aradon.ro Web analytics
Blestemul spitalelor. Secolul XXI n-a ajuns la Psihiatria din Arad

De Adriana Barbu

Blestemul spitalelor. Secolul XXI n-a ajuns la Psihiatria din Arad

Imagini surprinse la Psihiatria Arad/Foto: Facebook
Imagini surprinse la Spitalul de Psihiatrie de pe strada Octavian Goga ne-au amintit de ce fug românii de spitale. Ce spun responsabilii sistemului sanitar şi autorităţile despre evul mediu de la Secția de Psihiatrie a Spitalului Clinic Județean de Urgență Arad?
Scris de Adriana Barbu - Imagini surprinse la Spitalul de Psihiatrie de pe strada Octavian Goga ne-au amintit de ce fug românii de spitale. Ce spun responsabilii sistemului sanitar şi autorităţile despre evul mediu de la Secția de Psihiatrie a Spitalului Clinic Județean de Urgență Arad?

ARAD. Un link trimis de un coleg din Oradea, oripilat la maximum de imaginile urcate pe facebook de un arădean ne-a făcut pe moment să ne îndoim că fotografiile au fost făcute la Spitalul de Psihiatrie de pe strada Octavian Goga din Arad sau că acestea sunt actuale. Ne-am informat însă de îndată și ne-a trecut îndoiala, dar ne-a apărut dezgustul și disperarea: Să nu ajungeți în spitalele din Arad, România! Imaginile postate pe facebook de un arădean nu sunt doar reale, ci sunt extrem de actuale. Au fost făcute în Spitalul de Psihiatrie din Arad, mai exact la Secția de Psihiatrie a Spitalului Clinic Județean de Urgență Arad. Au fost recunoscute, confirmate de angajații de acolo, împăcați parcă cu faptul că așa arată locul în care merg la muncă în fiecare zi.

O acceptare a tuturor, de la bolnavi, al căror cuvânt nu contează în România niciodată, la infirmieri, asistenți, medici, șefi de medici, șefii şefilor medicilor, directori, șefii directorilor, autorități.

În cazul secţiei de psihiatrie a Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Arad scuza e aceeași de ani de zile: clădirea e veche, investiţiile în ea ar fi de milioane. În plus, se face un alt spital de psihiatrie la Căpâlnaș, care nu ne va mai aduce aminte de evul mediu, acolo unde ne trimit imaginile de acum. Dar cum s-a ajuns la acest acum?

Despre prezent, vă rog!

Am ţinut totuşi să trimitem imaginile de acum celor care se ocupă de sistemul sanitar din Arad, pentru a fi siguri că sunt familiarizaţi cu acestea. Şi pentru a le afla părerea, convinşi fiind că vom identifica măcar o urmă de surpriză în răspunsurile primite.

Imaginile sunt normalitatea cotidiană a acestora, însă, așa că nicio urmă din oripilarea noastră nu s-a transpus în răspunsurile lor.

„Cunoaștem starea Spitalului de Psihiatrie, tocmai de aceea Consiliul Județean Arad a construit un nou spital de Psihiatrie, la Căpâlnaș, care va intra în funcțiunede anul viitor, și a inițiat modernizarea Spitalului de Psihiatrie de la Arad. Proiectul modernizării Spitalului de Psihiatrie din municipiu a fost depus spre finanțare la Compania Națională de Investiții. Așteptăm organizarea Comisiei Tehnico-Economice la Compania Națională de Investiții, ca apoi CNI să demareze realizarea proiectului tehnic și a execuției lucrării. Deci știm cum arată clădirea și vrem să intervenim. Am depus solicitarea de finanțare, am fost cuprinși pe lista sinteză la CNI, lucrarea va fi executată de CNI”, a precizat Andrei Ando, directorul Direcţiei de Comunicare, Strategii şi Administraţie Publică din cadrul Consiliului Judeţean Arad.

