aradon.ro Web analyticsCompozitorul Ion Vidu – 85 de ani de la trecerea în eternitate

Compozitorul Ion Vidu – 85 de ani de la trecerea în eternitate

S-au împlinit 85 de ani de la moartea renumitului compozitor Ion Vidu, numit şi „Doinitorul Banatului”.
Scris de JA-D.O. - S-au împlinit 85 de ani de la moartea renumitului compozitor Ion Vidu, numit şi „Doinitorul Banatului”.

Ion Vidu este de origine arădean, născut în data de 17 decembrie 1863 în satul Mânerău, comuna Bocsig, jud Arad. Face studii muzicale la Arad, Caransebeş şi Iaşi, devenind profesor de muzică. A predat la licee din Arad şi Lugoj, pentru competenţa şi seriozitatea lui fiind numit în anul 1928 inspector general pentru muzică al şcolilor normale din România.

Trăind în atmosfera muzicală deosebit de prolifică a Lugojului, în care străluceau Bredicenii, urmaţi apoi de Filaret Barbu şi Zeno Vancea, Ion Vidu s-a remarcat ca dirijor de cor şi compozitor, opera sa componistică fiind foarte variată: piese corale de inspiraţie folclorică, cu tematică istorică, muzică de teatru, compoziţii pentru pian şi orchestră, etc.

Domeniul muzical asupra căruia se apleacă foarte atent şi în care excelează este muzica religioasă de cor, peste 350 de coruri şi fanfare din Banat preluînd în repertoriu creaţii ale lui Ion Vidu, rămase şi azi ca piese de referinţă.

Ca o recunoaştere a muncii sale, este ales preşedinte al nou-înfiinţatei Asociaţiuni a corurilor şi fanfarelor române din Banat (1922), înfiinţând şi o asociaţie pentru ajutorarea elevilor talentaţi la muzică.

Ion Vidu a fost un mare patriot, fervent apărător al drepturilor naţionale ale românilor din Imperiul Austro-Ungar şi a militat pentru apropierea de fraţii din celelalte provincii româneşti într-o Românie mare şi unită. A folosit cântecele româneşti ca armă de luptă pentru eliberarea socială şi naţională a românilor ardeleni şi bănăţeni şi ca factor de evidenţiere a originii lor unice daco-romane. Marele istoric Nicolae Iorga spunea: “Prin cântecul pe care l-a cules, l-a armonizat şi l-a răspândit în tot cuprinsul pământului românesc, Ion Vidu a fost un factor de unitate naţională şi un educator”

Pentru meritele sale pe tărâm cultural, educaţional şi patriotic, a fost distins cu diferite ordine şi medalii, printre care Ordinul “Steaua României” şi, post-mortem, Ordinul “Regele Ferdinand”, cea mai importantă distincţie românească din perioada interbelică.

Să fim mândri de Ion Vidu şi să-i păstrăm memoria binecuvântată, un om de faimă despre care generalul veteran muzicolog Viorel Cosma, în cartea “Un maestru al muzicii corale: Ion Vidu” spunea “El vine din spatial arădean şi se consacră în spaţiul bănăţean, ca un demn şi iubitor fiu al plaiurilor româneşti, pe care le-a cântat cu măiestrie în operele sale”.

Dumnezeu să-l odihnească în pace!

0 Comentarii

Your email address will not be published. Required fields are marked *

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici!

  Local

  CCIA Arad ar putea să adere la Federaţia Camerelor de Comerţ Dunărene
  Un acord în acest sens a fost exprimat de preşedintele Gheorghe Seculici, în cadrul unei întrevederi cu reprezentanţii DCCF.

  ARADON Sport local

  „Galben-albastrele” vor juca acasă dubla din cupă
  FCC Baschet UAV Arad a anunțat un nou parteneriat cu UTA pentru abonați.

  Local

  2.886 de persoane locuiesc fără forme legale în municipiul Arad
  Acestea au fost descoperite de poliţiştii locali, în urma verificării a 1.122 de asociații de proprietari. 5

  ARADON Sport local

  Mai moare o echipă în sportul arădean!
  Echipa de polo CS AMEFA nu s-a înscris în Superliga Naţională. Primarului Călin Bibarţ îi place rolul de „gropar”. 4

  Mapamond

  Studenții unei universități din Pakistan, vor să transforme țânțarii în vaccinuri zburătoare
  Studenții de la Universitatea COMSATS din Islamabad lucrează la o propunere inedită. Aceștia vor să tranforme țânțarii în seringi purtătoare de vaccin. Țânțarii vor fi tranformați în acceleratori de vaccinuri, nu în purtători de boli.

  Local

  Desene animate în curtea Catedralei Vechi
  Pentru că, în ciuda avertizărilor meteo, vremea pare că va fi totuşi bună sâmbătă, Centrul Municipal de Cultură Arad lansează o invitaţie la film animat în aer liber. 2

  Local

  Deratizare, astăzi, în municipiul Arad
  Primăria Municipiului Arad în colaborare cu societatea comercială DD CHIM SRL, desfășoară vineri, 17 septembrie 2021, lucrări de combatere a rozătoarelor pe raza domeniului public și privat al Municipiului Arad. 2

  UT Arad

  Despre consistență și agresivitate
  Antrenorul UTA-ei, Laszlo Balint, e preocupat de jocul bărbătesc al celor de la Sepsi OSK.

  Local

  Restricții modificate în localitățile din Arad
  Comitetul Județean pentru Situații de Urgență Arad s-a întrunit în ședință vineri, 17 septembrie, pentru a hotărî modificarea restricțiilor din localitățile județului. 4

  aradon.ro logoPentru noi, confidențialitatea Dvs. este importantă

  Noi și partenerii noștri utilizăm tehnologii, cum ar fi modulele cookie, și vă procesăm datele cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie, pentru a personaliza anunțurile publicitare și conținutul în funcție de interesele dvs., pentru a măsura eficiența anunțurilor și a conținutului și pentru a obține informații despre publicul care a văzut anunțurile și conținutul. Faceți clic mai jos pentru a vă da consimțământul privind utilizarea acestei tehnologii și procesarea datelor dvs. cu caracter personal în aceste scopuri. Vă puteți răzgândi și puteți schimba opțiunile în orice moment, revenind la acest site.