aradon.ro Web analytics

ARADON

ARADON

  • Home
  • Ştiri
    • Ştirile judeţului Arad
    • Evenimente
    • Comentariul zilei
    • Stiri internaţionale
    • Stiri naţionale
    • Celebritati/Lifestyle
    • Download
  • Video
  • Sport
    • UTA
    • Sport local
    • Ştiri sportive
  • Party
  • Angajari
  • Aplicatii mobile
Select Page

ARADON
Local
Deșeurile, între promisiuni, proiecte și realități „murdare”

Deșeurile, între promisiuni, proiecte și realități „murdare”

De Sorina Ambruș
la 25 September 2020 10:12 Reactualizat la: 25 September 2020 11:20
12 Comentarii

Deșeurile, între promisiuni, proiecte și realități „murdare”

Realitățile „murdare” de pe platformele de colectare/Foto: Retim
25 September 2020 10:12 Reactualizat la: 25 September 2020 11:20
Colectarea selectivă a deșeurilor nemulțumește asociațiile de locatari, potrivit unui comunicat al ULAL Arad, care vorbește mai ales despre modul în care aceasta se desfășoară în zonele de condominii.
Scris de Sorina Ambruș - Colectarea selectivă a deșeurilor nemulțumește asociațiile de locatari, potrivit unui comunicat al ULAL Arad, care vorbește mai ales despre modul în care aceasta se desfășoară în zonele de condominii.

Trimite articolul

X

ARAD. ULAL semnalează că deși „S.C. RETIM Ecologic Service S.A. a mărit tariful serviciului și nu este singura majorare la care ne putem aștepta, locatarii din asociațiile de proprietari sunt nemulțumiți de cum arată spațiile destinate colectării selective a deșeurilor, precum și de modul în care operatorul își desfășoară activitatea”.

Cea mai mare nemulțumire, potrivit ULALA, este legată de felul în care sunt amenajate platformele de colectare, care nu sunt igienizate periodic, deși această obligație se regăsește în contractul cu Retim: „organizarea, selectarea și asigurarea unui spațiu potrivit pentru depozitarea deșeurilor nu sunt realizate corespunzător. Mai mult, operatorul are obligația contractuală de a spăla spațiile de colectare a deșeurilor și de a menține spațiul cât mai igienic cu putință”, precizează d-na Lupșe. Un alt motiv de „supărare” este faptul că spațiile de colectare sunt deschise, oricine poate avea acces la ele, tomberoanele fiind pe roți se pot deplasa liber, iar aspectul cu grămezile de gunoaie care înconjoară, de multe ori tomberoanele este evident inestetic.

Comportament inadecvat

Referitor la cele de mai sus, cei de la RETIM sunt de părere că „problemele semnalate sunt rezultatele unui comportament inadecvat al utilizatorilor serviciului de salubrizare, comportament care ar trebui sancţionat”. Pentru o corectă informare a publicului, RETIM Ecologic Service SA mai subliniază că obligaţia societăţii este de a opera platformele puse la dispoziţie de către autorităţi şi nu are nici obligaţia legală şi nici capacitatea financiară de a investi în infrastructura spaţiilor de colectare. Deși am vrea să-i contrazicem în privința comportamentului neadecvat, adevărul este că uneori am putea da dovadă de mai multă disciplină în felul în care ne debarasăm de deșeuri. Nu puțini sunt cei care, din comoditate, din proastă creștere sau totală lipsă de respect pentru ceilalți, își lasă deșeurile menajere pe lângă tomberoane, făcând aproape imposibil accesul celorlalți în interiorul platformei. Și nu vorbim doar despre situațiile în care containerele sunt pline, deși și astfel de aspecte sunt des întâlnite, mai ales în apropierea zilei de golire, de către Retim, a containerelor. Legat de colectarea selectivă, întâlnim destul de des situații în care anumiți locatari își lasă, spre exemplu, cartoanele de dimensiuni mai mari, lângă container, pentru că aducerea lor la o dimensiune la care să încapă în container, necesită puțin efort.

O educare a arădeanului pe acest subiect, însă, ar trebui să intre atât în sarcina autorităților, care au accesat fonduri europene și pe acestă componentă, cât și în cea a firmei de colectare, dacă și-ar dori ca munca să-i fie mai ușoară măcar pe viitor.