Tot Ando a mai adăugat, ca explicație la imaginile de acum, faptul că „din păcate, spitalele noastre au peste 50 de ani, unele chiar peste 100 de ani. Noi construim spitale noi și le modernizăm pe rând pe cele existente, dar este un efort financiar foarte mare, iar banii sunt puțini. Până la construirea unui spital nou nici nu mai putem investi masiv în cele vechi, pentru că nu avem banii necesari. Există un masterplan pe sănătatea publică arădeană potrivit căruia ar fi necesare investiții de 200 de milioane de euro în următorii zece ani, pentru modernizarea tuturor secțiilor de spital. Nici din fonduri europene nu putem aduce atâția bani!”.

La rândul său, Florina Ionescu, manager interimar al Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Arad, recunoaşte că aceasta este imaginea Psihiatriei din Arad:

Clădirea în care funcționează Secția Clinică Psihiatrie este o clădire veche, unde nu s-au mai făcut lucrări majore de reabilitare de ani de zile, fiind acum în stare avansată de degradare. O parte a saloanelor a fost renovată de Asociația Dania cu ajutorul comunității locale. Consiliul Județean Arad a făcut demersuri și a obținut fondurile necesare pentru reabilitarea totală a clădirii iar în aceste zile se desfășoară lucrări de renovare și igienizare în clădirea din strada Ștefan Cicio Pop pentru a putea muta acolo Psihiatria până la finalizarea lucrărilor.”

 

Direcția de Sănătate Publică Arad, prin vocea directorului Horea Timiș, e şi ea la zi cu situaţia de la spital, dar nu vede nici ea prea multe soluții.

„La DSP cunoaștem foarte bine situația dezastruoasă de la Psihiatrie, lucru subliniat în controalele noastre și în procesele verbale încheiate. Clădirea se află într-un plan de conformare, nu este autorizată sanitar. Dacă vorbim de soluții, în acest caz, sunt doar două, ambele imposibil de pus în aplicare acum. Ori suspendarea secției, datorită condițiilor improprii evidente, ceea ce nu ne permitem, ori altă clădire, în alt loc, cu condiții igenico-sanitare aliniate cerințelor actuale, fapt care este imposibil în acest moment. Clădirea de pe Goga are probleme, ea nu va fi autorizată probabil niciodată. Ce se poate face, în acest moment, sunt igienizările și o analiză a riscului pacientului. Sancționarea nu este o soluție, pentru că situația nu va putea fi îndreptată în lipsa banilor”.

Unde e umanitatea?

Doar că dincolo de investiții majore pe care nimeni nu le mai poate acoperi, nici Guvernul, nici salvatoarea Uniune Europeană, nici băncile, dincolo de un viitor mult mai cosmetizat, în care condiţiile oferite pacienţilor şi cadrelor medicale să fie cât de cât aliniate secolului în care trăim, dincolo de intervenții de moment și pe moment, acolo, în spitalul acela şi în alte sute ca el, e vorba de lipsa curățeniei, absența omeniei și a bunului simț. Din acel spital – și suntem siguri acum că și din altele – lipsește umanitatea. A plecat din asistenți, medici, directori, administratori, personalul şi şefii firmelor care fac curățenie, reabilitare, gătesc mâncarea, și în curând se va scurge de tot și din pacienți, singurii puși să trăiască 24 din 24 de ore aici, în aceste condiții, dar singurii a căror părere nu o cere nimeni.

18 Comentarii

Your email address will not be published. Required fields are marked *

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici!

 1. A says:

  Ce legatura are personalul angajat acolo cu conditiile din spital? Sa vina infirmiera cu cate un pachet de faianta de acasa si sa-l monteze portarul in timpul liber? Sa cumpere asistentele saltele noi? Sa cumpere medicii paturi noi de la IKEA? Nu, problema tine de politicienii care fac lucrari scumpe in alte sectii (dar construite de mantuiala), de nu mai ajung banii si pentru sectiile mai oropsite. Credeti ca personalului de acolo ii place sa lucreze in conditiile alea? Se rezolva ceva cu spitalul de la Capalnas? Poate doar pentru cei cu internare pe termen lung, dar betivanii, drogatii si scandalagii vor fi ei zilnic dusi de catre ambulante pana la Capalnas (langa Savarsin) si retur? Sa fim seriosi, e clar ca e nevoie de sectie in municipiu, cel putin pt internarile de scurta durata.

