aradon.ro Web analyticsConstrucțiile, un sector cu riscuri

De Andreea Pintea

Construcțiile, un sector cu riscuri

Prevenirea accidentelor de muncă în sectorul construcțiilor rămâne o prioritate, sectorul fiind considerat unul cu riscuri.
Scris de Andreea Pintea - Prevenirea accidentelor de muncă în sectorul construcțiilor rămâne o prioritate, sectorul fiind considerat unul cu riscuri.

ARAD. Numărul mare de accidente de muncă din sectorul construcțiilor raportat pe anul 2020, dar și gravitatea acestor accidente, face ca și în 2021 Inspecția Muncii să continue acțiunile de verificare și monitorizare a modului în care se respectă prevederile legale în domeniul securității și sănătății în muncă. De asemenea, ITM consideră că se impune și verificarea modului în care angajatorii realizează măsurile de securitate și sănătate dispuse de inspectorii de muncă în șantierele temporare și mobile.

Conștientizarea riscurilor

Inspectoratul Teritorial de Muncă Arad, prin inspectorii de muncă, va fi implicat activ pe tot parcursul anului 2021 în acțiuni de verificare a modului de respectare a cerințelor minime de securitate și sănătate în muncă la lucrările ce se desfășoară în domeniul construcțiilor. Se va pune accent cu precădere pe creșterea gradului de conștientizare a angajatorilor și lucrătorilor cu privire la obligativitatea respectării prevederilor legale de protecție a muncii, în special în prevenirea riscului de cădere de la înălțime.

Totodată, angajatorii vor fi îndrumați pentru crearea de condiții care să stimuleze lucrătorii, reprezentanții acestora sau după caz, sindicatele din domeniul construcțiilor, în vederea participării cât mai active la procesul de însușire a legislației specifice domeniului construcții, rezultatul scontat fiind creșterea nivelului de securitate în procesul muncii”, a transmis Ecaterina Isac, inspector șef ITM Arad.

Reguli pe șantiere

Mai mult, pentru a reduce riscul de accidentare, angajatorii din construcții vor asigura pe șantiere echipamente de muncă corespunzătoare, vor monta sisteme de protecție colectivă (balustrade solide, platforme sau plase de prindere), vor completa și adapta în funcție de evoluția lucrărilor ,,Planul propriu de securitate și sănătate”, lucrătorilor revenindu-le obligația de a folosi echipamentul individual de protecție (bocanci, căști, centuri de ancorare).

Instruire suficientă

Un accent deosebit se va pune pe instruirea suficientă și adecvată a lucrătorilor, în special sub formă de informații și instrucțiuni de lucru specifice locului de muncă, atât la angajare, cât și în alte situații: la schimbarea locului de muncă, la introducerea unui nou echipament de muncă sau la modificarea celui existent, la introducerea unei noi tehnologii sau proceduri de lucru sau la executarea unor lucrări speciale”, a mai specificat Isac.

Anti COVID-19

În contextul perioadei actuale, angajatorii au obligația de a lua toate măsurile pentru prevenirea apariției și răspândirii COVID – 19 la locurile de muncă, asigurând o instruire și o informare corespunzătoare a lucrătorilor. Neluarea de măsuri care să limiteze răspândirea virusului COVID – 19 atrage răspunderea contravențională a angajatorilor, sancțiunea fiind cuprinsă între 1000 și 5000 lei.

0 Comentarii

Your email address will not be published.

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici!

  Local

  Interviu aradon.ro cu Inspector principal de poliție Livia Pescar: „Munca de teren oferă mai multe satisfacții”
  Pe Livia Pescar o știți din presa locală. Cu siguranță, i-ați văzut numele în ziar sau pe site-urile de știri arădene sau la tv. Ea este cea care oferă declarații presei atunci când în Arad au loc evenimente care ajung să fie anchetate de Poliție. Este purtătorul de cuvânt al Inspectoratului de Poliție Județean Arad din anul 2021. Recent, inspectorul principal de poliție Livia Pescar s-a întors dintr-o misiune internațională ce a avut loc la Sevilla, Spania, organizată de Biroul Atașatului de Afaceri Interne la Madrid.

  Local

  Curtea, grădinile și parcurile mănăstirii Feredeu, acoperite de o viitură puternică
  Curtea, grădinile și parcurile cunoscutei mănăstiri Feredeu din județul Arad au fost acoperite de o puternică viitură, marți spre seară, venită de pe dealurile din jurul lăcașului de cult.

  Oameni

  Amber Heard este acuzată că a falsificat pozele cu rănile provocate de Johnny Depp
  Avocatul lui Johnny Depp a acuzat-o pe Amber Heard că a falsificat imaginile cu rănile provocate de fostul ei soţ.

  România

  Meditațiile cu profesorii de la clasă vor fi interzise. Sancțiuni prin lege pentru cadrele didactice
  Ministrul Educației Sorin Cîmpeanu a anunțat marți că profesorilor le va fi interzis prin lege să mai facă meditații cu elevii din clasele la care predau. Regula ar putea fi aplicată din anul școlar 2022-2023. Vor exista sancțiuni pentru cadrele didactice care nu o respectă. 2

  Local

  Vrea să afle of-urile locuitorilor din „6 Vânători”
  Viceprimarul municipiului Arad, Ilie Cheşa, ţine să se informeze direct de la cetăţeni în legătură cu problemele din cartier. 

  Local

  „Sanitarii pricepuţi” de la „Moise” vor reprezenta Aradul la faza naţională

  Local

  Expoziţie documentară: Bicentenarul teologiei arădene

  Local

  „Prietenii pompierilor”, calificaţi la faza naţională

  Local

  Un bărbat din Barațca a murit după ce s-a răsturnat cu tractorul
  Tragedia a avut loc marți, 17 mai, în satul Cuveșdia, comuna Șiștarovăț. Victima efectua lucrări agricole cu tractorul când a avut loc incidentul. 1

  aradon.ro logoPentru noi, confidențialitatea Dvs. este importantă

  Noi și partenerii noștri utilizăm tehnologii, cum ar fi modulele cookie, și vă procesăm datele cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie, pentru a personaliza anunțurile publicitare și conținutul în funcție de interesele dvs., pentru a măsura eficiența anunțurilor și a conținutului și pentru a obține informații despre publicul care a văzut anunțurile și conținutul. Faceți clic mai jos pentru a vă da consimțământul privind utilizarea acestei tehnologii și procesarea datelor dvs. cu caracter personal în aceste scopuri. Vă puteți răzgândi și puteți schimba opțiunile în orice moment, revenind la acest site.