aradon.ro Web analyticsCinci spitale noi pentru Arad. Două vor fi inaugurate în această primăvară

De Diana Duțu

Cinci spitale noi pentru Arad. Două vor fi inaugurate în această primăvară

Deşi dorinţa de a le avea e mare şi în cazul celorlalte trei, putinţa de a le face nu e la acelaşi nivel.
Scris de Diana Duțu - Deşi dorinţa de a le avea e mare şi în cazul celorlalte trei, putinţa de a le face nu e la acelaşi nivel.

ARAD. Cinci spitale noi pentru Arad. Se vorbeşte de câţiva ani despre ele, se lucrează de tot atâţia ani la proiecte de finanţare pentru ele. Unele se mişcă mai uşor, altele mai greu… Au fost readuse în actualitate de preşedintele Consiliului Judeţean Arad, Iustin Cionca, în cadrul unei conferinţe de presă susţinute la finele anului trecut. E vorba de: Spitalul de Psihiatrie Căpâlnaş, Spitalul de Oncologie, Spitalul Matern-Pediatrie, Spitalul de Boli Infecţioase Adulţi şi Spitalul de Psihiatrie Arad. Cu excepţia primului (Spitalul de la Căpâlnaş), în celelalte patru cazuri e vorba, practic, de secţii ale Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Arad.

Preşedintele Iustin Cionca le-a prezentat pe toate cu nedisimulată mândrie, menţionând că două dintre ele – Spitalul de Psihiatrie de la Căpâlnaş şi Spitalul de Oncologie de pe Vicenţiu Babeş – vor fi recepţionate chiar în primăvara acestui an. Ambele investiţii sunt finanţate prin Programul Național de Dezvoltare Locală.

Spitalul de la Căpâlnaş

Începute în vara lui 2019, lucrările de construcţie a noului Spital de Psihiatrie de la Căpâlnaş sunt aproape de finalizare. Este al doilea spital construit de la zero de Consiliul Județean (după Spitalul TBC din Grădişte). Valoarea investiţiei este de aproximativ 5 milioane de euro, finanţarea fiind asigurată din fonduri guvernamentale, prin PNDL.

Noua clădire a fost ridicată în apropierea actualului spital de psihiatrie (retrocedat urmașilor foștilor proprietari), pe un teren pus la dispoziţie de Primăria Birchiş. Construcţia are demisol, parter şi etaj, în suprafața totală de 5.385 de metri pătraţi. Spitalul va funcționa cu 75 de paturi pentru pacienţi cu probleme psihiatrice și va avea o curte destinată activităţilor recreative.

Spitalul de Oncologie

Spitalul de Oncologie de pe strada Vicenţiu Babeş din Arad este una din cele mai importante investiţii din sistemul de sănătate arădean. Asta pentru că judeţul nostru se află între primele cinci din ţară în ceea ce priveşte incidenţa cazurilor de cancer. În jur de 14.000 de arădeni ar urma să beneficieze de serviciile medicale acordate în noua Oncologie.

Secţia va fi găzduită într-o clădire de patrimoniu ce a fost recompartimentată şi îmbunătăţită cu scări exterioare antiincendiu şi lifturi. Lucrările au început în august 2019 şi se vor finaliza în primăvara lui 2022. Valoarea totală a investiţiei se situează în jurul a 3 milioane de euro, finanţarea fiind asigurată prin PNDL.

În viitorul apropiat, Consiliul Judeţean intenţionează să acceseze fonduri europene (prin PNRR) pentru dotarea Oncologiei cu două linii de acceleraţie nucleară.

„Practic, radioterapia – care va fi construită în imediata vecinătate a Spitalului de Oncologie. Tot aici ne dorim şi un Computer Tomograf pentru a avea şi noi, la Arad, un Centru de radioterapie modern” – a spus Iustin Cionca.

Complexul Matern-Pediatrie

Noul Complex Matern-Pediatrie va avea opt niveluri, o suprafaţă de 25.000 de metri pătraţi şi va fi construit în curtea Spitalului Judeţean. Va cuprinde secțiile Obstetrică Ginecologie, Neonatologie, Chirurgie Infantilă și Pediatrie. La ultimul nivel, va fi amenajat un heliport. Valoarea estimativă a grandiosului Complex Matern-Pediatrie este de peste 60 de milioane de euro.

