aradon.ro Web analytics

Avalanșă de atacuri cibernetice

De Andreea Pintea

Avalanșă de atacuri cibernetice

În ultimele zile atacurile cibernetice s-au înmulțit, de la cele făcute prin intermediul băncilor la cele de tip „concurs”.
Scris de Andreea Pintea - În ultimele zile atacurile cibernetice s-au înmulțit, de la cele făcute prin intermediul băncilor la cele de tip „concurs”.

ARAD. Clienții băncilor dar și ai diferitelor companii de servicii sunt ținta atacurilor cibernetice din ultimele zile. Atacurile par să se fi înmulțit, însă modul de operare a rămas în mare parte similar cu atacurile din trecut: clonarea paginilor oficiale și îndrumarea clienților spre a furniza datele cu caracter personal.

„În ultimele zile, clienții unor bănci din România au fost vizați de o campanie de tip phishing care s-a propagat prin intermediul e-mail-ului. Utilizatorul primește un e-mail care simulează că ar fi transmis de către bancă, prin care este anunțat despre necesitatea de a-și actualiza datele personale pe site. Deși este folosită identitatea vizuală a băncii (logo, font-uri, coloristică), dacă utilizatorul verifica sursa mesajului, observa că acesta nu provine de la o adresă oficială. Dacă destinatarul mesajului accesează link-ul anexat butonului «Intră în Home Bank», este direcționat către un site care face phishing. Din nou, la o simplă verificare a adresei site-ului se poate observa că utilizatorul nu este pe site-ul oficial al băncii, ci pe un alt domeniu! Astfel, odată introduse aici, datele de autentificare pe serviciul de internet banking intră în posesia atacatorilor”, transmit cei de la Centrul Național de Răspuns la Incidente de Securitate Cibernetică (CERT-RO).

Recomandări speciale

În aceste cazuri recomandarea este ca emailul primit să fie verificat și să nu se acceseze link-urile, în mod deosebit dacă se solicită date personale, date financiare sau date de autentificare.

„Verificați mereu că sunteți pe site-ul oficial, atunci când urmează să introduceți date online și totodată asigurați-vă că are un certificat de securitate valid și folosește protocolul https. Site-ul de phishing nu avea aceste elemente de securitate și utiliza http. În cazul în care ați căzut în această capcană și ați introdus datele cerute, este vital să vă adresați cât mai repede băncii, pentru a bloca eventuale tranzații ilicite din cont și pentru a vă schimba datele de autentificare pentru serviciul internet banking. În acest caz prezentat, clienții ING pot apela *2464 pentru astfel de sesizări”, mai spun cei de la CERT.

Tentative cu vouchere și premii

Un alt tip de fraude care a revenit presupune câștigarea de premii sau vouchere. De această dată, atacatorii s-au folosit de imaginea unei companii de telefonie mobilă. Utilizatorii au primit, în acest caz, o invitație de a-și revendica un premiu constând într-un telefon mobil de ultimă generație având un timp scurt de a confirma premiul.

3 Comentarii

Your email address will not be published. Required fields are marked *

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici!

 1. cititor says:

  mai clar pentru cititori: daca va cere codul de pe spatele cardului (acela de 3 cifre) e clar ca va ia bani. daca nu stiti site-ul, sau nu aveti incredere in el, nu scrieti acel cod nicaieri!

 2. Local

  Vrea tren gratuit până în Odessa
  Europarlamentarul Gheorghe Falcă susţine extinderea programului Discover EU pe relaţia Iaşi-Chişinău-Odessa. 6

  Local

  O scrisoare spre fericirea copiilor din centrele de plasament din Arad!
  Două tinere și-au propus să transforme în daruri cererile din scrisorile adresate lui Moș Cărciun de către 40 de copii din centrele de plasament din Arad.

  Local

  FALCĂ: „Europa are în față cea mai mare provocare: redresarea între o criză sanitară și cea energetică”
  Europarlamentarul Gheorghe Falcă detaliază, într-un interviu, direcțiile care vor fi susținute prin bugetul Uniunii Europene și în ce vor consta planurile de reziliență și redresare. 12

  Local

  „Priveghi” pentru stațiunea Moneasa
  Perla Munților Apuseni, stațiunea balneoclimaterică Moneasa, pare să-și trăiască de ani întregi, în lipsa oricărei oferte, ultimele zile de viață.   12

  Mapamond

  Slovenia supendă temporar vaccinarea cu serul Johnson & Johnson, în urma decesului unei tinere
  Tânăra de 20 de ani a decedat din cauza unei complicaţii rare. Slovenia vrea să oprească permanent vaccinarea cu Johnson & Johnson şi AstraZeneca. 13

  Mapamond

  Germania a înregistrat miercuri cel mai mare număr zilnic de decese cauzate de COVID-19 din ultimele 9 luni
  Germania a raportat miercuri cel mai mare număr de decese cauzate de coronavirus de la jumătatea lunii februarie, în timp ce spitalele au avertizat că ţara ar putea avea 6.000 de persoane la terapie intensivă până la Crăciun, peste vârful înregistrat iarna trecută, anunţă Reuters. 31

  ARADON Sport local

  Bronz pe tatami la Cupa Spartan din Serbia
  SUBOTICA. Ultima competiţie a anului la care au luat startul judoka de la CS Municipal Arad (sensei Dorin Drimbe) a fost Cupa Spartan, competiţie cu caracter internaţional rezervată categoriilor U11,13 şi 15.

  România

  Bancnota de 20 de lei a intrat în circulație de astăzi
  Bancnota de 20 lei a intrat oficial în circulaţie. Este prima bancnotă cu putere circulatorie pe care este prezentă o personalitate feminină: Ecaterina Teodoroiu. Noua bancnotă intră în circulaţie de astăzi prin sucursalele regionale Bucureşti, Cluj, Constanţa, Dolj, Iaşi şi Timiş ale Băncii Naţionale a României, cu ocazia efectuării plăţilor în numerar către instituţiile de credit/Trezoreria Statului. 8

  Local

  Covid Arad: 64 de cazuri, în 24 de ore
  Datele Direcției de Sănătate Publică Arad arată că în 24 de ore, de marți până miercuri, au fost înregistrate în județ 64 de cazuri noi de Covid-19.  33

  aradon.ro logoPentru noi, confidențialitatea Dvs. este importantă

  Noi și partenerii noștri utilizăm tehnologii, cum ar fi modulele cookie, și vă procesăm datele cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie, pentru a personaliza anunțurile publicitare și conținutul în funcție de interesele dvs., pentru a măsura eficiența anunțurilor și a conținutului și pentru a obține informații despre publicul care a văzut anunțurile și conținutul. Faceți clic mai jos pentru a vă da consimțământul privind utilizarea acestei tehnologii și procesarea datelor dvs. cu caracter personal în aceste scopuri. Vă puteți răzgândi și puteți schimba opțiunile în orice moment, revenind la acest site.