aradon.ro Web analyticsConsilierii APIA Arad, acuzaţi de luare de mită, condamnaţi la închisoare cu suspendare după ce şi-au recunoscut vinovăţia

De Ioana Costaș

Consilierii APIA Arad, acuzaţi de luare de mită, condamnaţi la închisoare cu suspendare după ce şi-au recunoscut vinovăţia

Acordurile de recunoaștere a vinovăției au fost trimise la Tribunalul Arad/Foto: I.C.
Cei trei consilieri din cadrul APIA Arad care au fost prinşi în flagrant luând mită în urmă cu aproape o lună, au declarat că au recunoscut faptele care sunt reţinute în sarcina lor şi au fost condamnaţi la închisoare cu suspendare. Doi dintre consilieri au fost condamnaţi la câte 2 ani şi 6 luni de închisoare cu suspendare, iar cel de-al treilea a primit 3 ani – tot cu suspendare.
Scris de Ioana Costaș - Cei trei consilieri din cadrul APIA Arad care au fost prinşi în flagrant luând mită în urmă cu aproape o lună, au declarat că au recunoscut faptele care sunt reţinute în sarcina lor şi au fost condamnaţi la închisoare cu suspendare. Doi dintre consilieri au fost condamnaţi la câte 2 ani şi 6 luni de închisoare cu suspendare, iar cel de-al treilea a primit 3 ani – tot cu suspendare.

BUCUREŞTI. În acordurile de recunoaștere a vinovăției, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:

‘’În cursul lunii octombrie 2021, cu ocazia efectuării unui control pe teren, inculpații Anghel Nicolae, Budău-Iernilă și Vasile şi Gligor Alin, i-ar fi cerut unui fermier (martor în cauză) suma de 3.000 de euro pentru a nu menționa în raportul de control presupuse nereguli care ar fi atras restituirea, de către acesta din urmă, a sumelor aferente campaniilor din anii 2019 și 2020, încasate de la APIA, și l-ar fi împiedicat să încaseze suma aferentă campaniei din anul 2021. În contextul menționat mai sus, la data de 9 noiembrie 2021, inculpații Budău-Iernilă Vasile și Gligor Alin-Mihai ar fi primit o primă tranșă de bani (1.500 euro), restul fiind remiși de fermier în data de 11 noiembrie 2021 tuturor inculpaților, ocazie cu care procurorii au procedat la constatarea infracțiunii flagrante’’.

Potrivit unui comunicat de presă remis de DNA ‘’procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul teritorial Timișoara au dispus sesizarea instanței de judecată cu acordurile de recunoaștere a vinovăției inculpaților Anghel Nicolae, Budău-Iernilă Vasile şi Gligor Alin, cercetați sub control judiciar, la data faptelor consilieri în cadrul Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) Arad, în sarcina cărora s-a reținut comiterea infracțiunii de luare de mită. În prezența avocaților, cei trei inculpați au declarat expres că recunosc comiterea faptelor reținute în sarcina lor, acceptă încadrarea juridică pentru care a fost pusă în mișcare acțiunea penală și sunt de acord cu felul și cuantumul pedepselor aplicate, precum și cu forma de executare a acestora, respectiv: în cazul inculpaților Budău-Iernilă Vasile și Gligor Alin – 2 ani și 6 luni închisoare, cu suspendarea executării pedepsei sub supraveghere pe durata unui termen de supraveghere de 3 ani și interzicerea, pe o perioadă de 3 ani de la rămânerea definitivă a hotărârii de condamnare, a drepturilor de a fi ales în autoritățile publice sau în orice alte funcții publice, de a ocupa o funcție ce implică exercițiul autorității de stat, de a ocupa funcția, de a exercita profesia sau meseria ori de a desfășura activitatea de care s-a folosit pentru săvârșirea infracțiunii și de a ocupa o funcție de conducere în cadrul unei persoane juridice de drept public; în cazul inculpatului Anghel Nicolae – 3 ani închisoare, cu suspendarea executării pedepsei sub supraveghere pe durata unui termen de supraveghere de 3 ani și interzicerea pe o perioadă de 3 ani, de la rămânerea definitivă a hotărârii de condamnare, a drepturilor de a fi ales în autoritățile publice sau în orice alte funcții publice, de a ocupa o funcție ce implică exercițiul autorității de stat, de a ocupa funcția, de a exercita profesia sau meseria ori de a desfășura activitatea de care s-a folosit pentru săvârșirea infracțiunii și de a ocupa o funcție de conducere în cadrul unei persoane juridice de drept public. Dosarele de urmărire penală privind pe inculpații Anghel Nicolae, Budău-Iernilă Vasile, Gligor Alin, împreună cu acordurile de recunoaștere a vinovăției au fost trimise la Tribunalul Arad’’.

