aradon.ro Web analyticsFacturile umflate la gaze și curent trimit ANRE în control

De Andreea Pintea

Facturile umflate la gaze și curent trimit ANRE în control

Controale la marii furnizori de energie electrică și gaze naturale, printre ei fiind și Gaz Vest, dar și EON și Enel.
Scris de Andreea Pintea - Controale la marii furnizori de energie electrică și gaze naturale, printre ei fiind și Gaz Vest, dar și EON și Enel.
ARAD. Situația de pe piața energiei nu este deloc una limpede. Facturile emise cu prețuri mai mari decât cele stabilite prin lege, sume uriașe de plată fără posibilitatea de anulare și recalculare, toate sunt parte din problemele cu care consumatorii se confruntă. Criza energetică s-a suprapus și peste liberalizarea piețelor energiei electrice și gazelor naturale, astfel că mulți consumatori s-au trezit cu o sumedenie de clauze mai mult sau mai puțin cunoscute în contractele semnate deja.

Explozia” de pe piața energiei, în special în cazul gazelor naturale, a avut loc la începutul lunii decembrie. Compania cu sediul în Arad, Gaz Vest, a emis facturi fără plafonarea prețurilor, arădenii fiind nevoiți să achite facturi astronomice. După relatările din mass-media, Jurnal arădean și aradon publicând articole pe această temă, autoritățile au început să intervină și să caute o rezolvare. Ei bine, acum, ANRE a anunțat că va merge în control inclusiv la Gaz Vest – companie care la sfârșitul lunii decembrie și-a anunțat suspendarea activității pe o perioadă de trei luni, urmând ca toți consumatorii lor să fie preluați de alți furnizori.

Ce se controlează?

Revenind, ANRE (Autoritatea Națională de Reglementare în domeniul Energiei) a transmis că a demarat acțiuni de control la principalii furnizori de energie electrică și gaze naturale pentru a verifica o serie de aspecte. Printre acestea se numără: *respectarea obligației privind emiterea de facturi care să cuprindă informații corecte, transparente, clare și complete referitoare la plafonarea prețului final al energiei electrice și al gazelor naturale precum și consumul facturat aferent perioadei de acordare a compensației; *respectarea obligației de transmitere, în termenul legal, a răspunsului la reclamațiile consumatorilor referitoare la facturi și plata compensațiilor aferente în cazul depășirii termenului; * respectarea obligației de emitere a facturii cu decontul final de lichidare în cazul schimbării furnizorului şi transmiterea acesteia clientului final în termenul legal.

Cine sunt cei vizați de controale? ANRE a anunțat că va descinde în control la Electrica Furnizare, EON Energie România, Hidroelectrica, Enel Energie, Enel Energie Muntenia, CEZ Vânzare, Tinmar Energy. În cazul furnizorilor de gaze naturale sunt verificări la Engie România, EON Energie România, Enel Energie, Enel Energie Muntenia, Premier Energy, Energia Gas&Power și Gaz Vest.

Ce face consumatorul?

Cum trebuie să acționeze clientul final dacă are neclarități privind facturarea energiei electrice și a gazelor naturale? ANRE specifică: „Clienții finali care au neclarități privind facturarea energiei electrice și a gazelor naturale, trebuie să se adreseze furnizorului care a emis factura în discuție pentru clarificări, acesta având obligația transmiterii unei explicaţii clare şi uşor de înţeles a modului în care este calculată valoarea facturii, în special în cazul în care aceasta nu este bazată pe consumul real. În măsura în care apreciază că prin răspunsul formulat nu au fost aduse clarificările necesare, clientul final are posibilitatea să se adreseze ANRE sau altor instituții care au atribuții în acest sens, chiar și instanței de judecată.

În plus, Autoritatea recomandă să încheie o convenție de consum cu furnizorul de energie electrică/gaze naturale; să verifice dacă facturarea s-a efectuat potrivit indexului transmis; să verifice în contract perioada în care trebuie transmis furnizorului indexul și să beneficieze de mecanismul autocitirii pentru a evita facturarea unui consum estimat şi ulterior regularizarea acestuia; să nu ignore notificările transmise de furnizorul de energie privind modificarea condițiilor contractuale, în special modificarea prețurilor/tarifelor.

