aradon.ro Web analyticsCinematograful Dacia trece la Centrul Municipal de Cultură Arad. Cu tot cu biserică?

De Adriana Barbu

Cinematograful Dacia trece la Centrul Municipal de Cultură Arad. Cu tot cu biserică?

Cum se vor împăca proiecțiile cinematografice cu activitate religioasă a celor care îl aveau în gestiune până acum nu s-a stabilit încă. Primăria susține că se va realiza pe viitor un regulament de funcționare.
Scris de Adriana Barbu - Cum se vor împăca proiecțiile cinematografice cu activitate religioasă a celor care îl aveau în gestiune până acum nu s-a stabilit încă. Primăria susține că se va realiza pe viitor un regulament de funcționare.

ARAD. Un proiect de hotărâre, o veste bună și câteva semne de întrebare serioase. Toate au legătură cu Cinematograful Dacia, cândva centrul universului tinerilor din Arad, azi doar loc de rugăciune pentru penticostalii arădeni. Vestea bună este că, pe ordinea de zi a ședinței extraordinare a CLM din 18 iunie, Cinematograful Dacia va fi preluat, dacă aleșii vor vota ca atare, de către Centrul Municipal de Cultură Arad și, cel puțin pe hârtie, vor începe proiecțiile de film pe care legea le punea în sarcina celor care au primit cinematografele de la RADEF – România Film.

Nu s-a întâmplat însă așa în privința Cinematografului Dacia, deși mai toate celelalte cinematografe primite de Primăria Arad de la RADEF au devenit, rând pe rând, săli modernizate care au început proiecțiile de filme fie pentru toată lumea, fie pentru copii (acum sunt însă centre de vaccinare). Cinematograful Dacia a fost însă împărțit: holul a revenit Pizzeriei Milano, iar, în timp, celelalte încăperi au fost folosite de penticostalii arădeni de la Ekklesia pentru diverse evenimente religioase. Filmele nu și-au mai făcut loc aici. Ce contracte s-au semnat cu cele două entități, cine unde a plătit chirie sau sume pentru folosință spațiilor rămâne de analizat și prezentat.

În fapt, acestea sunt primele semne de întrebare legate de Cinematograful Dacia care ar trebui lămurite măcar acum. Primăria Arad spune că biserica avea contract cu RADEF pentru spațiu, numai că imobilul este în proprietatea Primăriei de ceva vreme, așa cum reiese și din acest proiect. Dar asupra celor două spețe de mai sus, vom reveni în viitorul apropiat.

