aradon.ro Web analytics

ARADON

ARADON

  • Home
  • Ştiri
    • Ştirile judeţului Arad
    • Evenimente
    • Comentariul zilei
    • Stiri internaţionale
    • Stiri naţionale
    • Celebritati/Lifestyle
    • Download
  • Video
  • Sport
    • UTA
    • Sport local
    • Ştiri sportive
  • Party
  • Angajari
  • Aplicatii mobile
Select Page

ARADON
Local
Elevi lăsați de șapte luni fără burse

Elevi lăsați de șapte luni fără burse

De Eugen Rogojan
la 21 July 2022 08:07
2 Comentarii

Elevi lăsați de șapte luni fără burse

Unii nu și-au primit banii din luna decembrie/Foto: E.R.
21 July 2022 08:07
15.766 de elevi arădeni au beneficiat, în semestrul al doilea al anului școlar 2021-2022, de burse de performanță, merit, studiu și de ajutor social.  
Scris de Eugen Rogojan - 15.766 de elevi arădeni au beneficiat, în semestrul al doilea al anului școlar 2021-2022, de burse de performanță, merit, studiu și de ajutor social.  

Trimite articolul

X
ARAD. Cele mai multe burse de ajutor social au fost solicitate de elevi de la Colegiul „Mihai Viteazul” Ineu – 406 burse, de la Liceul Teoretic Sebiș – 293 și de la Liceul „Ioan Buteanu” din Gurahonț – 254. În municipiu, cele mai multe burse sociale au fost înregistrate la Colegiul de Arte „Sabin Drăgoi”. La capitolul burselor de studiu, cele mai multe au fost la Liceul Teoretic Sebiș – 60, Liceul Tehnologic Beliu – 34 și Liceul „Sever Bocu” Lipova/Școala Gimnazială Târnova – câte 32.
În ceea ce privește bursele de studiu, municipiul conduce clasamentul. Cele mai multe astfel de burse au fost acordate elevilor Colegiului Național „Moise Nicoară” – 513 burse. „Moise” a fost urmat de „Preparandia-Dimitrie Țichindeal” – 493 de burse și Liceul Național de Informatică – 439.

Cele mai puține burse sunt cele de performanță. În total, în județ au fost acordate în semestrul al doilea al anului școlar 2021-2022 patru burse de merit. Două dintre acestea au fost la Liceul cu Program Sportiv, iar celelalte două au fost la Colegiul „Csiky Gergely” Arad și Liceul Tehnologic „Vasile Juncu” Miniș.

Până în anul 2020, bursele de performanță, de merit, sociale și de studiu au fost finanțate doar de la bugetele locale ale unităţilor administrativ-teritoriale. În anul școlar 2019-2020 suma alocată, exclusiv de către autoritățile administrației publice locale, pentru plata burselor elevilor, a fost de 270 milioane lei. Din datele colectate de către Ministerul Educației, numărul total de beneficiari a fost 233.754 (dintre care 123.472 de burse de merit). Anul 2021 a fost primul an în care s-au alocat fonduri de la bugetul de stat pentru plata burselor elevilor. Conform Ministerului Educației, cuantumul lunar al burselor este de 500 de lei pentru bursa de performanță, 200 lei pentru bursele de merit și cele de ajutor social și 150 de lei pentru bursele de studiu.

„Deturnare de fonduri”

Pe 30 iunie, Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a declarat că „Autorităţile locale trebuie să plătească aceste burse pentru că, spre deosebire de perioada dinainte de 2020, când aceste burse se plăteau din bugetul autorităţilor locale, acum banii aceştia vin de la bugetul de stat. Nu plăteşti burse elevului se cheamă deturnare de fonduri”.

Întârzieri la plată?

