aradon.ro Web analyticsCarantinarea prin SMS este funcțională în vămile arădene

De Sorina Ambruș

Carantinarea prin SMS este funcțională în vămile arădene

Foto: arhivă
Reactualizat la:
Conform ordinului comun, aceasta a mai fost implementată deja și în alte județe din țară.
Scris de Sorina Ambruș - Conform ordinului comun, aceasta a mai fost implementată deja și în alte județe din țară.

ARAD. Sistemul informatic de carantinare prin SMS implementat în vămile arădene, în urma proiectului ințiat de către Direcția de Sănătate Publică Arad, este operațional începând de luni, de la orele amiezii. Ideea digitalizării a fost pentru prima data propusă de DSP Arad în luna februarie, când s-a așteptat ore în șir la intrarea în România. Conducerea DSP a declarat atunci că, atâta timp cât cerințele sunt de a completa formularul pe hârtie și nu se ia în considerare o aplicație mobilă pentru a digitaliza acest proces, și în mod clar pentru a reduce timpii de așteptare, este puțin probabil ca situația să se schimbe.

Situația s-a deblocat după ultima criză apărută la frontieră, în weekendul de dinaintea Paștelui Ortodox, când punctul vamal Nădlac s-a blocat din cauza numărului mare de persoane care așteptau la triajul epidemiologic în urma căruia se eliberează decizia de carantinare.

Urmare a haosului creat, dr. Horea Timiș, directorul DSP Arad, a solicitat, din nou, la centru, găsirea unei soluții informatice în vederea soluționării timpilor de așteptare. Propunerea DSP Arad de fluidizare a fluxului în vamă s-a transformat într-un ordin comun al Ministerului Sănătății, Ministerului de Interne și al Serviciului Român de Telecomunicații. Acest fapt a venit în urma discuțiilor pe care conducerea DSP le-a avut cu conducerea IJPF Bihor, prefectul județului, Toth Csaba, cu secretarul de stat Raed Arafat și cu secretarul de stat în MAI, Bogdan Despescu.

Naștere grea

Deși cu ordin emis și semnat de toate instituțiile implicate, cu mențiunea de a se pune în practică în cel mai scurt timp, implementarea n-a fost atât de ușoară. Potrivit ordinului, în frontieră urma să se constituie echipe mixte formate din polițiști de frontieră și angajați ai DSP. Și aici a apărut prima problemă de logistică, având în vedere că angajații DSP nu pot pătrunde în tonetele celor de la frontieră, unde se lucrează cu informații clasificate. De asemenea, tot potrivit ordinului comun, măsura carantinei sau a izolării este dispusă prin decizie individuală de către reprezentanții DSP, iar datele se vor transfera automat din sistemul informatic al poliției de frontieră în aplicația Corona-forms, care va genera automat un SMS prin care se comunică persoanei decizia și perioada instituirii măsurii de carantină, dar și un mesaj tip către medicul de familie al persoanei carantinate, dacă acesta poate fi identificat. Toate acestea au trebuit transpuse în „realitate”, de către cei de la Serviciul de Telecomunicații Speciale, pentru a avea un sistem informatic funcțional.

Aproape funcțional

Deși proiectul este gândit de Arad, primii care l-au implementat au fost …clujenii, urmați de cei din Satu Mare. Începând de astăzi, el este funcțional și la vămile din județele Bihor și Arad. Flavius Kizur, medic coordonator al triajului epidemiologic din punctele vamale arădene, a avut ocazia să asiste la primele ore de funcțioanare a noului sistem:

„Legitimarea și completarea datelor de contact se face de către colegii de la frontieră, sunt introduse într-o bază de date comună, după care cetățenii primesc un mesaj instant de la CoronaLine prin care li se comunică perioada de carantină, care este stabilită pe 10, respectiv 14 zile, în funcție de existența unui test PCR negativ. Cei care nu au telefon sau cei care doresc să aibă și pe hârtie dispoziția de carantinare pot primi formatul letric. Lucrăm practic cu un router, laptop și o imprimantă. Nu mai este nevoie de completarea hârtiilor de mână. Singura problemă o avem, momentan, la numerele de telefon din străinătate, pentru care mesajul nu se transmite instant. Feed-backul este unul pozitiv, iar nouă ne va ușura foarte mult munca și se vor evita acele cozi la frontieră”, a explicat dr. Kizur.