O dare în administrare cu proiecții
Întorcându-ne la vestea bună, potrivit proiectului de hotărâre „privind darea în administrare către Centrul Municipal de Cultură Arad a Cinematografului Dacia, proprietate publică a Municipiului Arad”, cinema-ul va reveni Centrului pe toată durata existenței acestuia, cu obligația de a proiecta filme.
Iată ce spune proiectul:
„Se aprobă darea în administrare către Centrul Municipal de Cultură Arad, cu sediul în Arad, Bulevardul Revoluției nr. 97, ap. 4, a Cinematografului Dacia, proprietate publică a municipiului Arad, situat pe Bulevardul Revoluţiei nr.49-53, compus din teren în cotă de 100/1.250 mp aferent ap. nr. 2, sc A, B, C, cu o valoare de inventar de 67.041 lei (…) şi construcţie, în suprafaţa din acte de 1.151 mp, cu o valoare de inventar de 1.586.799,04 lei”.
Contractul de administrare inclus în proiectul de hotărâre face referire la faptul că dreptul de administrare asupra imobilului în care își desfășoară activitatea Cinematograful Dacia e strâns legat de
„difuzarea de film cinematografic, cu prioritate a acelor producții cinematografice realizate în condițiile Ordonanței Guvernului nr. 39/2005, aprobată cu modificări și completări prin Legea nr. 328/2006, cu modificările și completările ulterioare, precum și pentru alte activități culturale”.
Tot aici se amintește faptul că prezentul contract se încheie pe întreaga perioadă de funcționare a Centrului Municipal de Cultură Arad, începând de la data semnării contractului,
„în condițiile în care se păstrează obiectul de activitate specific administrării cinematografelor proprietate publică a Municipiului Arad”.
Drepturile și obligațiile părților sunt cele clasice într-un astfel de contract, interesant în contextul dat fiind însă ultima prevedere de la capitolul „drepturile administratorului”, adică ale CMCA:
„Să încheie parteneriate, convenţii în funcţie de activităţile planificate cu diverse instituții publice și instituţii de utilitate publică, prin care să ofere spre folosință, cu titlu gratuit, spațiile cinematografului cu obligaţia de a suporta costul utilităţilor şi al altor cheltuieli, conform convenţiei încheiate”.
Prevederea capătă greutate în contextul actual, dacă amintim de pildă faptul că penticostalii de la Dacia sunt organizați sub forma unui ONG de utilitate publică, semn probabil că locul lor în clădire nu a fost uitat.
Justificarea edilului
În referatul de aprobare al proiectului, justificarea dării în administrare a Cinematografului Dacia către serviciul public de interes local – Centrul Municipal de Cultură, pentru difuzare de film cinematografic și alte activități culturale, justificare aflată sub semnătura primarului Călin Bibarț, se bazează pe faptul că
„prin reorganizarea, modificarea organigramei şi a statului de funcţii ale aparatului de specialitate al Primarului Municipiului Arad, personalul aferent Biroului Administrare Cinematografe a fost preluat de către Centrul Municipal de Cultură Arad” dar și pe „misiunea asumată de acesta, de promovare a valorilor culturale și spirituale autohtone, de implementare a acestora în circuitul de valori europene și internaționale prin intermediul acțiunilor, proiectelor și programelor desfășurate”.
Un regulament în așteptare
Ce se va întâmpla cu adevărat după ce Cinematograful Dacia va fi preluat de CMCA? Greu de spus. Potrivit informațiilor primite de la Primăria Arad, acum are loc doar predarea imobilului, urmând ca pe viitor să se realizeze și un regulament de folosință al acestuia. Cui va servi acest regulament, rămâne de văzut. Amintim doar faptul că alte semne de întrebare plutesc în jurul acestui transfer. Toate au legătură cu faptul că Biserica Ekklesia a investit aici sume frumoase de bani pentru a transforma încăperile în săli dedicate evenimentelor religioase. Evident un nou contract cu aceasta, de data aceasta realizat de CMCA, ar justifica investițiile serioase din trecut, dar ar fi greu de crezut că în clădirea cinematografului ar putea funcționa cu activitate serioasă ambele instituții – și centrul și ONG-ul.
Un spațiu generos pentru cultură?
Mai rămâne de respectat și legea, aici, care obligă primăria să proiecteze filme la cinema, fapt care a cam fost neglijat până acum. Totuși, primul pas va fi făcut în acest sens vineri, în ședința CLM, așa că o urmă de optimism merită păstrată. Ce va urma depinde și de câți ochi se vor închide din nou pe acest subiect, de presiunea publică și de dorințele arădenilor. Un spațiul cultural generos pe centrul Aradului ar putea fi o doleanță a tuturor.
42 Comentarii

Your email address will not be published.

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici!

 1. Andrica Darius says:

  Mai bine sa se închine în rugăciune și laudă,ca se mai trezește ” centrul universului tinerilor ” ca sau îndobitocit cu atâtea filme cu tenta, bi, horror, vulgar, sex etc!! Sa meargă la Mall, ca oricum acolo stau toată ziua!!

 2. Andrei says:

  Foarte bine. Ghiță sa fie cercetat penal pt ca a dat ilegal cinematograful, pt voturi, acelei secte! Cinematograful Dacia e un reper al orașului Arad!
  Așteptăm reabilitarea cinematografului de pe str Vasile Goldis, un spațiu superb!

 3. Intrebare says:

  Aici isi face predicile si expune timpeniile botoxatul varza de brucsles ?

  • Călin says:

   Un articol de tot rahatul așa cum v-ați obișnuit. Uitați-vă puțin la aglomeratia”din cinetografele din Mall și nu mai trăiți în epoca de piatră. Într-adevăr, cinematograful Dacia a fost cândva dar vremurile s-au schimbat. Probabil era mai bine să pună mâna pe clădire vre-un șmecher de curte și să facă un alt Colectiv decât să meargă acolo “sectanții”. Sunteți penibili!