„Suntem în faza de studiu de fezabilitate şi urmează să-l depunem pe noile finanţări europene PNRR” – a precizat Iustin Cionca.

Spitalul de Infecţioase Adulţi

Noul Spital de Boli Infecţioase se va construi în incinta Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Arad, va avea 50 de paturi, respectiv dotări moderne pentru tratarea bolilor infecţioase, inclusiv HIV-SIDA. Valoarea investiţiei este estimată la peste 4 milioane de euro.

Deşi în ianuarie 2020, Consiliul Judeţean anunţa semnarea contractului de finanțare pentru construirea acestui obiectiv, la doi ani distanţă, preşedintele Iustin Cionca a anunţat că „proiectul va fi depus pe următorul ciclu de finanţare europeană, având în vedere că nu a mai putut fi finanţat în actualul ciclu.”

Psihiatria din municipiu

Secția de Psihiatrie a Spitalului Judeţean funcţionează într-o clădire extrem de degradată, situată pe strada Octavian Goga nr.15-17. Este singura secție de psihiatrie acuți din întreg județul Arad. Valoarea lucrărilor de reabilitare a clădirii (care face parte din Zona Protejată) se ridică la aproximativ 2,4 milioane de euro, potrivit indicatorilor tehnici ai investiţiei, aprobaţi în 2020.

„Proiectul privind reabilitarea Secţiei de Psihiatrie din municipiu se află în faza elaborării tehnice. Studiul DALI care va sta la baza proiectului tehnic a fost depus la Compania Națională de Investiții. Noi le predăm amplasamentul şi ei urmează să realizeze atât proiectul tehnic, cât şi execuţia acestor lucrări” – a explicat preşedintele Consiliului Judeţean Arad.

Sediu nou pentru Medicina Legală

Dorinţa conducerii Spitalului Judeţean de a scoate Medicina Legală din interiorul spitalului pentru a face loc spitalizării de zi a condus la decizia Consiliului Judeţean de a construi un sediu nou pentru Serviciul de Medicină Legală pe strada Vicenţiu Babeş nr.11-13. Deşi e vorba de aceeaşi adresă cu cea a noului Spital de Oncologie, acestea vor funcţiona în corpuri de clădire distincte.

Într-o clădire P+1E care a aparţinut DGASPC vor fi amenajate cabinete medicale și laboratoare specifice Serviciului de Medicină Legală. Două corpuri de clădire care au găzduit fosta spălătorie și un depozit vor fi demolate, în zona respectivă urmând a se construi prosectura (morga).

„Ca urmare a oportunităților de finanțare, Consiliul Județean Arad a depus solicitare la Compania Națională de Investiții, iar proiectul se află înregistrat pe lista sinteză” – a precizat Iustin Cionca.

La solicitarea CNI, consilierii judeţeni au actualizat luna trecută valoarea investiției: 30,6 milioane de lei (faţă de 16,7 milioane de lei, în 2020).

24 Comentarii

Your email address will not be published.

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici!

 1. Death says:

  Si spuneti si ca un post la spitalul Capalnas ,este 3000 euro..bani care intra in buzunarul directoarei si omului ei de incredere Silviu Istoc..Stie toata lumea asta numai voi nu,,,sau aveti si voi cota parte de acolo ??Deja au inceput trasul de sforii si plocoanele pentru posturi acolo…Si in spitalul vechi sunt mai multi angajati aproape decat bolnavi..Un control pe acolo sa se vada cum se fura mancarea ,si bolnavilor li se da ramasite,,pe cand ? sau audit pentru personal, sa se mai de a afara dintre lipitorile si trantorii de acolo ??

  • Victor says:

   Va rog sa nu vorbiti prostii si sa calomniati o persoana fara nici un drept,doamna directoare este un adevarat model in Biserica noastra,este prima care ajuta,si nu ar primi nici un cadou sau si mai rau bani de la cineva.

  • localnic says:

   “Vulpea când n-ajunge la struguri, zice că-s acri!” .. probabil și frustrarea dumneavoastră vine de undeva. Am cunoscut aceasta doamna și oricine o cunoaste are doar cuvinte de lauda la adresa dânsei. Este un manager desăvârșit! Multe spitale ar prinde viața dacă ar avea la conducere, acest model de manager! Cât despre mita..sa știți ca mai are și frica de Dumnezeu și o credință foarte mare! Toata admirația mea, doamna manager. Putere de munca, sa duceți la bun sfârșit toate proiectele!

