aradon.ro Web analyticsCum răspund Lime şi Bolt vandalizării trotinetelor în Arad

De M.B.
Reactualizat la:

Cum răspund Lime şi Bolt vandalizării trotinetelor în Arad

Undeva la 2% dintre trotinetele de închiriate sunt „stricate” de arădeni/Foto: M.B.
Reactualizat la:
Arădenii s-au obişnuit să vadă trotinete aruncate peste tot în oraş, unele vandalizate, însă reprezentanţii celor două companii care închiriază aceste vehicule nu îşi fac griji prea mari în acest moment.
Scris de M.B. - Arădenii s-au obişnuit să vadă trotinete aruncate peste tot în oraş, unele vandalizate, însă reprezentanţii celor două companii care închiriază aceste vehicule nu îşi fac griji prea mari în acest moment.
Arădenii s-au obişnuit să vadă trotinete aruncate peste tot în oraş, unele vandalizate, însă reprezentanţii celor două companii care închiriază aceste vehicule nu îşi fac griji prea mari în acest moment.
ARAD. Serviciul de închiriere trotinete electrice în Arad, asigurat de două companii – Lime şi Bolt – a adus şi o serie de probleme. Dincolo de plăcerea multora de a folosi aceste dispozitive smart pentru deplasare, comportamentul utilizatorilor îi deranjează pe arădeni, însă provocată şi pagube celor două companii. Deocamdată nu foarte mari, după cum susţin reprezentanţii operatorilor serviciilor de închiriere, însă arădenii văd tot mai des trotinete aruncate intenţionat în tufişuri, canale sau chiar în copaci. Unele sunt vandalizate, iar numeroase fotografii au fost distribuite în mediul online, pe reţelele de socializare.

Comportamentul utilizatorilor din Arad nu pare să fie diferit de ce se întâmplă în alte locuri din ţară. Şi în oraşe mai mari, în care serviciile de acest fel există de mai multă vreme, precum Cluj-Napoca sau Bucureşti, se pot vedea trotinete agăţate în copaci, aruncate în canele cu apă pluvială sau cu frânele tăiate intenţionat.

Reprezentanţii celor două companii care operează în Arad au răspuns întrebărilor adresate de Jurnal Arădean/ www.aradon.ro cu privire la comportamentul utilizatorilor din municipiu, concluzia fiind că deocamdată nu au fost semnalate incidente foarte grave.

Totuşi, Bolt arată că „în general, 2% din flota de trotinete e avariată sau pierdută”, iar vehiculele sunt preluate și reparate de companie, piesele nefuncționale fiind înlocuite cu ajutorul echipei locale de mecanici.

De regulă, trotinetele noastre – care sunt proiectate și produse chiar de Bolt și care sunt gândite pentru a fi utilizate prin închiriere – sunt foarte fiabile și ușor de reparat, având o construcție modulară”, arată compania.

Cum suntem văzuţi?

Arădenii sunt foarte critici în spaţiul online cu privire la trotinetişti, sesizând că aceştia circulă cu viteză mare pe trotuare, circulă câte doi pe un vehicul (fapt interzis şi de legislaţie) sau parchează haotic dispozitivele, uneori în mijlocul trotuarelor sau pe partea carosabilă, încurcând circulaţia pietonală sau a maşinilor. Cu toate acestea, iată ce crede Bolt:

„În Arad vedem o rată de utilizare foarte bună și o rată de vandalizare mai mică decât în celelalte orașe, deci suntem mulțumiți de modul în care arădenii au adoptat serviciul nostru. În toate orașele în care operăm (și sunt, acum, aproximativ 100 în întreaga lume) derulăm campanii de educare a utilizatorilor și avem inclus «modul începător» în aplicație, un mod care indică utilizatorilor cum să folosească corespunzător trotineta pentru a evita incidentele. La fel, în fiecare oraș avem și o linie de comunicare cu autoritățile locale, pentru a putea reacționa în colaborare la eventualele incidente”.

