aradon.ro Web analytics


Concedieri ilegale la CTP Arad?

De Alin Gherasim

Concedieri ilegale la CTP Arad?

Foto: FAN
Reactualizat la:
Mai mulţi angajaţi ai Companiei de Transport Public spun că, profitând de Covid-19, conducerea i-a dat afară ilegal şi împotriva celor specificate în Contractul Colectiv de Muncă.
Scris de Alin Gherasim - Mai mulţi angajaţi ai Companiei de Transport Public spun că, profitând de Covid-19, conducerea i-a dat afară ilegal şi împotriva celor specificate în Contractul Colectiv de Muncă.
Concedieri pe bază de relaţii şi prietenii, abuzuri şi nerespectări ale Contractului Colectiv de Muncă. Asta acuză câţiva angajaţi ai Companiei de Transport Public Arad, de la compartimentul de Control. Aceştia spun că s-au trezit puşi în faţa unor aşa-zise teste de competenţe, despre care nu ştiau nimic. Iar, în baza acestor teste, la care nimeni nu cunoaşte rezultatele, spun ei, cinci dintre controlori au fost băgaţi în preaviz de concediere.

„În data de 25 martie am intrat în şomaj tehnic, din cauza pandemiei de coronavirus. În data de 2 iunie m-am întors la serviciu. În aceeaşi zi, mie şi câtorva colegi ne-au fost aruncate nişte foi în faţă şi am fost anunţaţi că suntem testaţi. Am întrebat de ce nu ni s-a dat bibliografie, să învăţăm din ce vom fi testaţi. Mi s-a spus că testul cuprinde întrebări referitoare la activitatea noastră, a controlorilor”, ne-a declarat C.M., un controlor care a fost angajat la CTP Arad 15 ani de zile. „Numai că aproximativ jumătate din test se referea la domeniul nostru de activitate, restul erau întrebări din alte domenii”, a completat M.H, un alt controlor care este „pe făraş”. După cum am precizat, testările au avut loc în data de 2 iunie, în jurul orei 14:00. Întrebat când vor fi aflate rezultatele, responsabilul cu personalul din CTP le-a spus testaţilor că a doua zi, de dimineaţă, rezultatele vor fi făcute publice. Numai că, tot cu data de 2 iunie, pentru cinci din cei 14 controlori de la CTP Arad au fost emise preavizele de concediere.

Este clar că s-a ştiut dinainte cine pleacă, cine rămâne, dacă preavizele prin care noi am fost concediaţi au fost întocmite în aceeaşi zi cu testarea, poate chiar înaintea testului respectiv”, a adăugat V.A.. Simţind că li se face o nedreptate, cei care au fost anunţaţi că intră în preaviz de concediere au cerut celor de la Personal rezultatele testărilor. „Ni s-a transmis că putem afla rezultatele doar în instanţă, dacă dăm CTP în judecată”, spune M.H. Despre posibile contestaţii, nici nu se pune problema. La CTP Arad nu se acceptă contestaţiile, mai spun aceștia.

Doar pensionari

Cine sunt, acum, cei care au rămas controlori la Compania de Transport Public Arad? Pensionari cu pensii speciale. „Nu avem nimic cu cei care au rămas, sunt colegii noştri. Dar aproape toţi sunt pensionaţi din Ministerul Afacerilor Interne sau din Sistemul Penitenciar, sunt oameni care cumulează două venituri, şi pensie şi salariu, şi care au vechime de 2-3 ani în CTP. Şi asta pentru că toţi sunt oamenii coordonatorului nostru, al şefului de la Control. În schimb, noi ceilalţi, care aveam doar un singur venit, am fost toţi anunţaţi că vom fi daţi afară. Suntem în preaviz de 20 de zile lucrătoare, începând cu data de 3 iunie”, spune C.M.

În ceea ce priveşte decizia concedierilor, în preavizul primit de către cei „luaţi la ochi” de şefii CTP se arată faptul că, în cadrul unei şedinţe care a avut loc la finele lunii mai, „Consiliul de Administraţie al CTP a aprobat modificarea organigramei, în urma restrângerii activităţii cauzată de Covid-19”. Practic, după cum ne-a demonstrat deja, Compania de Transport Public Arad, în loc să mărească numărul de tramvaie care circulă prin oraş pentru a combate răspândirea virusului, a decis să îşi reducă activitatea, să dea afară personalul şi să îi transporte pe arădeni ca pe nişte sarmale, înghesuite în „conservele” cărora noi le spunem tramvaie.