 2. libe says:

  Oare ce mai au de scris bizonii postaci cretinoizi hashtagisti? Ia vazura-ti ca PeeeSeeeDeee le-a inceput,in 2019,cat a reusit sa guverneze, Doamna Premier Dancila, cea hulita, Domnia sa a fost cea care le-a inceput,ma rog, pe timpul guvernarii domniei sale.. Hashtagistii si ciuma galbena ce au inceput ?? nimic nimic, doar s-au certat si s-au porcait in public

  • Tuluz-Lotrec says:

   Traiasca Duamna Dancila!

  • ROMANIA says:

   Proiectele sunt facute de CJ Arad, care este ordonator principal de credite si care nu este condus de docila! Sunt pe fonduri UE! Nu are nicio atributie tuta pe care o lingi interbuci!

   • Corneal says:

    Na,naa, GRESIT BAIETELE, PROIECTELE SUNT ale GUVERNULUI DANCILA! Daca nu repartiza guvernul banii, nu aveai acuma nici un spital, ca daca astepti dupa CJ, ne apuca celalalt secol…Sa iti fie rusine sa jignesti o doamna ,cu atat mai mult ca a fost un excelent premier si cinstita pe deasupra; nici matta nici nevestu-to sau sora-ta ,toate fufele astea la un loc nu valoreaza nici pe degetul mic al doamnei premier Dancila!! Sau la tine este bun revendicatorul si exterminatorul de paduri-Citzu?

 3. anonim says:

  Iar abereaza astia, 5 spitale noi ??
  Adica, cu adevarat unul (psihiatrie Capalnas) construit de la zero, care inca nu e gata,
  Oncologia intr-o cladire renovata, recompartimentata deci existenta, nu e gata.
  Restul pe hartie, intentii marete, multa fanfaronada, laudarosenie, deci pana acum nada, niente, nimic dat in folosinta, taiat de panglici, voturi, etc.
  Isi face bine treaba directia strategie, bla,bla ….:)))

 4. anotimp says:

  Vise placute, va rugam sa ne anuntati cand vor fi gata si deschise, nu promisiuni desarte! Ne-am saturat deja de promisiuni desarte!
  Articolul sa fie scris cand e gata si e deschis! Pana atunci 95% de aici nu ne intereseaza!

 5. coman sava says:

  Frumos Articol ….. cele 5 spitale NOI………….. Cei 4 evangheliști, erau, 3….. iată…. 2 din ei …..Matei

  • Unguru says:

   Cei 2 apostoli defapt erau 3 ,Ioan,Marcu,Luca și Matei. Politica din ziua de azi ne hrănește cu vorbe și nu cu fapte din păcate.

 6. Geremy says:

  Lasati-ne cu aburelile. Betoane turnate aiurea. Spitalele noi se construiesc din sticla pentru exterior. Am vazut si spitalul de pneumonie din Gradiste cum arata: nici comunistii daca se chinuiau nu construiau ceva mai…comunist.
  Intrati sa vedeti cum arata San Rafaelle din Milano si apoi va laudati cu ce ati construit.

 7. coman sava says:

  Nivelurile tale sunt jalnice,, norocul e, că spitalul va avea 8 nivele.

 8. mandrie says:

  Fara nici cea mai mica indoiala,unitatile sanitare,daca si cand se vor realiza,constituie un real progres in sanatate.Insa trebuie putina decenta si bun simt,pe care evident nu le avem,in a prezenta sectiile unui spital judetean ca si spitale noi…la fel de bine puteanu fi denumite centre de cercetare univesritare sau clinici ,insa cred ca trebuie sa coboram cu picioarele pe pamint,in fond.diriguitorii judetului incep sa dea semne de interes pentru realele probleme ,insa mai e mult pina departe…

  • ROMANIA says:

   Sectiile spitalelor sunt date de boli de mii de ani. Spatiile unde functioneaza acele sectii si unde isi vor desfasura activitatea cadrele medicale sunt noi.

 9. Alin says:

  Spitalul de boli infecțioase este necesar ce-l vechi este jalnic mai se poate face și pentru urgente upu o clădire cu circa 20 de paturi fiind necesar motivul se stă foarte mult pună intrigi înăuntru am stat 9 ore nu îi normal doar plătim contribuții la sănătate și schimbat paturi noptierele măcar pe fonduri europene!

