aradon.ro Web analytics„Drumarii” refac stocurile de materiale antiderapante pentru iarnă

De Sorina Ambruş

„Drumarii” refac stocurile de materiale antiderapante pentru iarnă

Secția Drumuri Naționale Arad are la dispoziție 70 de autoutilaje, dintre care 50 sunt închiriate în regim de permanență.
Scris de Sorina Ambruş - Secția Drumuri Naționale Arad are la dispoziție 70 de autoutilaje, dintre care 50 sunt închiriate în regim de permanență.

Secția Drumuri Naționale Arad (S.D.N.) din cadrul Companiei Naționate de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) a întocmit și prezentat, în cadrul Colegiului Prefectural de la începutul lunii noiembrie, raportul privind stadiul pregătirii rețelei de drumuri naționale și autostrăzi de pe raza județului Arad, pentru iarna 2021 – 2022.

Pentru că iarna se apropie cu pași repezi, deși temperaturile de afară sunt încă destul de ridicate, drumarii sunt în plin proces de pregătire a stocurilor de materiale necesare, dar și a utilajelor destinate deszăpezirii marilor artere de pe raza județului. Secţia Drumuri Naţionale Arad întreţine, gestionează şi administrează 368,264 km de drumuri naţionale, iar 21 km pe DN 69 (Vinga – Arad) sunt predaţi şi sunt administraţi de S.D.N. Timişoara, prin Districtul Orţişoara.

Tronsonul de autostradă km 535+986 – 584+818, care face parte din Autostrada A1 Bucureşti – Sibiu – Arad – Nădlac, Coridorul IV PanEuropean, și tronsonul de autostradă km 0+000 – 2+300 care face parte din Autostrada A11, sunt în administrarea Secției Autostrăzi din cadrul D.R.D.P. Timișoara, care are ca sarcină întreţinerea pe timp de iarnă a sectoarelor în lungime de 51,132 km cu două sensuri de circulaţie şi două benzi pe sens.

Permanență la toate punctele
Serviciul de permanenţă este deja activ din data de 01.11.2021, prin personal propriu, în toate bazele de deszăpezire, punctele de sprijin, la sediile centrale din cadrul Secției Drumuri Naționale Arad, S.D.N. Timișoara și C.I.C. Pecica, în vederea asigurării informării şi raportării stării reţelei de drumuri din administrare, precum şi pentru asigurarea de intervenţii specifice pentru combaterea lunecuşului şi poleiului sau la deszăpezire, atunci când condiţiile meteo o impun. “Tot personalul care participă la acţiunea de deszăpezire, atât propriu cât şi închiriat, se va instrui la intrarea în bazele de deszăpezire, punctele de sprijin și CIC”, se arată în raport.

De asemenea, la nivelul C.N.A.I.R. S.A., D.R.D.P. Timișoara, S.D.N. Arad s-a format Comandamentul Operativ pe Timp de Iarnă, alcătuit din conducerea companiei, conducerea regionalei, conducerea secţiei, personalul tehnic şi sefii de districte din teritoriu, care colaborează permanent informând şi transmiţând date din teren forurilor ierarhice superioare, fiind activi pe toată durata iernii. În vederea desfăşurarii în bune condiţii a activităţii pe timpul iernii, S.D.N. Arad ţine o legătură permanentă cu Serviciul Rutier de Poliție Arad, în acest sens s-a semnat Programul Comun de Măsuri S.D.N. Arad – I.P.J. Arad prin S.P.R. Arad, pentru menţinerea viabilităţii drumurilor naţionale pe timp de iarnă, stabilindu-se măsurile ce se impun cu termene şi responsabilităţi.

Autoutilitare noi
Pentru intervenţii, S.D.N. Arad are în dotare 7 autoutilitare (ARD), 3 autobasculante (ATB 6×4 cu RSP și lamă) și 1 utilaj multifuncțional (UML 4×4 cu RSP și lamă), restul utilajelor şi echipamentelor fiind închiriate. Utilajele închiriate în regim de permanenţă sau la cerere sunt calculate conform instrucţiei „Indicativ AND 525- 2013” la fiecare bază sau punct de sprijin, pentru a se putea interveni la combaterea efectelor iernii (polei, zăpadă). Fiecare bază sau punct are o autoutilitară pentru revizie şi transport muncitori. În total, sunt închiriate 49 de autoutilaje în regim de permanenţă şi 10 autoutilaje și echipamente sunt disponibile la cerere.

Conform raportului prezentat în Colegiul Prefectural, „pentru degajarea drumurilor de vehicule lovite şi obstacole ce apar în urma accidentelor rutiere s-a aprobat dotarea cu un autoremorcher, un autoremorcher+treiler şi o automacara, toate la cerere. Utilajele se introduc în bazele de deszăpezire şi în punctele de sprijin, în funcţie de starea vremii şi condiţiile meteo, conform instrucţiei, dar numai la ordinul scris al D.R.D.P. Timişoara, de regulă după data de 20 octombrie a fiecărui an.”

