aradon.ro Web analytics
Curand, Aradul va importa forta de munca

Reactualizat la:
Reactualizat la:
Directorul Agenției Județene pentru Ocuparea Forței de Muncă (AJOFM) Arad atenţionează asupra problemelor cu care se confruntă piaţa locală a muncii.
Scris de Diana Dutu - Directorul Agenției Județene pentru Ocuparea Forței de Muncă (AJOFM) Arad atenţionează asupra problemelor cu care se confruntă piaţa locală a muncii.

Aradul figurează, mai mereu, în topul judeţelor cu cele mai multe locuri de muncă vacante, la nivel naţional. Cum se explică această situaţie, domnule director?

HENTEŞ. Sunt doi factori importanţi. La începutul mandatului meu, am pornit cu 200 de locuri de muncă vacante, iar săptămâna trecută am avut 1.220. Potrivit legislaţiei, agenţii economici au obligaţia de a anunţa locurile de muncă vacante. Am monitorizat oferta din oraş, am identificat agenţii economici care nu ne-au anunţat locurile de muncă vacante şi i-am atenţionat cu avertisment, iar dacă nu au fost receptivi, la a doua abatere am aplicat sancţiuni. Şi, uite-aşa, s-au adunat locuri de muncă vacante. A doua componentă are legătură cu un proiect european pe care îl derulăm şi al cărui scop este tocmai acesta: să determinăm persoanele neocupate. Am mai găsit 4.300 de persoane neocupate numai în oraşele din judeţul Arad. Am întocmit o bază de date nouă, mai aproape de realitate, pentru ca şomajul să fie evidenţiat la nivelul la care el există. Sigur, Aradul este atractiv şi pentru multinaţionale, care s-au oprit aici, la noi, şi atunci nevoia de forţă de muncă a crescut.

AJOFM Arad organizează, periodic, burse ale locurilor de muncă. În cea mai mare parte, lumea vine, se uită şi… pleacă. Sunt puţini cei care îşi găsesc o slujbă. Ce ar trebui, oare, să se schimbe pentru a avea un alt efect?

HENTEŞ. Anul acesta am avut 46 de burse ale locurilor de muncă, foarte multe comparativ cu alţi ani. Oamenii care vin la burse sunt mai puţini decât ne aşteptăm noi pentru că, astăzi, Aradul are efectiv o problemă cu forţa de muncă. În curând, Aradul va fi nevoit să importe forţă de muncă din ţările non-UE, din locurile unde oamenii ar veni să muncească pentru un salariu minim sau ceva peste salariul minim. La bursele pe care le organizăm, vin aproape la fel de mulţi angajatori câţi vin şi oameni în căutarea unui loc de muncă. Mulţi dintre ei nu au nici măcar un interes real să-şi găsească un loc de muncă, ci vin pentru că au anumite obligaţii faţă de noi. Şi trebuie să recunoaştem că tinerii din ziua de astăzi nu doresc foarte tare să muncească. Ei doresc foarte tare să câştige.

Apropo de tineri. În fiecare an, absolvenţii îşi depun dosarele pentru a intra în şomaj. Este aceasta o soluţie potrivită pentru tineri?

HENTEŞ. Sunt mulţi tineri care au terminat şcoala – peste 1.700 de absolvenţi numai de liceu, cărora li se adaugă şi alţii. Ei aveau la dispoziţie o perioadă de 60 de zile să se înscrie în căutarea unui loc de muncă. E o perioadă-tampon, după care pot să intre şase luni în şomaj. S-au înscris 522. Deci nici măcar interes nu au avut să-şi caute loc de muncă. Trebuie să spunem clar: nu există interes! Noi avem foarte multe locuri de muncă şi, dacă ei şi-ar dori cu adevărat un loc de muncă, ar găsi. În maximum trei zile. Pentru că pe tineri nu-i prea refuză nimeni. Ei nu au pretenţii financiare mari şi pot fi formaţi după modelul firmei.

Avem printre cele mai scăzute rate ale şomajului din ţară: 3,21 în ianuarie 2014, 2,95 în iunie 2014. Se poate mai bine de atât?