  Ia intrebati Consiliul Local, ia intrebati Consiliul Judetean, ia intrebati-l pe Balcea&co, ca tot se lauda prin interviuri platite de PNL ca fac, ca dreg. Intrebati de ce nu se intereseaza de soarta oamenilor sarmani si de conditiile de Evul Mediu? Ia intrebati-l pe Cionca, intrebati TOTI politicienii care s-au perindat din ’89 si pana azi ce au facut pt a aduce sectia in conditii mai bune. Ah, nimic, doar au pozat acolo unde a fost interesul.

  • anonim says:

   Nu e nici un blestem . Blestemati sunt si sa fie cei ce au mentinut cu buna stiinta aceasta stare. Conducerea primariei si a spitalelor ce au ramas asa

   • Județ la Stăpân says:

    Spitalele cad si se aprind cu pacienți inăuntru…dar bine că sunt fonduri pentru contracte supra evaluate de unde STĂPÂNI iși iau șpaga……facturi de miliarde pentru nimic!!!!!

 2. anonim says:

  De ce tot baga DSP Arad bani in cladirea aia mucegaita ? De zeci de ani puteau daca se voia sa construiasca un spital nou cu dotarile adecvate profiluilui . De ce se platesc chirii uriase pentru niste cladiri nesanatoase ? Acelasi lucru se aplica si Maternuului . Cine trebuie neaparat finantat din banii orasului prin chirii nesimtite ?

 3. Pety says:

  Da totul este posibil la noi,uitati-va la politicienii nostri de Arad ce averi au,domnul Cionca spre exemplu,20 de rubrici la declaratia de avere si multi dintre ei aproape la fel,pe cine intereseaza de cei bolnavi?case,vile,averi,masini la scara si multe,multe alte cele,in toate posturile de conducere oameni incompetenti,ligatori de cur ai sefilor mari de partid,suntem un popor de prosti ca toleram asa ceva,o tara care se degradeaza pe zi ce trece,pentru ca suntem condusi de asemenea specimente,cu un caracter jegos,infect,trist dar adevarat,nu cred ca o s-a ne mai revenim nciodata.Multumim,voua politicieni dragi!

 4. urare says:

  Pe cei care administreaza locatia,ii blestem sa fie internati si ei si familiile lor cel putin cite o luna la Spitalul de Psihiatrie Arad.

 5. Eu says:

  Pai de ce nu le dărâmați și fac smekeri blocuri sau Lidl, păcat de banii care se plătesc salariile la incompetenții aia din astfel de spitale?
  Oricum în România din cauza lipsurilor și incompetentei unor oameni in spital dacă ai ajuns ești cu un picior în groapa.

  • kkk says:

   omule pe onoarea mea esti idiot!!personalul medical de acolo sunt victimele pnl ului din arad cionca falca bibart balcea si alti nenorociti iti dai seama sau esti prostttt

  • Emil says:

   Sa plecam toti, dam cu bomba atomica si apoi construim totul nou! Cred ca suntem tampiti. Londra, Paris, Roma trebuiau rase demult de pe fata pamantului. Pentru ca intretinerea cladirilor vechi costa. Pacat ca politicienii astia si managerii nu au ajuns sa-i conduca. Acuma regina Angliei statea intr-un bloc de sticla cu 50de etaje, ca Buckingamu’ e greu de intretinut.

 6. Mocofan-club says:

  “SPITAL INFECT”, așa ar trebui să se numească.

  • Bibi cionku says:

   Spitalul nu are nici o vina daca idiotii voteaza cionca bibart falca si alti hoti administratia infecta pnl asa ar trebui sa se numeasca

 7. jack says:

  nu i bai avem sarmaliade zilele aradului…zilele tineretului pnl ist…

 8. Darkness says:

  Dar despre abuzurile care inca se petrec acolo de ce nu scrieti? Oameni legati de pat, inchisi in camere fara lumina cu saltele mirosind a urina… , sedati la maxim de nu pot lega doua cuvinte? Imi pare sincer rau pentru pacienti dar personalul de acolo isi merita locul. La o asemenea mentalitate asemenea conditii

  • Mocofan-club says:

   Darkness, păi, ăsta va constitui subiectul unui articol viitor. Ai răbdare și tutun că Adriana Barbu îl pregătește în curând!