Fără plângeri la Poliţie

Reprezentanţii Bolt spun că avertizează clienții încă din aplicație cu privire la regulile de utilizare și parcare în siguranță a trotinetelor.

„Avem, de asemenea, o adresă de contact la care ni se pot raporta orice incidente și ținem legătura continuu, ca în toate orașele în care operăm, cu autoritățile locale. Trotinetele noastre sunt prevăzute cu sistem de monitorizare prin GPS și nu func’ionează în afara ariei delimitate prin aplicație, iar acesta este un factor de siguranță în plus. Incidente serioase în Arad nu au fost sesizate până acum nici de către autoritățile locale, nici de către utilizatori”, a transmis compania.

La fel, Lime transmite că „până în momentul de față nu au fost raportate incidente serioase în Arad nici de către autoritățile locale, nici de către utilizatori”.

Niciuna dintre companii nu a depus, deocamdată, plângeri la Poliţie pentru pagubele pe care le-au suferit prin vandalizări.

Campanie de educare

Pentru că modul în care circulă mulţi dintre trotinetişti este încă haotic, Primăria Arad s-a implicat într-o campanie de educare, alături de una dintre companiile care închiriază trotinete. Zilele trecute, arădenii interesaţi au putut participa, în Parcul Eminescu, la un curs de „inițiere”, pentru a afla cum să circule în siguranță cu vehiculele electrice, iar astfel de acţiuni se vor repeta.

Autoritățile încurajează folosirea trotinetelor electrice, dar atrag atenția că utilizatorii trebuie să respecte regulile din trafic. Pentru început, Poliția Locală Arad desfășoară acțiuni în scop preventiv, însă pe viitor va aplica şi amenzi.

41 Comentarii

Your email address will not be published. Required fields are marked *

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici!

 1. Patrascu says:

  Sugaci și muistele din administratia orasului și-a primit spaga, în rest poate veni😜prapadul

 2. #citizen says:

  “Campanie de educare” ? …hahahahahhaha !!!!!

  • anoinim says:

   Pe cine vor sa educe ei ? Pe arabetii ce merg in viteza pe trotuare fara sa sune de avertizare din clopotelul cu care e dotata trotineta ? Ca doar ei pot lovi/accidenta ,,necredinciosi,, ca vor merge in raiul ala al lor .

 3. Paul says:

  Un popor care asculta etno si manele ce educație sa primească? Întrebarea se pune, dacă ne vom lasa educați sau noi le știm pe toate?

  • alt anonim says:

   bai roackere___ce frast ai tu ca ascultam manele,etno?e treaba ta?ia da cu kapul inb sus sin in jos ,de pereti daca esti fraer prost,pana ametesti__ia lasati parul mare cu n-spe paduchi-pletosule,nebarbieritule,uscatule.Mai vrei?mai am___

   • Gerula says:

    Măi băiete, ești mai plin de căcat decât un poponar activ, ‘tă-te tata lu’ ‘mnezo, bunicu lu’ cristos!

   • SPREITZER FLORIN says:

    Sa simtiti taranoiul de la etno !!🤣
    Avevarul ca oameni educati sa asculte rpck am vazut dar manele si populere nana nana nu am prea vazut .

 4. Buna says:

  Cea mai mare prostie, toți deștepți iti sar în față mașini de pe trotuar, habar nu au sa circule cu el. Pana nu va fii Doamne ferește un accident nu se iau masuri pt asta. Trebuia sa poata circula doar pe malul Mureșului nu pe drumurile publice, dar na administrația Bibi lasa de dorit.

