aradon.ro Web analyticsDezbatere sufocanta pe caldura de la iarna

Reactualizat la:
Reactualizat la:
ARAD. Factura la căldură i-a sensibilizat pe toţi, de la societatea civilă şi partide, până la uniuni, sindicate şi chiar Primărie.
Scris de JA-A.B.D. - ARAD. Factura la căldură i-a sensibilizat pe toţi, de la societatea civilă şi partide, până la uniuni, sindicate şi chiar Primărie.

Se poate dezbate civilizat şi în Arad. Aceasta a fost concluzia la care am ajuns după ce am asistat la primul punct al dezbaterii organizate ieri de Primăria Arad legat de ajutoarele care vor ţine locul subvenţiilor la gigacalorie. Dacă uităm de faptul că, deşi au comasat două dezbateri într-una singură, motiv de nemulţumiri (dar acceptări) pentru cei prezenţi, reprezentanţii executivului au venit la întrunire cu 20 de minute întârziere, am putea spune că întrevederea a fost ca la carte. Aproape o sută de persoane prezente, aproape zece persoane care au luat cuvântul, aproape nici o acuză şi, remarcabil, nici o discurs întrerupt de reprezentanţii Primăriei Arad sau de ceilalţi participanţi la dezbatere.

Politica nu şi-a făcut nici ea loc în dezbatere, cel puţin nu făţiş.

Dacă mai adăugam faptul că cei prezenţi păreau că se coalizează în jurul unei propuneri de modificare, ce-i drept, radicală a ofertei Primăriei şi că au venit fiecare cu câteva propuneri sau speranţe, nu doar cu critici, am contura tabloul unei dezbateri reuşite.

Desigur, Primăria ar adăuga că ceea ca a lipsit cu adevărat ar fi indicarea sumelor care să acopere propunerile participanţilor la dezbatere, la care…nimeni nu a făcut referire. Până una alta, a fost vorba doar de o dezbatere publică: calmă, interesantă, pe un subiect extrem de dureros – cât vom plăti la iarnă clădura din aparatmente. Urmările contează.

Poate cea mai interesantă dintre propuneri, care i-a unit pe participanţi, a venit din partea lui Claudiu Cristea, alesul etichetându-l drept un compromis. Cristea şi-a precizat încă din start faptul că propunerile Primăriei legate de acordarea ajutoarelor sociale locale pentru încălzire sunt bine venite şi bine gândite, dar că vor exista probleme mari la plata facturilor din noiembrie. „Realitatea ne spune că populaţia nu va rezista preţului nesubvenţionat al gigacaloriei. Propunerea noastră este un compromis realist: să se retragă treptat subvenţia, în următorii 3-4 ani, paralel cu îmbunătăţirea randamentului CET şi a eliminării pierderilor de pe reţea prin investiţii”.

Toţi participanţii păreau să fie de acord cu propunerea lui Cristea, consemnată chiar şi de Primărie. În fapt, proiectul primăriei nu a beneficiat de critici, toţi fiind de acord cu ajutoarele acordate şi au propus menţinerea limitelor stabilite de executiv.

Dar-ul tuturor

Toţi au avut însă un „dar”. Dan Artimon, consilierii Purcaru şi Săplăcan au cerut ca Primăria să se uite mai atent la energiile regenerabile, Leo Alsău a cerut microcentrale de cartier şi oferirea dreptului arădenilor de a se debranşa când nu vor mai putea plăti factura. Vasile Arion şi Ştefania Zăvoianu au cerut lămuriri cu privire la preţul la care a ajuns să se vândă gigacaloria, Dorina Lupşe a precizat că arădenii nu ar mai trebui, odată cu taierea subvenţiilor, să plătească pierderile de pe reţea iar toţi au acuzat lipsa de interes pentru retehnologizarea CET.

Administrator, la microfon

Singurul administrator de bloc care a luat cuvântul, Friss Nadina, a prezentat tabloul sumbru al gigacaloriei văzut de arădenii de la bloc: suma de 307.42 de lei pe care arădenii fără subvenţii o vor plăti pentru fiecare gigacalorie consumată a fost catalogată drept: „aberantă. O să ajungem să plătim 20 de lei/mc de apă caldă. Dacă nu modificaţi propunerea o să grăbiţi falimentul CET, pentru că oamenii fie vor consuma dar nu vor plăti, fie îşi vor închide robinetele din pivniţe”.  Vom reveni cu intervenţiile celor prezenţi la dezbaterea de ieri în numerele viitoare.