HENTEŞ. Vom creşte puţin în următoarea perioadă deoarece constructorii îşi încheie activitatea, urmând ca în primăvară rata şomajului să se diminueze iar. Dar această rată nu este reală. O dovedeşte faptul că am identificat atâtea persoane care nu au un loc de muncă şi nici nu sunt înregistrate ca fiind în căutarea unui loc de muncă.

Care este, atunci, rata reală a şomajului în judeţul Arad?

HENTEŞ. Eu cred că se situează undeva, în jur de 9-10 procente. Dar i-aş spune rată de neocupare, nu rată de şomaj, rată a persoanelor neocupate. Aceasta va trebui să intre, până la urmă, într-o structură de gândire politică de aşa natură încât nu doar să includem aceste persoane într-o bază de date, ci să şi facem ceva cu această bază de date. Să vedem ce nevoi au aceşti oameni şi cum i-am putea ajuta să se angajeze. Pentru că o mare parte dintre ei sunt oameni care au vicii, sunt oameni care au şcoala incompletă, de nivelul a două-trei clase, nu ştiu să scrie, nu ştiu să citească, dar sunt oameni pentru care trebuie făcut ceva în viitor.

Răsfoind baza de date pe care o aveţi, se constată foarte uşor că persoanele cu studii superioare au şanse destul de reduse să-şi găsească un loc de muncă prin AJOFM. Ce-i de făcut?

HENTEŞ. Aş dori să completez, fără intenţia de a jigni pe cineva. Cred că societatea românească nu e foarte interesată de persoane cu studii superioare. Pentru că foarte multe dintre ele au studii mediocre superioare. Sunt foarte mulţi absolvenţi de facultate care nu ştiu să întocmească o cerere. Sunt foarte mulţi absolvenţi de facultate care, dacă i-am pune în locul unde-i recomandă diploma, ar claca în secunda doi. Sunt foarte puţini oameni cu studii superioare adevărate, care n-au loc de muncă. Mai ales în zona noastră. Omul care are studii superioare adevărate ştie imediat să îşi caute un loc de muncă. Sunt aproape două milioane de locuri de muncă în Europa pe care noi le gestionăm prin programul EURESS. Credeţi că un om care are studii superioare şi care vrea într-adevăr să muncească nu se regăseşte în cele două milioane de locuri de muncă?

Munca în străinătate este o opţiune demnă de luat în seamă pentru şomerii arădeni. În ce măsură este şi accesibilă?

HENTEŞ. Programul EURESS este accesibil de ani buni. Avem o specialistă în judeţul Arad care face parte din Agenţia noastră şi care îi învaţă pe oameni. Dar, nu ştiu de ce, oamenii sunt reticenţi. Ar vrea mai bine să discute cu o persoană care îi urcă într-un microbuz şi îi duce în Germania, îi păcăleşte sau nu…

Vorbeaţi despre o criză de forţă de muncă în Arad şi, în acelaşi timp, aţi amintit despre o „rată de neocupare” în creştere în judeţul nostru. Nu se bat cap în cap?

HENTEŞ. Nu. Şi explicaţia e simplă. Diferenţa dintre indemnizaţia de şomaj şi salariul minim e una dintre cauze. Angajatorul va trebui să umble la salariu şi să dea oamenilor un plus de cel puţin 200 de lei şi atunci va avea oameni la lucru. În al doilea rând, judeţul Arad s-a dezvoltat mult din punct de vedere agricol şi sunt mulţi oameni care îşi completează veniturile din agricultură. Sunt şi alte activităţi prin care oamenii îşi completează veniturile. Chiar şi şomerii noştri o fac, dar noi nu avem capacitatea să dovedim acest lucru. În zona noastră, aproape de lumea vestului, posibilităţile sunt multiple, oamenii au diferite alte… îndeletniciri. Ştiu cazul unui bărbat care s-a lăsat de cursul de sudor pentru că „mă râde tot blocul”. Sunt mulţi în jurul lui care iau maşini de nu-ştiu-unde, le duc la piaţă şi câştigă câteva sute de euro la fiecare maşină vândută. În plus, e şi o mentalitate potrivit căreia să ajungi sudor sau lăcătuş sau ceasornicar ar fi o ruşine. Ei vor să fie „oameni mari”, să ajungă sus. Dar, oare, societatea aceasta se poate ţine numai cu oamenii „cei de sus”? Cred că ar trebui să ne trezim şi să facem ceva.

