JA. Aţi preluat şefia IJP Arad într-un moment – haideţi să-l numim – delicat. E greu să faceţi faţă provocării?
Nicolae Bătrîn. În viaţă nu poţi să alegi momentul când să preiei o funcţie de o asemenea importanţă şi responsabilitate. M-am înhămat, însă, la această muncă convins fiind de faptul că, fără implicare şi dăruire totală, nu o să pot să fac faţă. Ca la orice început de drum, e greu mai ales având în vedere acest moment delicat cum îl numiţi dvs. Îmi doresc, în primul rând, să schimb mentalitatea şi comportamentul poliţiştilor de pe stradă, adică a celor care intră în contact direct cu cetăţenii, fapt care nu e uşor. Sper să şi reuşesc.
JA. Activaţi de ani buni în această structură, dar de pe alte poziţii. E greu să faceţi ordine printre colegii din inspectorat?
Nicolae Bătrîn. Normal că nu e uşor să preiei frâiele unui inspectorat cu peste 1.100 de poliţişti, dar majoritatea colegilor şi mai ales cei cu funcţii de conducere mă cunosc foarte bine. În plus, singurul lucru pe care îl doresc de la colegi este implicarea totală în muncă, corectitudinea şi respectul faţă de cetăţeni. Atât. Cine nu va putea face faţă cerinţelor mele, se va elimina sigur, fără ca eu să solicit acest lucru.
JA. A crescut, cu siguranţă, infracţionalitatea iar criza nu va avea alt efect, pe acest sector, decât sporirea ilegalităţilor. Aveţi deja o strategie pentru a limita ascendenţa infracţionalităţii?
Nicolae Bătrîn. Desigur, având în vedere situaţia economică mai grea din această perioadă, rata infracţionalităţii în anumite sectoare de activitate – aşa cum este cazul infracţionalităţii stradale – este într-o uşoară creştere. Dar, din analizele solicitate la compartimentul de profil din cadrul IPJ Arad (Unitatea Teritorială de Analiză a Infracţionalităţii) am constatat faptul că, pentru a preveni creşterea infracţionalităţii, este necesară, în primul rând, prezenţa unui număr cât mai mare de poliţişti în stradă, lucru care îl voi face începând chiar din această săptămână. De acum intră în vigoare un plan de acţiune la nivelul IPJ Arad, care va ţine până după sărbătorile de iarnă. Această acţiune o vom derula împreună cu colegii de la Jandarmerie şi cu Poliţia Comunitară. Ca noutate, trei sferturi din efective vrem să lucreze începând de la ora 16.00 până dimineaţa.
JA. 11 poliţişti dintr-un şut au fost acuzaţi de procurorii arădeni de lucare de mită. Nu sunt însă singurii angajaţi ai inspectoratului cărora le-au fost întocmite dosare penale în acest an, de către procurori. Câte şanse credeţi că aveţi, în condiţiile date, să schimbaţi imaginea acestei instituţii în ochii opiniei publice?
Nicolae Bătrîn. Acest eveniment negativ a aruncat o pată neagră pe obrazul instituţiei. Acum este necesară o muncă şi mai asiduă pentru schimbarea mentalităţilor la nivelul IPJ şi a percepţiei cetăţenilor faţă de Poliţie. Împreună cu DGA şi SIPI am demarat mai multe programe pentru a încerca să tragem un semnal de alarmă celorlalţi poliţişti. Sunt însă ferm convins că, în marea lor majoritate, aceştia îşi îndeplinesc atribuţiile de serviciu în mod profesionist.
Vis-a-vis însă de cei 11 poliţişti, vreau să vă spun că aceştia sunt puşi la dispoziţia inspectorului şef, nu îşi mai desfăşoară activitatea la vechiul lor loc de muncă, nu mai poartă pistol asupra lor şi nici nu mai efectuează nici un act de procedură. Justiţia, în plus, va decide soarta lor, aşa cum este normal.
JA. Corpul de control al ministrului Administraţiei şi Internelor a făcut o amplă verificare la IPJ Arad la doar câteva zile de la numirea dvs. în funcţia de inspector şef. La ce să ne aşteptăm după acest control?
Nicolae Bătrîn. Verificarea efectuată de corpul de control al ministrului s-a desfăşurat în baza unui plan tematic pe o perioadă de aproximativ trei săptămâni, control datorat evenimentelor petrecute cu cei 11 poliţişti reţinuţi şi cercetaţi de Parchetul de pe lângă Tribunalul Arad. La finalul verificării, a fost prezentat materialul de control, aşteptând ca în cel mai scurt timp să primim şi măsurile care urmează să fie luate faţă de colegii care se fac vinovaţi de nerespectarea atribuţiilor de serviciu. Sunt ferm convins că, după prezentarea materialului de control domnului ministru Traian Igaş, vor fi luate măsuri ferme asupra tuturor care nu au tratat cu maximă responsabilitate problemele de corupţie ale subordonaţilor.
