aradon.ro Web analytics

ARADON

ARADON

  • Home
  • Ştiri
    • Ştirile judeţului Arad
    • Evenimente
    • Comentariul zilei
    • Stiri internaţionale
    • Stiri naţionale
    • Celebritati/Lifestyle
    • Download
  • Video
  • Sport
    • UTA
    • Sport local
    • Ştiri sportive
  • Party
  • Angajari
  • Aplicatii mobile
Select Page

ARADON
Local
Educație juridică în școli, cu judecători și avocați arădeni

Educație juridică în școli, cu judecători și avocați arădeni

De Ioana Costaș
la 4 November 2022 15:32
5 Comentarii

Educație juridică în școli, cu judecători și avocați arădeni

Foto: I.C.
4 November 2022 15:32
Vineri, 4 noiembrie, Tribunalul Arad și Baroul Arad au încheiat un protocol de colaborare cu Inspectoratul Școlar Județean Arad, prin care 15 judecători și 31 de avocați vor susține, pe bază de voluntariat, ore de educație juridică în școli.
Scris de Ioana Costaș - Vineri, 4 noiembrie, Tribunalul Arad și Baroul Arad au încheiat un protocol de colaborare cu Inspectoratul Școlar Județean Arad, prin care 15 judecători și 31 de avocați vor susține, pe bază de voluntariat, ore de educație juridică în școli.

Trimite articolul

X

ARAD. Protocolul nu este unul nou pentru Tribunalul Arad și asta deoarece începând cu anul 2017, judecătorii arădeni au susținut în școlile arădene ore de educație juridică. Pe perioada pandemiei, protocolul a expirat, însă a fost reînnoit vineri, 4 noiembrie. Nici pentru Baroul Arad nu sunt o noutate orele de educație juridică, avocații susținând deja asemenea ore, până acum, în 18 școli din Arad.
Orele de educație juridică susținute de judectori și avocați se adresează tuturor școlilor din municipiul și județul Arad, iar în cadrul acestora sunt abordate teme de educație juridică, începând de la clasa a II-a și până la clasa a XII-a, de la statul de drept, la rolul puterilor în stat, drepturile copilului ş.a.m.d.

„În protocolul încheiat am creionat modalitatea în care se vor desfășura aceste cursuri de formare, în sensul că va fi posibil fie ca judecătorii să fie invitați în școli ca să prezinte diverse teme, teme pe care le-am prevăzut în anexa protocolului încheiat, cât și posibilitatea de a invita sau de a participa elevii în incinta Palatului de Justiție, la procese simulate, la prezentări cu privire la sistemul judiciar sau inclusiv cu prezentări cu privire la instanță: ce înseamnă o instanță de judecată și cum decurge un proces. Mă bucur că am încheiat acest protocol și consider că este un gest de normalitate pe care l-am făcut și ține de tradiția pe care, spun eu, o avem deja la nivelul Tribunalul Arad, de implicare în ceea ce înseamnă viața comunității arădene”, a declarat Flavius Bradin, președintele Tribunalului Arad.



Decanul Baroului Arad, Andrei Ioniță, prezent vineri, 4 noiembrie, la semnarea protocolului, a subliniat faptul că avocații care s-au oferit voluntari pentru a susține orele de educație juridică în școli au avut deja un prim contact cu elevii din școlile arădene, reușind să aducă aceste ore în 18 unități de învățământ până acum, iar protocolul încheiat cu IȘJ le va oferi posibilitatea să ajungă la un număr cât mai mare de elevi.