Cu toate acestea, din cele peste 120 de unități de învățământ care au acordat burse în semestrul II al anului școlar recent încheiat, cel puțin 15 nu au mai acordat bursele de cel puțin patru luni, conform informațiilor noastre. De pildă, într-un tabel întocmit la nivelul IȘJ Arad, Liceul Teoretic Cermei, Liceul „Sava Brancovici” Ineu, Liceul Teoretic Pâncota și școlile gimnaziale din Târnova și Tauț apar cu informația că nu au mai plătit bursele din martie. La Colegiul „Mihai Viteazul” Ineu, Liceul Tehnologic „Stefan Hell” Sântana și școlile gimnaziale Agrișu Mare și Peregu Mic par să nu se mai fi plătit din februarie, iar la școlile gimnaziale din Seleuș și Șimand, din ianuarie.

Fără bani anul acesta?

Cea mai gravă situație părea să fie la Școala Gimnazială „Andrei Șaguna”, Școala Gimnazială Livada, Școala Gimnazială „Mora Ferencz” Zimandu-Nou și Școala Gimnazială „Ștefan Bozian” Șeitin. Informațiile pe care le deținem arătau că elevii acestor școli nu și-au mai primit bursele din luna decembrie 2021, conform tabelului pe care l-am obținut.

Dată fiind situația, i-am contactat pe primarii celor trei comune în care se află cele patru școli menționate, pentru a afla care este motivul pentru care elevii nu și-ar mai fi primit de mai bine de 7 luni banii meritați.

Ce spun primarii?

Iosif Bimbo, primarul comunei Livada, ne-a spus că problema este „în curtea” școlii, primăria dând banii instituției de învățământ. Același răspuns l-am primit și de la Dorel Gheorghe Vidran, primarul comunei Zimandu Nou:

„Categoric, primăria a virat banii, au fost cuprinși în buget, nu aveam cum să nu îi virăm”.

Cel de-al treilea primar, Mircea Sabin Totoran, din Șeitin, ne-a recomandat să vorbim cu școala, motivând că banii „au plecat” de la primărie.

Dați în avans

Am încercat să vorbim și cu reprezentanți ai celor patru unități de învățământ, însă toate numerele de telefon la care am apelat au sunat fără vreun răspuns. Primarul din Zimandu Nou a vorbit cu directorul școlii din comună, după care a revenit la noi cu precizarea că, de fapt, în decembrie s-au plătit bursele pentru semestrul al doilea, astfel că elevii și-au primit banii în avans.

„Sunt foarte mulți copii care nu au carduri și atunci, ca să nu vină în fiecare lună cu banii, îi dau la începutul fiecărui semestru”, spune edilul.

Îi vor primi săptămâna aceasta

La Școala Gimnazială Livada, situația este în curs de rezolvare, ne spune directorul, prof. Raul Petcuț.

„Într-adevăr nu s-au dat bursele, banii sunt primiți, dar zilele acestea am terminat ultimele calcule. Joi, cel târziu vineri, elevii vor primi banii”, spune acesta.

Singura școală la care nu am reușit să găsim pe nimeni este cea din Șeitin.

Trimite articolul

X
Taguri:
an scolar 2021-2022 ,
burse de performanta ,
burse elevi ,
elevi aradeni ,
fara burse ,
intarzieri ,
ministerul educatiei ,
plati ,
primari ,
primarii ,
sapte luni
2 Comentarii

Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici!

  1. Someru says:
    July 21, 2022 at 8:16 am

    Ar trebui sa mai angajati functionari, aparatul bugetar este subdimensionat. Macar un functionar la fiecare copil… Poate atunci…

    Reply
  2. Petrică says:
    July 22, 2022 at 11:01 am

    Pensiile speciale au fost plătite la timp? Numai întreb așa…

    Reply
  3. Cele mai citite știri

    1
    Încă un arădean fericit: a câştigat o sumă mare la Loto
    2
    A "căzut" cea mai nouă terasă din Arad 
    3
    Fermierul Dimitrie Muscă protestează împotriva Austriei: a închis conturile bancare și boicotează OMV
    4
    Tată şi fiu din Arad, judecaţi pentru un „tun” de 3,2 milioane
    5
    Povestea tristă a tatălui și fiului găsiți morți în pat, la Almaș
    6
    Ofertă de muncă în sistemul bugetar: 12 posturi în primele 10 zile din 2023
    7
    Cine mai pleacă și cine mai vine la UTA?
    8
    Câini otrăviți la o stână din Galșa
    9
    Categoriile de angajați care vor beneficia de reducerea vârstei de pensionare cu jumătate din anii lucrați, începând cu 1 ianuarie
    10
    Reportaj cu ochii în lacrimi. Palatul Földes Kelemen şi-a vândut sufletul

    Local

    Preot nou în Parohia Iercoşeni
    Părintele Ciprian Gheorghe Bisorca a fost instalat preot paroh la Iercoşeni.