JA. Una este să lucrezi cu o echipă moştenită, alta cu propria echipă. Aveţi adjunct nou la IPJ (Adrian Şimon susţine în aceste zile concursul pentru acest post la Bucureşti). E de ajuns sau aţi dori să se meargă mai în profunzime cu schimbările?
Nicolae Bătrîn. Într-adevăr, în momentul în care am preluat această funcţie mi-am dorit şi încă îmi doresc foarte mult să reuşesc să fac o echipă care, după cum am arătat înainte, se va implica 24 de ore din 24 pentru rezolvarea problemelor cetăţenilor Aradului. Pe funcţia pe care am ocupat-o până acum cea de adjunct a fost numit comisarul Adrian Şimon, şef serviciu Investigaţii Criminale, până la susţinerea examenului pe post. Vreau să vă transmit că am mare încredere în el, fiind un ofiţer tânăr, cu perspective, dar nu vreau să vă ascund nici faptul că doresc şi alţi ofiţeri tineri în echipa mea de conducere.
JA. Ministrul Igaş a declarat că are încredere în dvs că veţi reforma IPJ Arad. De curând, un alt arădean a devenit al doilea om în minister (Ioan Dascălu – secretar de stat în MAI). Este un avantaj pentru Poliţia arădeană şi pentru conducătorii ei acest fapt sau o presiune în plus?
Nicolae Bătrîn. Trebuie să recunosc faptul că sunt bucuros şi cred că şi invidiat de mai mulţi colegi de-ai mei din ţară pentru faptul că primii doi oameni din MAI sunt arădeni. Dar, în acelaşi timp, trebuie să recunosc că este o mare presiune şi responsabilitate, având în vedere faptul că îi cunosc pe cei doi şi le cunosc în acelaşi timp şi exigenţele şi aşteptările pe care le au de la mine pentru ca IPJ Arad să devină un exemplu de urmat pentru celelalte inspectorate de poliţie din ţară.
Ţintele lui Nicolae Bătrîn. “Asigurarea unui climat de ordine şi siguranţă publică pentru cetăţeni, în special pe durata sărbătorilor de iarnă. Împreună cu judeţele Bekes şi Csongrad organizăm acţiuni în sistemul „oglindă”: respectiv poliţişti din cadrul IPJ Arad (serviciul Rutier, Ordine Publică etc.) vor acţiona cu colegii maghiari pe teritoriul vecin, respectiv colegii maghiari vor acţiona cu colegii noştri pe teritoriul nostru pentru prevenirea infracţionalităţii. De asemenea, în acest moment avem în derulare un plan de acţiune în sistem integrat împreună cu Jandarmeria Arad pentru prevenirea infracţiunilor din mediul rural (având în vedere mai ales faptul că, în această perioadă, se comercializează brazi furaţi din pădurile judeţului, sunt foarte multe locuinţe nelocuite pe timp de iarnă) şi pentru prevenirea infracţiunilor cu violenţă asupra persoanelor vârstnice. Tot acum dorim asigurarea unui climat propice mediului de afaceri prin declanşarea unei acţiuni pe linia combaterii evaziunii fiscale în domeniul tutunului şi a produselor din tutun, în domeniul cerealelor, al legumelor şi fructelor, alcoolului şi, nu în ultimul rând, al materialului lemnos. Aş vrea să fac un apel către toţi colegii mei pentru intensificarea pregătirii individuale având în vedere faptul că urmează la începutul lunii viitoare vizita de preaderare, în vederea integrării în spaţiul Schengen, pe 27 martie 2011, lucru pe care sunt ferm convins că toţi poliţiştii din judeţ şi-l doresc.
Curriculum în cifre
Nicolae Dorin Bătrîn
1990-2001 – ofiţer operativ, apoi ofiţer specialist la Biroul Poliţiei Economico-Financiare din cadrul Poliţiei Municipiului Arad
2001-2005 – şef birou la Biroul Poliţiei Economico-Financiare din cadrul Poliţiei Municipiului Arad, respectiv la biroul 1,2 din cadrul Serviciului de Investigarea Fraudelor din IPJ Arad
2005-2009 – şef serviciu la Serviciul Investigarea Fraudelor din cadrul IPJ Arad
2009 aprilie- noiembrie - împuternicit adjunct al şefului IPJ Arad, pe linie de investigaţii criminale
2009-2010 – adjunct al şefului IPJ Arad, pe linie de investigaţii criminale
2010 septembrie – desemnat pentru îndeplinirea atribuţiilor de şef al IPJ Arad
Citiți principiile noastre de moderare aici!