aradon.ro Web analytics

Artiștii Filarmonicii merg la Palat, chiar dacă s-au anulat concertele

De Eugen Rogojan

Artiștii Filarmonicii merg la Palat, chiar dacă s-au anulat concertele

Reactualizat la:
Situație absurdă la Filarmonica de Stat Arad: artiștii sunt chemați la repetiții, chiar dacă concertele au fost anulate.
Scris de Eugen Rogojan - Situație absurdă la Filarmonica de Stat Arad: artiștii sunt chemați la repetiții, chiar dacă concertele au fost anulate.

Artiștii Orchestrei Simfonice și Corului Academic ale Filarmonicii de Stat Arad sunt chemați la repetiții, cu toate că instituția și-a închis porțile pentru public pe o perioadă nedefinită, iar autoritățile recomandă munca de acasă acolo unde aceasta poate fi făcută. Iar în cazul artiștilor, studiul poate fi făcut și în locuințele proprii. Luni, la repetițiile orchestrei fuseseră peste 15 persoane, în condițiile în care autoritățile repetă de câteva zile recomandări precum păstrarea unei distanțe de cel puțin 1.5 metri între persoane sau evitarea locurilor aglomerate.

La Timișoara, angajaților Filarmonicii Banatul li s-a interzis accesul în instituție, iar managerul Ioan Gârboni a dispus modificarea temporară a locului de muncă al personalului artistic din filarmonică să fie mutat la domiciliul angajatului. La Sibiu, managerul Filarmonicii de Stat, Cristian Lupeș, a decis pe 20 martie introducerea muncii în regim de muncă la domiciliu pentru toți angajații filarmonicii. La Arad, angajaților li s-a dat o „adeverință permanentă” prin care managerul Filarmonicii Arad, Doru Orban, „confirmă faptul că deplasarea persoanei menționată mai jos, între domiciliu și locul său de muncă, este esențială pentru activitatea organizației și nu poate fi organizată sub formă de telemuncă”.

Căutăm să respectăm legea”

Pentru a afla de ce artiștii altor filarmonici din țară pot repeta de acasă, iar cei de la Arad sunt „esențiali pentru activitatea organizației”, iar munca lor nu poate fi „organizată sub formă de telemuncă”, l-am contactat pe Doru Orban, managerul Filarmonicii Arad. „Căutăm să respectăm întocmai toate paragrafele dispozițiilor legale care ni s-au comunicat și deocamdată s-a suspendat doar activitatea concertistică. Am redus prezența artiștilor la jumătate de efectiv pe scena de repetiție. Concomitent s-a procedat la alternanță – o săptămână serviciu activ, o săptămână concediu de odihnă, pentru o parte din angajați, pentru a nu fi prea mulți pe scenă. Am redus programul de lucru, de la patru la două ore pe zi, cu alternanța de repetiție pe partide, corul este în altă sală. Pe scenă sunt maxim zece ore. Iar studiul individual se face fie la sediul instituției, fie la domiciliu, dar numai în acord cu prevederile legale și ordonanțele militare. Orchestra chiar ieri (marți – n.r.), din dorința de a transmite un mesaj de solidaritate cu comunitatea arădeană, am imprimat – opt oameni, atâția au fost pe scenă, distanțați unul de celălalt – un material de 20-25 de minute, pentru că vrem să rămânem alături de comunitatea arădeană în fiecare joi. Neexistând un paragraf legal care să spună clar «dom’le, treceți în șomaj tehnic, mutați-le sediul de activitate de la instituție la domiciliu», nu putem să facem asta. Acum ce se întâmplă în toată țara, unii (unele filarmonici – n.r.) sunt la consilii județene, alții sunt la minister, alții la primării. Sperăm să apară și la noi un plan unic de acțiune, pentru că eu vreau să și plătim salariile oamenilor, să nu îi trimitem în șomaj tehnic”, spune acesta.

Șomajul, ultima variantă?

Totuși, Doru Orban recunoaște că ultima soluție ar fi șomajul tehnic. „Oricum suntem puțini artiști, ar mai lipsi doar să ne îmbolnăvim. Nici nu știu ce măsuri să mai iau pentru siguranța oamenilor”, spune acesta. „Aș vrea să mulțumesc acelei orchestruțe de cameră, acelor opt, nouă, zece oameni”. Managerul filarmonicii a ținut să precizeze și că la intrarea în clădire artiștii au la dispoziție soluții dezinfectante, iar pompierul instituției face în fiecare zi dezinfecție.

Continuă repetițiile

Așadar, cu toate că alte instituții de același gen pot să își țină angajații acasă, în siguranță, având cadrul legal necesar, filarmonica arădeană continuă să îi cheme pe instrumentiști și artiștii lirici la repetiții, respectând „întocmai toate paragrafele dispozițiilor legale”. Cel mai probabil, artiștii arădeni vor fi lăsați să lucreze de acasă doar în momentul în care un ordin venit fie de la conducerea țării, fie de la Primărie – ordonatorul de credite al Filarmonicii – îi va obliga pe cei din conducerea instituției să facă acest lucru. Până atunci, prevederile legale ne permit să-i lăsăm pe oameni să lucreze de la domiciliu, însă nu ne obligă.

„Pe surse”

Pentru ziua de vineri, 27 martie, a fost convocat Consiliul de Administrație al Filarmonicii Arad. Conform informațiilor noastre, în urma unei ședințe care a avut loc miercuri la Primăria Municipiului Arad, managerului filarmonicii i s-ar fi indicat să îi trimită, de luni, 30 martie, în șomaj tehnic pe toți angajații instituției

5 Comentarii

Your email address will not be published. Required fields are marked *

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici!