  • Laura says:

   Am si eu niste poze cu o fata legata toata umflata la mani si sedata, locul unde sunt pusi in tevnita toti care devin agresivi plus alte poze care mai de care. Pentru 2 saptamani de internare 120 mil si daaa in astfel de condiții!

 9. Florin Spreizer says:

  HAI SA, MAI FACEM O CATEDRALA 🤣🤣🤣🤣

 10. Local

  Opt migranți  ascunşi într-un camion, depistaţi la frontiera Vărșand
  Poliţiştii de frontieră din cadrul Punctului de Trecere a Frontierei Vărșand au depistat opt cetățeni din Afganistan care încercau să treacă ilegal frontiera de stat, ascunși într-un autotren condus de un şofer bulgar.

  Local

  77 de ofertanți pe 29 de parcele scose la licitație de Primăria Ineu
  Suprafețele de teren se află pe fosta locație a unității militare din oraș și au suprafețe cuprinse între 449 și 600 de metri pătrați.

  Local

  Covid Arad: 696 cazuri, din peste 3 mii de teste
  3.185 de teste au fost realizate în județul Arad, de marți până miercuri. Dintre acestea, 2.626 au fost teste rapide, iar 559 au fost teste RT-PCR. 2

  Local

  Șoferiță din Arad aflată sub influența amfetaminei, implicată într-un accident
  Un eveniment rutier în care au fost implicate două autoturisme a avut loc marți seara, pe o stradă din municipiul Arad. Incidentul s-a soldat exclusiv cu pagube materiale, potrivit IPJ Arad. Șoferii implicați în eveniment au fost testați cu aparatul alcooltest, rezultatele fiind negative. Nu același lucru l-a indicat și aparatul Drugtest. În urma testării, rezultatul a fost pozitiv pentru cannabis și amfetamină în cazul unuia dintre cei doi conducători auto, o tânără de 24 de ani, din Arad. 1

  Local

  Plecat de acasă, un bărbat din Chișineu-Criș este căutat de polițiști
  Ștefan Tolnai, în vârstă de 65 de ani, din orașul Chișineu-Criș, a plecat de acasă în seara de 25 ianuarie și nu s-a mai întors. Polițiștii îl caută.

  România

  34.255 de cazuri din peste 100 de mii de teste, în 24 de ore
  România a „doborât” recordul stabilit marți, în ceea ce privește numărul de cazuri noi de Covid-19 înregistrate. 7

  Local

  Premiaţi în „Luna Culturii la UVVG”
  Virgil Jireghie şi Televiziunea Arad au primit premiile „Ioan Slavici”, respectiv, „Mihai Eminescu”. 1

  ARADON Sport local

  Coman și Vidrea au început cu victorii sezonul indoor
  BUCUREȘTI. Nicolae Marian Coman și Răzvan-Gabriel Vidrea au câștigat probele de alergare de 1500 și 800 de metri la Cupa RMA București. Competiția care a deschis sezonul indoor s-a disputat în Sala „Ioan Soter” din cadrul CSNB „Lia Manoliu”.

  Local

  Interviu cu europarlamentarul Vlad Botoș, membru în Renew Europe Group „Mă îngrozesc cât de mult s-a putut degrada orașul nostru”
  Interviu cu europarlamentarul Vlad Botoș despre Arad, prezentul care lasă de dorit și viitorul care ar putea fi altfel. 8

  aradon.ro logoPentru noi, confidențialitatea Dvs. este importantă

  Noi și partenerii noștri utilizăm tehnologii, cum ar fi modulele cookie, și vă procesăm datele cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie, pentru a personaliza anunțurile publicitare și conținutul în funcție de interesele dvs., pentru a măsura eficiența anunțurilor și a conținutului și pentru a obține informații despre publicul care a văzut anunțurile și conținutul. Faceți clic mai jos pentru a vă da consimțământul privind utilizarea acestei tehnologii și procesarea datelor dvs. cu caracter personal în aceste scopuri. Vă puteți răzgândi și puteți schimba opțiunile în orice moment, revenind la acest site.