0 Comentarii

Your email address will not be published.

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici!

  tombola lunii

  UT Arad

  UTA 2011 a pus mâna pe trofeu!
  HAŢEG. În formula: Caleb Ardeu, Dominik Kosara, Cristian Rugea, Alexandru Bulzan, Octavian Tomoioagă, Andrei Catană, Darius Aparachive, Luca Dinu, Luca Radu, Ianis Fîc, Patrick Urs, Răzvan Moise, Denis Vonea, Rareş Iordache, Ioas Ardeu şi Lucas Lela, grupa 2011 de la UTA a reuşit o performanţă deosebită.

  Local

  Canicula închide drumurile județene pentru camioane
  Vehiculele de mare tonaj vor avea restricții de circulație pe drumurile județene din Arad, atâta timp cât în vigoare vor fi coduri portocalii sau roșii de caniculă.

  Local

  Eusebiu Pistru: se modifică ordonanța pe decarbonificare
  ARAD. PSD a anunțat, prin senatorul Eusebiu Pistru, că intervine în OUG privind decarbonificarea. „Nicio unitate de producție de energie nu va fi închisă până când nu se pun în funcțiune unități de producție echivalente”, este mesajul pe care l-a transmis parlamentarul arădean.

  Local

  Doi tineri aflați pe un moped, răniți într-un accident la Șepreuș
  Un tânăr de 19 ani și un altul de 22 de ani au fost răniți după ce mopedul pe care se aflau a intrat în coliziune cu un autoturism, în noaptea de miercuri spre joi, în comuna Șepreuș. Cel care conducea mopedul – tânărul de 19 ani - nu avea permis. Mai mult de atât, mopedul nu avea montată plăcuța de înmatriculare. În acest caz a fost întocmit un dosar penal.

  Local

  Migranți ascunși într-un camion cu role de oțel, descoperiți la frontiera Nădlac II
  Poliţiştii de frontieră din cadrul Punctului de Trecere a Frontierei Nădlac II au depistat cinci cetăţeni din Pakistan și Afganistan, care au încercat să treacă ilegal frontiera în Ungaria, ascunşi într-un automarfar încărcat cu role de oțel.

  Local

  Au tăiat copacii pe sub care s-a săpat, la Podgoria
  În luna aprilie, scriam că în curtea unui bloc din zona Podgoria muncitorii au săpat prin rădăcinile unor copaci. Acum, arborii au ajuns lemn de foc.

  Local

  Înșelăciune cu ponturi la pariuri sportive la Vărșand
  Un tânăr de 21 de ani, din județul Gorj, a înșelat un bărbat din Vărșand cu 5.000 de lei, promițându-i că în schimbul banilor îi oferă ponturi la pariuri sportive. Totul s-a desfășurat online, în perioada 19-28 ianuarie 2021, gorjeanul folosind un cont fals pentru a-și duce la îndeplinire înșelăciunea. Acum, este cercetat de polițiștii din Chișineu-Criș.

  Mapamond

  Cântăreţul R. Kelly, condamnat la 30 de ani de închisoare pentru abuz sexual
  Cântăreţul american R. Kelly a fost condamnat la 30 de ani de închisoare pentru abuz sexual, informează BBC.

  ARADON Sport local

  Cristian Pilan, ales în Comisia FRF pentru Liga 3!
  PECICA. Cristian Pilan, directorul sportiv al grupării de Liga 3, Progresul Pecica se bucură de apreciere în rândul federalilor, dovadă nominalizarea lui de a face parte din Comisia FRF pentru Liga 3.

  aradon.ro logoPentru noi, confidențialitatea Dvs. este importantă

  Noi și partenerii noștri utilizăm tehnologii, cum ar fi modulele cookie, și vă procesăm datele cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie, pentru a personaliza anunțurile publicitare și conținutul în funcție de interesele dvs., pentru a măsura eficiența anunțurilor și a conținutului și pentru a obține informații despre publicul care a văzut anunțurile și conținutul. Faceți clic mai jos pentru a vă da consimțământul privind utilizarea acestei tehnologii și procesarea datelor dvs. cu caracter personal în aceste scopuri. Vă puteți răzgândi și puteți schimba opțiunile în orice moment, revenind la acest site.