aradon.ro Web analyticsCompozitorul Ion Vidu – 85 de ani de la trecerea în eternitate

Compozitorul Ion Vidu – 85 de ani de la trecerea în eternitate

S-au împlinit 85 de ani de la moartea renumitului compozitor Ion Vidu, numit şi „Doinitorul Banatului”.
Scris de JA-D.O. - S-au împlinit 85 de ani de la moartea renumitului compozitor Ion Vidu, numit şi „Doinitorul Banatului”.

Ion Vidu este de origine arădean, născut în data de 17 decembrie 1863 în satul Mânerău, comuna Bocsig, jud Arad. Face studii muzicale la Arad, Caransebeş şi Iaşi, devenind profesor de muzică. A predat la licee din Arad şi Lugoj, pentru competenţa şi seriozitatea lui fiind numit în anul 1928 inspector general pentru muzică al şcolilor normale din România.

Trăind în atmosfera muzicală deosebit de prolifică a Lugojului, în care străluceau Bredicenii, urmaţi apoi de Filaret Barbu şi Zeno Vancea, Ion Vidu s-a remarcat ca dirijor de cor şi compozitor, opera sa componistică fiind foarte variată: piese corale de inspiraţie folclorică, cu tematică istorică, muzică de teatru, compoziţii pentru pian şi orchestră, etc.

Domeniul muzical asupra căruia se apleacă foarte atent şi în care excelează este muzica religioasă de cor, peste 350 de coruri şi fanfare din Banat preluînd în repertoriu creaţii ale lui Ion Vidu, rămase şi azi ca piese de referinţă.

Ca o recunoaştere a muncii sale, este ales preşedinte al nou-înfiinţatei Asociaţiuni a corurilor şi fanfarelor române din Banat (1922), înfiinţând şi o asociaţie pentru ajutorarea elevilor talentaţi la muzică.

Ion Vidu a fost un mare patriot, fervent apărător al drepturilor naţionale ale românilor din Imperiul Austro-Ungar şi a militat pentru apropierea de fraţii din celelalte provincii româneşti într-o Românie mare şi unită. A folosit cântecele româneşti ca armă de luptă pentru eliberarea socială şi naţională a românilor ardeleni şi bănăţeni şi ca factor de evidenţiere a originii lor unice daco-romane. Marele istoric Nicolae Iorga spunea: “Prin cântecul pe care l-a cules, l-a armonizat şi l-a răspândit în tot cuprinsul pământului românesc, Ion Vidu a fost un factor de unitate naţională şi un educator”

Pentru meritele sale pe tărâm cultural, educaţional şi patriotic, a fost distins cu diferite ordine şi medalii, printre care Ordinul “Steaua României” şi, post-mortem, Ordinul “Regele Ferdinand”, cea mai importantă distincţie românească din perioada interbelică.

Să fim mândri de Ion Vidu şi să-i păstrăm memoria binecuvântată, un om de faimă despre care generalul veteran muzicolog Viorel Cosma, în cartea “Un maestru al muzicii corale: Ion Vidu” spunea “El vine din spatial arădean şi se consacră în spaţiul bănăţean, ca un demn şi iubitor fiu al plaiurilor româneşti, pe care le-a cântat cu măiestrie în operele sale”.

Dumnezeu să-l odihnească în pace!

0 Comentarii

Your email address will not be published. Required fields are marked *

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici!

  Local

  Europarlamentarul Vlad Botoș cere anchetă europeană privind știrile false
  Scrisoare oficială adresată Comisiei Europene pentru combaterea campaniei de știri false cu privire la pandemia de COVID-19. 4

  Local

  Se licitează primul Fast Park! Vezi care este prețul de pornire pentru un loc de parcare
  Recons anunță preluarea cererilor pentru cele 112 locuri de parcare disponibile în Fast Park 3 din Micălaca.

  Local

  Acces doar cu certificat verde în Compania de Apă
  Şi accesul în Compania de Apă Arad va fi interzis celor care nu sunt vaccinaţi sau nu au trecut oficial prin boală. 3

  România

  Legea pentru compensarea facturilor la curent electric și gaze naturale a fost adoptată 
  Legea pentru compensarea facturilor la curent electric și gaze naturale a fost adoptată de Parlament.

  România

  Certificatul verde respins la limită, în  Senat
  Senatul a respins obligativitatea certificatului verde la locul de muncă. Proiectul a primit 67 de voturi pentru, 60 împotrivă și 2 abtineri. Pentru a fi aprobat erau necesare 69 de voturi pentru. 8

  UT Arad

  Cu Mioveniul se joacă sâmbătă, 6 noiembrie
  ARAD. A fost definitivat programul rundei cu numărul 15 din Liga 1 la fotbal, ultima a turului sezonului 2021-2022, una în care UTA joacă sâmbătă, 6 noiembrie, de la ora 17,30, la Mioveni.

  ARADON Sport local

  FCC Baschet UAV Arad a scăpat de o deplasare lungă 
  „Galben-albastrele” vor juca la Timișoara, duminică, returul cu Triumf Botoșani din campionat.

  ARADON Sport local

  Duminică are loc Memorialul „Ionuţ Leac”
  ARAD. Graţie Comisiei de Copii şi Juniori din cadrul Asociaţiei Judeţene de Fotbal Arad (preşedinte Gabriel Hărduţ), cu sprijinul unor sponsori generoşi şi a familiei regretatului antrenor, a devenit o tradiţie organizarea Memorialului „Ionuţ Leac” la fotbal pentru copii.

  Local

  Transport agabaritic la frontiera Nădlac. Convoiul se va deplasa până la frontiera Giurgiu
  Un transport agabaritic va intra în România, miercuri seara, începând cu ora 20:00, prin Punctul de Trecere a Frontierei Nădlac II. Convoiul va traversa țara, destinația fiind frontiera Giurgiu.

  aradon.ro logoPentru noi, confidențialitatea Dvs. este importantă

  Noi și partenerii noștri utilizăm tehnologii, cum ar fi modulele cookie, și vă procesăm datele cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie, pentru a personaliza anunțurile publicitare și conținutul în funcție de interesele dvs., pentru a măsura eficiența anunțurilor și a conținutului și pentru a obține informații despre publicul care a văzut anunțurile și conținutul. Faceți clic mai jos pentru a vă da consimțământul privind utilizarea acestei tehnologii și procesarea datelor dvs. cu caracter personal în aceste scopuri. Vă puteți răzgândi și puteți schimba opțiunile în orice moment, revenind la acest site.