Contrar CCM

Numai că, mai spun cei concediați, decizia şefilor din CTP, de a-i da afară pe cei cinci controlori, este contrară prevederilor Contractului Colectiv de Muncă, semnat şi asumat de conducerea companiei. Acolo, la articolul 23, se specifică: „În cazul în care unitatea este pusă în situaţia de a efectua concedieri pentru motive care nu ţin de persoana salariatului sau concedieri colective, ca urmare a reorganizării interne, a unor situaţii speciale, restrângerii activităţii, retehnologizarea activităţii, părţile semnatare convin asupra respectării următoarelor principii: […] c) în urma analizei, unitatea are obligaţia de a anunţa salariaţilor numărul posturilor care se reduc, specificând natura acestora, după cum urmează: cu cel puţin 30 de zile înainte, dacă reducerea posturilor este determinată de alte cauze”. Demişii de la CTP spun că pandemia de Covid-19 este inclusă la alte cauze. Mai mult decât atât, următorul articol din acelaşi CCM spune, negru pe alb: „În aplicarea prevederilor articolului 23, după desfiinţarea posturilor vacante, unitatea va proceda la reducerea celorlalte posturi după cum urmează: a) posturi ocupate de persoane care cumulează pensia cu salariul”. Exact aici, spun controlorii demişi, este locul în care Contractul Colectiv de Muncă a fost „violat” cu brutalitate. „Toţi cei care rămân, în frunte cu şeful de la Control, cumulează pensia specială cu salariul”, ne-au spus, în cor, cei aflaţi în preaviz.

Pe competenţă

De cealaltă parte, directorul CTP Arad, Claudiu Godja, a declarat că s-a decis ca departajările să se facă în funcţie de competenţe, nu de vechime ori de criteriul pensionărilor. „Inclusiv în Consiliul de Administraţie s-a stabilit să mergem pe varianta concursului. Testele au cuprins întrebări referitoare la domeniul de activitate al controlorilor, la legislaţia pe care aceştia o aplică. Cei care nu au obţinut punctajul necesar au primit preavizele. Am decis să mergem pe competenţă, nu pe vechime ori pe alte criterii”, a declarat Godja. Acesta a mai spus că cei demişi pot să se adreseze instanţei, în cazul în care nu sunt mulţumiţi de deciziile luate de conducerea CTP.

La judecată

Controlorii demişi au anunţat că se vor adresa instanţei pentru a-şi căuta dreptatea. Aceştia vor ataca deciziile de desfacere a contractelor lor de muncă.

44 Comentarii

Your email address will not be published. Required fields are marked *

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici!

 1. conservator says:

  LA ce ciobani lucreaza ca vatmani, ma mir ca i-au angajat… probabil au dat multa mita sa treaca testul psihologic.

  • Inna says:

   Conservatorule!! Mai citește odată! E vorba de controlori nu de vatmani!

  • aa says:

   angajeaza-te tu vatman…pari destul de senil si capabil…nu iti surade idea?

  • jack says:

   la salarul si conditile oferite eu nu ii inteleg pe cei ce muncesc ca vatmani e o meserie cu stres si raspundere foarte mare ar trebui sa fie in faliment acest ctp ni ca nu at fi ca e capusat de penelisti si furat ca in codru!mue pnl !

  • "Anonim" says:

   La ce plata ( salar ) se face asa servicii vei beneficia

  • fosta vatmanita says:

   conservator,bei oul de la n-spe vatmani.vino sa lucri cu 1900 in mana ca vatman.se anunta greva generala la vatmani,ori mareste cu 40% salariul de incadrare de la 1 august ori se blocheaza depoul intr-o zi lucratoare la ora de varf.