 1. Lucian says:

  Domnul director să își ia o consultanță juridică mai de calitate. Până atunci, să răsfoiască Monitoarele oficiale ale ultimelor săptămâni. Va găsi în ele, printre altele, următoarele prevederi OBLIGATORII și pentru domnia sa și instituția pe care o conduce.

  Decretul Președintelui României nr. 195/16.03.2020
  Anexa 1 – Măsuri de primă urgență cu aplicabilitate directă
  Art. 33 – Instituțiile și autoritățile publice centrale și locale, autoritățile administrative autonome, regiile autonome, societățile și companiile naționale și societățile la care statul ori o unitate administrativ-teritorială este acționar unic sau majoritar, societățile cu capital privat introduc, acolo unde este posibil, pe perioada stării de urgență, munca la domiciliu sau în regim de telemuncă, prin act unilateral al angajatorului.

  Articolul 6 din corpul decretului: – Conducătorii autorităților publice, ai celorlalte persoane juridice, precum și persoanele fizice au obligația să respecte și să aplice toate măsurile stabilite prin prezentul decret și prin ordonanțele emise de ministrul afacerilor interne.

  Ordonanța militară nr.1/17.03.2020
  Art. 2 alin.(1) – Se suspendă toate activitățile culturale, științifice, artistice, religioase, sportive, de divertisment sau jocuri de noroc, de tratament balnear și de îngrijire personală, realizate în spații închise.

 2. Anonim says:

  Este inadmisibil sa expui oamenii inutil. Baza legala pentru șomajul tehnic exista în Codul Muncii capitol IV art 53.

 3. D.B.Cooper says:

  Manager de doi bani, fara nici o viziune asupra cum trebuie condusă o asemenea instituție. Incompetenta își spune iar cuvântul în acest oraș. Filarmonica este o instituție care aduce cinste orașului, o instituție de care poate să fie mândru fiecare cetățean și ales local. Păcat că toată conducerea este de o crasă incompetenta.

 4. Aradeanu' says:

  Dupa cum se poate observa din articol toti ceilalti directori au gresit . Doar la Arad Primaria a gasit cel mai drept si corect directori din cati se afla in tara.

 5. Nichitean Claudius Octavian says:

  Dacă era din #solidaritate,orchestra , corul nu avea nicio obiectie , dar d-l Orban dezinformează ca de obicei , a chemat colaboratori pensionari ca să facă respectiva inregistrare , cînd a fost informat că nu poate plăti , în
  perioada de “Stare de Urgență ” a continuat nebunia de -a expune pe muzicieni.Orchestra si Corul a întrebat dacă nu se poate face cu procedează celelalte instituții similare din Țară.Ne-a spus cu subiect și predicat că Primaria nu este de acord cu această idee.

 6. Local

  Amenzi de 70 de mii de lei, pentru ieșirea din casă
  Zeci de arădeni au fost amendați de către polițiști, jandarmi și polițiști locali, pentru că au ieșit din case fără declarația pe proprie răspundere.

  România

  Cel mai tânăr român mort de coronavirus: 27 de ani
  La numai câteva zeci de minute de la momentul în care au anunţat decesul cu numărul 38, Grupul de Comunicare Strategică anunţă că alte două decese au fost provocate de Covid-19. 4

  România

  CORONAVIRUS. 308 cazuri noi în țară. 1.797 de teste, în 24 de ore
  Numărul de cazuri confirmate cu infectare cu noul coronavirus a ajuns, la nivelul țării, la 1.760. 169 de persoane au fost vindecate, iar 38 și-au pierdut viața.

  Local

  Planul pus la cale de un tată pentru a-și lua fata de la aeroport și a o duce în izolare
  O tânără din Timișoara a terminat zilele trecute cursurile pe care le urmează la o facultate din Marea Britanie. Trebuia să se întoarcă acasă.

  România

  Al 38-lea deces provocat de Coronavirus în România
  TIMIŞOARA. Numărul deceselor provocate de coronavirus în ţara noastră a ajuns la borna 38. 1

  Local

  Expert: „Majoritatea celor care au fost în Nădlac în contact sunt pozitivi”
  Fostul director al DSP Alba spune că cea mai mare greşeală strategică a României a fost neînchiderea graniţei de la Nădlac. 25

  Oameni

  Tom Hanks s-a întors în SUA după ce s-a vindecat de coronavirus
  Tom Hanks şi soţia sa, Rita Wilson, au revenit vineri în Los Angeles după ce au stat peste două săptămâni în carantină în Australia în urma rezultatelor pozitive la testele pentru coronavirus, informează Reuters.

  Local

  Două doctoriţe de la Boli Infecţioase Arad, internate cu coronavirus la Timişoara
  Ele au fost testate pozitiv la COVID-19 după ce au consultat pacienţi cu suspiciune de coronavirus, ulterior confirmaţi. 2

  Oameni

  Sophie, soţia premierului canadian Justin Trudeau, anunţă că s-a vindecat de coronavirus: Nu este uşor să fii singur
  Sophie Gregoire Trudeau a scris pe Facebook că se simte mult mai bine şi a primit aviz pozitiv de la medicul său meu şi de la Centrul de Sănătate Public din Ottawa.

  aradon.ro logoPentru noi, confidențialitatea Dvs. este importantă

  Noi și partenerii noștri utilizăm tehnologii, cum ar fi modulele cookie, și vă procesăm datele cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie, pentru a personaliza anunțurile publicitare și conținutul în funcție de interesele dvs., pentru a măsura eficiența anunțurilor și a conținutului și pentru a obține informații despre publicul care a văzut anunțurile și conținutul. Faceți clic mai jos pentru a vă da consimțământul privind utilizarea acestei tehnologii și procesarea datelor dvs. cu caracter personal în aceste scopuri. Vă puteți răzgândi și puteți schimba opțiunile în orice moment, revenind la acest site.