„Proiectul <<Fii avocat în școala ta>> nu este un proiect nou. Este un proiect pe care l-am perfectat în cursul acestui an și am avut deja o primă experiență, un prim contact cu școlile arădene. Este un proiect pe care îl derulăm pe plan local sub umbrela Uniunii Naționale a Barourilor din România – UNBR – și cu colaborarea deplină a Inspectoratului Școlar General Arad am reușit să intrăm în peste 18 școli arădene, am ajuns la prima etapă a acestui proiect la peste 3.000 de elevi, având participare din partea avocaților pe bază de voluntariat, având participarea unui număr de 31 de colegi. Suntem acum la debutul acestui proiect, etapa a doua, în care învățăm poate din neajunsurile experienței anterioare, încercăm să mergem mai departe cu ceea ce ar trebui să fie introducerea în mediul școlar de la o vârstă relativ fragedă, începând cu clasa a V-a până la clasa a XII-a, a unor noțiuni elementare care țin de viața juridică cu privire la infracționalitate și nu numai. Temele noastre merg din sfera dreptului penal în cea a prezentării principalelor profesii juridice și trec în sfera dreptului civil. Desigur, vorbim de noțiuni de bază, noțiuni cu care încercăm să-i familiarizăm de timpuriu pe cei care vor fi justițiabilii de mâine. Aceasta întrucât credința noastră, ca avocați, este că cea mai importantă investiție pe care o putem realiza este investiția în educație, iar din punct de vedere al lumii juridice factorul de prevenție la care încercăm să ajungem prin aplicarea legilor are reverberație și în acest timp educațional pe care noi, ca și profesioniști, încercăm să le aducem încă de timpuriu în viața copiilor. Altminteri, credem cu tărie că un tânăr care înțelege ce înseamnă o normă juridică și o va respecta pentru că crede în ea și nu neapărat pentru că există niște sancțiuni, are șanse mult mai bune să respecte pe termen lung respectiva normă juridică și să ajungă, de ce nu, în incinta Palatului de Justiție, cu ocazia Zilei Porților Deschise și nu din altă calitate procesuală”, a punctat avocatul Andrei Ioniță, decanul Baroului Arad.




Amalia Pascal, unul dintre avocații care coordonează acest proiect la nivelul județului Arad și care a susținut și ore de educație juridică în școli, a explicat că problemele cu care se confruntă copiii sunt, în principal, violența în școli și bullyingul, însă a fost abordată şi de elevi care au întrebat-o ce se întâmplă în cazul unui divorț.

„Am găsit în școli o deschidere, în primul rând o deschidere din partea directorilor școlilor care au fost foarte ofertanți cu noi. Ne-au pus la dispoziție tot ceea ce înseamnă contacte, discuții cu diriginții pentru a lua legătura și a merge efectiv la clasă. Pe de altă parte, la clasă am găsit copii extrem de curioși. Și atunci când ești curios vrei să știi, iar când vrei să știi, bineînțeles, primind informația, vrei să o asimilezi. Este un impact pozitiv foarte mare, este o noutate, cel puțin pentru Baroul Arad – prin prisma UNBR – această educație juridică în școli. Ar fi ideal, din punctul meu de vedere, a se include chiar și în aria curriculară a copiilor educația juridică în școli. Contactul cu legea este foarte important. Una dintre temele abordate este pe partea penală, de drept penal, pentru că infracționalitatea este ridicată, este foarte crescută în rândul tinerilor, în rândul minorilor și pentru că noi vrem să le aducem la cunoștință ceea ce înseamnă efectele comiterii unei infracțiuni. Știm toți ce înseamnă minoritatea și care sunt efectele juridice ale legii penale, că este o lege mai blândă, dar asta nu înseamnă că trebuie să existe un contact direct al copilului cu legea, pentru că există un impact emoțional, psihologic, un impact social și nu în ultimul rând unul familial. Sigur că avem teme de natură a dreptului civil, am întâlnit copii care m-au abordat direct și m-au întrebat ce se întâmplă în cazul unui divorț. Știm foarte bine că sunt extrem de multe divorțuri, iar impactul emoțional asupra copiilor este extrem de mare și nu în ultimul rând efectele unei sentințe civile care de multe ori împart copiii într-o parte și în alta și copiii sunt traumatizați, sunt lipsiți de cunoștințe în domeniul acesta și eu spun că este extrem de binevenită această a doua ediție a proiectului <<Fii avocat în școala ta>> în continuarea primei, anterioare, respectiv anul școlar 2022-2023. Problema pe care eu am mai sesizat-o a fost violența în școli, acest bullying de care se tot vorbește, care, mă rog, e discutabil ce este și ce nu este bullying. Cam astea sunt problemele. În general despre asta s-a discutat, pentru că sunt copii care suferă și întotdeauna într-o violență bineînțeles că este agresorul și victima, de cele mai multe ori”, a spus avocata Amalia Pascal.