   • dinamo says:

    aia inseamna ca paralizati orasul,cu ce mai circulam??am abonament-pai,cereti-le ordinarilor de sefi ai vostri salarii si primariei care va subventioneaza.-dar nu opriti de tot circulatia.eu nu stiu ce incompetenti de sefi,directori si sindicalisti aveti acolo.

    • fosta vatmanita says:

     Kagulea reprezentantul vatmanilor,imperialistul pilos-ciokist.I e rusine sa dea fata cu restul prostimii.desfintati drac sindikacatul.un vatman-dani.

  • un gheorghe says:

   bai…conservatoare..iti e ciuda ca se inchide usa in nas?habar nu ai sa circuli cu tramvaiul,apasa butonul-pune repede piciorul pe treapta sau se inchide usa la tn in cap-automat(scrie clar pe ele)in 4 secunde.eu cred frustatule ca esti cu probleme ca si boschetarii Dragos,Trompi,Senzuala,Petre,Vasalie ori prietenii Macaz automat,Bogdanovici,Vali,Paul ori Andreia sau curvele de la sere si autogara.nu mai ai loc la cabina?stai drac in vagon si rabda.hai pa-

 2. Fost sofer says:

  Asa este… sunt multe ilegalitati de cand e actuala conducere … trebuia sa impingem saptamanal ceva noi soferii sefului de la control si sefului de coloana sa ducem viata buna in CTP

 3. Vlad Tepes says:

  In Romania, in general, nu se respecta drepturile oamenilor. La Arad, gasca lui Falca a dus totul la apogeu. Poate ar fi cazul sa ne mai trezim si la realitate!

 4. Stan says:

  La ce magarii si angajari se fac acum din si in sistemul existent nu ma mai mira nimic din partea CTP Arad ,nerespectarea legislatiei muncii nu conteaza,ca tot sistemul ar trebui sa o controleze si nu se obosesc cand vine vorba de tot o companie din sistem care pentru multi e o vaca de muls…

 5. Sorin says:

  Rusine domnule director Godja!!!! Demisia!!!! Rusine!!!

 6. Gogu says:

  Probabil pensionarii care au ramas dau si ei ‘de-o cafa’ la sefu. sa fie bine pt toti.

 7. Garu says:

  D-le director: ”s-a decis ca departajările să se facă în funcție de competențe, nu de vechime, ori criteriul pensionării” aceste decizii pe care dvs. le-ați luat de fapt (Consiliu de Administrație fiind doar niște sinecuriști, care iau act și aprobă la comandă politică, pentru că sunt niște incompetenți), nu pot fi luate cu încălcarea dispozițiilor Contractului Colectiv de Muncă (CCM), CCM odată semnat și asumat devine ”Legea părților”. Așa că ați încălcat flagrant, cu bună știință CCM, ceea ce se numește în termeni penali ”Abuz în serviciu”. Aflăm că majoritatea controlorilor rămași, sunt foste cadre din MAI și Administrația Penitenciarelor, oare aveți angajați și din alte servicii…?
  Oricum, PRIMUL care trebuia testat și demis, trebuia să fiți dvs. dle Godja, pentru că în CTP se petrec lucruri necurate, știți nu-i așa? Ați preluat în 2017 CTP-ul cu profit, în anul 2018, ați băgat o pierdere de 2.940.000 lei, iar 2019 l-ați încheiat cu un profit amărât de 188 000 lei (conform datelor de pe site-ul primăriei, că al CTP-ului e blocat, doar cu parolă poți accesa informații publice). Oare când veți recupera diferența, în câți ani? Răspunsul o să-l dau eu: când o da Domnul! pentru că nu e firma dvs, nu vă interesează și clar sunteți total INCOMPETENT. Contraziceți-mă dacă nu lucrurile nu stau așa.
  O ultimă întrebare: De ce nu ați comunicat recenta incendiere a tramvaielor din depoul UTA, nici dvs. nici alte instituții cu competențe în domeniu? Interesantă tăcerea asta!
  În concluzie DEMISIA de onoare, dacă aveți așa ceva, spre binele dvs. sau o să fiți demis de alții, până la urmă!