Cât despre spălarea platformelor, aici nu ține de cetățeni, ci de firma contractantă și mai mult ca sigur se găsește în contractul încheiat. În zonele problematice, astfel de activități s-ar putea desfășura mai des, mai ales pe timp de vară, când platformele generează un miros deloc plăcut în jur.

Proiect pilot

Pe de altă parte, chiar și în zonele în care asociațiile de locatari sunt cât de cât atente la păstrarea platformele în condiții decente, acestea fiind deschise, sunt ca atare ușor accesibile oricui. Și aici ne referim la nefericiții care din asta trăiesc – căutatul prin gunoaie – și de la care nu putem pretinde o înaltă educație civică.

Potrivit RETIM soluţia este, într-adevăr, reamenajarea tuturor platformelor de colectare la un standard modern, european, un model fiind propus și implementat deja de către compania RETIM în colaborare cu Primăria municipiului Arad şi ADI SIGD. „Dar şi până atunci există soluţii de îmbunătăţire a situaţiei actuale. Afirmaţiile preşedintelui ULAL lasă impresia că mizeria lăsată de acel mic procent de cetăţeni poate fi preîntâmpinată de către operatorul de salubrizare, lucru care, în viziunea RETIM, nu este real. «Noi credem că majoritatea cetăţenilor din Arad respectă regulile de colectare separată, dar există un anumit procent care nu înțelege importanţa acestei operaţiuni simple. Acest segment trebuie izolat cu ajutorul Poliţiei Locale, al tuturor cetăţenilor, pentru a nu mai afecta întreaga populaţie şi întregul sistem»” a declarat Dan Pascu, Director General Marketing-Economic RETIM.

Cu alte cuvinte, RETIM a amenajat două astfel de platforme, închise și dotate cu camere de luat vederi, în cadrul unui proiect pilot. Dar societatea de colectare nu are prevăzut în contract și astfel de responsabilități, care trebuie finațate de către municipalitate. Atfel că, deși proiectul este depus, finanțarea trebuie găsită de autoritățile locale, dacă într-adevăr există voință și preocupare pentru acest subiect.

Proiect nou…

Acuze mai grave le sunt aduse de către ULAL celor de la ADI Sistem Integrat de Gestionare a Deșeurilor Arad, care „a încasat fonduri de la Uniunea Europeană pentru a implementa un sistem integrat de colectare selectivă a deșeurilor eficient, modern. ADI SIGD Arad are zeci de angajați plătiți din bugetul local cu rolul de a respecta regulamentele, de a dezvolta serviciile și sistemele de gestionare a deșeurilor. În practică, vreme de 3 ani de zile, nu s-au implementat nici un fel de soluții eficiente, moderne, nu s-au creat rampe adecvate de colectare a deșeurilor, dar se plătesc indemnizații pentru ca această asociație să existe fără activitate, fără rezultate. Până în acest moment, cu sau fără această asociație plătită din bugetul local nu există absolut nici o diferență și nici o îmbunătățire a calității vieții arădenilor”, susține președintele ULAL.

La rândul lor, cei de la ADI reacționează printr-o precizare care face referire la un nou contract, care vine în completarea celui semnat în 2010, materializat printr-o finanțare de 30 de milioane de euro pentru organizarea serviciului de salubrizare și în baza căruia s-au construit stațiile de sortare/transfer, stația de compostare în tunel, precum și toate celelalte bunuri necesare organizării serviciului de salubrizare. „Consiliul Județean Arad a demarat un nou proiect pe fonduri europene, care vizează remedierea carențelor identificate în timpul operării efective a serviciului în toate cele 5 zone de colectare, inclusiv amenajarea de platforme de colectare pe teritoriul municipiului Arad”. Deși din comunicatul ADI reiese că proiectul ar fi început, de fapt el se află la stadiul de intenție, urmând ca până în decembrie să fie aprobat noul plan județean de gestionare a deșeurilor, după care se vor depune documentațiile tehnice, pentru accesarea de fonduri europene.