Marinel Henteş: “Tinerii din ziua de astăzi nu doresc foarte tare să muncească. Ei doresc foarte tare să câştige”

0 Comentarii

Your email address will not be published. Required fields are marked *

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici!

  Local

  „Viaţa” - spectacol închinat lui Eminescu de nevăzătorii arădeni
  Membrii Trupei de Teatru ANA au recitat poezii eminesciene pe scena Centrului Cultural Judeţean Arad.

  UT Arad

  Cardoso, la primele declarații după ce a semnat cu UTA
  Jucătorul a dezvăluit de ce nu a performat în Coreea de Sud, dar acum vrea să-și arate adevărata valoare.

  UT Arad

  Dumitru Cardoso, noul jucător al echipei UTA!
  Chiar în aceste momente, la stadionul „Francisc Neuman” a ajuns Dumitru Cardoso. Jucătorul cu tată român și mamă afro-braziliană a rămas liber de contract după despărțirea de sud-coreenii de la Suwon Samsung Bluewings (19 meciuri și un gol). 5

  Local

  Incendiu la o casă din cartierul Grădiște din cauza coșului de fum
  Detașamentul de Pompieri Arad a intervenit luni după masa în cartierul Grădiște, pentru stingerea unui incendiu izbucnit la acoperișul unei case. Potrivit ISU Arad “din cauza coșului de evacuare a fumului crăpat și amplasat necorespunzător - în apropierea unei grinzi din lemn - s-a aprins acoperișul pe o suprafață de aproximativ 20 de metri pătrați.

  Local

  Gheorghe Falcă: „Noul pod peste Mureș trece în faza de execuție”
  Fostul primar al Aradului, Gheorghe Falcă, în mandatul căruia s-a inițiat proiectul privind noul pod peste Mureș din zona Șaguna – Aradul Nou, a transmis într-un comunicat de presă că semnarea contractului de execuție este „o victorie pentru Arad și pentru arădeni”. 10

  Local

  Creşte rata de pozitivare la nivelul Aradului
  Tot în creștere este și numărul copiilor internați la secția Pediatrie Infecțioase II. La secția ATI COVID sunt internate 12 persoane. 18

  ARADON Sport local

  Hațegan, încă un pas spre „mondiale”
  ABU DHABI. În această săptămână, doi cavaleri ai fluierului din țara noastră participă la seminarul arbitrilor UEFA aflați pe lista pentru Campionatul Mondial de fotbal din Qatar. În Emirate au fost invitați 20 de „centrali” și 16 arbitrii VAR, iar printre ei se află și cei mai buni români: Ovidiu Hațegan (41 de ani) și Istvan Kovacs (37 de ani). 1

  Local

  Localurile din Arad - „călcate” de poliție și DSP
  Echipe mixte au întrerupt o zi de naștere și au verificat dacă în localurile din municipiu se respectă măsurile anti-Covid. 4

  ARADON Sport local

  Planuri importante de viitor la secția de atletism a CSU Arad
  CS Universitatea Arad a adunat o grupă de copii cu perspective pentru viitor. 1

  aradon.ro logoPentru noi, confidențialitatea Dvs. este importantă

  Noi și partenerii noștri utilizăm tehnologii, cum ar fi modulele cookie, și vă procesăm datele cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie, pentru a personaliza anunțurile publicitare și conținutul în funcție de interesele dvs., pentru a măsura eficiența anunțurilor și a conținutului și pentru a obține informații despre publicul care a văzut anunțurile și conținutul. Faceți clic mai jos pentru a vă da consimțământul privind utilizarea acestei tehnologii și procesarea datelor dvs. cu caracter personal în aceste scopuri. Vă puteți răzgândi și puteți schimba opțiunile în orice moment, revenind la acest site.