  • tacora says:

   Pare un caz sigur pentru un absolvent de avocatură.Eu aş sta acasă căteva luni şi sigur voi primi salariul cuvenit pentru concediere ilegală. Cireaşa o reprezintă ca sentinţa să oblige pe toţi cei care au participat la această şmecherie să plătească din propriul buzunar ,începând cu comisia de examinare ,serviciul de resurse umane ,director şi consiliul de administraţie. Sper că nu vom plăti noi, locuitorii, pentru nişte dobitoci ţinuţi în funcţie doar pentru că susţin un anumit partid.

  • costel says:

   da sa va bateti sa l aruncati de acolo. pierderea era de 3.500.000 si a primit de la primarie bani so acopere . e un baiat de 2 lei. nu renuntati.

 8. Angajat CTP says:

  Aceiasi situatie este si in alte compartimente la ctp.. se fura la greu la ctp de cand e actuala conducere si cine are de suferit sunt cetatenii orasului platitorii de taxe si impozite.. jos pnl jos hoții.. demisia domnule director urgent

  • "Anonim" says:

   Inclusiv dumneata esti partas/sa daca nu demasti hotia , ziceam doar asa pentru un prieten

  • oricare says:

   BINE ZICI KAGULEA,ESTI CU DOUA FETE NESIMPORCULE

  • CSorin says:

   inregistreaza tot ce prinzi pe acolo discutii, smenuri, contre, salveaza-le iar la nevoie fa-le publice la un ziar, sau le pui pe weTransfer cu email fictiv sau public (@mailinator.com) catre emailul unui ziar.
   Apoi pui linkul generat aici. Si aici poti folosi un email care nu exista.
   Este asa simplu… de ce nu iei atitudine???
   Da un semn daca ai nelamuriri.

   O zi buna, Sorin

 9. Meme stoica says:

  Cel mai mare INCOMPETENT esti tu Godja si sefuletii tai care i ai pus ,voi trebe sa plecati primi ca v-ati batut joc de aradeni… dispari hotule

 10. horce says:

  Intrebare:
  – in c.c.m. este specificat, ca se vor da teste de verificare anual?
  Daca NU, decizia CTP este NULA, reclamatie la ITM si sa vezi ce amenzi si controale vor primii!

  Conform legii si in mod ‘normal’, la o reorganizare, trebuie retrasi la pensie cei care au varsta, sau cei care sunt la pensie dar inca lucreaza (acumuleaza pensia cu salariile), iar ceilalti redistribuiti pe locurile vacante.

  Ceea ce a facut conducerea CTP este ilegal, iar in cazul actionarii in instanta a deciziei, trebuie actionat atat decizia cat si persoanele care au decis, semnat si aprobat aceste restangeri.
  Astfel, vor fi in instanta:
  1. ‘decizia’ conducerii
  2. fiecare persoana care a semnat aceea decizie.

  Iar la sfarsit, firma (CTP-ul) si fiecare persoana care a semnat decizia, sa plateasca DAUNE morale ! Aceste ‘daune morale’, pot avea echivalentul a zeci de mii de lei!

  Asa ca ATENTIE, cei care ati semnat aceste decii, daca veti fi actionati in instanta, sa va ‘tineti’ bine! ca in castig de cauza, veti plati ca popa!!!

 11. Flavius says:

  Daca nu sunteti membri PNL….

  • Ovi says:

   Au dat afara oameni care au numa un venit si tin pensionari care au 4500 lei pensie pentru ca nu deranjeaza anumiti soferi a lui Micoroi seful de la control.dupa cateva luni cand a venit la Ctp spre surprinderea multor angajati si-a cumparat masina noua direct din reprezentanta.
   Oare asa bine ii la Ctp,ce spuneti?