  • ROMANIA says:

   Decat un UPU cu 20 de paturi, mai bine o cladire noua pentru SJU care sa includa acele 20 de paturi si altele in plus.

  • anonim says:

   Tot atat de jalnica si mucegaita e si cladirea Sectiei de Psihiatrie de pe strada Octavian Goga nr.15-17 Arad E de neanteles de se se investesc o multime de bani acolo unde igrasia si mucegaiul vor iesi iar in cel mult doi ani la suprafata, în loc sa se abandoneze un proiect scump gen sac fara fund in favoarea unei cladiri noi, tot in zona judeteanului.Caci multi dintre bolnavii de acolo au si comorbiditati.Sau nu renuntati la sediul acela in amintirea doamnei dr Podea Delia de trista amintire?

 10. Yfhdhd says:

  Din 5 spitale, 2 sunt de psihiatrie….!

  Domnul Cionca stie ce stie…..ca doar partidul dansului trage sforariile covrig19 in romanica …..probabil dupa guvernarea pnl psd si dupa protocoale le lui arafat, vomfi mai multi nebuni decat apti mintal.

 11. Prostia ucide says:

  Pai tre sa se laude politicieni de cacao ca asa au invatat de la musteriu ajuns europarlamentar ,
  Laudele sunt la ordinea zilei cand nu faci nimic doar lucruri de mantuiala e ceva normal printre politruci din Arad.
  De fapt ei azi se injura si nici peste două zile se pupa in fund de zici că nu s-au spălat in veci..
  Așa se întâmplă atâta timp cât votam și acceptam sa fim conduși de toți incompetenți.

 12. UT Arad

  Meszar anunță că nu va fi nimic spectaculos în noul sezon, chiar dacă vin noii investitori la UTA
  „Va fi continuitate și stabilitate, nicidecum performanțe sportive spectaculoase. Vom avea același buget salarial și pentru anul viitor, precum în acesta! Nu avem petro-dolari, ci bani munciți de parteneri”.

  Local

  Ultimele somaţii pe Mărului
  Au mai rămas de demolat 24 de construcții ilegale pe strada Mărului. Familiile care locuiesc aici și care sunt privite ca ultima piedică în calea modernizării nu vor primi însă alte locuințe.

  Mapamond

  Ryanair avertizează că preţurile zborurilor către Europa vor creşte în această vară
  Preţurile biletelor de avion vor creşte în această vară din cauza cererii mari pentru vacanţele pe plajă în Europa, a anunţat Ryanair.

  Local

  A murit fostul senator arădean Ioan Crețu
  3

  Local

  Zeci de baxuri cu țigări de contrabandă ascunse după lăzi cu mere, la Timișoara
  Captură însemnată a polițiștilor, la Timișoara. Oamenii legii au găsit 75 de baxuri cu țigări de contrabandă într-un autovehicul încărcat cu mere. Marfa ilegală era ascunsă în spatele lăzilor cu fructe. 1

  Local

  Mai bine de jumătate din populația județului s-a autorecenzat
  Direcția de Statistică îi sfătuiește pe arădeni să verifice în platformă, după șapte zile, dacă autorecenzarea a fost validată sau trebuie reluată.

  ARADON Sport local

  Atletico Arad are potențial juvenil
  Două finale jucate și un trofeu câștigat arată că există o rețetă a succesului.

  ARADON Sport local

  Se conturează campioanele din Liga 5

  Local

  Direcția Regională de Drumuri avertizează: se lucrează inclusiv pe autostrada Arad - Nădlac!

  aradon.ro logoPentru noi, confidențialitatea Dvs. este importantă

  Noi și partenerii noștri utilizăm tehnologii, cum ar fi modulele cookie, și vă procesăm datele cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie, pentru a personaliza anunțurile publicitare și conținutul în funcție de interesele dvs., pentru a măsura eficiența anunțurilor și a conținutului și pentru a obține informații despre publicul care a văzut anunțurile și conținutul. Faceți clic mai jos pentru a vă da consimțământul privind utilizarea acestei tehnologii și procesarea datelor dvs. cu caracter personal în aceste scopuri. Vă puteți răzgândi și puteți schimba opțiunile în orice moment, revenind la acest site.