   • anonim says:

    Cinematografele din mall sunt urate, dau filme de toata pleasna sonorizarea e oribila, asurzitoare.Dacia a fost si va ramane altceva . De ce sa mergem la mall ul ala la film cand sunt cinematografe in centru, dar trebuiesc recuperate si aduse la forma care trebuie

    • Swede says:

     Ce propui? Sa “educam” generatia Tik Tok in privinta filmelor din epoca de aur a Holywood-ului, pentru a le face vandabile? Gusturile la amenajari interioare sa le indreptam catre perioada anilor 70-80? Ochii la calitatea echipamentelor din aceleasi decade – proiectie, sonorizare etc.?

 4. Mama says:

  Sau ar putea primăria să facă din spațiul ăla ceva util si plăcut pentru copii că și așa copiii în Arad sunt cam uitați și oricum, sectele astea au pus mâna cam pe multe spatii în orașul ăsta. Ar putea de exemplu să facă și pentru copiii cu probleme un spatiu unde sa nu fie marginalizați și exclusi de catre toate instituțiile statului oricare ar fi ele, scoli, parcuri etc. Ar fi frumos din partea lor sa se gândească și la aceasta categorie de copii că tot se spune că, copiii cu dizabilități au șanse egale cu toate că știm toți că nu e așa din pacate

  • Denga says:

   “Sectele astea”au inhatat toate spatiile verzi din oras ca sa-si faca biserici?Ca am ajuns de toata sula in orasul asta ;toate parcurile le-au distrus primarii si ce a scapat au inhatat popii! Si nu ai “sectantilor”!!!

   • anonim says:

    Ba fix sectele au facut ce pui in carca altora cu tupeu, Denga! Ia plimba-te prin cartiere si in general in tot orasul, sa vezi cazematele alea, numite de voi biserici

  • tata says:

   Exista programe speciale pentru copii defavorizati ai Aradului sustinute si finantate de acesti “sectanti” Iar daca doriti sa faceti parte va pot furniza cateva adrese unde puteti contribui cu timpul sau bani dunneavostra daca sunteti atat de preocupata de sorta celor in nevoi.

   • Swede says:

    Ca implicat in astfel de actiuni, pot confirma: cei mai vocali sunt cei care nu baga mana in buznunar si nu pun timp de-oparte pentru a se implica.

    Ceva imi spune ca invitatia ta va ramane fara ecou.

  • anoinim says:

   Esti dusa cu p-luta femeie, si musai vrei sa iesi in fata ca paduchele pe fruntea tigancii, inventand marginalizari ce nu exista. Cine marginalizeaza copii cu handicap. Toate fatele ce dau rateu fac caz de marginalizar ce nu exista inventeaza probleme unde nu sunt.

 5. Adrian says:

  Sa nu mai plateasca biserica incalzirea, ca e scumpa. E simplu. Plateste Primaria 🙂

 6. Alexandrion says:

  Sa vina DNA sa va ia. Mai nesimtitilor injurati comunistii pe la toate colturile, dar cand este vorba sa va improprietariti cu realizarile lor atunci este OK! Mai primare cei care te-au ales au facut-o pentru ca tu sa gestionezi patrimoniul Aradului in interesul tuturor locuitorilor acestui oras nu sa-l donezi unei maini de oameni constituiti in secta religioasa ! Sa vedem ce se alege si de baza nautica Vointa !

 7. Swede says:

  “Sectantii” (care is al fel de “sectanti” ca ortodocsii sau catolicii…in fata Statului, ca sa mentionez in trecere…) au avut contract cu RADEF, o societate care nu are/avea nimic de-a face cu ortodoxul Falca (bine ar fi sa fie “ortodox”, dar nu va reprezinta cu cinste – aia care o fac sunt anonimi, si nu subiect de scandal). Asta e baiul, dupa cum vad, pentru unii: ca doau entitati independente au facut un contract.

  Cu alte cuvinte, daca tu ai un spatiu in proprietate, si-l inchiriezi unui musulman sa vanda…kebab, sa vin eu si sa ma amestec ca de ce ai facut ce ai vrut cu proprietatea ta. As face-o, daca as trai cu nostalgia comunismului, care vad ca va consuma pe unii.

  Ce e de aici incolo e altceva. Unii isi dau cu parerea ca un cinema ar concura Cinema City (cred ca e naiv), altii ca un loc “amenajat pentru copii” ar aduce mai multi bani la bugetul local decat un contract ale carui detalii nu il stiu – ca nu am vazut lucrarile “pentru copii” cum au fost executate, intretinute si pazite pana acum de primarie.