 12. "Anonim" says:

  Concsdieri au mai fost dar niciodata de la “purtatatorii de hartii dintr-un birou in altul ” doar din plebe , am impresia ca nu va disparea niciodata nepotismele si criteriile de angajare pe posturi cu dedicatii din partea partidului ( se stie care )

 13. Charlie says:

  Tipic pt. Romania. Coruptie pana in maduva oaselor

 14. un gheorghe says:

  Sindicatul ce face?mananca, cotizatia membrilor?Furtunul sef(fara autorizatie de pompier) de la incendiu K.I. ,de ce nu iese in fata cu niste explicatii?salar de mizerie,dar lui i convine?fiind si dansul vatman.cel mai mic salar de vatman din tara,de rasul lumii si a curcilor.Sa traiti binee-

  • "Anonim" says:

   Sindicatul joaca fotbal,fac ceaune si organizeaza excursii totul pentru a distrage atentia de la problemele importante cum ar fi salariul sau altele

 15. Daniel says:

  Care este problema ? Se încearcă păstrarea in functie a celor competenti. Ne plângem de incompetenta si indolența angajaților de la stat, iar cand se încearcă eliminarea acestora sare toată lumea ……vai săracii….MULTI dintre controlori nu au habar de traseele efectuate cu autobuzele de către CTP ca sa nu mai vorbim de orașele de circulație sau de tarifele biletelor / abonamentelor. Știu doar sa ceara bani de la șoferi, care la randul lor trebuie să transporte pasageri fără a elibera bilete ca sa poata COTIZA…..lantul slăbiciunilor. Iar controlorii, în cei 15 ani lucrați nu au reușit să se califice la locul de munca ??? Dispecer, impietate auto, etc….

  • Tomas says:

   Cam aberezi baiatule… esti cumva omul directorului??? O sa zburati toti ca suntem satui cat v-ati batut joc de noi angajații si de aradeni

 16. aradean says:

  Normal ar fi ca cei din conducerea CTP sa mai faca controale si pe traseu pe toate liniile . Sa vada cum introduc unii vatmani ce trec pe rosu la primarie sau la UTA cum introduc altii diversi prieteni in cabina si cu care stau la povesti in timpul mersului, cum unii iti inchid usa in nas cu toate ca tramvaiul e oprit in statie si tu esti pe peron cu mana pe butonul de la usa cum altii franeaza brusc fara a avea motive sau cum pornesc de te dau pe spate, cum pun manele la casetofon vrei nu vrei le asculti, cum altii mananca in timpul mersului cu usa de la cabina larg deschisa de miroase tot vagonul a sarmale si te intreaba la lucru daca ai venit de acasa sau de la vreun local , cum folosesc unii sirene improvizate desi nu au acest drept etc etc … Sigur majoritatea vatmanilor sunt oameni corecti si conduc bine dar…. mai sunt si altii..din pacate…. aici e de ”umblat ” un pic domnilor sefi de la CTP!! Hai pa!

 17. Ramires says:

  Aradul are cel mai scump transport public din tara si are cele nai jalnice condiții…. jos conducerea ctp!!! Jos directorul Godja ati furat destul!!!

 18. Baron says:

  Niste ordinari….Vatmanii se cred Mafalda…stat in stat…Sunt o rusine,needucati….Vorbesc mereu la telefon,daca ii intrebi ceva neviovat,iti raspund obraznic,plictisiti de viata..Unii fumeaza…..canta la ei manelele ca si la birt….
  Exista insa si exceptii…Am avut ocazia sa fiu nevoit sa merg cu tramvaiul in necunostinta de cauza….Era o femeie….Atat de calma mi-a explicat ce linie si de unde sa schimb din zona UTA,pe linia 18,incat m-a uns pe suflet….Ii multumesc pe aceasta cale acelei vatmanite..
  Atat de blanda,cumsecade…..

 19. ALO-PERICOL -PUBLIC -LA -CTP says:

  ATENTIE
  la chioscul de bilete de la Boul Rosu vanzatoarea de bilete vinde masti Grav e ca daca ceri 2-3 masti de ex. ea baga mana in punga cu masti , numara cate buc ceri scoate cate ai cerut apoi le mai numara de 2-3 ori sa nu greseasca le platesti si ti le da cu 1,5 lei/ buc. direct in mana fara punga fara ambalaj steril etc
  Problema e ca scoate cu mana din punga mare pe care o are nr de masti solicitate de client adica tot cu mana cu care primeste si banii de bilete si tu si familia puneti masca pe fatza poate chiar gata infectata…………..
  ALOOO! CTP -ule ALO , directia sanitara , ALO protectia consumatorului etc se aude????