Schimbări radicale

Cert este că instituțiile și firmele implicate sunt în căutare de… soluții, sau în încercarea de a remedia carențele soluțiilor inițiale. Dacă se vor și concretiza, când, cum și pe câți bani rămâne de văzut. O soluție la nivel de municipiu fusese identificată de Primăria Arad în trecut, licitată chiar, dar mai apoi abandonată: realizarea de platforme de gunoi îngropate, o soluție aliniată, totuși, pretențiilor secolului 21. Numai că firma care a câștigat licitația a și falimentat între timp. Dar despre acest subiect, în viitorul apropiat.

Conducerea ULAL, însă, nu are de gând să renunțe la acest subiect: „Nemulțumirile și reclamațiile nu se vor opri până când activitatea ADI SIGD Arad se va face cu adevărat notabilă, iar modernizarea spațiilor destinate deșeurilor nu vor arăta ca niște grămezi de gunoi părăsite. Pentru a fi într-adevăr în măsură să crească tarifele, operatorul și mai ales ADI SIGD Arad, care este direct responsabil cu amenajarea modernă a acestor spații, trebuie să pună în practică soluții reale, și nu să prezinte planuri și proiecte pe hârtie”.

Trimite articolul

X
Taguri:
ADI SIGD ,
colectare selectiva ,
deseuri ,
majorare tarife ,
nemultumiri locatari ,
promisiuni ,
retim ,
ULAL Arad ,
zone de condominii
12 Comentarii

Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici!

  1. Iulian says:
    September 25, 2020 at 11:18 am

    Cred că tine mai mult de noi sa respectam indicațiile privind depozitarea deșeurilor. Majoritatea locurilor de depozitare sunt curate, dar daca nu avem o minimă educație (din păcate), e clar că nu e cineva non-stop să facă după noi. Chiar recent am văzut pubela galbena (care e pt plastic) plina de alte cele…atunci, cred că problema in mare parte e la noi

    Reply
    • Dan says:
      September 26, 2020 at 9:37 am

      Dragule, ai avea perfecta dreptate dacă… “n-ai fi picat din alta lume” !!!

      Cand:
      – firma de salubritate E PRIMA CARE AMESTECA TOATE DESEURILE LA UN LOC, adica in gunoiul menajer;
      – cand firma de salubritate NU OFERA DESTULE CONTAINERE MENAJER sau NU LE RIDICA IN MOD REGULAT;
      – cand firma de salubritate nu numai ca nu face intotdeauna curat in jurul containerelor, dar, de multe ori, FACE MAI MULTA MIZERIE DECAT A FOST, atunci cand goleste containerele;
      – cand Primaria NU A REZOLVAT NICI ACUM problema ridicarii IN MOD REGULAT, a deseurilor vegetale;
      – cand NIMENI NU PAZESTE/SUPRAVEGHEAZA rampele pt gunoi din oras, unde nesimtitii deverseaza in mod regulat, deseuri din constructii sau din curatiri/lichidari de locuinte/case !!!
      – cand nimeni NU-I IA LA INTREBARI pe cei de la case, care au locatia si platesc impozit la respectiva adresa, dar N-AU CONTRACT DE SALUBRITATE, ce fac cu gunoiul ?!
      – deci daca NIMENI DIN CEI PLATITI sa-si faca treaba, bine, NU O FACE, “cum mama naibii” sa ai pretentia ca cetatenii “sa fie mai catolici decat Papa”?
      Ia sa-si faca, TOTI CEI PLATITI, treaba “ca la carte” si-atunci, DA, poti sa ai pretentia, SI CHIAR SA-I OBLIGI pe cetateni, sa respecte curatenia si disciplina!

      Dar pâna cand tu, organ al statului sau firma platita DIN BANI PUBLICI, NU-TI FACI TREABA “ca la carte” , nu poti avea pretentia ca cetatenii s-o faca !!!!!! 🤔

      PS: nu “am picat pe spate” de cum lucrau cei de la Polaris, dar “vedetele” astea care se ocupa acum de salubrizarea orasului, sunt niste “figuranti” , care dau mai mult de gura, prin tot felul de Comunicate, decat sa-si bata capul cum sa faca treaba mai buna… ☹

      Reply
      • anonim says:
        September 26, 2020 at 9:53 am

        Bravo san , bine spui !

        Reply
  2. Paul says:
    September 25, 2020 at 11:50 am

    Dar unde sunt acele platforme subterane pe care le prezenta Faraonul odata cu proiectul de DeGenerare Urbana?Nu era normal sa fi fost inplementate odata cu amenajarea parcarilor dintre blocuri?Sau s-au luat niste bani cu mult mai repede decat trebuia pentru ceva neexecutat?