Marius Gondor, inspectorul școlar general al IȘJ Arad, prezent la semnarea protocolului, și-a exprimat satisfacția în ceea ce privește continuarea orelor de educație juridică:

„Îmi exprim bucuria și satisfacția că noi continuăm aceste activități de educație juridică în școli și cu Tribunalul Arad și cu Baroul Arad și este o certitudine faptul că aceste întâlniri cu elevii sunt benefice pentru ei. Eu am încercat, de când conduc Inspectoratul Şcolar, ca pe lângă acele discipline de bază, obligatorii, pe care copiii le fac la școală, am subliniat tot timpul că trebuie să facem și educație și să-i pregătim pe copii pentru viață, pentru a deveni membri ai comunității noastre arădene, ai societății. Am această certitudine că prin aceste două protocoale aducem copiilor o plusvaloare, o mai bună pregătire pentru viață. Îi putem ajuta să înțeleagă ce înseamnă să ai un drept, să uzitezi de un drept și cum să uzitezi de el și că tot ce se întâmplă în societatea noastră se face pe baza unor reguli, unor legi, nu pe baza unei democrații prost înțelese”.

 

Trimite articolul

X
Taguri:
avocati ,
avocati aradeni ,
Baroul Arad ,
educatie juridica ,
IŞJ Arad ,
judecatori ,
ore de educatie juridica ,
protocol de colaborare ,
scoli ,
Tribunalul Arad
5 Comentarii

Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici!

  1. constatare says:
    November 4, 2022 at 7:36 pm

    Foarte interesante problemele abordate,in special modul in care au fost prezentate de dna avocat si de decanul avocatilor, se pare ca in Arad,avocatura incepe sa isi recastige titlul de elita a profesiilor juridice ,care a cam palit in ultimul timp.Beneficiarii vor fi desigur tinerii,in masura in care interesul lor e real.

    Reply
  2. Gica says:
    November 4, 2022 at 10:00 pm

    informati si directorii si profesorii in legatura cu ce infractiuni comit cand stigmatizeaza, abuzeaza, cer bani sau nu respecta drepturile elevilor.

    Reply
  3. ikebana says:
    November 5, 2022 at 6:51 am

    I am explicat copiluluicand a ajuns acasa ca a stat cu niste corupti ordinari sa nu creada ce i su spus judecatorii si avocatii corupti sa nu aibe incredere in ei!

    Reply
    • Victor says:
      November 6, 2022 at 12:30 pm

      Copilul simte. Si dupa cum generalizez s-ar putea sa fie din cauza sindromului “hotii striga hotii”. Trist!

      Reply
  4. prostii satului says:
    November 5, 2022 at 7:43 am

    tara arde si baba se piaptana

    Reply
  5. Cele mai citite știri

    1
    Încă un arădean fericit: a câştigat o sumă mare la Loto
    2
    Teodora Ciunta, doar o escroacă
    3
    Prinţul Harry şi Meghan către Regele Charles al-III-lea, după ce acesta le-a retras dreptul de a locui la Frogmore Cottage: „Nu-ţi veţi mai vedea niciodată nepoţii”
    4
    O sebișeancă de 41 de ani și-a pus capăt zilelor
    5
    UPDATE. Ionuț Mureșan, asistentul care deținea o firmă de îngrijiri la domiciliu, s-a sinucis
    6
    Video Angajații DSP Arad: “Ne este frică să mai venim la lucru. Ne gândim la ce e mai rău”
    7
    VIDEO | Cum s-a petrecut accidentul de la Nădlac
    8
    Povestea lui Ionuţ Mureşan: de la fericire debordantă la tragedie fără margini
    9
    Video. Accident cu 37 de mașini, pe principala autostradă a Ungariei. 19 mașini au ars
    10
    Poveste din DSP: „Și-o să-ți facă toți ai mei, rând pe rând, electroșocuri”

