aradon.ro Web analytics
Casa lui Cicio Pop, scăldată în lumină şi culoare

Casa lui Cicio Pop, scăldată în lumină şi culoare

<p>FOTO: Iza Pal</p>
A fost un spectacol prin care s-a dorit evidenţierea importanţei majore a clădirii în înfăptuirea Marii Uniri.
Scris de Diana Dutu - A fost un spectacol prin care s-a dorit evidenţierea importanţei majore a clădirii în înfăptuirea Marii Uniri.

Chiar dacă se află în vizibilă stare de degradare, casa lui Ştefan Cicio Pop din Arad îşi păstrează intactă însemnătatea istorică. În această casă a funcţionat Consiliul Naţional Român Central (primul guvern al Transilvaniei), aici a fost gândită şi organizată marea adunare de la Alba Iulia de la 1 Decembrie 1918. Iar aceste lucruri nu le poate schimba nimeni.

În semn de recunoaştere a importanţei majore a celor petrecute în casa lui Ştefan Cicio Pop în înfăptuirea Marii Uniri, imobilul a fost transpus într-o altă lumină, pentru a fi readus în atenţia arădenilor. Spectacolul vizual a fost organizat în cadrul proiectului „Mă vezi? 1918 într-o altă lumină” iniţiat de Asociaţia Culturală pentru Educaţie prin Artă pentru a marca Centenarul Unirii.

Foarte puţini arădeni au venit, însă, luni seara, pe strada Ştefan Cicio Pop, la numărul 3, pentru a admira clădirea iluminată de sărbătoare. Dar cei care au venit au avut privilegiul nu doar de a urmări spectacolul de lumină şi culoare proiectat pe exteriorul clădirii, ci şi de a pătrunde în interior, de a păşi în acest loc încărcat de istorie. Le-a oferit această oportunitate gazda casei – Jeanine Badohu Birtolon, văduva lui Alexandru Aurel Liviu Birtolon (nepotul lui Ştefan Cicio Pop), trecut la cele veşnice la începutul lunii septembrie a acestui an. Ea a povestit cum au intrat pentru prima dată în casă în anul 1998, după ce s-a finalizat procesul cu statul român. La acel moment, casa era o ruină. Soţii Birtolon au făcut tot posibilul pentru a o readuce la viaţă, iar acum văduva nepotului lui Şetfan Cicio Pop promite că va continua procesul de restaurare în memoria soţului ei şi din respect pentru filele de istorie ce s-au scris între pereţii acestui imobil.

Casa lui Ştefan Cicio Pop, într-o altă lumină

A murit Aurel Liviu Birtolon, nepotul lui Ştefan Cicio-Pop

0 Comentarii

Your email address will not be published. Required fields are marked *

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici!

  Local

  27 de migranți depistați în ultimele 24 de ore la frontierele Nădlac II și Vărșand
  Poliţiştii de frontieră din cadrul PTF Nădlac II și Vărșand au depistat 27 de cetăţeni străini care au încercat să treacă ilegal frontiera în Ungaria, ascunşi în două mijloace de transport.

  Advertorial

  Împreună pentru Victor
  Sub umbrela campaniei "Împreună pentru Victor ", Grădinița P.P. "Curcubeul copiilor" Arad în parteneriat cu Asociația Cetatea Voluntarilor și Inspectoratul Școlar Județean Arad, organizează evenimentul caritabil "Zâmbet pentru Victor "

  ARADON Sport local

  Poloiştii de la AMEFA s-au calificat la turneul final

  UT Arad

  În ce condiții pleacă Roger de la UTA la CFR
  Laszlo Balint crede că brazilianul își va face treaba în mod profesionist până în ultima zi în care va sta la Arad. Agentul lui Roger, Bogdan Apostu nu știe dacă jucătorul pleacă acum, sau la vară, la CFR Cluj.

  Local

  Susţin excelenţa în cultură!
  Universitatea de Vest „Vasile Goldiş” din Arad implicată în acţiuni sub genericul „Luna Culturii la UVVG”.

  ARADON Sport local

  Paul Barta, noul director la CSŞ Gloria Arad

  România

  Transcriptul apelurilor la 112 ale polițistului care a ucis-o pe Raisa: „Am lovit-o pe trecerea de pietoni! Am lovit-o, mi-a sărit în față!"
  3

  Local

  97% dintre elevii arădeni fac cursuri cu prezență fizică
  În cazul a 97% dintre elevii din județul Arad, cursurile se desfășoară normal, cu prezența fizică în sălile de clasă.

  Local

  Sănătatea arădenilor, pusă în pericol de sărbători
  Controalele efectuate în special la produsele din carne, comercializate în preajma sărbătorilor, au scos la iveală zeci de nereguli. 3

  aradon.ro logoPentru noi, confidențialitatea Dvs. este importantă

  Noi și partenerii noștri utilizăm tehnologii, cum ar fi modulele cookie, și vă procesăm datele cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie, pentru a personaliza anunțurile publicitare și conținutul în funcție de interesele dvs., pentru a măsura eficiența anunțurilor și a conținutului și pentru a obține informații despre publicul care a văzut anunțurile și conținutul. Faceți clic mai jos pentru a vă da consimțământul privind utilizarea acestei tehnologii și procesarea datelor dvs. cu caracter personal în aceste scopuri. Vă puteți răzgândi și puteți schimba opțiunile în orice moment, revenind la acest site.