 5. Piui says:

  Trotinetele sunt folosite in mare parte de minori. Sunt foarte periculoase l viteze maxime. Probabil ca pana nu iti despica unu teasta pe asfalt, nu ne intereseaza nimic.ulterior vor fi multi eroi

 6. Infractorul says:

  Ce GUNOAIE de fiinte…, vandalism, mizerie, dezordine, teribilism…provoaca o greata imensa. Din pacate situatia se inrautateste, daca acum 10 – 20 de ani asemenea manifestari erau oarecum izolate…acum devin din ce in ce mai prezente peste tot in spatiile publice. Respectul pentru sine si pentru cei din jur a devenit din ce in ce mai greu de gasit.
  “Vrem o tara ca afara”…dar o vrem mizerabila, dezordonata…teren pentru manifestarea frustrarii unora dintre noi.
  Bun venit in COLONIA ROAMANIA…SA TRAITI BINE …in TARA LUCRULUI BINE FACUT!

 7. Anonymous says:

  Pai stiu prosti carel se lauda pe fb ca au trotineta furata….

 8. Maximilian says:

  Cica nu au fost incidente reclamate… Zilele trecute am sunat atat la primarie cat si la politie pentru a afla un numar de urgenta de la operatorii de trotinete, fiindca ne-am trezit cu una defecta cu alarma pornita in fata blocului si facea zgomot noaptea la 3 in continuu, pana un vecin a coborat dupa 20 minute si a dus trotineta undeva… Cica nu au fost incidente. Pai unde dracu sa le reclami daca firma care pune la dispozitie trotinetele nu pune un numar de telefon de contact, ci doar o adresa de email unde nu primesti niciun raspuns…

 9. aradean says:

  se circula in draci si pe trotuare si pe carosabil cu aceste rotinete conduse de unii care habar nu au de reguli de circulatie trec pe rosu , trec de o banda pe alta fara a semnaliza fac slalom intre piteoni ( batrani si mame cu copii mici) pe trotuare Ba unii mai si râd cand vad pietoni si copii speriati ce fug din calea lor
  Trotinetele circula cu viteza destul de mare . Macar firma daca ar limita /tehnic/ viteza la maxim 5-6 km/ora
  Nimeni din institutiile statului nu face un regulament de utilizare a trotinetelor pe drumurile publice / viteza , cască de protectie cunoasterea unor minime regului de circulatie/ etc pana nu se va intampla un accident grav sau mortal Si aici ma refer si la trotinetele achizitionate de catre unii aradeni din comert
  multi conducatori de trotinete habar nu au de reguli de circulatie Ce sa mai zic de minorii de 8-14 ani
  ce circula cu trotinete l
  Am vazut si cate 2 minori pe o trotineta

  • Vio says:

   Corect… Iar dacă âi accidentezi,poți sa faci și pușcărie pt în asemenea gunoi care âsi arata prostia….. Ar trebui luate masuri urgente, conducătorii auto care accidentează asemenea specimene sa nu fie trași la răspundere decât atunci când cei care conduc aceste mopeduri au permis de conducere, au peste 18 ani… Să fie trași la răspundere asa cum și un conducător auto este.

 10. aradean says:

  se circula in draci si pe trotuare si pe carosabil cu aceste rotinete conduse de unii care habar nu au de reguli de circulatie trec pe rosu , trec de o banda pe alta fara a semnaliza fac slalom intre piteoni ( batrani si mame cu copii mici) pe trotuare Ba unii mai si râd cand vad pietoni si copii speriati ce fug din calea lor
  Trotinetele circula cu viteza destul de mare . Macar firma daca ar limita /tehnic/ viteza la maxim 5-6 km/ora
  Nimeni din institutiile statului nu face un regulament de utilizare a trotinetelor pe drumurile publice / viteza , cască de protectie cunoasterea unor minime regului de circulatie/ etc pana nu se va intampla un accident grav sau mortal Si aici ma refer si la trotinetele achizitionate de catre unii aradeni din comert
  multi conducatori de trotinete habar nu au de reguli de circulatie Ce sa mai zic de minorii de 8-14 ani
  ce circula cu trotinete l
  Am vazut si cate 2 minori pe o trotineta

 11. Basil says:

  Trotinetistii sint viitorul pulii. Au un comportament de maimute oligofrene ca si parintii lor.