Materiale antiderapante
Conform calculelor, va fi nevoie de aproape 4.000 de tone de sare pentru iarna în curs. Din totalul estimat, cantitatea de 1.618,76 tone sare (material antiaglomerant) este în curs de aprovizionare, iar stocul de sare la această dată este de 2.179,98 tone.

Din cantitatea de 64,31 tone clorură de calciu aprobată prin planul operativ de acţiune în iarna 2021 – 2022, cantitatea de 31,40 tone este în stoc la această dată, iar restul cantității de aprovizionat se va face odată cu încheierea contractelor de achiziție de către C.N.A.I.R. S.A.

Cât privește nisipul folosit pe timp de iarnă pentru combaterea poleiului, pe stoc există momentan 7 tone.

Montarea semnalizării specifice de iarnă este în curs de finalizare pe toate sectoarele de drumuri naţionale și autostrăzi de pe raza județului Arad.

De asemenea, „până la data de 15 noiembrie se va definitiva punerea în ordine a bazelor şi punctelor de sprijin prin verificarea instalaţiilor electrice, sanitare, termice, montarea indicatoarelor pentru semnalizarea rutieră pe timpul iernii, precum şi aprovizionarea cu material lemnos. Pentru menţinerea viabilităţii drumurilor naţionale în stare bună, se vor repara degradările apărute la partea carosabilă, termenul de finalizare fiind finele lunii în curs.

Cantități în iarna precedentă
SDN Arad menționează că în timpul iernii 2020 – 2021 s-au consumat 13 tone de nisip, 3.165,34 tone de sare și 62,95 tone de clorură de calciu, pentru combaterea poleiului şi a zăpezii pe drumurile naţionale administrate, menţinându-le într-o stare de viabilitate bună.

1 Comentarii

Your email address will not be published.

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici!

 1. piuir says:

  Nu vreau sa fiu gica contra, dar cu stocurile de anul trecut ce s-a intamplat? Ca nu tin minte sa fi fost folosite si nici nu cred ca au termen de expirare.

 2. tombola lunii

  România

  7 persoane cercetate într-un dosar de organizare de lupte între animale
  7 persoane, dintre care doi cetăţeni străini, sunt cercetate într-un dosar de organizare de lupte între animale şi operaţiuni financiare în mod fraudulos, în urma unor percheziţii făcute de poliţiştii braşoveni în judeţele Braşov, Cluj şi Sălaj.

  Mapamond

  Marea Britanie şi Franţa sunt de acord să acorde mai mult sprijin Ucrainei
  Premierul britanic Boris Johnson şi preşedintele francez Emmanuel Macron au convenit să ofere mai mult sprijin Ucrainei.

  Local

  Festivalul Berii a adus mii de arădeni pe Ștrandul Neptun
  În primele două seri de festival, zona comercială a Ștrandului Neptun s-a umplut de lume, amintind de vremurile de altădată. 6

  Mapamond

  Generalul rus Alexander Dvornikov ar fi fost înlocuit de Vladimir Putin
  Cel mai important general rus din Ucraina pare să fi fost demis din cauza ritmului lent al progreselor din Donbas. Dacă se confirmă, demiterea generalului Alexander Dvornikov, supranumit „Măcelarul din Alep” pentru distrugerea oraşului sirian în 2015, ar marca încă o remaniere majoră a comandamentului militar rus, sugerând că Putin este nemulţumit de modul în care se desfăşoară războiul. 2

  Local

  Cod galben de instabilitate atmosferică pentru o parte a județului Arad

  Local

  Ziua Drapelului Național al României, marcată la Arad
  Ziua de 26 iunie a fost proclamată Ziua Drapelului Național prin Legea nr. 96 din 20 mai 1998. 4

  Local

  Femeie de 71 de ani, lovită pe trecerea de pietoni în timp ce traversa strada pe roșu
  4

  România

  România şi alte patru ţări încearcă să amâne planurile UE de a interzice vânzarea maşinilor pe benzină şi diesel
  România, Italia, Portugalia, Slovacia şi Bulgaria vor să amâne cu cinci ani un plan al Uniunii Europene de interzicere efectivă a vânzării de maşini noi pe benzină şi diesel începând cu 2035, potrivit unui document consultat de Reuters. 9

  Mapamond

  Unitatea grupului G7 este în pericol pe măsură ce costul războiului din Ucraina creşte
  Problema războiului din Ucraina va domina în mod inevitabil summitul naţiunilor G7 din Bavaria. Ultimele luni au însemnat un efort financiar considerabil pentru statele occidentale care susţin înarmarea Ucrainei.

  aradon.ro logoPentru noi, confidențialitatea Dvs. este importantă

  Noi și partenerii noștri utilizăm tehnologii, cum ar fi modulele cookie, și vă procesăm datele cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie, pentru a personaliza anunțurile publicitare și conținutul în funcție de interesele dvs., pentru a măsura eficiența anunțurilor și a conținutului și pentru a obține informații despre publicul care a văzut anunțurile și conținutul. Faceți clic mai jos pentru a vă da consimțământul privind utilizarea acestei tehnologii și procesarea datelor dvs. cu caracter personal în aceste scopuri. Vă puteți răzgândi și puteți schimba opțiunile în orice moment, revenind la acest site.