să spună că de fapt procentul mai mic cu 30% de spitalizări a avut loc în spitalele “covid”.. într-o adevărată pandemie și nu una artificială, nu e nevoie de propagandă și forțarea populației la restricții mizerabile, oamenii văd și realizează că e un pericol, acum cei amintiți mai sus au fost cei care ne-au terorizat 24/7, sa nu cumva sa uităm că e “pandemie” și că trebuie să ne fie frică..

  • Zapcea says:

   Uite tiberiu… asta este arta subtila a dezinformarii, felicitari. Nu a articolului, a ta!

   • Dd says:

    @Zapcea: eu n-am să intru în polemică cu tine pt că nu merită… Ești prea insignifiant!

    Îți spun doar atât: EȘTI UN BOU !!! 😣

    Să ai o zi la fel de frumoasă, ca “grija” pe care ne-o poartă autoritățile tale “mult-iubite”! 😉

  • Marcel v. says:

   Citește naibii articolul înainte să comentezi aiurea. Te.ai limitat la titlu și ai ratat explicația din articol.

  • anonim says:

   Îți leșină neuronul dacă citești mai mult decât titlul🤣

 3. Aradean says:

  “Fuga” de spital se datotează sistemului !
  Cred că , nu ați uitat de arafat si izoletele lui.
  Au renuntat la ele dar “criteriul”a ramas la fel.
  Am avut pe cineva in gradiste spital covit=auschwitz !
  Una mi au spus la telefon , altceva este consemnat pe scrisoarea medicală.
  Medicul si asistextele au avut o atitudine nedemnă !
  De aceea ” fug ” oamenii de doctori si spital. !

 4. Manager SCJU ARAD says:

  Ce a mai proasta conducere de la revoluție încoace!!!!

 5. Majestic says:

  Oamenii fug de medicii criminali din spitale, care in loc sa trateze pacientii de bolile avute, prefera sa ii omoare si sa ia mii de €uro pe fiecare cadavru pe care acesti asasini lacomi ii declara apoi “decedati de Covid”.

  A se vedea marturia unui erou care a avut un destin fericit si care a reusit sa scape din ghearele mortii cauzate de acesti nemernici din spitale.

  Marian Coşeri – Sechestrat printre morţii vii [2022]
  ( Jurnalul de A.T.I. al unui internat cu Covid la Arad )
  https://www.youtube.com/watch?v=NM2300y3fgI

 6. tombola lunii

  România

  7 persoane cercetate într-un dosar de organizare de lupte între animale
  7 persoane, dintre care doi cetăţeni străini, sunt cercetate într-un dosar de organizare de lupte între animale şi operaţiuni financiare în mod fraudulos, în urma unor percheziţii făcute de poliţiştii braşoveni în judeţele Braşov, Cluj şi Sălaj.

  Mapamond

  Marea Britanie şi Franţa sunt de acord să acorde mai mult sprijin Ucrainei
  Premierul britanic Boris Johnson şi preşedintele francez Emmanuel Macron au convenit să ofere mai mult sprijin Ucrainei.

  Local

  Festivalul Berii a adus mii de arădeni pe Ștrandul Neptun
  În primele două seri de festival, zona comercială a Ștrandului Neptun s-a umplut de lume, amintind de vremurile de altădată. 9

  Mapamond

  Generalul rus Alexander Dvornikov ar fi fost înlocuit de Vladimir Putin
  Cel mai important general rus din Ucraina pare să fi fost demis din cauza ritmului lent al progreselor din Donbas. Dacă se confirmă, demiterea generalului Alexander Dvornikov, supranumit „Măcelarul din Alep” pentru distrugerea oraşului sirian în 2015, ar marca încă o remaniere majoră a comandamentului militar rus, sugerând că Putin este nemulţumit de modul în care se desfăşoară războiul. 2

  Local

  Cod galben de instabilitate atmosferică pentru o parte a județului Arad

  Local

  Ziua Drapelului Național al României, marcată la Arad
  Ziua de 26 iunie a fost proclamată Ziua Drapelului Național prin Legea nr. 96 din 20 mai 1998. 4

  Local

  Femeie de 71 de ani, lovită pe trecerea de pietoni în timp ce traversa strada pe roșu
  4

  România

  România şi alte patru ţări încearcă să amâne planurile UE de a interzice vânzarea maşinilor pe benzină şi diesel
  România, Italia, Portugalia, Slovacia şi Bulgaria vor să amâne cu cinci ani un plan al Uniunii Europene de interzicere efectivă a vânzării de maşini noi pe benzină şi diesel începând cu 2035, potrivit unui document consultat de Reuters. 9

  Mapamond

  Unitatea grupului G7 este în pericol pe măsură ce costul războiului din Ucraina creşte
  Problema războiului din Ucraina va domina în mod inevitabil summitul naţiunilor G7 din Bavaria. Ultimele luni au însemnat un efort financiar considerabil pentru statele occidentale care susţin înarmarea Ucrainei.

  aradon.ro logoPentru noi, confidențialitatea Dvs. este importantă

  Noi și partenerii noștri utilizăm tehnologii, cum ar fi modulele cookie, și vă procesăm datele cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie, pentru a personaliza anunțurile publicitare și conținutul în funcție de interesele dvs., pentru a măsura eficiența anunțurilor și a conținutului și pentru a obține informații despre publicul care a văzut anunțurile și conținutul. Faceți clic mai jos pentru a vă da consimțământul privind utilizarea acestei tehnologii și procesarea datelor dvs. cu caracter personal în aceste scopuri. Vă puteți răzgândi și puteți schimba opțiunile în orice moment, revenind la acest site.