    Reply
    • anonim says:
      September 25, 2020 at 8:26 pm

      Asa e Paul !

      Reply
  3. Ascendis says:
    September 25, 2020 at 12:23 pm

    Ruie Metim

    Reply
  4. anonim says:
    September 25, 2020 at 3:33 pm

    Ce colectarer selectiva, cand chiar la platforme in zona centrala si spre Polivalenta vine o utilitara cu obloane suprainaltate si descarca de la mobilier degradat la rufe vechi si alte vechituri din case in renovare pana la resturi de materiale de constructie scoase din reabilitari de case ?

    Reply
  5. anonim says:
    September 25, 2020 at 8:22 pm

    Ce tot cauta ăștia solutii cand e suficient sa iesim dincolo de granite si vedem solutii pe care ei le pot adopta fara cautari, analize, comisii si, alte prostii ce le umbla prin cap numai sa nu puna osul la treaba. ! De ce nu sunt pe langa supermarketuri colectoare de peturi si doze care in schimbul peturilor goale sa iti elibereze un bon valoric pt cumparaturi cum au in alte tari ?
    De ce nu sunt alergati vagabonzii care imprastie continutul tomberoanelor si nu doar atat, dar isi fac culcusuri pe-acolo, daca nu le transforma in wc-uri ad hoc

    Reply
  6. anonim says:
    September 25, 2020 at 8:25 pm

    Nu rtiveranii fac mizerie la platforme ci angajatii lenesi ai celor cu spatii comerciale care arunca orice unde apuca la fel ga țiganii -foarte multi tineri si buni de munca- ce vin sa scotoceasca in gunoi in loc sa isi ia un serviciu .

    Reply
  7. anonim says:
    September 26, 2020 at 9:52 am

    Aici nu e vorba doar de estetica ci de sanatatea publica. Atata vreme cat continutul containerelor e ,,descarcat,, de boschetari in incinta platformei, cat in jurul platformelor vagabonzii ingramadesc ce ii intereseaza in ideea ca vin apoi sa le dar acolo raman, Atata vreme cat ei dar si unii barbati aflati, in trecere isi fac necesitati fiziologice la platforme, e vorba de pericol pentru sanatatea celor ce locuiesc in zona aceea. Si asta se inatampla de o vreme in zona centrala a orasului nu doar in cartiere. vagabonzii dorm pe sub balcoane, pe langa intrarile blocurilor, pe bancile din jur. Nimeni nu le are treaba, Te pot ataca chiar pe strada ta, pe stradutele si aleile din zona centrala, langa casa ta , cui ii pasa ?

    Reply
  8. PROPUNERE says:
    September 26, 2020 at 2:42 pm

    Singura solutie este ca RETIM sa colecteze gunoiul asa cum e si sa-l sorteze la ei la sediu ca au hale destule teren destul si mai creeaza si locuri de munca in plus.
    Nu se va respecta colectarea gunoiului selectiv pt ca dupa cum zic multi nu au loc in apart de bloc sa tina mai mult saci diferiti , fie ei si mici ca apoi sa se duca sa -i care si sa ii aruce in tomberoanele din strada carand in brate mai multi saci si mergand sute de metri pe arsita sau pe ploaie sau zapada de la bloc la locul de depozitare a gunoiului.
    Vor abandona gunoiul in fatza portii altora sau la primul colt de strada dupa cum am vazut si acum saci cu asa ceva lasati pe trotuare. si tot RETIM il va sorta pana la urma, asa ca……….puneti mana dragilor de la RETIM si selectati voi gunoiul chiar daca mai adaugati cativa lei la taxa de colectare. hai Pa!.

    Reply
  9. cetatean says:
    September 26, 2020 at 2:45 pm

    crede cineva ca se va respecta in totalitate selectiv aruncarea gunoiului la tomberoane? aiurea , NU CRED.