În toată țara

Sistemul trebuie implementat la toate punctele de frontieră, la care se efectuează triajul epidemilogic la intrarea în țară. De departe, însă, vama Nădlac a fost cea mai supusă presiunii, pentru că aici se înregistrează cel mai mare număr de cetățeni care vin din occident.

6 Comentarii

Your email address will not be published. Required fields are marked *

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici!

 1. Charlie says:

  Da,,libera circulatie….bla bla….Roexit urgent!!!!

 2. corectitudine sau ba says:

  Si dacă turistul respectiv ( român) spune ca vine din Ungaria si de fapt vine din Italia sau Grecia ce se intampla? Ca pe cartea de identitate sau pe pasaport nu se mai pune stampila de intrare sau iesire din tara respectiva. asa cum era in anii 90……..?!?

 3. Local

  UPDATE. Trafic oprit pe DN7, între Săvârșin și Birchiș în urma unui accident în care au fost implicate două camioane
  Circulația este deviată pe DJ 707 A. Accidentul rutier nu s-a soldat cu victime. 

  Local

  Dezastru la concursul pentru controlori la Nădlac
  Doar 5 din 31 de candidaţi au reuşit să treacă de proba scrisă pentru postul de controlor de trafic la Nădlac II. 1

  Local

  Se deschide, cu întârziere, ştrandul din Curtici
  CURTICI. Bugetul votat târziu, dar şi unele lucrări care au trebuit realizate pentru obţinerea autorizaţiilor necesare au făcut ca ştrandul de la Curtici să nu se deschidă în luna mai, cum se întâmpla de obicei, ci, în cel mai fericit caz, în a doua parte a lunii iunie.

  Oameni

  Indianul cu cea mai numeroasă familie din lume a decedat. Bărbatul a lăsat în urmă 38 de soţii, 89 de copii şi 36 de nepoţi
  Ziona Chana, indianul cu 38 de soţii, 89 de copii şi 36 de nepoţi, a murit duminică. Bărbatul ar ar fi suferit de diabet şi hipertensiune. 1

  Local

  „Opal”, centru de zi pentru adulţi cu dizabilităţi
  O investiţie de 680.842,54 de lei, inaugurată luni de DGASPC Arad, pe strada Mierlei din cartierul Grădişte. 1

  Local

  Membri noi în Comisia de ordine publică
  1

  Local

  A venit a doua tranșă de bani pentru plata personalului din centrele de vaccinare
  Suma de două milioane de lei acoperă, la zi, cheltuielile cu personalul și facturile aferente activității în centre. 1

  Local

  USR continuă cu Sergiu Vlad la Municipiu
  Conferința municipală de alegeri a USR Municipiul Arad s-a desfășurat sâmbătă, iar Sergiu Vlad continuă în fruntea organizației. 1

  Local

  PUZ respins în şedinţa CLM
  Documentaţia viza amenajarea unui ansamblu de locuinţe colective pe strada Cetăţii. 4

  aradon.ro logoPentru noi, confidențialitatea Dvs. este importantă

  Noi și partenerii noștri utilizăm tehnologii, cum ar fi modulele cookie, și vă procesăm datele cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie, pentru a personaliza anunțurile publicitare și conținutul în funcție de interesele dvs., pentru a măsura eficiența anunțurilor și a conținutului și pentru a obține informații despre publicul care a văzut anunțurile și conținutul. Faceți clic mai jos pentru a vă da consimțământul privind utilizarea acestei tehnologii și procesarea datelor dvs. cu caracter personal în aceste scopuri. Vă puteți răzgândi și puteți schimba opțiunile în orice moment, revenind la acest site.