  De ce nu lasati voi frumusel ziaristii sa isi faca treaba si sa nu faceti pe desteptii in avans?

  • Swede says:

   Contractul initial a fost sigur semnat cu RADEF, intrucat erau in acel spatiu de atunci.

   Dar mai departe, vorba articolului: “Ce contracte s-au semnat cu cele două entități, cine unde a plătit chirie sau sume pentru folosință spațiilor rămâne de analizat și prezentat.”

   De bun-simt, nu?

 8. gicu says:

  renovare pe banii primariei sau alte surse publice, dupa care va fi dat cu titlu gratuit unor ong-uri, ca si asa sunt la moda.

 9. daniel says:

  Ce veste buna! Un minunat spatiu pentru activitati culturale. Cu siguranta primarul va sustine actiunile culturale.

 10. Conservatorul says:

  Faptul că Adriana Barbu, ca jurnalist, spune că e o veste bună – înlocuirea unei biserici de cult cu un cinema, denotă caracterul infect și personalitatea nulă într-o societate în care nu valorile, ci zerourile contează. Punct.

  • israel says:

   inseamna ca esti incult

  • daniel says:

   Spațiul a fost inițial cinematograf, de altfel și astăzi tot cinema Dacia i se spune acestui loc chiar dacă de ani de zile nu a mai fost proeictat niciun film. Biserica poate să își construiască oriunde un spațiu, iar cinema Dacia să fie transformat într-un spațiu pentru activități cutlurale, nu doar film, ci multe alte lcururi pot dfi realizate acolo.

  • anoinim says:

   Conservatoprul, aia nu e biserica e casa de rugaciune a unei secte. Secta sa isi faca pe banii ei de la zero casa de rugaciune , nu sa ia prin viclenie ce s-a construit pe bani multi statului.

 11. Pocă Bise says:

  Au luat pokemonii…pocăiții ,,n” spatii comerciale si culturale de parcă ar fi majoritari in Arad sunt extrem de incisivi. Mai nulte despre ei stim cu totii….iar floacă le-a dat apa la moară.
  ‘tu-i mama ei zeciuială !

  • vali says:

   serios? Ce stii tu mai despre ei? Uite de ex eu nu stiu ce stii tu. Hai surprinde ne !! Ca poate ne luminam si noi.

 12. anonim says:

  Pe banii ce le vin de peste ocean, penticostalii sa isi iateren , sa paltresca aprobari, proiect, introducerea utilitatilor si ce mai e si sa isi faca propria cazemata, ca alte secte. Sa elibereze spatiul tuturor aradenilor care de generatii se bucurau in plin centru de un film bun la Dacia si apoi -in vremurile bune, cand se faceau asa-un desert excelent la Libelula alaturi de familie sau prieteni
  Zona aceea era cu adevarat punct de intalnire , de legare a prieteniilor, a bucuriei de a fi impreuna. Acum… vai si-amar.

 13. Neon says:

  Vrei un film? Prima data treci sub sutana.

 14. Aradeanul92 says:

  Și-au făcut biserica pe un loc “spurcat” de generații. Sunt de acord ca acest cimatograf sa își reia activitatea, sa existe o diversitate în Arad, iar acest cult, penticostal, deloc secta, se poate întoarcă in biserica penticostala din grădiște de unde au plecat.
  “mulți vor spune, aici e Hristosul, dar voi sa nu ii credeți” – citat biblic.
  Ori proiecție de film, ori prezentarea scenica a programului bisericesc, rămân un spectacol.

 15. Radu says:

  Nu va mai obositi cu insultele. Majoritatea celor ce scrieti despre ” sectanti ” sunteti fie rauvoitori fie necititi.
  Cat despre asa zisa ziarista barbu….no comment.
  Nu asta era Aradul copilariei si tineretii mele. Nu asa am crescut. Voi cei plini de ura ce va ” produceti” in fituica asta…nu reprezentati spiritul orasului asta.
  Nu sunt membru al acestui cult pomenit ca secta..dar nici nu accept revarsarea de rautate si sa tac.
  Apropo…..dintr o data anonimul ca realizari bibart….este bun. Curat caracter.

