Se prefigurează o nouă descoperire arheologică importantă în județul nostru. Un grup de pasionați de detecție a metalelor au descoperit, pe unul dintre dealurile comunei Bârzava, unul sau mai multe morminte în care au fost îngropați războinici din perioada dacică sau dintr-o perioadă chiar mai timpurie. Codruț Drăgan, Andrei Berari, Răzvan Manoilache, Dan Slavescu, Antonio Nechifor, Ciprian Matei și Andrei Florin Clitan sunt „detectoriștii” care au luat la pas dealurile din comuna aflată pe Valea Mureșului și au făcut această descoperire care, se pare, ar fi una majoră din punct de vedere al arheologiei.
„În mod cert, este vorba despre mormintele unor războinici aparținând curentului cultural Padea-Panaghiurski Kolonii, cultură ale cărei purtători au stat la baza ridicării regatului dac, această descoperire fiind prima de acest fel din județul Arad. Descoperirea este cu atât mai valoroasă, cu cât prin ea teritoriul comunei Bârzava se aliniază altor descoperiri similare din Oltenia, din Centrul Transilvaniei și, prin descoperiri similare făcute tot cu detectorul de metale, din Crișana, conexiuni care refac legăturile cu nordul regatului dac, legături ce lipseau până în anii trecuți. Războinicii înmormântati pe dealul din Căpruța (n.r.: unde au fost descoperite mormintele) în mod sigur rezidau în apropiere, fiind conectați la una dintre fortărețele care păzeau intrarea pe valea Mureșului”, ne-a declarat Codruț Drăgan, unul dintre cei care au participat la această importantă descoperire arheologică.
Profesioniștii, pe fir
După ce detectoarele lor de metale au prins semnale bune, semnale care s-au dovedit a fi săbiile războinicilor îngropați la Bârzava, amatorii de detecție a metalelor au solicitat ajutor specializat, pe fir intrând arheologii Complexului Muzeal Arad.
„Pentru elucidarea detaliilor unei astfel de descoperiri, au fost anunțați arheologii de la Muzeul Arad care urmeaza sa deschidă un mic șantier pentru recuperararea profesionistă a contextelor arheologice și integrarea tuturor datelor în peisajul istoric al celei de a doua epoci a fierului, perioadă care, prin descoperirile semnalate, pun pe hartă comuna Bârzava”, ne-a mai transmis Codruț Drăgan.
Idee de turism
Primarul din Bârzava, Gabriel Faur, speră că recentele descoperiri vor pune comuna pe care o conduce pe harta turismului din Arad.
„Descoperirile arheologice au fost făcute chiar pe un deal pe care noi am început să îl amenajăm, în vederea atragerii turiștilor în zonă, dar și pentru locuitorii care vor să petreacă câteva ore în mijlocul naturii. Aceste morminte ale războinicilor din trecut ar putea să fie un catalizator important în ceea ce privește intenția noastră de a deveni un reper turistic important pe harta județului nostru. Așteptăm acum ca arheologii de la Muzeu să încheie șantierul arheologic de pe dealul respectiv, după care vom încerca să facem o strategie de dezvoltare a acestei zone, să găsim modalitatea prin care să punem în valoare situl arheologic”, ne-a spus Gabriel Faur.
Trimite articolul
XPffff. Ungurii n-o sa fie fericiti cand afla stirea asta :)))
-
Ungurii ca ungurii, dar să-i vezi pe bruxelezi ce “fericiți” vor fi, cu globalismul și europenismul lor, că iar o să trebuiască să facă dispărute aceste artefacte, ca să ne mai scoată din cap atâta “suveranism” și “identitate națională”, că deja “prea ne-am luat nasul la purtare”…
-
Bre! sti ca poti beneficia de un mare drept in europa asta de care iti este sila? Se numeste, dreptul de a pleca.
Nu fi timid, depuneti actele pentru azil politic in rusia, scarbit de bruxelismul decadent…sau doar parem, asa de hartie, mari opozanti?!-
Cu oameni ca tine s-a instaurat dictatura comunistă
-
-
-
Da, dar or sa zica ca razboinicii aia vorbeau de fapt ungureste 🙂
-
😂😂😂😂😂😂😂😂
Stai sa vezi cand vor afirma ca sunt oamenii lui atila !🤣🤣
Acțiunea detectoriștilor este ilegală, săpături arheologice fac personale calificate și autorizate pentru așa ceva.
Cei cu detectoarele trebuiau să se oprească la prima piesă și să anunțe descoperirea, nu să își aroge rolul de mari cercetători.
Polițiștii de Patrimoniu ar trebui “să intre pe fir”.
-
…se vede că ești pe dinafară,deci taci…lasă detectori știi să facă treabă celor care nu și o fac…
-
Nu este deloc ilegala. Ilegal e sa faci detectie intr-un sit arheologic clasificat ca atare. Au procedat corect, nu au facut ei sapaturile ci au anuntat arheologii de la muzeu care au preluat situl.
-
Acțiunea lor este legală atâta timp cât sunt autorizați și nu intră în situri arheologice . Mai mult de atât , in ultimii ani au scos la suprafață o mulțime de tezaure foarte importante și valoroase pentru noi ca nație , făcând treaba arheologilor frustrați .
-
Ai scris doar prostii. Nu-nțeleg de ce nu vă informați înainte de a posta, doar ai internetul la dispoziție georgescule!
-
Bați câmpii cu grație!
-
Du-te la buzele și toartele tale bre. Faci istorie in cercetare ca primadona epocii de aur. Justitia nu e cârpa ta s-o mâni tu să iți rezolve frustrările de cercetător cu rezultate cel mult modeste. Politia de Patrimoniu ar putea eventual să consemneze primul act de bune practici din județ din partea unor amatori care au actionat in mod profesionist in timp ce voi profesionistilor nu actionati nici măcar la nivel de amatori.
Nu imi amintesc de nici un Vasile care să fi făcut istorie in arheologie.
Du-te de dă in cărti că din dat in gropi faci artă.-
Aoleu, dacopatule, dar ce te-ai pornit!
Care ți-e problema, ești supărat că nu-l mai poți vota pe Georgescu?
-
Esta clar, sunt oasele Eloidei Ghinescu, fiica înpăratului dac, Decebal cel Mare ṣi Sfânt
-
Ioi iștenem! Hat tu adevărat vorbește. Cum nu găsit și carnet partid pereme la el?
Erau razboinici bravi. Inca si acum erau in lupta continua.. Abia au reusit sa_i imobilizeze.
-
😂🤣😅
Daca gasiti osaminte si cresc fructe de padure langa… atunci sunt daci. Indubitabil!
Problema cu detectoristii este ca nu prea le place sa declare cand gasesc denari, kosoni sau chestii ce pot iesi usor pe piata neagra. Toate judetele au astfel de ‘profesionisti’, numai sa vada moneda in pamant si stiu exact cati euro face.