aradon.ro Web analyticsCentura de sud-est a Aradului, în transparenţă la Ministerul Transporturilor

De Alin Gherasim

Centura de sud-est a Aradului, în transparenţă la Ministerul Transporturilor

Viitoarea centură de est a Aradului/Foto: FAN
Ministerul Transporturilor a scos la transparenţă indicatorii tehnico-economici ai centurii Aradului.
Scris de Alin Gherasim - Ministerul Transporturilor a scos la transparenţă indicatorii tehnico-economici ai centurii Aradului.

ARAD. Un pas uriaş pentru închiderea centurii Aradului a fost făcut de Ministerul Transporturilor, care a pus la transparenţă un proiect de Hotărâre de Guvern pentru stabilirea indicatorilor tehnico-economici aferenţi investiţiei „Varianta ocolitoare a municipiului Arad-Est”. În urma parteneriatului semnat între Consiliul Judeţean Arad, de pe o parte, şi Ministerul Transporturilor, pe de altă parte, instituţia de la Bucureşti se va ocupa de partea de documentaţie a lucrării, de atragerea fondurilor necesare pentru realizarea centurii, dar şi de exproprieri. Potrivit documentelor puse la transparenţă, valoarea estimată a centurii de sud-est este de 245,7 milioane de lei, respectiv aproape 50 de milioane de euro. Teoretic, lucrarea trebuie finalizată în 18 luni. În aceste condiţii, Ministerul Transporturilor a estimat că în primul an al lucrării va fi plătită suma de 140 de milioane de lei, iar restul banilor vor fi achitaţi în al doilea an al investiţiei.

Potrivit datelor tehnice puse la dispoziţie de minister, centura va avea o lungime totală de 11 kilometri şi va ocupa o suprafaţă totală de 49 de hectare, marea majoritate a terenului fiind privat.

„Amplasamentul prevăzut pentru realizarea obiectivului este situat parţial în extravilanul municipiului Arad, comuna Fântânele şi comuna Vladimirescu. Suprafaţa estimată necesară realizării lucrărilor este de circa 49 de hectare, din care aproximativ 45 de hectare aparţin proprietăţii private”, se arată în proiectul de Hotărâre de Guvern.

În ceea ce priveşte traseul viitoarei centuri, aceasta va începe la km 46+115 pe DN 69, la intersecţia giratorie existentă cu breteaua nordică a nodului rutier Arad Sud al autostrăzii A1, de unde are o orientare spre est, traversează denivelat linia CF 218 Timişoara – Arad, se înscrie pe un culoar între municipul Arad şi localitatea Fântânele, traveseaza cu pod râul Mureş, se evită zona de protecţie a viitoarei conducte magistrale de transport gaze BRUA, ocoleşte localitatea Vladimirescu şi se finalizează în DN 7 cu amenajarea unei giraţii. Traseul intersectează o serie de drumuri clasificate: DJ 682,DJ 682C si DC 68 pentru care sunt amenajate intersecţii la nivel.

Pasajul şi podul

Ministerul Transporturilor detaliază şi pasajul şi podul care vor face parte din această centură. Pasajul peste calea ferată 218 Timişoara-Arad are o lungime totală de 147,20 metri, din care lungimea suprastructurii este de 138 de metri. Calea pe pasaj va avea partea carosabilă de 7,80 metri, două benzi de circulaţie, încadrată de parapete direcţional de siguranţă pentru protecţie foarte ridicată.

Podul peste Mureş va avea lungimea totală de 1.115,60 metri. Calea pe pod va avea partea carosabilă de 7,80 metri, două benzi de circulaţie, încadrată de parapete direcţional de siguranță pentru protecţie foarte ridicată.

Pe întregul traseu al centurii vor fi 12 intersecţii, respectiv câte una la mai puţin de un kilometru de şosea.

Fonduri europene

Ministerul Transporturilor şi-a propus ca această lucrare să fie executată din fonduri europene nerambursabile, vizate fiind fondurile alocate ţării noastre prin Programul Naţional de Redresare şi Rezilienţă.