    Reply
  10. Cele mai citite știri

    1
    Încă un arădean fericit: a câştigat o sumă mare la Loto
    2
    Teodora Ciunta, doar o escroacă
    3
    Prinţul Harry şi Meghan către Regele Charles al-III-lea, după ce acesta le-a retras dreptul de a locui la Frogmore Cottage: „Nu-ţi veţi mai vedea niciodată nepoţii”
    4
    O sebișeancă de 41 de ani și-a pus capăt zilelor
    5
    UPDATE. Ionuț Mureșan, asistentul care deținea o firmă de îngrijiri la domiciliu, s-a sinucis
    6
    Video Angajații DSP Arad: “Ne este frică să mai venim la lucru. Ne gândim la ce e mai rău”
    7
    VIDEO | Cum s-a petrecut accidentul de la Nădlac
    8
    Povestea lui Ionuţ Mureşan: de la fericire debordantă la tragedie fără margini
    9
    Video. Accident cu 37 de mașini, pe principala autostradă a Ungariei. 19 mașini au ars
    10
    Poveste din DSP: „Și-o să-ți facă toți ai mei, rând pe rând, electroșocuri”

    Local

    Un tânăr din Dorobanţi a „zburat” cu 139 de km/h prin Curtici
    1

    Local

    Rezultatele extragerilor Loto
    Rezultatele extragerilor din data de 26-03-2023 sunt următoarele:

    Ştiri sportive

    CS Rapid Bucureşti s-a calificat dramatic în sferturile Ligii Campionilor
    CS Rapid Bucureşti s-a calificat dramatic în sferturile de finală ale Ligii Campionilor la handbal feminin, după ce a învins formaţia slovenă Krim Mercator Ljubljana, cu scorul de 30-24 (12-8), duminică, în manşa secundă a play-off-ului, desfăşurat în Sala Polivalentă din Capitală. 1

    România

    Dramă zguduitoare: un bărbat și-a spânzurat băiețelul de un an, apoi s-a sinucis
    O crimă cumplită urmată de sinucidere a avut loc la Alba Iulia: un tată și-a ucis copilul de un an, după care s-a spânzurat. A lăsat un mesaj pe internet. 1

    Mapamond

    Doi deputaţi britanici, filmaţi în timp ce îşi negociau onorarii substanţiale pentru consilierea unei societăţi străine
    Doi deputaţi britanici, foşti miniştri, au fost filmaţi în timp ce-şi negociau o misiune de 10.000 de lire pe zi pentru consilierea unei obscure societăţi sud-coreene, o practică legală, dar care a provocat o dezbatere duminică în Marea Britanie, relatează AFP.

    Local

    Cu 187 km/h, pe drumul dintre Arad şi Curtici
    3

    Local

    28 de indicatoare luminoase sunt montate în județ

    România

    Majestatea Sa Margareta, la 74 de ani: Urez tuturor o primăvară cu pace sufletească, speranţă şi zile senine
    Custodele Coroanei, Majestatea Sa Margareta, îşi sărbătoreşte duminică ziua de naştere, actualul şef al Casei Regale împlinind 74 de ani. 3

    Mapamond

    Joe Biden a declarat stare de urgenţă în statul Mississippi, grav lovit de tornade
    Preşedintele american Joe Biden a aprobat duminică decretarea stării de urgenţă pentru statul Mississippi după ce o furtună puternică a provocat moartea a 25 de persoane aici şi a unei persoane în Alabama, relatează Reuters.
    • Aradon.ro
      • Redactia
      • Politica de confidentialitate
      • Folosinta Cookie-urilor
      • Termeni si conditii de utilizare
      • Regulament postare și moderare comentarii
    • Știri
      • Știrile județului Arad
      • Știri internaționale
      • Știri naționale
      • Celebrity/Lifestyle
    • Sport
      • UT Arad
      • Sport Local
      • Știri sportive

    aradon.ro logoPentru noi, confidențialitatea Dvs. este importantă

    Noi și partenerii noștri utilizăm tehnologii, cum ar fi modulele cookie, și vă procesăm datele cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie, pentru a personaliza anunțurile publicitare și conținutul în funcție de interesele dvs., pentru a măsura eficiența anunțurilor și a conținutului și pentru a obține informații despre publicul care a văzut anunțurile și conținutul. Faceți clic mai jos pentru a vă da consimțământul privind utilizarea acestei tehnologii și procesarea datelor dvs. cu caracter personal în aceste scopuri. Vă puteți răzgândi și puteți schimba opțiunile în orice moment, revenind la acest site.