7 Comentarii

Your email address will not be published.

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici!

 1. Nicu says:

  Mama ce pedeapsa grea le-a dat… Toti care iau mita tremura de frica acum…

 2. Bulaul Vesel says:

  Na vedeti ma rumani de ce anticoruptia e o gluma pe cand coruptia e serioasa in tara la noi? Cheltuim milioane pentru a ancheta fapte pedepsite cu suspendare. Aici ar trebui pedepse de la 10 ani in sus, crima cea mai grava e incalvcarea juramantului de loialitate fata de stat, de catre functionalrul public: 10 pe muchie cu executare-e masura corecta. Apoi celelalte aspecte, judecate in liniste, odata ce prejudiciul s-a recuperat se poate da si cu suspendare ( intr-un copac inalt ca sa fie de exemplu si oroare)

 3. anonim says:

  In tara asta, in judetul ăsta, orice corupt care recunoaste ca e corupt e lasat liber si nici macar nu i se confisca averea ? Vai de noi … tara hotilor

  • Morioca says:

   Stii cum e “in tara asta,in judetul asta” ?? Unii indivizi care practica coruptia striga dupa altii ca sunt corupti,dar la ei nu se pune..Il stiu pe unul ,mare sustinator pluserica si cu functie publica ce,conform recunoasterilor sale intr-o discutie privata, si-a luat examenele la faculta,cum crezi?? ia zi-i matale,ca te pricepi!

  • Unul says:

   Pana la urma e o pedeapsa penală cu tot ce înseamnă asta. Ar mai fi o întrebare – fermierul! Am înțeles ca a-a cerut o suma pentru a nu scrie in raport ceva care ar fi împiedicat încasarea unor subvenții și s-a organizat un flagrant – de aici rezulta pedepsele celor trei. Bun. Acum acele deficiente chiar existau sau nu? Dacă da, cineva a finalizat raportul și le-a trecut, deci subvenția nu trebuia încasată. Dacă nu raportul a fost finalizat “curat” și subvenția a fost încasată / va urma a fi încasată.
   Cred ca ar fi interesant de aflat!

  • Informații publice says:

   In cazul lor (prin prisma funcției) declarațiile de avere sunt publice și le poți găsi pe net! Dacă esti curios poți sa le consulți.

 4. tombola lunii

  UT Arad

  Greșelile au costat-o pe UTA cu Vojvodina
  „Bătrâna Doamnă” a pierdut cu 1-2 amicalul cu Vojvodina Novi Sad, primind ambele goluri după greșeli individuale. 1

  Advertorial

  PNL se opune suprataxării
  3

  Local

  Incendiu la un lan de grâu între Horia și Arad. Focul a pornit de la un utilaj agricol
  10 hectare de grâu și 5 hectare de miriște au ars în urma incendiului. Focul a pornit de la un utilaj agricol, spun reprezentanții Inspectoratului pentru Situații de Urgență Arad. 1

  UT Arad

  Atacantul Postolachi a semnat cu UTA pe trei ani!
  1

  UT Arad

  Fidelitate răsplătită cu autografe de la utişti!

  Local

  12 intoxicați cu alcool și trei consumatori de substanțe interzise, în weekend, la Urgențe

  ARADON Sport local

  Felnacul începe acasă aventura din Cupa României

  Local

  E-mailuri false în numele Fiscului. Nu le deschideți!
  2

  Local

  Fără apă caldă, pe mai multe străzi din centrul Aradului
  1

  aradon.ro logoPentru noi, confidențialitatea Dvs. este importantă

  Noi și partenerii noștri utilizăm tehnologii, cum ar fi modulele cookie, și vă procesăm datele cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie, pentru a personaliza anunțurile publicitare și conținutul în funcție de interesele dvs., pentru a măsura eficiența anunțurilor și a conținutului și pentru a obține informații despre publicul care a văzut anunțurile și conținutul. Faceți clic mai jos pentru a vă da consimțământul privind utilizarea acestei tehnologii și procesarea datelor dvs. cu caracter personal în aceste scopuri. Vă puteți răzgândi și puteți schimba opțiunile în orice moment, revenind la acest site.