 12. teddy-eddy says:

  EDUCARE ???????
  Colțul Maniu cu fostul Ineului. exista până noaptea trecută un semn de circulaâie ”Trecere pietoni”. Ceva cretini ”bine educați”, u pus gând rău cemnului (o țeavă de vre-un țol lumate), au hâțâit-o, gen … o îndoim la 90 grade. o îndreptăm, repetîm operația pînă țeava suport se rupe. Ruptura este foarte proaspătă, metalul este argintiu. Oare nu există camere video în zonă?????

 13. Mihai says:

  După comentarii aici la Arad sânt cei mai civilizați oameni cei cu trotinetele sunt problema nr.1 Să aveți grijă să nu vă accidentați voi tot uitându-vă după trotinete să cădeți în vreun canal pui de intelectuali ce sunteți voi

  • Georgi says:

   Deocamdată n-am văzut un utilizator de trotinetă electrica de la Bolt sau Limonadă ăla cu cască în cap.Că trec pe trecerea de pietoni direct pe trotinetă,asta e deja un lucru minor.In cazul unui accident,sunt curios,cine plătește pagubele(dacă vinovatul e cel cu trotinetă și nici nu mâine în accident)?

   • Georgi says:

    Mâine a se citi Moare

    • Andrei says:

     Georgi. Ai o imaginație macabră foarte dezvoltată.Vezi ce dorești altuia să nu ți se întâmple ție

     • Georgi says:

      Imaginație macabră? După ce doi tineri mi-au tăiat calea ,ei având indicator de cedează trecerea?Sunt doar realist dragă ….și moartea e parte din viață,nu trebuie să o dorești cuiva că vine oricum.Cateodata noi alegem când vine prin deciziile noastre stupide.

 14. Emil says:

  Eu locuiesc in zona Podgoria . Folosesc relativ frecvent trotinete sa ma duc in zona de centru . Este pe departe cel mai bun mijloc de transport . Pt masina nu sunt parcări , pe jos durează mai mult , tramvaiul este o gluma proasta , deci trotineta rulz
  Imi pare rău ca locuiesc in oraș cu aceste maimuțe care comentează răutăcios pe aicea … dar nu mai contează ca in Decembrie plec definitiv de printre maimuțe
  Majoritate

  • Anonim says:

   Degeaba pleci definitiv pentru ca ai trait printre maimute asta inseamna ca esti si tu o maimuta. Du-te invartindu-te.

  • patriotul din arad says:

   Decat sa faci maimute pe toata lumea mai bine dute definitiv la 2 metri sub pamant sa te planga cei dragi.

  • Vasili says:

   Drum bun….nu te uita in spate , du-te tati!Dar să nu te mai întorci niciodată, că nu îngropăm oameni civilizați că tine lângă maimuțe , că stricăm modelul.

 15. Dan says:

  … Daaaa, noi “vrem o țară ca afară” (sic!), dar noi să continam sa ne comportăm ca niște “vite românesti” (sa ma scuze vitele, cel putin alea sunt si folositoare…) !!!

  Vrem autostrazi, ca sa avem unde merge pe contrasens, vrem curatenie in orase, ca sa avem unde arunca mizeria si flegma personala, vrem spatii verzi pe care nu le îngrijim sau le calcam în picioare, vrem orase moderne cu tramvaie noi, trotinete electrice, bancuțe, felinare sau strazi noi, CA SA AVEM CE DISTRUGE, vrem copii pt. Alocatie sau alte facilitați, NU PT. A LE DA EDUCAȚIE și a-i învata sa fie oameni , nu maimuțe și, MAI ALES, vedem “așchiile” din ochii tuturor, mai puțin “parul” din ochii noștri !!!😣

  Ce-ar fi “să ne uităm mai des în oglindă” , fiecare, și sa analizam imbecilitatea și/sau nesimțirea PROPRIILOR FAPTE …?! 🤔

 16. wtf says:

  DAR IN PARCURI care sunt TOTUSI sunt destinate si copiilor, dar si batranilor, circula nebunii cu trotinetele cu viteze mai ca zboara E NORMAL ASA?

