aradon.ro Web analyticsCristian Moisescu, o picătură de dumnezeire

Reactualizat la:

Cristian Moisescu, o picătură de dumnezeire

Reactualizat la:
Așa l-au resimțit cei care l-au cunoscut îndeaproape pe fostul primar al Aradului și au ținut să-i evoce personalitatea la slujba de priveghi de vineri seara.
Scris de Diana Dutu - Așa l-au resimțit cei care l-au cunoscut îndeaproape pe fostul primar al Aradului și au ținut să-i evoce personalitatea la slujba de priveghi de vineri seara.

A fost arhiplină, vineri seara, Biserica „Dragostea” din Arad, la priveghiul lui Cristian Moisescu. Prieteni, apropiați, cunoștințe mai vechi sau mai noi, personalități locale din diverse domenii de activitate sau oameni simpli au ținut să-i aducă un ultim omagiu fostului primar și să-i fie alături familiei îndoliate.

Chiar dacă, de-a lungul vieții sale, Cristian Moisescu nu s-a lăsat înregimentat în niciun cult, în nicio biserică – declarându-se întotdeuna „doar” creștin – prin moartea sa, a reușit să-i aducă laolaltă, sub cupola bisericii baptiste, pe prelații mai multor confesiuni religioase din Arad. Fiecare a avut de spus un cuvânt bun despre omul, despre creștinul Cristian Moisescu.

Testament: Psalmul 139

Slujba de priveghi a fost deschisă de Valentin Voicilă. Vădit emoționat, el a anunțat că „prietenul meu Cristi Moisescu, fratele Cristian Moisescu și-a făcut înmormântarea, și-a gândit-o înainte și mi-a spus. Printre altele, m-a rugat să citesc Psalmul 139. Îl iubește foarte mult, iubea foarte mult acest psalm. Acum îl înțeleg de ce.”
Pastorul Onisim Mladin a întărit: „Să fii iubit fără să fii cunoscut e o slabă mângâiere. Să fii cunoscut și să nu fii iubit e o mare teamă. Dar să fii cunoscut și să fii iubit în egală măsură este cea mai mare dorință a fiecăruia. Suntem aici pentru că l-am cunoscut și, în măsura în care l-am cunoscut, l-am iubit pe Cristi. Numai că fiecare din noi tânjim după cineva care să ne cunoască deplin și să ne iubească deplin. Și n-am găsit. Cu cât cineva ne cunoaște mai bine, ne temem că s-ar putea să ne iubească mai puțin. Psalmul pe care Cristi mi l-a dat – dacă vreți – prin testament, să fie inspirație pentru cuvântul și mărturia mea e Psalmul 139. Psalmul acesta ni-l prezintă deopotrivă pe Dumnezeu și ne prezintă pe noi, ca și oameni. Și Dumnezeul pe care ni-L prezintă psalmul e Dumnezeul care ne cunoaște dincolo de orice mască. Dar ne iubește dincolo de orice măsură. Acesta-i Dumnezeul nostru: un Dumnezeu care ne cunoaște dincolo de orice mască, dar care ne iubește dincolo de orice măsură.”

Simbol al democrației

Prezent la priveghiul lui Cristian Moisescu, viceprimarul Aradului, Bognar Levente, a subliniat: „Orașul nostru este în doliu. Fostul primar Cristian Moisescu – Cristi al nostru – a trecut în veșnicie. Dar personalitatea lui rămâne în memoria noastră și a orașului ca un simbol al democrației. Cei care l-am cunoscut înainte de 89 știm că a fost mereu devotat valorilor creștine și democrației. A militat cu aceste idei și principii și în 89, curajos, și după 89. Într-o perioadă tulbure, când democrația s-a câștigat cu lupte de sânge, el a avut tăria să fie perseverent și consecvent. Între anii 1992-1996 a fost primul primar ales democratic al urbei. N-a fost o perioadă ușoară, dar el, primarul nostru Cristian Moisescu, a adus un nou model al edilului care a știut să fie în slujba comunității. A fost un model în ceea ce privește corectitudinea și cinstea. A fost mereu interesat de semenii lui, indiferent de crez, etnie sau convingeri politice. A fost un om care radia tot timpul omenie în jurul lui, a fost cu adevărat interesat de soarta semenilor săi. Principiile lui, modelul lui de viață trebuie să fie un model etern în orașul nostru.”