    Local

    FOTO / VIDEO
    VIDEO | O femeie amenință că se aruncă de la etajul 8 al unui bloc din zona Intim
    Pompierii, polițiștii și paramedicii SMURD se află în zona Intim, acolo unde o femeie amenință că se aruncă de la etajul 8 al unui bloc.

    Local

    1.390 de carnete de muncă aşteaptă să fie ridicate de la Casa de Pensii
    ARAD. În depozitul Casei Judeţene de Pensii sunt depozitate 1.390 de carnete de muncă neridicate de către titulari.

    Local

    Recensământ 2021: Aradul are cu 3.000 mai multe soții decât soți
    Potrivit datelor provizorii ale Recensământului Populației și Locuințelor runda 2021 (RPL2021), în județul Arad sunt 93,8 mii de bărbați căsătoriți și 96,7 mii de femei căsătorite.

    Local

    Revoltă înăbuşită în CLM
    Înspăimântaţi de perspectiva de a li se tăia salariile, o parte din angajaţii Primăriei au încercat să pună presiune pe edili.

    România

    Mai mulți copii din Timişoara şi antrenorul lor au fost salvați de jandarmii din Caraş-Severin, după ce au rămas blocați pe Muntele Mic
    Zece copii, cu vârste cuprinse între 10 şi 15 ani, şi antrenorul lor, din Timişoara, au fost ajutaţi de jandarmii montani să ajungă în siguranţă, după ce au rămas blocaţi pe Muntele Mic, din cauza viscolului şi a ninsorii.

    UT Arad

    Radu Anca se întoarce la UTA!
    ARAD. A avut o ascensiune frumoasă în breasla antrenorilor de fotbal. După ce a învațat „meserie” de la Francisc Tisza la Gloria Arad, a fost „secundul” lui Roland Nagy în sezoanele cu promovări succesive ale UTA-ei până în Liga a 2-a.

    Local

    Găsit mort în şanţ
    MIŞCA. Descoperire macabră, miercuri dimineaţa, în satul Mişca. Localnicii au găsit într-un şanţ un bărbat decedat şi au sunat de urgenţă la poliţie.

    România

    Radar anunțat de mecanicul de locomotivă - ”Linii libere să ai”, i-au urat șoferii
    O fotografie postată pe un grup de pe Facebook, destinate evenimentelor rutiere a stârnit amuzamentul tuturor și a strâns zeci de comentarii care mai de care mai pline de umor.
    • Aradon.ro
      • Redactia
      • Politica de confidentialitate
      • Folosinta Cookie-urilor
      • Termeni si conditii de utilizare
      • Regulament postare și moderare comentarii
    • Știri
      • Știrile județului Arad
      • Știri internaționale
      • Știri naționale
      • Celebrity/Lifestyle
    • Sport
      • UT Arad
      • Sport Local
      • Știri sportive

    aradon.ro logoPentru noi, confidențialitatea Dvs. este importantă

    Noi și partenerii noștri utilizăm tehnologii, cum ar fi modulele cookie, și vă procesăm datele cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie, pentru a personaliza anunțurile publicitare și conținutul în funcție de interesele dvs., pentru a măsura eficiența anunțurilor și a conținutului și pentru a obține informații despre publicul care a văzut anunțurile și conținutul. Faceți clic mai jos pentru a vă da consimțământul privind utilizarea acestei tehnologii și procesarea datelor dvs. cu caracter personal în aceste scopuri. Vă puteți răzgândi și puteți schimba opțiunile în orice moment, revenind la acest site.