aradon.ro Web analytics

Câţi deţinuţi au ieşit din Penitenciarul Arad?

Câţi deţinuţi au ieşit din Penitenciarul Arad?

Reactualizat la:
Tot mai mulţi condamnaţi din Penitenciarul Arad vor să beneficieze de prevederile noii legi privind recursul compensatoriu.Unii au profitat deja de lege.
Scris de M.B. - Tot mai mulţi condamnaţi din Penitenciarul Arad vor să beneficieze de prevederile noii legi privind recursul compensatoriu.Unii au profitat deja de lege.

Comisiile de eliberare condiţionată din toată ţara sunt bombardate de aproape două săptămâni cu cereri ale deţinuţilor care vor să fie eliberaţi înainte de termen. Condamnaţii vor să beneficieze de Legea 169/2017 privind executarea pedepselor și a măsurilor privative de libertate, care reduce pedepsele celor încarceraţi în condiții necorespunzătoare. Mii de cereri sunt înregistrate în ţară, iar la Arad 65 de deţinuţi au intrat săptămâna trecută în discuţiile comisiei de eliberare condiţionată. Majoritatea sunt condamnaţi pentru furturi şi tâlhării, însă puţini au avut succes. Asta pentru că penitenciarul arădean este unul dintre cele mai moderne din ţară, iar cei încarceraţi aici nu se pot plânge de condiţii proaste. Doar cei care au fost transferaţi la Arad din penitenciare în care condiţiile de detenţie sunt necorespunzătoare au şanse să li se reducă perioada de încarcerare.

Potrivit reprezentanţilor Penitenciarului Arad, din cei 65 de deţinuţi ale căror cereri au fost analizate, doar cinci au fost puşi în libertate ca efect al legii privind recursul compensatoriu. În prima săptămână, însă, 24 de deţinuţi au ieşit pe poarta penitenciarului arădean, majoritatea hoţi şi tâlhari. Alţii au depus deja cereri, care vor fi analizate în următoarea şedinţă a comisiei, ce va avea loc săptămâna viitoare.

Prevederile legii

Legea privind recursul compensatoriu prevede că pentru fiecare 30 de zile executate în condiţii necorespunzătoare, deţinutul va beneficia de şase zile considerate efectuate. Printre altele, condiţiile necorespunzătoare se referă la cazarea într-un spaţiu mai mic sau egal cu patru mp/deţinut. Lipsa accesului la activităţi în aer liber, lipsa accesului la lumină naturală sau aer suficient ori disponibilitatea de ventilaţie, lipsa temperaturii adecvate a camerei, lipsa posibilităţii de a folosi toaleta în privat şi de a se respecta normele sanitare de bază, existenţa infiltraţiilor, igrasiei şi mucegaiului în pereţii camerelor de detenţie – sunt alte condiţii necorespunzătoare menţionate în lege. Perioada pentru care se acordă zile considerate ca executate în compensarea cazării în condiţii necorespunzătoare se calculează începând cu 24 iulie 2012.

0 Comentarii

Your email address will not be published. Required fields are marked *

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici!

  Local

  Ambulanța, cu 1.300 de cazuri mai puțin, în stare de urgență
  Cum a afectat starea de urgență numărul de solicitări primite de Serviciul de Ambulanță Arad. O comparație între lunile martie - aprilie 2019 vs 2020?

  Local

  Ionel Ciupe: „Jumătățile de măsură nu ne vor duce nicăieri”
  Consilierul municipal critică modul în care Primăria Arad vrea să corecteze hotărârea privind racordurile la rețelele edilitare, dar complică și mai mult lucrările.

  ARADON opinii

  Religia derogărilor și habotnicilor pe rit nou

  Local

  Aradul, un oraș cu...nevoi publice!
  Aradul, cu nevoile și...neamul. Nicio toaletă publică pe centru orașului, nici măcar o toaletă ecologică de la Podgoria până la teatru.

  ARADON opinii

  DE-ALE SUFLETULUI. Gabriella Gujdár, psiholog clinician: Atacul de panică (II)

  Local

  Când va fi evaluat managerul Filarmonicii?
  Aleşii locali vor vota, în şedinţa de joi, noul calendar de desfăşurare a evaluării managerului Doru Orban.

  Local

  Deşeurile electrice, colectate direct de la domiciliul arădenilor
  Campania se derulează în perioada 1-15 iunie. E nevoie de o comandă telefonică sau online.

  Local

  Termen prelungit pentru arădenii care vor ajutorul Primărirei la reabilitarea clădirilor
  La baza deciziei prelungirii se află situația excepțională generată de situația de urgență și starea de alertă.

  Local

  La loc comanda: liber la alergat pe Gloria!
  Primarul interimar al Aradului, Călin Bibarţ, a cedat solicitărilor amatorilor de mişcare în aer liber şi a anulat orarul impus în primă fază. 4

  aradon.ro logoPentru noi, confidențialitatea Dvs. este importantă

  Noi și partenerii noștri utilizăm tehnologii, cum ar fi modulele cookie, și vă procesăm datele cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie, pentru a personaliza anunțurile publicitare și conținutul în funcție de interesele dvs., pentru a măsura eficiența anunțurilor și a conținutului și pentru a obține informații despre publicul care a văzut anunțurile și conținutul. Faceți clic mai jos pentru a vă da consimțământul privind utilizarea acestei tehnologii și procesarea datelor dvs. cu caracter personal în aceste scopuri. Vă puteți răzgândi și puteți schimba opțiunile în orice moment, revenind la acest site.