    UT Arad

    UTA, rămâne pe loc de baraj
    ARAD. A început partea a doua a sezonului fotbalistic de Superligă, cel care va decide campioana şi retrogradatele în eşalonul secund. Iată ce s-a întâmplat în runda inaugurală din play-off şi play-out.

    ARADON Sport local

    Umilinţă pe semicercul amatorilor
    Frontiera Curtici acuză arbitrajul din finala Campionatului Judeţean Timiş la handbal feminin.

    Evenimente

    Atelierul Post-Educația, la ediția a doua
    Atelierul „Post-Educația. Pedagogii ale crizei” revine la Biblioteca Județeană „Alexandru D. Xenopol”, cu ediția a doua.

    Advertorial

    ADVERTORIAL
    225 de milioane de euro pentru școli!
    PNL susține modernizarea școlilor din România. Ministerul Educației alocă 225 de milioane de euro pentru reabilitarea, modernizarea, dar și pentru construirea de noi unități de învățământ. Școlile reabilitate sau construite vor dobândi statutul de „școală verde".

    Local

    Remus Tănase, terapeutul holistic arădean, conferențiază la Sibiu
    În perioada 24-26 martie, la Sibiu are loc Conferința Internațională de Terapii Holistice și Metafizice din România, în organizarea ANTHM.

    Evenimente

    Brass Harmony - concertul de joi al Filarmonicii
    Concertul de joi, 23 martie, al Filarmonicii Arad, îi aduce în fața publicului pe dirijorul József Horváth și trompetistul Gabriel Gyarmati.

    Local

    Amendă maximă pentru Hidroelectrica
    Compania a fost sancționată cu 400 de mii de lei de către ANRE, unul dintre motive fiind și neemiterea facturilor. 2

    Local

    Asistații social și condamnații penal, scoși la muncă de Poliția Locală
    20 de persoane au adunat 30 de tone de deșeuri de pe domeniul public, de-a lungul lunii martie.

    ARADON Sport local

    FOTO
    Cei mai buni copiii s-au întrecut la Olimpiada Sportului Școlar la Șah
    ARAD. Sportul minții i-a atras în competiție pe cei mai buni elevi arădeni. Olimpiada Sportului Școlar la Șah a arătat, încă o dată, că elevii arădeni sunt pasionați de șah și îl practică la cel mai înalt nivel. În cazul olimpiadei pentru copiii din clasele primare și gimnaziale au fost prezenți 44 de elevi din Arad, Lipova, Pecica, Sebiș, Ineu, Șagu, Șicula, Livada, Mișca.
    • Aradon.ro
      • Redactia
      • Politica de confidentialitate
      • Folosinta Cookie-urilor
      • Termeni si conditii de utilizare
      • Regulament postare și moderare comentarii
    • Știri
      • Știrile județului Arad
      • Știri internaționale
      • Știri naționale
      • Celebrity/Lifestyle
    • Sport
      • UT Arad
      • Sport Local
      • Știri sportive

    aradon.ro logoPentru noi, confidențialitatea Dvs. este importantă

    Noi și partenerii noștri utilizăm tehnologii, cum ar fi modulele cookie, și vă procesăm datele cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie, pentru a personaliza anunțurile publicitare și conținutul în funcție de interesele dvs., pentru a măsura eficiența anunțurilor și a conținutului și pentru a obține informații despre publicul care a văzut anunțurile și conținutul. Faceți clic mai jos pentru a vă da consimțământul privind utilizarea acestei tehnologii și procesarea datelor dvs. cu caracter personal în aceste scopuri. Vă puteți răzgândi și puteți schimba opțiunile în orice moment, revenind la acest site.