  • Swede says:

   Respectele mele.

   Si eu asa stiu vestul tarii, nu doar Aradul: tolerant, unde nu-ti avea treaba cel de langa tine ca erai ungur, sarb, neamt, evreu…nici cum te inchinai.

 16. Emmm says:

  Nu sunt implicat direct , nu merg la ekklesia , dar din ce am auzit eu chiria ii 5-6000 £ pe luna( si sincer nu mi se pare ca i pomana , sunt ceva banuti ) , renovarile , amenajarile alti bani cheltuiti de ” sectanti ” . …si sa nu uitam un amanunt : inainte sa fie preluat ,cinematograful dacia a stat mult timp fara sa functioneze , deci era in pierdere . Cine crede ca poate cin dacia sa revina la anii de glorie , ori are peste 50 de ani si traieste din nostalgie ori ii rautacios pe ” sectanti ” ( dar sa nu uitam un amanunt mai mari sectanti ca si catolicii si ortodocsii in crestinism nu exista….cruciade , inchizitie , implicare in razboaie , sclavagism etc ).

 17. Advertorial

  Cele mai importante sfaturi pentru a folosi un hoverboard în siguranță
  Hoverboard-urile sunt la modă în acest moment, dar merită cu adevărat să fie atât de populare?

  România

  Guvernul lansează un nou pachet de măsuri sociale și economice de la 1 iulie: 700 de lei pentru pensionarii cu pensii mici, rate amânate și stop angajărilor la stat
  Coaliția de guvernare a decis luni lansarea unui nou pachet de măsuri sociale și economice de „Sprijin pentru România”, în valoare de 1,1 miliarde euro.

  România

  Poliția testează o aplicație de mobil care fotografiază numărul de înmatriculare pentru a afla dacă mașina are asigurare sau nu
  Poliția Română testează o aplicație de mobil prin care ar putea fotografia și filma numerele de înmatriculare și ar putea afla, în câteva secunde dacă o mașină este asigurată sau nu. Aplicația va deveni operațională în acest an.

  Mapamond

  Lituania își retrage ambasadorul din Rusia
  Administraţia Lituaniei a anunţat, luni după-amiază, că îşi va retrage ambasadorul din Rusia de la data de 1 iunie, în contextul tensiunilor generate de intervenţia militară rusă în Ucraina, informează agenţia Reuters. 1

  Mapamond

  Un diplomat rus de la Națiunile Unite și-a dat demisia, spunând că nu i-a fost „niciodată atât de rușine” de țara sa
  Organizaţia Naţiunilor Unite este cea mai importantă organizaţie internaţională din lume. 1

  Mapamond

  Noi cazuri de variola maimuței depistate în Marea Britanie
  Încă 36 de cazuri de variola maimuţei au fost depistate în Marea Britanie, iar virusul ar putea deveni endemic în Europa, avertizează autorităţile sanitare, citate de Sky News.

  ARADON Sport local

  Urmează faza a doua în Liga 5
  ARAD. A fost şi ultima rundă a sezonului regular în cel de-al doilea eşalon valoric al fotbalului judeţean, Liga 5. Cunoaştem echipele calificate în play-off, care vor lupta pentru promovarea în elită, cu jocuri tur-retur, dar şi pe cele din play-out, care vor disputa încă un tur.

  Local

  Expoziţie documentară, de Bicentenarul Teologic
  Despre istoria învățământului teologic ortodox arădean, în formele sale de Institut și Academie.

  UT Arad

  Ilie Poenaru are ambiţii mari la UTA!
  Noul tehnician al UTA-ei a vorbit despre un loc în primele şase echipe din Liga 1. 3

  aradon.ro logoPentru noi, confidențialitatea Dvs. este importantă

  Noi și partenerii noștri utilizăm tehnologii, cum ar fi modulele cookie, și vă procesăm datele cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie, pentru a personaliza anunțurile publicitare și conținutul în funcție de interesele dvs., pentru a măsura eficiența anunțurilor și a conținutului și pentru a obține informații despre publicul care a văzut anunțurile și conținutul. Faceți clic mai jos pentru a vă da consimțământul privind utilizarea acestei tehnologii și procesarea datelor dvs. cu caracter personal în aceste scopuri. Vă puteți răzgândi și puteți schimba opțiunile în orice moment, revenind la acest site.