 20. alinut says:

  micoroi, zis motorina, este mana lui.om fara caracter , asa a fost tot timpul

 21. Flavyus says:

  Ca fapt divers in perioada pandemiei 2 luni de zile acest sef formatie control, angajatii au fost in somaj tehnic iar cei cu 2 venituri pensie 5000lei in concediu fara plata si acesta a ramas pe hartie sa isi ia salar intreg si bonuri in astea 2 luni cand el fiind tinut in brate de director in 2 ani de cand e angajat nu a a lucrat odata cu echipa de control doar de acasa dadea ordine si se plimba cu masina de acasa la firma… va dati seama ce caracter poate sa aibe sa se treaca la lucru 2 luni sa ia salar intreg si bonuri stând acasa si cu pensie de 5000 lei … dar el este pila lui directoru si nu trebe sa lucreze doar sa se plimbe pe la firma si sa dea ordine de acasa… e plin in ctp de asemenea specimene incompetente tinute pe bani multi… faceti niste verificări ce angajari s-au facut de cand e noua conducere si pe ce salarii… va mai mira dragi aradeni de ce e situatia asta jalnica la Arad..

 22. Local

  De la 1 octombrie, plată online pentru permise
  Până la sfârșitul lunii septembrie, se mai pot face plăți în numerar la ghișeele serviciilor publice comunitare regim permise de conducere și înmatriculare a vehiculelor.

  Local

  Teatru de vară și centru pentru tineret, cu finanțare europeană
  Orașul Pecica va beneficia de un teatru de vară și un centru de tineret, prin accesarea de fonduri europene în cadrul programului #Regio-POR 2014-2020, Axa prioritară 13.

  Local

  Deșeurile, între promisiuni, proiecte și realități „murdare”
  Colectarea selectivă a deșeurilor nemulțumește asociațiile de locatari, potrivit unui comunicat al ULAL Arad, care vorbește mai ales despre modul în care aceasta se desfășoară în zonele de condominii.

  Advertorial

  Gânduri la final de campanie: PMP este singurul partid care nu a făcut compromisuri (P)

  ARADON Sport local

  Noi meciuri importante pentru echipele din C8
  ARAD. Etapa a III-a din seria a 8-a a Ligii a III-a vine fără niciun meci între team-urile din județul nostru. Fiecare echipă în parte are câte un obiectiv, iar jocurile din această rundă sunt cu atât mai importante cu cât se pot aduna destule puncte.

  Local

  A fost lansată licitația pentru autobuze electrice
  O nouă licitație lansată în plină campanie electorală: Primăria Municipiului Arad achiziționează 10 autobuze electrice. 3

  Local

  Primele semafoare la trecerea din dreptul LNI
  La mai bine de doi ani de zile de la ultimul accident mortal produs pe trecerea de pietoni din apropierea Liceului Naţional de Informatică (LNI), ieri au fost montate primele semafoare la intersecţia dintre Calea Iuliu Maniu şi strada Ioan Alexandru. 1

  Local

  Se fac înscrieri pentru cursul de surori de Cruce Roşie
  ARAD. Filiala judeţeană de Cruce Roşie începe înscrierile pentru „şcolarizare Surori de Cruce Rosie prin curs cu durata de un an”. Cursul se desfăşoara pe 2 module: teorie/ predare (4 luni) şi practică (3 luni). 1

  Local

  COVID creşte interesul arădenilor pentru vaccinul gripal
  În contextul pandemiei de coronavirus, oamenii sunt mai dornici decât în alţi ani să se vaccineze. 2

  aradon.ro logoPentru noi, confidențialitatea Dvs. este importantă

  Noi și partenerii noștri utilizăm tehnologii, cum ar fi modulele cookie, și vă procesăm datele cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie, pentru a personaliza anunțurile publicitare și conținutul în funcție de interesele dvs., pentru a măsura eficiența anunțurilor și a conținutului și pentru a obține informații despre publicul care a văzut anunțurile și conținutul. Faceți clic mai jos pentru a vă da consimțământul privind utilizarea acestei tehnologii și procesarea datelor dvs. cu caracter personal în aceste scopuri. Vă puteți răzgândi și puteți schimba opțiunile în orice moment, revenind la acest site.