„Bun, senin, popular, serviabil”

În cuvântul său, Cristian Bențe, decanul Facultății de Științe Socio-Umane și Educație Fizică și Sport din cadrul Universității de Vest „Vasile Goldiș”, l-a caracterizat pe Cristian Moisescu ca fiind drept „un hristodoro – un purtător al lui Hristos, un purtător al cuvântului lui Dumnezeu. Căci, prin bunătatea lui, prin seninătatea lui, prin dragostea pe care a arătat-o fiecăruia dintre noi, a reușit să sădească în fiecare din colegii lui o picătură măcar de dumnezeire.”
Pastorul Moise Ardelean, președintele Uniunii Bisericilor Penticostale din România, a vorbit despre „profesorul atipic” Cristian Moisescu, despre primar – care „a fost același Cristian Moisescu: popular, sociabil, serviabil”, despre prietenul care a fost de nenumărate ori în biserica penticostală. Și a încheiat: „Știți care este adevărata credință creștină, biblică, apostolică? Cei ce mor în Hristos, în momentul morții se mută să fie împreună cu Domnul Iisus. Mâine (sâmbătă-n.r.) nu se îngroapă personalitatea lui Cristian Moisescu, ci doar rămășițele pământești. Sufletul său s-a dus la Dumnezeu să se odihnească. Și așteaptă învierea trupului” – a punctat pastorul Moise Ardelean.

Încheiere… catolico-ortodoxă

Seara de priveghi a fost încheiată cu o rugăciune rostită de pastorul Viorel Iuga. După acest moment, în fața asistenței a apărut și a fost primit cu bucurie ÎPS Timotei, arhiepiscopul Aradului, care a spus, printre altele, că „Cristian Moisescu s-a dovedit a fi între noi, cei care slujim biserica și cultele religioase, o personalitate de referință”.
„Încă de prima dată când am stat de vorbă cu Cristian Moisescu, am simțit că este un trimis al lui Dumnezeu. Era un om ales, un om deosebit, cu har” – a spus reprezentantul Bisericii Catolice din Arad.

Atipice…

A fost un priveghi… atipic, un priveghi ceva mai diferit față de ceea ce știm majoritatea dintre noi că înseamnă un priveghi. Căci, pe lângă predici, cântece religioase și omagii aduse defunctului, am ascultat și acorduri de pian, chitară și trompetă, dar și poezie („Început de iubire” – text scris și recitat pe o înregistrare audio de regretatul Ioan Alexandru, prieten cu Cristian Moisescu) și am urmărit chiar și un filmuleț despre oameni și păsări („povestea” de pe fundalul sonor al înregistrării video fiind rostită chiar de către Cristian Moisescu). A fost un priveghi în care, dincolo de tristețe (specifică în astfel de momente), s-a simțit o oarecare căldură sufletească – un sentiment pe care, în vremea când trăia, Cristian Moisescu îl transmitea atât de firesc celor pe care-i întâlnea. A fost un priveghi atipic precum atipice pentru zilele pe care le trăim au fost bunătatea și dragostea cu care Cristian Moisescu și-a înconjurat semenii. Dar acesta a fost el.
„Cred că și lui Cristi i-a plăcut priveghiul” – a șoptit la sfârșitul slujbei, unul din prietenii săi.

 

GALERIE FOTO

0 Comentarii

Your email address will not be published. Required fields are marked *

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici!