Banii înapoi

O precizare extrem de importantă de la ANRE arată că „în cazul clientului casnic, dacă în urma regularizării suma plătită de acesta în plus este mai mare de 100 lei, atunci furnizorul este obligat să restituie suma plătită de către client în termen de 5 zile de la data emiterii facturii de regularizare. Sumele sub această valoare vor fi compensate în contul facturilor următoare.

Informații și petiții

Autoritatea Națională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) pune la dispoziția clienților finali informații privind liberalizarea piețelor de energie, procesul de schimbare a furnizorului de energie electrică şi gaze naturale, precum și facturarea energiei electrice și a gazelor naturale, acordate prin intermediul liniilor telefonice de tip ”„Call-center”, ce pot fi apelate la numărul 0374554265 (telefon cu tarif normal în rețeaua Orange, apelabil din toate rețelele) și la numărul 0219782 (telefon cu tarif normal în rețeaua Telekom, apelabil din toate rețelele). De asemenea, consumatorii pot depune petiții pentru aspecte care țin de încălcarea cadrului de reglementare și a legislației primare incidente, prin intermediul rubricii Petiții pusă la dispoziție pe pagina de internet http://www.anre.ro/ro/contact/depunerea-unei-petitii.

1 Comentarii

Your email address will not be published.

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici!

 1. gigi says:

  Este inadmisibil să arunci in cîrca consumatorilor să își caute dreptatea . Avem la ” stat „ ministere și instituții care sunt plătiți regește pentru ce ? Mai funcționează statul de drept ?

 2. Local

  Discuția secretă: zile de literatură și film, la Arad
  Discuția secretă, festivalul internațional de literatură, va aduce în fața publicului arădean zeci de scriitori români, maghiari și sârbi.

  ARADON Sport local

  Finala Cupei României se joacă la Pecica!
  ARAD. Oficialii Asociaţiei Judeţene de Fotbal Arad au decis ca finala Cupei României la fotbal, faza judeţeană, ediţia 2022-2023, să se dispute la Pecica sâmbătă, 4 iunie, de la ora 17,30.

  Local

  Cum ne păzim de hoții care fură din autoturisme? Recomandările polițiștilor
  Ultima zi din cadrul evenimentului național ”Săptămâna Prevenirii Criminalității” a fost dedicată prevenirii infracțiunilor contra patrimoniului și siguranței rutiere.

  Local

  Peste 115 persoane, ajutor de la SMURD
  Inspectoratul pentru Situații de Urgență (ISU) Arad anunță că în ultimele 4 zile, peste 115 persoane au primit ajutorul echipajelor SMURD.

  UT Arad

  Caută jucători pentru UTA
  Noul antrenor, Ilie Poenaru, a confirmat două nume, dar mai are câteva ţinte.

  Local

  Florina Ionescu rămâne manager al spitalului. Contestaţiile nu au schimbat rezultatul concursului
  Cele 46 de sutimi câştigate, cumulat, de cei doi candidaţi care au depus contestaţii nu au modificat rezultatul final al concursului pentru funcţia de manager al SCJU Arad. Ce declară candidatul câştigător?

  Local

  Bîlcea: „Investițiile Aradului în sănătate trebuie să crească”

  Local

  La Arad, lansări de carte ce schimbă destine

  Mapamond

  Titlurile de politețe „doamnă” și „domnișoară”, interzise la Turneul de Tenis de la Wimbledon
  Organizatorii Wimbledon au transmis că nu vor mai folosi apelativele „doamnă” și „domnișoară” atunci când vor vorbi despre lista câștigătorilor turneului de tenis. 1

  aradon.ro logoPentru noi, confidențialitatea Dvs. este importantă

  Noi și partenerii noștri utilizăm tehnologii, cum ar fi modulele cookie, și vă procesăm datele cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie, pentru a personaliza anunțurile publicitare și conținutul în funcție de interesele dvs., pentru a măsura eficiența anunțurilor și a conținutului și pentru a obține informații despre publicul care a văzut anunțurile și conținutul. Faceți clic mai jos pentru a vă da consimțământul privind utilizarea acestei tehnologii și procesarea datelor dvs. cu caracter personal în aceste scopuri. Vă puteți răzgândi și puteți schimba opțiunile în orice moment, revenind la acest site.