„Finanţarea investiţiei se realizează din fonduri externe nerambursabile şi de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Transporturilor şi Infrastructurii, în limita sumelor aprobate anual cu această destinaţie, precum şi din alte surse legal constituite, conform programelor de investiţii publice aprobate potrivit legii”, se mai arată în proiectul de Hotărâre de Guvern.

5 Comentarii

Your email address will not be published.

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici!

 1. anotimp says:

  Hm
  Hm

  Regretabil e faptul ca nu se poate finaliza de aproape 10 ani, centura de nord pana la iesirea din micalaca, ce va fi aici?

 2. DeVinSpin says:

  Va fi gata cand va zbura porcul.

 3. Cornel says:

  Trebuie 2 benzi pe sens !

 4. Cerberus says:

  Daca pasajul peste calea ferata Arad-Simeria e in “lucru” de atatia ani si tot nu e gata, atunci aceasta centura de sud-est va avea nevoie de si mai multi ani ca sa fie terminata. Va fi gata cam in perioada cand nu se vor mai produce deloc masini cu motoare cu ardere interna…adica 2035-2040. Si asta doar daca avem noroc !

 5. Dd says:

  Uffff, următorii 20 de ani tot de “centura” asta o să auzim, fără să se miste nici o pietricică din loc, doar Proiecte, Studii, iar reactualizări de Proiecte și iar Studii noi, si tot așa…! 😣

 6. UT Arad

  Meszar anunță că nu va fi nimic spectaculos în noul sezon, chiar dacă vin noii investitori la UTA
  „Va fi continuitate și stabilitate, nicidecum performanțe sportive spectaculoase. Vom avea același buget salarial și pentru anul viitor, precum în acesta! Nu avem petro-dolari, ci bani munciți de parteneri”.

  Local

  Ultimele somaţii pe Mărului
  Au mai rămas de demolat 24 de construcții ilegale pe strada Mărului. Familiile care locuiesc aici și care sunt privite ca ultima piedică în calea modernizării nu vor primi însă alte locuințe.

  Mapamond

  Ryanair avertizează că preţurile zborurilor către Europa vor creşte în această vară
  Preţurile biletelor de avion vor creşte în această vară din cauza cererii mari pentru vacanţele pe plajă în Europa, a anunţat Ryanair.

  Local

  A murit fostul senator arădean Ioan Crețu
  3

  Local

  Zeci de baxuri cu țigări de contrabandă ascunse după lăzi cu mere, la Timișoara
  Captură însemnată a polițiștilor, la Timișoara. Oamenii legii au găsit 75 de baxuri cu țigări de contrabandă într-un autovehicul încărcat cu mere. Marfa ilegală era ascunsă în spatele lăzilor cu fructe. 1

  Local

  Mai bine de jumătate din populația județului s-a autorecenzat
  Direcția de Statistică îi sfătuiește pe arădeni să verifice în platformă, după șapte zile, dacă autorecenzarea a fost validată sau trebuie reluată.

  ARADON Sport local

  Atletico Arad are potențial juvenil
  Două finale jucate și un trofeu câștigat arată că există o rețetă a succesului.

  ARADON Sport local

  Se conturează campioanele din Liga 5

  Local

  Direcția Regională de Drumuri avertizează: se lucrează inclusiv pe autostrada Arad - Nădlac!

  aradon.ro logoPentru noi, confidențialitatea Dvs. este importantă

  Noi și partenerii noștri utilizăm tehnologii, cum ar fi modulele cookie, și vă procesăm datele cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie, pentru a personaliza anunțurile publicitare și conținutul în funcție de interesele dvs., pentru a măsura eficiența anunțurilor și a conținutului și pentru a obține informații despre publicul care a văzut anunțurile și conținutul. Faceți clic mai jos pentru a vă da consimțământul privind utilizarea acestei tehnologii și procesarea datelor dvs. cu caracter personal în aceste scopuri. Vă puteți răzgândi și puteți schimba opțiunile în orice moment, revenind la acest site.