  Local

  PNL Arad a votat moţiunile ambilor candidaţi pentru şefia partidului
  ARAD. Organizaţia Judeţeană PNL Arad a aprobat, prin vot, susţinerea moţiunilor ambilor candidaţi la preşedinţia partidului, atât moţiunea cu care candidează Ludovic Orban, cât şi moţiunea cu care candidează Florin Cîţu. În adresa transmisă către Comisia de Organizare a Congresului PNL, secretariatul general al PNL Arad anunţă că moţiunea „România Liberală”, care aparţine premierului Florin Cîţu, a primit 73 de voturi pentru, 9 împotrivă şi 3 abţineri. 2

  Local

  S-a deschis o nouă secţie Covid în Arad
  ARAD. Reprezentanţii Spitalului Judeţean Arad anunţă că a fost deschisă o nouă secţie Covid-19 la unitatea medicală din oraşul nostru. Secţia Medicină Internă II, care are 37 de paturi, a devenit, de vineri, secţie Covid.

  Local

  Bani pentru proiectele PNDL
  ARAD. Deputatul PNL Sergiu Bîlcea anunţă că Guvernul a alocat aproape 400 de milioane de lei pentru plata facturilor proiectelor demarate prin Programul Naţional de Dezvoltare Locală I şi II. În total, 539 de obiective de investiţii din întreaga ţară vor beneficia de aceste fonduri. 1

  România

  Cum se descarcă certificatul verde COVID-19? Documentul care va deveni vital în zilele viitoare
  Certificatul verde este necesar doar în localităţile unde incidenţa este cuprinsă între 3 şi 6 la mie. În localităţile unde incidenţa va fi cuprinsă între 3 şi 6 la mie certificatul verde, care atestă vaccinare, trecerea prin boală sau testarea, va fi obligatoriu la spectacole, cinema, piscine, competiţii sportive, nunţi sau botezuri. Operatorii economici vor folosi aplicaţia „Check DCC" pentru a verifica codul QR de pe certificatul digital al Uniunii Europene.

  România

  Guvernul a adoptat o hotărâre prin care se impune obligativitatea prezentării certificatului verde pentru anumite activități, dacă rata de incidență ajunge la 3 la mie
  Guvernul a aprobat vineri, prin hotărâre, obligativitatea certificatului verde COVID pentru accesul la anumite activităţi în localităţile unde rata de incidenţă a infectărilor cu SARS-CoV-2 este mai mare de 3 la mia de locuitori şi mai mică sau egală cu 6 la mia de locuitori. 5

  Local

  CCIA Arad ar putea să adere la Federaţia Camerelor de Comerţ Dunărene
  Un acord în acest sens a fost exprimat de preşedintele Gheorghe Seculici, în cadrul unei întrevederi cu reprezentanţii DCCF. 3

  ARADON Sport local

  „Galben-albastrele” vor juca acasă dubla din cupă
  FCC Baschet UAV Arad a anunțat un nou parteneriat cu UTA pentru abonați. 1

  Local

  2.886 de persoane locuiesc fără forme legale în municipiul Arad
  Acestea au fost descoperite de poliţiştii locali, în urma verificării a 1.122 de asociații de proprietari. 9

  ARADON Sport local

  Mai moare o echipă în sportul arădean!
  Echipa de polo CS AMEFA nu s-a înscris în Superliga Naţională. Primarului Călin Bibarţ îi place rolul de „gropar”. 10

  aradon.ro logoPentru noi, confidențialitatea Dvs. este importantă

  Noi și partenerii noștri utilizăm tehnologii, cum ar fi modulele cookie, și vă procesăm datele cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie, pentru a personaliza anunțurile publicitare și conținutul în funcție de interesele dvs., pentru a măsura eficiența anunțurilor și a conținutului și pentru a obține informații despre publicul care a văzut anunțurile și conținutul. Faceți clic mai jos pentru a vă da consimțământul privind utilizarea acestei tehnologii și procesarea datelor dvs. cu caracter personal în aceste scopuri. Vă puteți răzgândi și puteți schimba opțiunile în orice moment, revenind la acest site.