  Adica trotinetele au dreptul sa circule haotic peste tot in parcuri, politia locala se face ca nu vede, dar daca accidenteaza grav pe un copil atunci ce facem?

  Pentru trotinetele care prind totusi viteza serioasa, NU e lege sa circule naibii doar pe traseele pentru biciclete?

  ADICA PE JOS NU MAI AI DREPTUL SA TE PLIMBI LINISTIT PRIN PARCURI? DOAR TROTINETELE?

  Autoritatile se fac ca dorm ????????????????????????????

  AR TREBUI TOTI CETATENII AGASATI SA SEMNEZE O PETITIE SI SA VA DEA IN JUDECATA, CU CE SUNTETI VOI MAI PRESUS decat pietonii?

  Decongestionati traficul, nu plouati asta o stim bla bla, dar sunteti un pericol rau de tot daca trantiti pe cineva la pamant!

  CIRCULATI DOAR IN LOCURI TRASATE!

 17. haos says:

  TREBUIE DATI IN JUDECATA DE CATRE CETATENII ARADULUI, asa ceva nu are cum sa fie legal !

  ASA HAOTIC NU SE MAI POATE SA CIRCULE FIECARE CUM IL TAIE CAPUL, SI INCA CU VITEZA ABSOLUT PESTE TOT TE LOVESTI NUMAI DE TROTINETELE ELECTRICE !

 18. Georghe Wasluinton says:

  Felul in care se circula si sunt ,,parcate” trotinetele electrice sunt oglinda debandadei din administratia locala.

 19. Ana says:

  Lipsa de educație, tineri inculti și din păcate totul pleacă de acasă. Nu avem ce sa cerem nimănui, atâta timp cât unii dintre noi nu știu sa și educe plozii.in aceasta situație, putem nou sa criticam pe cineva?? Politicienii, șist medical etc în contextul în care într o casa cu 4 pers nu știm sa ne comportam civilizat, nu mai vb când iesim în societate… Vai mama noastra.

 20. anonim says:

  Am vazut tigani care incercau sa fure trotinete, dar pentru ca ele pornesc alarma cand se incearca acest lucru, puradeii le-au aruncat si au fugit.

 21. ARADEAN says:

  ARADUL COMUNA DE LINGA ORASUL TIMISOARA !

 22. Geo says:

  Suntem un popor de necivilizati, in germania sunt trotinete peste tot, si nu le vandalizeaza nimeni, plus ca si aici se curcula cu viteza si nu are nici dracu treaba atata timp cat sunt atenti, bine inteles ca la noi tre sa fie alti tari in gura si sa comenteze, ca nah asa suntem noi…..

 23. Scipio says:

  Ar trebui sa isi ia careva polizorul si sa se puna sa le taie pe toate. Sunt degeaba. Cine vrea sa circule , sa isi ia bicicleta. Sunt la ocico la preturi acceptabile.

 24. korsar says:

  eu sunt anti – trotinete. si pro casca, cotiere si genunchiere.
  si anti-orice merge cu viteza pe trotuar.
  si nu consider ca o banda trasata cu var pe trotuar
  inseamna pista de biciclete.

 25. Mocofan-club says:

  O invenție de-a dreptul diabolică. Și eu am avut o trotinetă dar amu vreo 63 de ani, una clasică din lemn, la 35 de lei bucata, și nu era electrică. N-am mai mers cu ea de la vârsta de 7 ani, că mi se părea ceva cât se poate de bizar. Amu’ vezi trotinetiști trendy dar burtoși și de 50 de ani! Rușine tuturor celor care nu mai au bun simț și nici simțul măsurii!

 26. Mapamond

  Austria a decretat „pandemia nevaccinaţilor”. Noul cancelar se gândeşte să introducă lockdown
  Numărul în creşte al infecţiilor l-a determinat pe cancelarul austriac Alexander Schallenberg să declare „pandemia nevaccinaţilor”. Guvernul studiază varianta unei noi perioade de izolare doar pentru cei care refuză imunizarea cu ajutorul serurilor. 20

  Local

  Peste 100 mii de persoane vaccinate în Arad: 2.644 în ultimele 24 de ore!
  Campania de vaccinare s-a relansat în ultimele zile, după ce situația pandemică a escaladat, numărul infectărilor fiind tot mai mare, cazurile medii și grave ajungând să „sufoce” spitalele, iar ambulanțele cu greu mai fac față solicitărilor. 5

  România

  Traficul online de droguri ilegale împotriva Covid
  42 de site-uri au fost blocate în Italia, după ce au făcut publicitate sau au vândut ilegal diferite tipuri de medicamente, inclusiv împotriva Covid-19. 1

  România

  Studiu CNCAV: Vaccinarea a redus de peste 20 de ori riscul de deces în urma COVID-19!
  CNCAV a realizat studiul de eficienţă a vaccinării împotriva COVID-19 în rândul persoanelor vaccinate, comparativ cu evoluţia persoanelor nevaccinate. Concluzia este că vaccinurile protejează în proporţie covârşitoare împotriva infectărilor, a spitalizărilor şi a deceselor. 10

  Local

  17 decese în 24 de ore! Peste patru mii de arădeni se tratează la domiciliu
  Cu peste 500 de cazuri depistate în ultimele 24 de ore, Aradul a ajuns la un total de infectări de 33.944 de cazuri. Din păcate tot în ultimele 24 de ore, 17 arădeni și-au pierdut viața fiind infectați cu COVID, astfel că numărul total al deceselor de la începutul pandemiei ajunge la 1.226. 4

  Local

  Apel către medicii de familie să își deschidă telefoanele
  ARAD. Presiunea e extrem de mare pe sistemul medical arădean, iar medicii de familie sunt primii în relația cu pacienții. 12

  Local

  Certificatul verde e obligatoriu! Lista completă a locurilor unde trebuie prezentat documentul
  Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă (CNSU) a propus noi restricţii. Una dintre principalele măsuri este obligativitatea de a prezenta certificatul verde la intrarea în m instituţiile publice. 29

  Local

  Aradul în colaps? Peste 500 de cazuri într-o zi și un sistem medical pe punctul de a ceda
  Cât mai poate rezista Aradul valului COVID? Cât mai pot continua în acest ritm cadrele medicale? Cât va mai dura până când ventilatoarele și stațiile de oxigen vor claca? 81

  Local

  Primarul din Ineu, mesaj din fața spitalului: Fiți responsabili, măcar acum!
  INEU. „Fiți responsabili în ceea ce privește sănătatea voastră și a celor din jur, sănătatea mea și a familiei mele”, este mesajul pe care primarul din Ineu, Călin Abrudan l-a transmis chiar din fața spitalului din Ineu, spital suport-COVID. 16

  aradon.ro logoPentru noi, confidențialitatea Dvs. este importantă

  Noi și partenerii noștri utilizăm tehnologii, cum ar fi modulele cookie, și vă procesăm datele cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie, pentru a personaliza anunțurile publicitare și conținutul în funcție de interesele dvs., pentru a măsura eficiența anunțurilor și a conținutului și pentru a obține informații despre publicul care a văzut anunțurile și conținutul. Faceți clic mai jos pentru a vă da consimțământul privind utilizarea acestei tehnologii și procesarea datelor dvs. cu caracter personal în aceste scopuri. Vă puteți răzgândi și puteți schimba opțiunile în orice moment, revenind la acest site.